Ház, táj blog

Fogyasszunk szezonális zöldségeket és gyümölcsöket! – Július

Agrofórum Online

Megérkezett a nyár, amikor epekedve várunk lédús gyümölcsökre, frissítő limonádéra és üde zöldségekre. Vajon ilyenkor milyen idényterményekből válogathatunk?

Januárban közelebbről megismerkedtünk a naspolyával, februárban a kökénnyel, márciusban a rukkolával, a spárgával és a kivivel, áprilisi vendégeink a metélőhagyma, a lestyán és a bordás kel voltak, májusban pedig a rebarbarával és a mángolddal lettünk közelebbi ismerősök. Júniusban még jobban kibővült a szezonális gyümölcsök listája, és a legtöbb zöldségnövényünk is velünk tart még – az előző hónapban megismerkedtünk közülük a fekete ribizlivel és a vörös cikóriával.

A július hónap sem fukarkodik a kert értékes termékeivel, ugyanis bőséggel fogyaszthatunk ebben a hónapban is szezonális zöldségeket és gyümölcsöket. Az alábbi táblázattal képet kapunk az ehavi kínálatról:

ZöldségekGyümölcsökFűszernövények
Burgonya, Csicsóka, Cukkini, Cékla, Padlizsán, Paradicsom, Zöldpaprika, Tök, Csillagtök (patisszon), Mángold, Sóska, Fekete retek Endíviasaláta, Fejes saláta, Jégsaláta, Vörös cikóriasalálta (radicchio), Édeskáposzta, Kelkáposzta, Lila káposzta, Fodros kel, Karalábé, Karfiol, Zellergumó, Zellerszár, Petrezselyem-gyökér, Sárgarépa, Metélőhagyma (snidling), Újhagyma, Fokhagyma, Vöröshagyma, Lilahagyma, Kukorica, Uborka, ZöldbabAlma, Körte, Szilva, Sárgabarack, Kopaszbarack, Őszibarack, Füge Áfonya, Görögdinnye, SárgadinnyeBazsalikom, Menta, Citromfű, Kapor, Petrezselyem-zöld

Ebben a hónapban a sárgadinnyével és a patisszonnal ismerkedünk meg közelebbről.

A sárgadinnyét csukott szemmel is felismerjük jellegzetes illatáról, és bár egyre többfajta, kisebb méretű dinnye pöffeszkedik a hazai polcokon is, még mindig az egyik legkedveltebb gyümölcs a kabakosok (Cucurbitaceae) növénycsaládból. A görögdinnyével, a cukkinivel és az uborkával is rokonságban van. Földrajzi származását tekintve igen nagy vitákon vannak túl a szakemberek, ugyanis a legrégebbi írásos feljegyzések szerint az ősi Perzsia, Örményország és a Kaukázus térségéből származik, míg a genetikai vizsgálatok eredményei az indiai őshonosságot bizonyítják.

A sárgadinnye különleges illatára figyeljünk a vásárláskor is

Termése legfeljebb 5 kg. Magjai egy csoportban, a gömb közepében helyezkednek el. Vásárláskor mindenképpen szagoljuk meg a kocsánnyal szembeni véget. Az egészséges, érett dinnye kellemes aromája kívülről is érezhető. Az illat nélküli termés ezzel szemben arra utal, hogy régen és éretlenül szedték le. Otthon elegendő közvetlenül fogyasztás előtt megmosni, és hűvös helyen 5-6 napig tárolhatjuk.

Bár elsősorban az íze miatt fogyasztjuk, érdemes tudni számtalan jótékony hatásáról is: a sárgadinnye fogyasztásával karbantartjuk a szívünket, és gondoskodunk a megfelelő vérnyomásról is. Gyorsítja a betegségek utáni felépülést, és enyhíti az izomgörcsök tüneteit. Mivel élelmi rostban gazdag, így egyensúlyban tartja a vércukor szintet. Szénhidrát- és zsírtartalma alacsony, viszont tartalmaz vasat, kalciumot és foszfort, illetve kiváló forrása az A-, B1-, B2-, B3-, B6-, B9- és C-vitaminoknak.

