31℃ 16℃
június 22. Paulina, Tamás
Ház, táj blog

Fogyasszunk szezonális zöldségeket és gyümölcsöket! – Július

Agrofórum Online

Megérkezett a nyár, amikor epekedve várunk lédús gyümölcsökre, frissítő limonádéra és üde zöldségekre. Vajon ilyenkor milyen idényterményekből válogathatunk?

Januárban közelebbről megismerkedtünk a naspolyával, februárban a kökénnyel, márciusban a rukkolával, a spárgával és a kivivel, áprilisi vendégeink a metélőhagyma, a lestyán és a bordás kel voltak, májusban pedig a rebarbarával és a mángolddal lettünk közelebbi ismerősök. Júniusban még jobban kibővült a szezonális gyümölcsök listája, és a legtöbb zöldségnövényünk is velünk tart még – az előző hónapban megismerkedtünk közülük a fekete ribizlivel és a vörös cikóriával.

A július hónap sem fukarkodik a kert értékes termékeivel, ugyanis bőséggel fogyaszthatunk ebben a hónapban is szezonális zöldségeket és gyümölcsöket. Az alábbi táblázattal képet kapunk az ehavi kínálatról:

ZöldségekGyümölcsökFűszernövények
Burgonya, Csicsóka, Cukkini, Cékla, Padlizsán, Paradicsom, Zöldpaprika, Tök, Csillagtök (patisszon), Mángold, Sóska, Fekete retek Endíviasaláta, Fejes saláta, Jégsaláta, Vörös cikóriasalálta (radicchio), Édeskáposzta, Kelkáposzta, Lila káposzta, Fodros kel, Karalábé, Karfiol, Zellergumó, Zellerszár, Petrezselyem-gyökér, Sárgarépa, Metélőhagyma (snidling), Újhagyma, Fokhagyma, Vöröshagyma, Lilahagyma, Kukorica, Uborka, ZöldbabAlma, Körte, Szilva, Sárgabarack, Kopaszbarack, Őszibarack, Füge Áfonya, Görögdinnye, SárgadinnyeBazsalikom, Menta, Citromfű, Kapor, Petrezselyem-zöld

Ebben a hónapban a sárgadinnyével és a patisszonnal ismerkedünk meg közelebbről.

A sárgadinnyét csukott szemmel is felismerjük jellegzetes illatáról, és bár egyre többfajta, kisebb méretű dinnye pöffeszkedik a hazai polcokon is, még mindig az egyik legkedveltebb gyümölcs a kabakosok (Cucurbitaceae) növénycsaládból. A görögdinnyével, a cukkinivel és az uborkával is rokonságban van. Földrajzi származását tekintve igen nagy vitákon vannak túl a szakemberek, ugyanis a legrégebbi írásos feljegyzések szerint az ősi Perzsia, Örményország és a Kaukázus térségéből származik, míg a genetikai vizsgálatok eredményei az indiai őshonosságot bizonyítják.

A sárgadinnye különleges illatára figyeljünk a vásárláskor is

Termése legfeljebb 5 kg. Magjai egy csoportban, a gömb közepében helyezkednek el. Vásárláskor mindenképpen szagoljuk meg a kocsánnyal szembeni véget. Az egészséges, érett dinnye kellemes aromája kívülről is érezhető. Az illat nélküli termés ezzel szemben arra utal, hogy régen és éretlenül szedték le. Otthon elegendő közvetlenül fogyasztás előtt megmosni, és hűvös helyen 5-6 napig tárolhatjuk.

Bár elsősorban az íze miatt fogyasztjuk, érdemes tudni számtalan jótékony hatásáról is: a sárgadinnye fogyasztásával karbantartjuk a szívünket, és gondoskodunk a megfelelő vérnyomásról is. Gyorsítja a betegségek utáni felépülést, és enyhíti az izomgörcsök tüneteit. Mivel élelmi rostban gazdag, így egyensúlyban tartja a vércukor szintet. Szénhidrát- és zsírtartalma alacsony, viszont tartalmaz vasat, kalciumot és foszfort, illetve kiváló forrása az A-, B1-, B2-, B3-, B6-, B9- és C-vitaminoknak.

