Ház, táj blog

Fogyasszunk szezonális zöldségeket és gyümölcsöket! – Július

Agrofórum Online

Megérkezett a nyár, amikor epekedve várunk lédús gyümölcsökre, frissítő limonádéra és üde zöldségekre. Vajon ilyenkor milyen idényterményekből válogathatunk?

Januárban közelebbről megismerkedtünk a naspolyával, februárban a kökénnyel, márciusban a rukkolával, a spárgával és a kivivel, áprilisi vendégeink a metélőhagyma, a lestyán és a bordás kel voltak, májusban pedig a rebarbarával és a mángolddal lettünk közelebbi ismerősök. Júniusban még jobban kibővült a szezonális gyümölcsök listája, és a legtöbb zöldségnövényünk is velünk tart még – az előző hónapban megismerkedtünk közülük a fekete ribizlivel és a vörös cikóriával.

A július hónap sem fukarkodik a kert értékes termékeivel, ugyanis bőséggel fogyaszthatunk ebben a hónapban is szezonális zöldségeket és gyümölcsöket. Az alábbi táblázattal képet kapunk az ehavi kínálatról:

ZöldségekGyümölcsökFűszernövények
Burgonya, Csicsóka, Cukkini, Cékla, Padlizsán, Paradicsom, Zöldpaprika, Tök, Csillagtök (patisszon), Mángold, Sóska, Fekete retek Endíviasaláta, Fejes saláta, Jégsaláta, Vörös cikóriasalálta (radicchio), Édeskáposzta, Kelkáposzta, Lila káposzta, Fodros kel, Karalábé, Karfiol, Zellergumó, Zellerszár, Petrezselyem-gyökér, Sárgarépa, Metélőhagyma (snidling), Újhagyma, Fokhagyma, Vöröshagyma, Lilahagyma, Kukorica, Uborka, ZöldbabAlma, Körte, Szilva, Sárgabarack, Kopaszbarack, Őszibarack, Füge Áfonya, Görögdinnye, SárgadinnyeBazsalikom, Menta, Citromfű, Kapor, Petrezselyem-zöld

Ebben a hónapban a sárgadinnyével és a patisszonnal ismerkedünk meg közelebbről.

A sárgadinnyét csukott szemmel is felismerjük jellegzetes illatáról, és bár egyre többfajta, kisebb méretű dinnye pöffeszkedik a hazai polcokon is, még mindig az egyik legkedveltebb gyümölcs a kabakosok (Cucurbitaceae) növénycsaládból. A görögdinnyével, a cukkinivel és az uborkával is rokonságban van. Földrajzi származását tekintve igen nagy vitákon vannak túl a szakemberek, ugyanis a legrégebbi írásos feljegyzések szerint az ősi Perzsia, Örményország és a Kaukázus térségéből származik, míg a genetikai vizsgálatok eredményei az indiai őshonosságot bizonyítják.

A sárgadinnye különleges illatára figyeljünk a vásárláskor is

Termése legfeljebb 5 kg. Magjai egy csoportban, a gömb közepében helyezkednek el. Vásárláskor mindenképpen szagoljuk meg a kocsánnyal szembeni véget. Az egészséges, érett dinnye kellemes aromája kívülről is érezhető. Az illat nélküli termés ezzel szemben arra utal, hogy régen és éretlenül szedték le. Otthon elegendő közvetlenül fogyasztás előtt megmosni, és hűvös helyen 5-6 napig tárolhatjuk.

Bár elsősorban az íze miatt fogyasztjuk, érdemes tudni számtalan jótékony hatásáról is: a sárgadinnye fogyasztásával karbantartjuk a szívünket, és gondoskodunk a megfelelő vérnyomásról is. Gyorsítja a betegségek utáni felépülést, és enyhíti az izomgörcsök tüneteit. Mivel élelmi rostban gazdag, így egyensúlyban tartja a vércukor szintet. Szénhidrát- és zsírtartalma alacsony, viszont tartalmaz vasat, kalciumot és foszfort, illetve kiváló forrása az A-, B1-, B2-, B3-, B6-, B9- és C-vitaminoknak.

