32℃ 20℃
június 7. Róbert, Robertina, Arianna, Fülöp, Roberta
Életmód, gasztronómia

Borkrémleves

Agrofórum Online

Mi mással is indíthatnánk a karácsonyi menüt, mint egy jó levessel? Márpedig ha karácsony és leves egy mondatba kerül, akkor az egyik első dolog, ami eszembe jut, az a borkrémleves.

Édes, elegáns, finom – nem is kell ennél több, szuper jó felvezetés a főfogáshoz. Készülhet édes, félédes vagy akár száraz borból is, ízlés szerint fűszerezhetjük, és a feltétet is variálhatjuk. Nálunk most a tejszínhabos-mandulás a kedvenc, de évekig tartotta magát a rumos-mazsolás habgaluska is.

Hozzávalók 6 adaghoz:

1 liter félédes / édes vagy akár száraz fehérbor – ízlés szerint
1 db citrom
pár szem szegfűszeg
kis darab fahéj
8 db tojássárgája
8 dkg cukor
2 dl víz

A tetejére:

tejszínhab
pirított szeletelt mandula

A bort 2 dl vízzel együtt egy fazékba öntjük, teatojásba tesszük a fahéjat, a szegfűszeget és belelógatjuk a borba, és hozzáadjuk a citrom hámozott héját is. Felforraljuk, majd lehúzzuk a tűzhelyről, és kivesszük belőle a citromhéjakat és a teatojást is. A tojások sárgáját habosra keverjük a cukorral, és a forró fűszeres bort óvatosan – fokozatosan – hozzáöntjük, közben habverővel verjük.  Visszatesszük a tűzhelyre, és közepes lángon újra felmelegítjük, közben habverővel keverjük, míg kissé besűrűsödik.

A levest tejszínhabbal, és serpenyőben szárazon megpirított mandulaszeletekkel megszórva tálaljuk.

(A tojások fehérjéből is készíthetünk habot – ehhez a felvert habot forró tejben kifőzzük, pont úgy, mint a madártejnél. De készülhet a fehérjékből habcsók, vagy akár Pavlova-torta is.)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Ötletek bodzára: így dolgozzuk fel a friss bodzavirágokat!

2025. június 1. 05:40

Végre virágzik a bodza és készülhetnek a bodzás finomságok! Az elkészítési lehetőségekből szemezgetünk most.

Varázsgomba: terápia vagy tudatmódosító kockázat?

2025. május 25. 11:10

A varázsgomba új reményt nyújthat a mentális betegségek kezelésében – de csak tudatos, szabályozott körülmények között.

Matcha-hiány: a kereslet meghaladja a kínálatot

2025. május 22. 08:10

Japánban globális keresletnövekedés okoz matcha-hiányt, miközben a termelés bővítése komoly akadályokba ütközik.

Allergia megelőzése avokádóval – tudományos áttörés?

2025. május 18. 16:10

Egy finn kutatás szerint a terhesség alatti avokádófogyasztás jelentősen csökkentheti a csecsemők ételallergiájának kockázatát.

Előfizetői nyereményjáték: ismét átadtunk egy különdíjat

2019. március 8. 07:46

2018-as előfizetői nyereményjátékunk 1. különdíja 100 liter YieldON szántóföldre specializált biostimulátor volt a Malagrow jóvoltából, amelyet nemrég adtunk át Gulácson nyertesünknek, Vass Albertnek.

A legifjabb generáció is az Agrofórumot olvassa - Az Agrofil-SZMI Kft. Instagramjáról

2018. március 13. 13:57

Az Agrofil-SZMI Kft. Instagram oldala tanúsítja, hogy az Agrofórum böngészését nem lehet elég korán kezdeni, és az egyetemi jegyzetek mellé kortól függetlenül kötelező lapunkat is forgatni.

Mákos guba, a megunhatatlan

2018. december 21. 04:47

Karácsony mákos guba nélkül? Nem-nem, az teljesen kizárt.

Töltött dagadó

2018. február 9. 12:36

A mi családunkban ez A töltött hús, így, ebben a formában, ezzel a töltelékkel.