Termőföldtől az asztalig
Termőföldtől az asztalig

Mákos guba, a megunhatatlan

Mákos guba, a megunhatatlan

Agrofórum Online

Karácsony mákos guba nélkül? Nem-nem, az teljesen kizárt.

Évközben szinte soha nem készül, de ilyenkor akkora adagot sütünk mindig, hogy napokig elég lenne. Lenne, ha nem ennénk meg egy fél nap alatt. Egy kicsit ebéd után, egy kicsit délután a forró tea mellé, aztán este a vacsora végén, és hipp-hopp, már el is fogyott a kedvenc mákos édességünk.

A hagyomány szerint azért készítették őseink karácsonykor, hogy a sok apró szemű mák sok szerencsét, sok pénzt hozzon az új évben – már csak ezért sem érdemes kihagyni az ünnepi menüből.

A klasszikus mákos gubát sokféleképpen variálhatjuk: reszelhetünk a tejes-keverékbe citrom vagy narancshéjat, szórhatunk a kiflikarikák közé aszalt gyümölcsöket, vagy akár almakockákat is.

Gyönyörű, elegáns tortát is varázsolhatunk a mákos gubából, ha tortaformába egyengetve sütjük meg, és tejszínhabbal, vagy vaníliakrémmel / vaníliafagyival tálaljuk.

 Klasszikus mákos guba

 • 10 dkg cukor
  2 db tojás
  6 dl tej
  4 dl tejszín
  30 dkg darált mák
  10 dkg porcukor
  10 db kifli
  2-3 evőkanál vaj

A tejszínt a tejjel és a cukorral egy lábasba mérjük, és közepes lángon addig melegítjük, míg a cukor el nem olvad. Ha kész, lehúzzuk a tűzhelyről.

A darált mákot összeforgatjuk a porcukorral, a kifliket felkarikázzuk.

A tojást a tejes keverékhez adjuk.

Egy sütőtálat előkészítünk, és összeállítjuk a gubát: egy réteg kiflit az edény aljára sorakoztatunk, bőségesen megszórjuk a mákos-porcukros keverékkel, meglocsoljuk a tejes-tojásos öntettel, majd újabb réteg kifli következik, ismét mák, tejes öntet, és így tovább. A tetejére rámorzsoljuk a vajat, és 180 fokos sütőben kb. 25-30 percig sütjük.

Carbonara spagetti sárga cukkinivel

2019. július 17. 04:36

Idén ültettünk először sárga cukkinit a kertünkben. Izgatottan vártam, hogy milyen és mennyi termés lesz a kis palántán.

A kolbásztérkép meghódítása

2019. július 9. 10:54

Ahány ház annyi kolbász, annyi hagyomány, és annyi érték … Mindig is bakancslistás tervünk volt, hogy egyszer ellátogassunk Békéscsabára, és egy nap alatt beszerző körút keretében végigjárjuk a nevesebb kolbászkészítők házát. Ellátogattunk tehát 7 neves kolbászkészítőhöz, hogy szerezzünk a hőn áhított kolbászokból.

Húsvéti fonott kalács

2019. április 19. 07:37

Ha valamikor, hát húsvétkor tényleg érdemes nekiállni a kalács-sütésnek. Szerintem a házi péksütemény készítés az egyik legjobb dolog, ami a konyhában történhet.

Húsvéti sonka

2019. április 19. 06:37

Ha rajtam múlna, minden héten főznénk sonkát. Jó, hát lehet, hogy a tormát és a retket időnként lecserélném valami másra, de magát a sonkát szerintem nagyon nehezen tudnám megunni.

Húzzon haza!

2019. január 28. 08:42

Fizessen elő vagy váltsa meglévő nyomtatott, illetve digitális éves előfizetését 2019. január 23. és 2019. október 31. között kombinált előfizetésre, mert most szaklapunkat nyomtatott + digitális formában megrendelő olvasóink között egy PRONAR T653/1 pótkocsit sorsolunk ki a DORKER Kft. jóvoltából.

Csörögefánk

2018. február 16. 08:07

Az idei év felfedezése számomra a csörögefánk. Az első kísérlet óta már nem is tudom, hányszor készült, de egyértelmű favorit lett.

Kaptam egy levelet

2018. június 6. 13:44

A levél tartalma okán ide kívánkozik, a blogba, de van abban némi személyes indíttatás is, hogy szóba hozom…

Krémes sárgaborsó főzelék fasírttal

2018. január 19. 10:22

A beton. Így hívták sokán a menzás sárgaborsó főzeléket, mert úgy megkötött, mire leültünk az asztalhoz, mint a beton.