A tojás az emberiség ősi tápláléka. Az emberi étkezésben a tyúktojás fogyasztása a legelterjedtebb, melynek táplálkozás-élettani értéke rendkívül jelentős: magas a fehérjetartalma, aminek minősége az emberi igények szempontjából kiváló, sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Szaporodásbiológiai értelemben a tojás egy bonyolult petesejt, ami a keltetés során a benne fejlődő embrió kialakulásához a feltételeket maradéktalanul biztosítja. A tojás főbb részei: a tojáshéj (védelem), a tojásfehérje (tartalék tápanyag) és a tojás sárgája (petesejt, zigóta). A közepes nagyságú tyúktojás tömege 50-60 gramm. A tojástermelés történhet intenzív ketreces tojóházakban, illetve szabad-, ökológiai-, mélyalmos- és egyéb alternatív tartásban. A KSH adatai szerint 2017-ben 2,44 millió darab tojást állítottak elő Magyarországon. Az egy főre jutó éves tojásfogyasztás 234 darab. A baromfiágazattal kapcsolatos minden fontos információt megtalálhat az Agrofórum Online tartalmai között.
2023. január 14.
Az előzetesen vártnál némileg kisebb mértékben, 44,8 százalékkal drágultak az élelmiszerek Magyarországon 2022 decemberében éves összevetésben.
2023. január 2.
A szövetség becslése szerint az Egyesült Királyság teljes tojóállománya 6%-kal 36,4 millióra esett vissza az elmúlt 12 hónapban.
2022. április 15.
A kereslet ugrásszerűen megnő a húsvéti ünnepek körül.
2022. április 13.
A legszebb gyerekkori emlékeink közé tartozik a húsvét is, amikor már jó pár nappal előtte elkezdtük festeni a tojást, sütöttük a locsolkodók seregének a süteményeket.
2022. április 10.
Fekete Ildikóval beszélgettünk, aki a tojásfestést rendkívül szerényen, csak a hobbijának nevezi. Teszi ezt úgy, hogy a hímes tojás készítéssel már gyakorlatilag valamennyi olyan elismerést kiérdemelte, amellyel egy népművész rendelkezhet…
2021. november 4.
Az „Év Biogazdasága” címet nyerte el a Biolla Kft., mely a Farm Tojás Csoport egyik termelő vállalata.
2021. szeptember 23.
A Tojás Világnapja alkalmából a tojás fogyasztását népszerűsíti az Agrárminisztérium (AM), az Agrármarketing Centrum (AMC) és a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége (MTTSZ). A tojás fogyasztása az utóbbi években dinamikusan növekszik, ahogy a hazai előállítás volumene is. A mostani promóció célja a tojás kiváló minőségének, értékeinek és sokszínűségének bemutatása.
2021. április 2.
Vajon tényleg sikerült kitalálni a tojás ideális színét? Vagy csupán a húsvéti tojásfestők fantáziája kapott szárnyra, netán áprilisi tréfa az egész? Szerencsére egy valódi kutatás-fejlesztési projekt nem mindennapi eredményéről számolhatunk be.
2021. április 2.
Próbáljuk ki idén a húsvéti tojásokat természetes anyagokkal megfesteni, ezzel is csökkentve a mesterséges festékanyagok használatát az otthonunkban, miközben új színeket varázsolunk az ünnepi készülődésbe!