31℃ 16℃
június 22. Paulina, Tamás
Ház, táj blog

Fogyasszunk szezonális zöldségeket és gyümölcsöket! – November

Agrofórum Online

Hihetetlennek tűnhet, de még az idei szeszélyes, nyárias-ködös november is tartogat számunkra idényzöldségeket és -gyümölcsöket. Persze a “kerti asztal” messze nem olyan gazdag, mint szeptember-októberben, de azért még mindig szép számmal választhatunk a szezonális zöldségek közül.

Hazánk jelenlegi éghajlati adottságai nem teszik lehetővé, hogy novemberben is bőséggel válogassunk az idénygyümölcsök közül, de a zöldségeskertben még van keresnivalónk, vagy a zöldségespulton még sok helyen találkozunk a magyar zászlócska jelzéssel, ami hirdeti a magyar szezonális terményeket.

Ha szeretnénk visszatekinteni az elmúlt 10 hónap szezonális növényeire, az alábbi táblázat segítséget nyújt ebben:

JanuárNapsolya
FebruárKökény
MárciusRukkola, spárga, kivi
ÁprilisMetélőhagyma, lestyán, bordás kel
MájusRebarbara, mángold
Júniusfekete ribizli, vörös cikória
Júliussárgadinnye, csillagtök
AugusztusZeller, füge
SzeptemberGesztenye, sütőtök
OktóberCsicsóka, fekete berkenye

Ebben a hónapban kicsit bővebben megismerkedünk a birsalmával és a kelbimbóval, de még előtte tekintsük át az e havi szezonális “piacot”.

ZöldségekGyümölcsökFűszernövények
Brokkoli, Cikória, Radiccio, Fejes saláta, Madársaláta, Endíviasaláta, Mángold, Pak-choi, Rukkola, Sóska, Spenót, Csicsóka, Édesburgonya, Zellergumó, Édeskáposzta, Fodros kel, Kelbimbó, Kelkáposzta, Lilakáposzta, Kínai kel, SnidlingBirsalma, BerkenyePetrezselyem-zöld

A kelbimbó vagy bimbóskel jelentőségét nemcsak remek íze és változatos felhasználhatósága adja, hanem az az előnye is, hogy év végén, akár enyhébb fagyok idején is szedhetjük. Hála ennek a zöldségünknek akkor jutunk magas vitamintartalmú, friss terményhez, amikor már semmi más nem szedhető a kertben.

A bimbóskel magas, erős, oszlopszerű szárának végén neveli a kis káposztafejeket, ezek maguk a kelbimbók

A bimbóskel magas (akár 120-130 cm), erős, oszlopszerű szárának végén neveli a kis káposztafejeket, ezek maguk a kelbimbók. Ősszel levelei színpompásak, másodéves növényként pedig sárga virágai adnak különleges látványt májusban. Főgyökeréről erőteljes növekedéssel terjednek az oldalgyökerei, amelyek akár 1 m mélyre is lehatolhatnak a talajba. Leginkább a középkötött, kissé meszes talajokban termeszthető. Fény- és vízigényes, viszont a káposztafélék közül a leginkább szárazságtűrő.

Visszatérve a fogyasztására, a káposztafélék általában is nagyon értékes táplálékaink, de a bimbóskel ezek közül is kiemelkedik gazdag tápértékével. Vitamin- és ásványianyag-tartalma jelentős: C-vitamin, B-vitaminok, K-vitamin, béta-karotin, valamint kálium, kalcium, magnézium, foszfor, nátrium, vas, kén, króm, gazdag forrása. Mivel emellett a kalóriatartalma igen alacsony, így diétákba is bátran illeszthető. A kelbimbó színe, íze a kelkáposztáéra emlékeztet, de íze annál lágyabb, és finomabb rostokból áll. Fogyasztása bizonyítottan gyulladáscsökkentő, immunrendszert erősítő, emésztést serkentő és antioxidáns hatású.

Kelbimbó vásárlásakor a szép, egészséges, zöld színű, tömör levélszerkezetű, apróbb példányokat válasszuk ki

A kelbimbó zöldséglevesbe, főzelékként, köretként, rakott ételként, önállóan és más zöldségfélékkel együtt is elkészíthető. Főzéskor arra kell figyelni, hogy ne főzzük túl, nehogy elveszítse vitamin- és ásványianyag-tartalmát. Vásárláskor a zöld színű, tömör levélszerkezetű, apróbb példányokat válasszuk.

A birsalma körüli félreértések elkerülése végett kezdjük az elejéről: a birsalma és a birskörte nemcsak alaki sajátossága a növénynek, hanem ez a két név két különböző változatra (latinul varietas) utal. Ez a nevükben is látszik: a birsalma tudományos neve Cydonia oblinga var. maliformis, birskörte pedig a Cydonia oblonga var. pyriformis. Ez a két növényváltozat két alfajt különböztet meg, így valójában olyanok, mint az elsőfokú unokatestvérek.

