Ház, táj

Fogyasszunk szezonális zöldségeket és gyümölcsöket! – Október

Agrofórum Online

Bár egyre hűvösebbre és csapadékosabbra fordult az ősz idén, továbbra is örvendhetünk a kert kincseinek az októberben szezonális zöldségek és gyümölcsök sokaságával. Lássuk, mit tudnak a hónap sztárjai, a fekete berkenye és a csicsóka!

Ebben a hónapban is részletesebben megismerkedünk egy zöldség- és egy gyümölcsfélével: a gyümölcsök közül a fekete berkenye, a zöldségek közül pedig a csicsóka kerül sorra októberben.

Aki kíváncsi az előzményekre is, íme, hogy az eddigi hónapokban melyik növények kerültek bővebb bemutatásra:

A színpompás ősz is sok finomságot tartogat még nekünk

Elsőként nézzük végig az alábbi táblázatban, hogy milyen kínálatból válogathatunk az ősz derekán:

ZöldségekGyümölcsökFűszernövények
Paradicsom, Burgonya, Csicsóka, Édesburgonya, Brokkoli, Karalábé, Karfiol, Cékla, Sóska, Spenót, Pak-choi, Madársaláta, Jégsaláta, Endíviasaláta, Fejes saláta, Radiccio, Rukkola, Mángold, Cikória, Fodros kel, Cukkini, Édeskáposzta, Fekete retek, Hónapos retek, Kelbimbó, Kelkáposzta, Lila káposzta, Kínai kel, Kukorica, Patisszon, Petrezselyem-gyökér, Sárgarépa, Póréhagyma, Lilahagyma, Snidling (metélőhagyma), Sütőtök, Tök, Újhagyma, Vöröshagyma, Zellergumó, Zellerszár, Zöldbab, Zöldborsó, ZöldpaprikaAlma, Birsalma, Körte, Fekete berkenye, Csipkebogyó, Füge, Gesztenye, Gránátalma, Őszibarack, Szőlő  Bazsalikom, Kapor, Menta, Petrezselyem-zöld  

A csicsókát (Helianthus tuberosus) igénytelensége és gumóinak táplálkozási értéke együttesen igazi kinccsé teszi a kertben és a konyhában is. Hála a szerteágazó jó tulajdonságainak, újra felfedezték a hobbikertészek is ezt az Észak-Amerikában őshonos növényt.

A csicsóka évelő növény, a napraforgó közeli rokona, amely akár 2,5-3 méter magasra is képes megnőni. 4-8 cm-t elérő fészkes virágzatai a napraforgóéhoz hasonlóan feltűnőek (bár annál jóval kisebbek), sárga vagy vörösesbarna színekben pompáznak. A virágok szeptemberben kezdenek el nyílni, és a csicsókák egész ősszel virágoznak.

A csicsóka akár 2,5-3 méter magasra is megnőhet, szárai végén hozza fészkes virágzatait

Gyengébb talajokon is sikeresen termeszthetjük, viszont a tápanyagokban gazdag, meleg, napnak kitett élőhelyeken gyorsabban és egészségesebben fejlődik. Ehető gumói szeptembertől egészen a következő év tavaszáig szedhetők. A legnagyobb termést az első és a második évben hozzák a növények (egyetlen növény akár 4-5 kg gumót is nevelhet).

A talajon kívül a fény mennyiségére sem igényes, ezért jól tűri a szárazságot és az árnyékosabb helyet is, viszont a túlzott talajnedvességet nem állja.

A csicsókát gumójáért termesztjük, amely egyaránt alkalmas emberi fogyasztásra és takarmányként is. A gumó természetes formában tartalmaz vasat, káliumot, kalciumot, magnéziumot, foszfort, cinket, illetve béta-karotint, B1-, B2-, B3- és C-vitamint is. A gumók magas rost-, vitamin- és értékes ásványianyag-tartalmúak, cukorbetegek, fogyókúrázók, szív- és érrendszeri betegségben szenvedők számára ajánlhatók.

A gumókat friss felszedést követően párolhatjuk, süthetjük és főzhetjük is. A burgonyához hasonlóan saláták alapanyaga, de különféle sültek és rántott ételek körete is lehet.

A fekete berkenye (Aronia melanocarpa) sötétszínű bogyóinak köszönhetően napjainkban igazán népszerűvé vált az egészségtudatos fogyasztók körében. Ez a bogyógyümölcsű növény ugyanis egyike az antioxidánsokban leggazdagabb gyümölcsöknek (maga mögé utasítva az áfonyát, a szedret és a fekete ribizlit is). A csicsókához hasonlóan Észak-Amerikából származik, onnan hozták be Európába a 20. század elején. A fekete berkenye több száz rokonával együtt a rózsafélék családjába tartozik, ahol többek között a korallberkenye, a madárberkenye és a lisztes berkenye is helyet kapott.

