Kicsit citromos, kicsit fokhagymás pisztráng ropogós mandulával a tetején – egyszerűen mennyei.
Nevezhetjük mandulás pisztrángnak is, de fogalmazhatok úgy is szupertrendi módon, hogy „a legjobb dolog, ami a pisztránggal történhet a konyhában”. Mert szerintem ez az.
Én egy étteremben kóstoltam először, és már ott annyira ízlett, hogy akárhányszor visszatértünk oda, mindig ugyanezt rendeltem. Amikor aztán bezárt az étterem, kipróbáltam otthon is, és lám-lám, nem is volt túl bonyolult az elkészítése. Ha sikerül jó minőségű halat szerezni, akkor nem lehet elhibázni a receptet, egy kis salátával, vagy krumplival szuper ebéd lesz belőle.
Hozzávalók:
- 2 db tisztított, konyhakész pisztráng
2 db citrom
4 gerezd fokhagyma
8 dkg vaj
só, bors
5-10 dkg szeletelt mandula
1 dl fehérbor
kevés étolaj
A citromot felkarikázzuk, a vajat és a fokhagymagerezdeket vékony szeletekre vágjuk. A pisztrángokat megmossuk, leszárítgatjuk, majd kívül és belül is sózzuk-borsozzuk. Néhány szelet citromot félreteszünk a tálaláshoz, a többit a vaj és fokhagyma szeletekkel együtt a pisztrángok belsejébe tesszük.
Olajjal kikent sütőtálba / tepsibe fektetjük a pisztrángokat, majd meglocsoljuk kevés olajjal és ráöntjük a fehérbort is.
Előmelegítjük a sütőt 180 fokra, és kb. 20 percig sütjük a pisztrángokat.
Közben száraz serpenyőben megpirítjuk a mandulát, és ha kész, ezzel szórjuk meg a halakat tálaláskor.