A csillagtök, más néven patisszon egy sokoldalúan felhasználható, mókás megjelenésű, rendkívül egészséges tökféle, amely a sárgadinnyéhez képest fordítva járta be a világot: Észak-Amerikából terjedt el, és hódította meg Európát és Ázsiát. Sikeresen termeszthető a hazai kertekben, különösen a napos, gyorsan felmelegedő talajokon. Nem kedveli a savanyú, erősen kötött talajt, és szárazabb nyári napokon, valamint közvetlen ültetés után kell csak öntözni, mivel erőteljes, sűrű gyökérzetével kihasználja a talaj elérhető vízkészletét.

A csillagtök magját, virágát és termését is sokoldalúan használhatjuk a konyhában

A csillagtöknek a héja, a húsa és a magja is fogyasztható. Ennek az alacsony kalóriatartalmú zöldségnek a zsenge, fiatal termései a legjobban felhasználhatóak. A kisebb, még mag nélküli terméseket savanyúságnak is el lehet tenni, míg a nagyobbakat vékony hámozás és kimagozás után el lehet készíteni főzve, sütve, sósan és édesen fűszerezve is. A patisszonnak a virága is ehető, salátákba és vegetáriánus ételek hozzávalójaként kedvelik, magját pirítva teszik salátaköretekbe.

A patisszon könnyen emészthető, a többi tökféléhez képest magasabb C-vitamintartalmú tökféle, kis mennyiségben tartalmaz karotinoidokat és B-vitaminokat. A csillagtök magja régóta ismert és sikeres húgyúti fertőzések gyógyításában, mivel az antioxidánsokban gazdag magok gyulladásgátló hatásúak.

Kapcsolódó cikkek:

Kincsek, amiket az erdőben kell hagyni

2025. május 3. 05:40

Az erdőlátogatások során könnyen elragadhatja az embert a lelkesedés, ha valami nem mindennapi „kincsre” bukkan az avarban. Tudnunk kell azonban, hogy mi az, ami semmiképpen nem jöhet haza velünk az erdőből!

Elődeink tudása II. – köhögés és gyógynövények

2025. április 30. 05:40

A leggyakoribb „lábon kihordott” betegségeknek a különböző súlyosságú megfázások számítanak, amik miatt nem feltétlenül maradunk ki az iskolából vagy a munkából. A gyógyulásunkat, sőt még a betegség megelőzését is sok növény teája segítheti.

Gyűjtsük össze a konyhában a húsvéti tojásfestéshez a színezőanyagokat!

2025. április 18. 05:40

A természetes színezőanyagokkal elképesztően változatos húsvéti tojásokat festhetünk az ünnepre.

Kapcsolódjunk be a Tavaszi természetles programba!

2025. április 12. 05:40

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület április 1-től ismét elindította a Tavaszi természetles országos programot, amelynek keretein belül önkéntesen becsatlakozhatunk az Egyesület munkájába.

Támrendszeres konzervuborka termesztése III. - Tápanyagellátás

2020. május 17. 04:36

Az uborka – más zöldségfélékhez, pl. paprika vagy paradicsomhoz hasonlítva – sok nitrogént és valamivel kevesebb káliumot, továbbá egészen kevés foszfort igényel.

Zöldségpalánták sikertelen tűzdelésének okai

2022. november 29. 09:44

Jövőre nemcsak a palánta-előállítás lesz drágább, várhatóan a maga a technológia is fog a magasabb kiadásokhoz kisebb-nagyobb mértékben igazodni.

Az élelmiszeripar képes a lakosság folyamatos ellátására

2020. március 18. 08:47

Hazánk mintegy 120%-os önellátásra képes az alapvető élelmiszerekből, de az ország termelési potenciálja akár 150%-ra is növelhető.

Nagy lehetőségek rejlenek a városi kertészetben

2020. május 17. 07:53

A tanulmány szerint a kihasználatlan zöld területek 10 százalékának bevonásával 87 375 embernek termeszthetnének elegendő mennyiségű gyümölcsöt és zöldséget.