A csillagtök, más néven patisszon egy sokoldalúan felhasználható, mókás megjelenésű, rendkívül egészséges tökféle, amely a sárgadinnyéhez képest fordítva járta be a világot: Észak-Amerikából terjedt el, és hódította meg Európát és Ázsiát. Sikeresen termeszthető a hazai kertekben, különösen a napos, gyorsan felmelegedő talajokon. Nem kedveli a savanyú, erősen kötött talajt, és szárazabb nyári napokon, valamint közvetlen ültetés után kell csak öntözni, mivel erőteljes, sűrű gyökérzetével kihasználja a talaj elérhető vízkészletét.

A csillagtök magját, virágát és termését is sokoldalúan használhatjuk a konyhában

A csillagtöknek a héja, a húsa és a magja is fogyasztható. Ennek az alacsony kalóriatartalmú zöldségnek a zsenge, fiatal termései a legjobban felhasználhatóak. A kisebb, még mag nélküli terméseket savanyúságnak is el lehet tenni, míg a nagyobbakat vékony hámozás és kimagozás után el lehet készíteni főzve, sütve, sósan és édesen fűszerezve is. A patisszonnak a virága is ehető, salátákba és vegetáriánus ételek hozzávalójaként kedvelik, magját pirítva teszik salátaköretekbe.

A patisszon könnyen emészthető, a többi tökféléhez képest magasabb C-vitamintartalmú tökféle, kis mennyiségben tartalmaz karotinoidokat és B-vitaminokat. A csillagtök magja régóta ismert és sikeres húgyúti fertőzések gyógyításában, mivel az antioxidánsokban gazdag magok gyulladásgátló hatásúak.

Kapcsolódó cikkek:

Gilisztakomposzt előállítása otthon, egyszerűen II. rész

2025. március 28. 05:40

Milyen hibák miatt válhat büdössé a komposzt? Mit szabad adni a gilisztáknak, és mi tilos?

Március 22. - egy napon a Víz világnapja és a Föld órája

2025. március 22. 06:40

Idén különleges alkalom március 22., ugyanis a mindenkori Víz világnapja egy napra esik a Föld órájának napjával. Ez utóbbit minden évben március 3. szombatjára hirdeti meg a Természetvédelmi Világalap (WWF) nemzetközi szervezete.

Gilisztakomposzt előállítása otthon, egyszerűen I. rész

2025. március 21. 05:40

A gilisztáknak hála egy tápanyagokban rendkívül gazdag humuszanyagot nyerünk ki a gilisztakomposztálási folyamat végén.

Mit kell tudni a gilisztakomposztról?

2025. március 20. 05:40

A szakemberek szerint a talajban jelen lévő, kiemelkedően jó minőségű, a növények számára leghatékonyabban hasznosítható szerves anyagot a giliszták állítják elő.

Miért lesz fás a karalábé és reped fel?

2023. július 29. 04:39

Az utóbbi években nem sikerül jól a karalábétermesztés, a legtöbb gumó fás belül és fel is szoktak repedni. Kérem szépen válaszukat! Miért lesz fás a karalábé, és miért reped fel?

Zöldség- és fűszernövények termesztése kis helyen, virágtartóban – az alapok

2021. február 12. 10:25

Ha a lehetőségeinkhez mérten kertészkedni szeretnénk, és amit csak lehet, megtermelnénk a családunk számára, ne szegje a kedvünket, ha csupán egy kis erkély vagy ablakpárkány áll a rendelkezésünkre! De hogyan oldjuk meg zöldségnövényeink és kedvenc fűszernövényeink nevelését cserépben, virágládában, függőkosárban vagy termesztőzsákokban?

KSH: az alma 44 százalékkal drágult január óta

2020. június 12. 04:36

Ha az élelmiszereken belüli részletes bontású listát nézzük, akkor legjobban, 39 százalékkal a friss hazai gyümölcs és a déligyümölcs ára ugrott meg egy év alatt.

Mindenkinek előnyös lehet a rövid ellátási láncban való együttműködés

2019. március 1. 04:36

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által szervezett fórumon a zöldséget, gyümölcsöt termesztő kamarai tagok találkozhattak a további beszállítókat, partnereket kereső áruházlánc szakembereivel, akik a termelőkkel szembeni elvárásaik mellett az eddigi együttműködések tapasztalatait is ismertették.