A csillagtök, más néven patisszon egy sokoldalúan felhasználható, mókás megjelenésű, rendkívül egészséges tökféle, amely a sárgadinnyéhez képest fordítva járta be a világot: Észak-Amerikából terjedt el, és hódította meg Európát és Ázsiát. Sikeresen termeszthető a hazai kertekben, különösen a napos, gyorsan felmelegedő talajokon. Nem kedveli a savanyú, erősen kötött talajt, és szárazabb nyári napokon, valamint közvetlen ültetés után kell csak öntözni, mivel erőteljes, sűrű gyökérzetével kihasználja a talaj elérhető vízkészletét.

A csillagtök magját, virágát és termését is sokoldalúan használhatjuk a konyhában

A csillagtöknek a héja, a húsa és a magja is fogyasztható. Ennek az alacsony kalóriatartalmú zöldségnek a zsenge, fiatal termései a legjobban felhasználhatóak. A kisebb, még mag nélküli terméseket savanyúságnak is el lehet tenni, míg a nagyobbakat vékony hámozás és kimagozás után el lehet készíteni főzve, sütve, sósan és édesen fűszerezve is. A patisszonnak a virága is ehető, salátákba és vegetáriánus ételek hozzávalójaként kedvelik, magját pirítva teszik salátaköretekbe.

A patisszon könnyen emészthető, a többi tökféléhez képest magasabb C-vitamintartalmú tökféle, kis mennyiségben tartalmaz karotinoidokat és B-vitaminokat. A csillagtök magja régóta ismert és sikeres húgyúti fertőzések gyógyításában, mivel az antioxidánsokban gazdag magok gyulladásgátló hatásúak.

Kapcsolódó cikkek:

Osztálykirándulás az élelmiszer-biztonság jegyében – tudatosságra int a Nébih

2025. június 20. 05:42

A cikkben szereplő praktikus tanácsok segítenek azoknak, akik otthon készítik elő az útravalót az egy- vagy többnapos kalandokra.

Szelíd óriások a kertben – ne bántsuk őket!

2025. június 15. 05:40

Három csodás, őshonos rovarunkat mutatjuk be: az óriás tőrösdarazsat, a mezei tücsköt és a kék fadongót, melyektől egyáltalán nem kell tartanunk.

Növényfelismerő applikációk – mit érdemes tudni a használatukról?

2025. május 27. 05:40

Kézenfekvő megoldás, hogy a mindig nálunk lévő mobiltelefonokra letöltsünk egy növényfelismerő applikációt, hiszen gyorsan elővesszük, készítünk egy fényképet a kérdéses növényről, és várjuk az alkalmazás segítségét: a fajmeghatározást.

Kincsek, amiket az erdőben kell hagyni

2025. május 3. 05:40

Az erdőlátogatások során könnyen elragadhatja az embert a lelkesedés, ha valami nem mindennapi „kincsre” bukkan az avarban. Tudnunk kell azonban, hogy mi az, ami semmiképpen nem jöhet haza velünk az erdőből!

Idén is mintegy 1600-1800 tonna zöldséget takaríthatnak be a termesztők

2019. július 26. 08:03

A legtöbb zöldséget augusztus és október között takarítják be, egyelőre a zöldborsó és a spárga betakarítása fejeződött be.

A sikeres zöldségtermesztés és zöldségfeldolgozás lehetőségei napjainkban

2021. szeptember 30. 05:42

Szabadföldi és üzemi sajtószemlére nyílt lehetőség a Malagrow Kft. és a Róna Mezőgazdasági Szövetkezet szervezésében Szabadszálláson.

Tartósítás konzervek és hűtőberendezések nélkül

2021. március 27. 13:13

Az élelmiszer tartósításának a kialakulása egyidősnek tekinthető az emberiség történetével. Hagyományos értelemben véve az „ősi” tartósító eljárások közé sorolhatjuk a szárítást, az aszalást, a besűrítést, a füstölést, a sózást, a savanyítást, az erjesztést vagy akár a természetes hűtést is.

Végveszélyben a torma!

2018. december 12. 09:37

A mostani magas árak elképzelhető, hogy új termelőket vonzanak be, akik jó lehetőséget látnak a torma termesztésében, és várható, hogy akár új tőkét is tudnak invesztálni az ágazatba, de akad olyan gazda is, aki most, a csúcson kívánja ezt a munkát abbahagyni. Az ágazat legnagyobb problémája továbbra is a munkaerőhiány,