Életmód, gasztronómia

Mandulás pisztráng

Agrofórum Online

Kicsit citromos, kicsit fokhagymás pisztráng ropogós mandulával a tetején – egyszerűen mennyei.

Nevezhetjük mandulás pisztrángnak is, de fogalmazhatok úgy is szupertrendi módon, hogy „a legjobb dolog, ami a pisztránggal történhet a konyhában”. Mert szerintem ez az.

Én egy étteremben kóstoltam először, és már ott annyira ízlett, hogy akárhányszor visszatértünk oda, mindig ugyanezt rendeltem. Amikor aztán bezárt az étterem, kipróbáltam otthon is, és lám-lám, nem is volt túl bonyolult az elkészítése. Ha sikerül jó minőségű halat szerezni, akkor nem lehet elhibázni a receptet, egy kis salátával, vagy krumplival szuper ebéd lesz belőle.

Hozzávalók:

  • 2 db tisztított, konyhakész pisztráng
    2 db citrom
    4 gerezd fokhagyma
    8 dkg vaj
    só, bors
    5-10 dkg szeletelt mandula
    1 dl fehérbor
    kevés étolaj

A citromot felkarikázzuk, a vajat és a fokhagymagerezdeket vékony szeletekre vágjuk. A pisztrángokat megmossuk, leszárítgatjuk, majd kívül és belül is sózzuk-borsozzuk. Néhány szelet citromot félreteszünk a tálaláshoz, a többit a vaj és fokhagyma szeletekkel együtt a pisztrángok belsejébe tesszük.

Olajjal kikent sütőtálba / tepsibe fektetjük a pisztrángokat, majd meglocsoljuk kevés olajjal és ráöntjük a fehérbort is.

Előmelegítjük a sütőt 180 fokra, és kb. 20 percig sütjük a pisztrángokat.

Közben száraz serpenyőben megpirítjuk a mandulát, és ha kész, ezzel szórjuk meg a halakat tálaláskor.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A boróka 4 titkos felhasználási módja

2025. szeptember 21. 08:10

A boróka bogyója és olaja nemcsak fűszer, hanem természetes gyógynövény, amely emésztést, keringést és nyugalmat is támogat.

4 ínycsiklandó céklás recept, melyeket ki kell próbálni

2025. szeptember 20. 13:10

Klasszikus levesek, modern krémek, ropogós chipsek – a cékla minden formában egészséges és finom.

Az állati zsíroktól nem kell félni? Ezt mondják a kutatók

2025. szeptember 15. 14:10

Az állati zsírok évtizedekig száműzöttek voltak az egészséges táplálkozásból. Ma azonban újra terítéken vannak – szó szerint is.

4 zseniális nyers cukkini recept pillanatok alatt

2025. szeptember 11. 11:10

Egészséges nassolás és könnyű saláták – mutatjuk, hogyan készíthet nyers cukkiniből gyors, ízletes fogásokat.

Húzzon haza!

2019. január 28. 08:42

Fizessen elő vagy váltsa meglévő nyomtatott, illetve digitális éves előfizetését 2019. január 23. és 2019. október 31. között kombinált előfizetésre, mert most szaklapunkat nyomtatott + digitális formában megrendelő olvasóink között egy PRONAR T653/1 pótkocsit sorsolunk ki a DORKER Kft. jóvoltából.

Hamarosan AGROmashEXPO-AgrárgépShow – mi ott leszünk!

2024. január 11. 11:10

Ha január, akkor AGROmashEXPO-AgrárgépShow kiállítás a budapesti Hungexpo területén. Keresse az Agrofórumot a B pavilonban – mi ott leszünk!

Klasszikus rántott ponty

2018. december 20. 03:48

Ha valamikor, akkor karácsonykor ott a helye a halnak az asztalon. Szerintem persze máskor is, de ilyenkor különösen.

Megjelent: Védekezés hazánk jelentős szántóföldi kártevői ellen

2020. szeptember 22. 10:20

Jelen kiadvány létrejöttének hátterében az Agrofórum Kiadó Kft. szerkesztőbizottságának és az ADAMA Hungary Zrt. munkatársainak azon törekvése húzódik meg, melynek fő céljai a fontosabb kártevőkkel kapcsolatos aktuális védekezési információk egységes megjelenítése és azok termelőkhöz történő eljuttatása.