Termőföldtől az asztalig

Klasszikus rántott ponty

Agrofórum Online

Ha valamikor, akkor karácsonykor ott a helye a halnak az asztalon. Szerintem persze máskor is, de ilyenkor különösen.

A legtöbb helyen halászlé és/vagy rántott ponty készül, így mi is az utóbbival kezdjük a halas sorozatunkat, mert bár látszólag csak egy egyszerű, panírozott halról van szó, jó azért odafigyelni pár dologra, hogy tényleg finom is legyen.

Azt mondják, hogy ez az az étel, amit csak a vásárlásnál lehet elrontani, de ott nagyon. Ha nem friss a hal, akkor még a legtökéletesebb panírozás és a nagyi isteni tartármártása sem segít a pontyon. Ha sikerül friss pontyot venni, akkor nem is szabad sokat várni vele, legkésőbb másnap meg is kell sütni. Addig pedig szigorúan jégen kell tartani.

Vannak, akik duplán bundázzák, mások a zsemlemorzsa helyett inkább pankó morzsában forgatják meg, mi most a zsemlemorzsa helyett az egyik patkót szezámmagban forgattuk meg – így is nagyon finom lett.

Rántott ponty:

  • ponty szeletek

    citrom leve
    liszt
    tojás
    zsemlemorzsa / szezámmag

A ponty szeleteket besózzuk, rácsepegtetünk pár csepp citromlevet, és állni hagyjuk 10-15 percig.

Leöblítjük, és papírtörlővel megszárítgatjuk (ha túl nedves marad, akkor nem tapad meg majd szépen a bundája).

Következik a panírozás: megforgatjuk lisztben, majd tojásban és zsemlemorzsában, és bő olajban kisütjük. Közepes lángon először fedő alatt az egyik oldalát, majd megfordítjuk, és fedő nélkül sütjük a másik oldalát. Papírtörlővel bélelt tányérra szedjük, és azonnal tálaljuk is. Letakarni nem szabad!

Tartármártással, krumplipürével, ecetes-hagymás krumplival vagy zöldségkörettel tálaljuk.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Narancsos-csokoládés karácsonyi kenyér

2020. november 30. 04:37

Karácsonykor a finomabbnál finomabb ünnepi fogások körül forog minden, de nem árt, ha már reggel is valami igazán finom étellel indítjuk a napot.

Ropogós pecsenye lazacos krumplival

2019. december 22. 04:39

Sok ismerősömtől hallottam, hogy az ünnepi asztal elengedhetetlen étele a lazac. Hogy ezt ki milyen formában vagy fogásként képzeli el, annak csak a képzelet szabhat határt.

Sütőtökös rizottó fűszeres csirkekockákkal

2019. december 21. 20:32

A sütőtök igazi őszi, téli étel, mely rengeteg módon elkészíthető. Fogyaszthatjuk püréként, sütőben sütve mézzel a tetején, turmixba keverve...

Céklás-kakaós csiga

2019. december 20. 20:36

Szeretek kísérletezgetni rendhagyó íz-párosításokkal, melyeknél fontos, hogy a két, látszólag egymástól teljesen idegen íz harmonizáljon egymással, ne nyomja el egyik a másikat.

Az Agrofórum előfizetői nyereményjáték 2018 nyertesei

2018. október 19. 09:05

Közjegyző jelenlétében kisorsoltuk az idei előfizetői nyereményjáték nyerteseit.

Megjelent az Agrofórum Szőlő Extra

2019. május 1. 08:33

Megjelent a Szőlő Extra kiadványunk, amelyben szőlészet, növényvédelem, borászat és gépesítés, gépek témakörben kínálunk olvasnivalót.

A legifjabb generáció is az Agrofórumot olvassa - Az Agrofil-SZMI Kft. Instagramjáról

2018. március 13. 13:57

Az Agrofil-SZMI Kft. Instagram oldala tanúsítja, hogy az Agrofórum böngészését nem lehet elég korán kezdeni, és az egyetemi jegyzetek mellé kortól függetlenül kötelező lapunkat is forgatni.

Kaptam egy levelet

2018. június 6. 13:44

A levél tartalma okán ide kívánkozik, a blogba, de van abban némi személyes indíttatás is, hogy szóba hozom…