Ház, táj blog

Fogyasszunk szezonális zöldségeket és gyümölcsöket! – Július

Agrofórum Online

Megérkezett a nyár, amikor epekedve várunk lédús gyümölcsökre, frissítő limonádéra és üde zöldségekre. Vajon ilyenkor milyen idényterményekből válogathatunk?

Januárban közelebbről megismerkedtünk a naspolyával, februárban a kökénnyel, márciusban a rukkolával, a spárgával és a kivivel, áprilisi vendégeink a metélőhagyma, a lestyán és a bordás kel voltak, májusban pedig a rebarbarával és a mángolddal lettünk közelebbi ismerősök. Júniusban még jobban kibővült a szezonális gyümölcsök listája, és a legtöbb zöldségnövényünk is velünk tart még – az előző hónapban megismerkedtünk közülük a fekete ribizlivel és a vörös cikóriával.

A július hónap sem fukarkodik a kert értékes termékeivel, ugyanis bőséggel fogyaszthatunk ebben a hónapban is szezonális zöldségeket és gyümölcsöket. Az alábbi táblázattal képet kapunk az ehavi kínálatról:

ZöldségekGyümölcsökFűszernövények
Burgonya, Csicsóka, Cukkini, Cékla, Padlizsán, Paradicsom, Zöldpaprika, Tök, Csillagtök (patisszon), Mángold, Sóska, Fekete retek Endíviasaláta, Fejes saláta, Jégsaláta, Vörös cikóriasalálta (radicchio), Édeskáposzta, Kelkáposzta, Lila káposzta, Fodros kel, Karalábé, Karfiol, Zellergumó, Zellerszár, Petrezselyem-gyökér, Sárgarépa, Metélőhagyma (snidling), Újhagyma, Fokhagyma, Vöröshagyma, Lilahagyma, Kukorica, Uborka, ZöldbabAlma, Körte, Szilva, Sárgabarack, Kopaszbarack, Őszibarack, Füge Áfonya, Görögdinnye, SárgadinnyeBazsalikom, Menta, Citromfű, Kapor, Petrezselyem-zöld

Ebben a hónapban a sárgadinnyével és a patisszonnal ismerkedünk meg közelebbről.

A sárgadinnyét csukott szemmel is felismerjük jellegzetes illatáról, és bár egyre többfajta, kisebb méretű dinnye pöffeszkedik a hazai polcokon is, még mindig az egyik legkedveltebb gyümölcs a kabakosok (Cucurbitaceae) növénycsaládból. A görögdinnyével, a cukkinivel és az uborkával is rokonságban van. Földrajzi származását tekintve igen nagy vitákon vannak túl a szakemberek, ugyanis a legrégebbi írásos feljegyzések szerint az ősi Perzsia, Örményország és a Kaukázus térségéből származik, míg a genetikai vizsgálatok eredményei az indiai őshonosságot bizonyítják.

A sárgadinnye különleges illatára figyeljünk a vásárláskor is

Termése legfeljebb 5 kg. Magjai egy csoportban, a gömb közepében helyezkednek el. Vásárláskor mindenképpen szagoljuk meg a kocsánnyal szembeni véget. Az egészséges, érett dinnye kellemes aromája kívülről is érezhető. Az illat nélküli termés ezzel szemben arra utal, hogy régen és éretlenül szedték le. Otthon elegendő közvetlenül fogyasztás előtt megmosni, és hűvös helyen 5-6 napig tárolhatjuk.

Bár elsősorban az íze miatt fogyasztjuk, érdemes tudni számtalan jótékony hatásáról is: a sárgadinnye fogyasztásával karbantartjuk a szívünket, és gondoskodunk a megfelelő vérnyomásról is. Gyorsítja a betegségek utáni felépülést, és enyhíti az izomgörcsök tüneteit. Mivel élelmi rostban gazdag, így egyensúlyban tartja a vércukor szintet. Szénhidrát- és zsírtartalma alacsony, viszont tartalmaz vasat, kalciumot és foszfort, illetve kiváló forrása az A-, B1-, B2-, B3-, B6-, B9- és C-vitaminoknak.