A birsalma fája májusban tele van apró, fehér vagy rózsaszín virágokkal, míg késő ősszel aranysárga termései ékesítik a kertet

Felhasználásukban nincs nagy különbség, mert bár a birsalmát kemény gyümölcshúsa miatt nyersen nem igazán fogyasztjuk, és a feldolgozása sem egyszerű, mégis gazdag a termékpalettája: készülhet belőle birsalmasajt, gyümölcszselé, kompót, pálinka, bor és lekvár is, de a savanyú káposzta ízesítésére és alacsony pektintartalmú gyümölcsök lekvárjába is kerülhet birsalma.

Amellett, hogy a birsalma sokkal több ásványi anyagot és vitamint tartalmaz, mint az alma, magas pektintartalmának köszönhetően emésztésjavító hatása is van. A népi gyógyászat a birsből készült főzetet enyhe görcsoldóként és fájdalomcsillapítóként is számon tartja. A birsalmának a cserzőanyagokban gazdag levele is gyógyhatású, így jó hatással van a száj és a garat enyhébb gyulladásos megbetegedéseire, illetve egyes bélrendszeri problémákra is.

A birsalmából készülhet birsalmasajt, gyümölcszselé, kompót, pálinka, bor és lekvár is

A birsalmáról, mint növényről annyit érdemes tudni, hogy nem öntermékeny, azaz minden változatnak megvan a maga porzópárja (általában több is van), ezért egyszerre legalább két-három fajtát kell ültetnünk, ha bőséges termést szeretnénk betakarítani. Értékes termése mellett akár a fa díszítő értéke miatt is érdemes lehet ültetni, hiszen a birsalma fája májusban tele van apró, fehér vagy rózsaszín virágokkal, míg késő ősszel aranysárga termései ékesítik a kertet.

Kapcsolódó cikkek:

Osztálykirándulás az élelmiszer-biztonság jegyében – tudatosságra int a Nébih

2025. június 20. 05:42

A cikkben szereplő praktikus tanácsok segítenek azoknak, akik otthon készítik elő az útravalót az egy- vagy többnapos kalandokra.

Szelíd óriások a kertben – ne bántsuk őket!

2025. június 15. 05:40

Három csodás, őshonos rovarunkat mutatjuk be: az óriás tőrösdarazsat, a mezei tücsköt és a kék fadongót, melyektől egyáltalán nem kell tartanunk.

Növényfelismerő applikációk – mit érdemes tudni a használatukról?

2025. május 27. 05:40

Kézenfekvő megoldás, hogy a mindig nálunk lévő mobiltelefonokra letöltsünk egy növényfelismerő applikációt, hiszen gyorsan elővesszük, készítünk egy fényképet a kérdéses növényről, és várjuk az alkalmazás segítségét: a fajmeghatározást.

Kincsek, amiket az erdőben kell hagyni

2025. május 3. 05:40

Az erdőlátogatások során könnyen elragadhatja az embert a lelkesedés, ha valami nem mindennapi „kincsre” bukkan az avarban. Tudnunk kell azonban, hogy mi az, ami semmiképpen nem jöhet haza velünk az erdőből!

Spárgát is vethet az ősz első hónapjában - szeptemberi kerti munkák

2019. augusztus 13. 04:36

Szeptember az a hónap, amikor a zöldségeskertekből a legtöbb zöldségnövény betárolásra kerül, a gyümölcsösben pedig a nyári metszési munkálatok lezárásáról szól ez az időszak.

Fogyasszunk szezonális zöldségeket és gyümölcsöket! - Január és február

2023. február 14. 05:37

Bár a téli hónapokban kisebb a kínálat a szezonális vitaminbombákból, mégis kis odafigyeléssel változatossá tehetjük velük az étkezésünket. Lássuk, hogy januárban és februárban milyen zöldség- és gyümölcsfajok vannak a listán!

A fiatalabb korosztály többsége bioterméket keres Hollandiában

2023. április 11. 11:43

Az elmúlt 20 év alatt a holland TVA Growers területe másfél hektárról több mint 11 hektárra nőtt. 2014-ben a tulajdonosok a hagyományos paradicsomról áttértek a koktélparadicsom termesztésére.

Mérleg szerinti tápanyagellátás a szabadföldi paprikatermesztésben II.

2021. szeptember 28. 05:41

Az agrokémiában a tápanyag-utánpótlás kapcsán négy elemet szokás figyelembe venni, a mennyiség mellet, a trágyaösszetételt, a trágyakijuttatás időzítését (trágyamegosztást) és a kijuttatás, illetve bemunkálás módját.