Antioxidánstartalma mellett C-vitaminban, mangánban és K-vitaminban is gazdag. Sötét színű bogyóit antociántartalmának köszönheti. Kutatásokkal igyekeznek megerősíteni hatékonyságát a rákmegelőzésben, emellett már bizonyított szívvédő és cukorbetegség-megelőző hatása.

A fekete berkenye antociántartalmának köszönheti sötét színű bogyóit

Termeszthető és kertészetekben kapható fajtái között 1,5-2,5 méter magasra növőket is vásárolhatunk. Apró, hófehér virágai pillangócsalogatók és illatosak, és áprilisi virágzásával sok lepkét vonz a kertbe. Gyümölcse már augusztusban érik, és egészen október végéig szüretelhető. Bogyóival a különböző kertlakó madárfajokat is a környékre csábítja.

A legtöbb kertben termeszthető, fény- és vízigényes, mivel sekélyen gyökerezik. Viszonylag szépen fejlődik félárnyékban is, de ha tehetjük, napra ültessük! A meszes talajokat nem kedveli, ültetésnél minden talajtípus esetén érdemes megtámogatni a földet savanyú (rhododendron) virágfölddel. Ha sövénynövényként szeretnénk ültetni, akkor 60-70 cm-es ültetőtávolságot mindenképpen hagyjunk két növény között! Ha a gyümölcséért szeretnénk nevelni, akkor nagyobb, minimum 1,2-1,5 métert hagyjunk meg neki minden oldalról! Metszés tekintetében érdemes tudni, hogy az újonnan ültetett növényeket 2-3 rügyre vissza kell vágni és évente három-öt erősebb hajtást kell hagyni. Fontos, hogy ne árnyékolja be túlzottan a lombkorona a cserje belsejét, ehhez érdemes évente megtisztítani a lombozatot, és a legöregebb ágakat vissza kell metszeni.

Kapcsolódó cikkek:

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Tökfélék mindenhol – az óriástöktől a pézsmatökig

2024. november 18. 05:40

Nem maradhat ki a felsorolásból a téli tökök színes és kilogrammokban gazdag csoportja sem: most jön az óriástök, a pézsmatök, a Hokkaido-tök és a Halloween-tök is.

Tökfélék mindenhol – a lopótök, a laskatök és a luffatök

2024. november 12. 05:40

A tökfélék között is nagy térigényűnek számít a lopótök, a laskatök és a luffatök. De nem ez az egyetlen különlegességük: mi mindent lehet készíteni a lopótökből, mi a különbség a laskatök és a fügelevelű tök között, és hogyan készíthető a luffatökből szivacs?

Mit jelent a hideg és a meleg komposztálás?

2024. november 5. 05:40

A komposztálás egy olyan eljárás, amely természetes biológiai folyamatokon alapul, és amelynek eredményeképpen humuszképző anyagok és szervetlen ásványi sók keletkeznek. Ezen belül megkülönböztetünk hideg és meleg komposztálást.

Őszi termések a lakás díszeire – díszítsünk a természet ajándékaival!

2024. október 29. 05:40

Csodálatos kirándulásokat lehet tenni az őszbe burkolózó erdőkben, mezőkön és az utak mentén számos kincsre bukkanhatunk. Ha tehetjük, gyűjtsünk mi magunk bogyókat, terméseket az asztali- és ajtódíszeinkre!

Együnk-e rendszeresen instant leveseket vagy sem?

2024. november 10. 10:10

A ramen olcsó, finom és könnyen elkészíthető étel. Az ezt fogyasztó ázsiai emberek, jóval magasabb életkort élnek meg, mint mi európaiak.

Csökkentette számos zöldség és gyümölcs árát az Aldi Németországban

2023. augusztus 26. 17:10

Miközben az európai hőhullámok miatt visszaestek a zöldségek és gyümölcsök hozamai, a német Aldi diszkontlánc odahaza látványosan csökkentette jó néhány ilyen élelmiszertermék árát.

Hajtatott padlizsán palántanevelése

2020. február 18. 04:37

A padlizsán termesztésének egyik akadálya a környezettel szemben támasztott magas igénye. Ilyen tekintetben leginkább a paprikához hasonlít, de még annál is több meleget kíván.

Hajtatott paradicsom fitotechnikai munkái I. - Paradicsom felkötözése, szár rogyasztása és kacsozás

2021. június 9. 04:38

Paradicsom esetén más zöldségfélékhez képest jelentős az ápolási, azon belül is a fitotechnikai munka aránya, ami nem gépesíthető.