A csillagtök, más néven patisszon egy sokoldalúan felhasználható, mókás megjelenésű, rendkívül egészséges tökféle, amely a sárgadinnyéhez képest fordítva járta be a világot: Észak-Amerikából terjedt el, és hódította meg Európát és Ázsiát. Sikeresen termeszthető a hazai kertekben, különösen a napos, gyorsan felmelegedő talajokon. Nem kedveli a savanyú, erősen kötött talajt, és szárazabb nyári napokon, valamint közvetlen ültetés után kell csak öntözni, mivel erőteljes, sűrű gyökérzetével kihasználja a talaj elérhető vízkészletét.

A csillagtök magját, virágát és termését is sokoldalúan használhatjuk a konyhában

A csillagtöknek a héja, a húsa és a magja is fogyasztható. Ennek az alacsony kalóriatartalmú zöldségnek a zsenge, fiatal termései a legjobban felhasználhatóak. A kisebb, még mag nélküli terméseket savanyúságnak is el lehet tenni, míg a nagyobbakat vékony hámozás és kimagozás után el lehet készíteni főzve, sütve, sósan és édesen fűszerezve is. A patisszonnak a virága is ehető, salátákba és vegetáriánus ételek hozzávalójaként kedvelik, magját pirítva teszik salátaköretekbe.

A patisszon könnyen emészthető, a többi tökféléhez képest magasabb C-vitamintartalmú tökféle, kis mennyiségben tartalmaz karotinoidokat és B-vitaminokat. A csillagtök magja régóta ismert és sikeres húgyúti fertőzések gyógyításában, mivel az antioxidánsokban gazdag magok gyulladásgátló hatásúak.

Kapcsolódó cikkek:

Növényszaporítás a kiskertben – évelők tőosztása

2025. szeptember 29. 05:40

A tőosztás a növények szaporításának egyik legelterjedtebb módszere, amelynek során a növény kifejlett vagy még fejlődés alatt lévő vegetatív részeit használjuk fel.

Szlovéniában már fészkeket épített az idegenhonos keleti lódarázs

2025. szeptember 28. 05:40

Szeptember elején adták hírül Szlovéniában, hogy Koper városában keleti lódarázs fészkeire bukkantak.

Növényszaporítási módszerek, amiket a kiskertben is könnyen meg tudunk oldani

2025. szeptember 26. 05:40

Mi a különbség az ivaros és az ivartalan szaporítás között? Milyen módszerek léteznek ezeken belül? Mit lehet egyszerűen megoldani a kertben?

Növények a fesztiválok középpontjában II.

2025. szeptember 22. 05:40

Cikksorozatunkban összegyűjtöttük hazánk legnépszerűbb, növényekről szóló ünnepeit. Ebben a cikkben a káposzta, a burgonya és a paprika főbb hazai ünnepeit ismertetjük.

Letermett gombaföldek hasznosítása zöldségnövényekkel

2023. november 10. 11:10

A zöldségfélék általában a talaj szerkezetével szemben magasabb igényeket támasztanak, mint a szántóföldi növények. Ideálisnak tekinthetők a középkötött, mélyrétegű, jó szerkezetű és vízgazdálkodású, morzsalékos, humuszban és könnyen felvehető tápanyagokban gazdag talajok.

Ideje hónapos retket vetni!

2023. április 18. 05:36

A hónapos reteknek azért ideális ez a tavaszi időszak, mert a nagy melegben már hamarabb megy virágba, minthogy szép retek legyen belőle.

Hogyan hat a LED világítás a paradicsom termésmennyiségére?

2021. május 21. 05:16

A felső LED megvilágítással kombinált technológiák bevezetésével a minőség és hozam maximalizálása a cél.

Sárgarépa és petrezselyem gyomirtása

K. Ágoston kérdése: Az idén vágtam bele sárgarépa és petrezselyem termesztésébe. Hogyan tudom őket gyomirtani?