Életmód, gasztronómia

Ha péntek, akkor halas recept: Sült ponty káposztával

MA-HAL

A MA-HAL a Nagyböjtben minden pénteken megoszt egy különleges, de könnyen elkészíthető halas receptet, ami kizárólag hazai halat használ alapanyagként.

Nagyböjtben a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) kampányt indít a halfogyasztás népszerűsítésére.

5 személyre, elkészítési idő: 40 perc

Hozzávalók:

1 kg pontyfilé
4 szelet bacon szalonna
10 dkg füstölt szalonna
40 dkg savanyú káposzta
2 fej vöröshagyma
4 dl csirke húsleves leve
1,5 dl tejszín
1 csomag friss kapor
1 db babérlevél
1 kanál őrölt pirospaprika

A filéből 20 dkg-os szeleteket vágunk, beirdaljuk, sózzuk, hűtőszekrényben 2-3 órán át pihentetjük. Felhevítünk egy serpenyőt olajjal, bőrös felével belehelyezzük a halszeleteket, közepes lángon arany barnára pirítjuk,
megfordítjuk és a másik oldalukon fejezzük be a sütést.
A káposzta elkészítéséhez a füstölt szalonnát és a vöröshagymát megpirítjuk, lehúzzuk a tűzről, megszórjuk pirospaprikával és beletesszük a savanyú káposztát. Beleöntjük a húsleves felét, sóval, babérlevéllel ízesítjük,
puhára főzzük. A másik hagymánkat apró kockára vágva megpirítjuk, majd felengedjük a maradék húslevessel, hosszan forraljuk, leszűrjük, majd hozzáadjuk a tejszínt, sóval, apróra vágott kaporral ízesítjük, újra felforraljuk. A szalonnaszeleteket megsütjük. A grillezett halat a kaporszósszal, a savanyú káposztával és a sült szalonnákkal együtt tálaljuk.

(Fotó: Aranyponty Halászati Zrt.)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Bioforradalom küszöbén: szárnyal a kereslet, bírják-e a hazai gazdák?

2025. július 21. 08:10

Rekord ütemben nő a bioélelmiszer-forgalom, csökken a biofelár, de a gazdáknak az átállás még mindig komoly kihívás.

Mi legyen a barackkal? Tippek a kajszi otthoni feldolgozásához

2025. július 12. 16:10

A friss barack gyorsan romlik, de szerencsére sokoldalú gyümölcs: mutatjuk, hogyan és mire dolgozhatjuk fel a nyár egyik legnépszerűbb termését.

5 ok, amiért a levendula nélkülözhetetlen otthon

2025. július 3. 16:10

A levendula nem csak illatos virág: nyugtat, szépít, fűszerez, és molyűzőként is működik – valódi kincs a háztartásban és a kertben is.

Diéta alatt is lehet gyümölcsöt enni – mutatjuk, hogyan

2025. június 30. 16:10

Nem minden gyümölcs emeli meg hirtelen a vércukorszintet – mutatjuk, melyeket és hogyan fogyassza IR vagy diéta mellett is biztonsággal!

Mire figyeljünk sziklakertünk kialakításakor?

2018. október 29. 09:07

A sziklakertek is alapos tervezést igényelnek, létrehozásuk komoly munkát jelent, erős fizikumot, és a terület méretétől függően több embert és napot kívánhat. Ám a befektetett munkát hosszú távon meghálálja egy semmihez sem fogható, természetes és üdítő látvány: egy kis hegyvidéki hangulat a közvetlen környezetünkben.

Tökmagos kenyér

2019. szeptember 12. 04:06

A frissen sült kenyér illata könnyen rabjává teszi az embert és egyre újabb receptek kipróbálására ösztönzi.

Mindent a hóvirágról

2019. február 23. 05:36

Én még ahhoz a szerencsés generációhoz tartozom, akiket gyerekkorunkban a szüleink jól felöltözve bepakoltak a kocsiba, elfurikáztunk az erdőszélre, és egy hatalmas kirándulás alkalmával szép kis csokor hóvirágot vihettünk haza emlékbe. Kisiskolás korom óta a hóvirágot tartom az egyik legbájosabb és legkülönlegesebb növénynek, róla szól ez az összefoglaló.

Integrált növényvédelem a házikertben – az elmélet

2019. július 9. 09:13

Az integrált növényvédelem nem más, mint tudatos megtervezése, végrehajtása és értékelése a legmagasabb szintű növényvédelmi gyakorlatnak. De mit takar pontosan a megfelelő növényvédelmi intézkedések integrálása? Miért van rá szükség? Milyen alapelvekre épül?