11℃ 1℃
március 3. Kornélia, Kunigunda, Frigyes
Ház, táj blog

Zöldség- és fűszernövények termesztése kis helyen, virágtartóban – az alapok

Agrofórum Online

Ha a lehetőségeinkhez mérten kertészkedni szeretnénk, és amit csak lehet, megtermelnénk a családunk számára, ne szegje a kedvünket, ha csupán egy kis erkély vagy ablakpárkány áll a rendelkezésünkre! De hogyan oldjuk meg zöldségnövényeink és kedvenc fűszernövényeink nevelését cserépben, virágládában, függőkosárban vagy termesztőzsákokban?

Nagy általánosságban a legtöbb kertészeti tipp azoknak a honfitársainknak szól, akik minimum egy kis konyhakerttel rendelkeznek, és lehetőségük van pár ágyást kialakítani a zöldség- és fűszernövények neveléséhez. Ez a cikk most (elsősorban) azoknak a növényt nevelni vágyóknak szól, akiknek egy erkély vagy egy ablakpárkány áll rendelkezésükre a veteményes kialakításához.

Egyenesen az erkélyről

Miért éri meg?

Sokkal kényelmesebb lemenni a sarki boltba vagy beszaladni a közeli piacra és fél óra alatt összeszedni mindent, amire az elkövetkezendő napokban szükségünk van. Ez tény. De semmi nem pótolja azt az örömöt és megelégedést, ami egy zöldség- vagy fűszernövény nevelésével, később a saját terményünk betakarításával jár. A család fiatalabb tagjai is testközelből láthatják a természetismeret- és biológiaórán tanultakat, és ha éppen nekünk nem marad annyi időnk foglalkozni a növényekkel, felosztjuk a családtagok között a munkát. A sikeres növénytermesztés tapasztalatait és gyümölcsét aztán megoszthatjuk másokkal is: gazdát cserélhetnek a bevált vetőmagok, módszerek és friss zöldségek is.

Ne feledkezzünk meg arról a tagadhatatlan előnyéről sem a dolognak, hogy ennél frissebb és ízletesebb zöldség és ennél aromásabb fűszer sehogy máshogy nem kerülhetne az asztalra: mindössze az erkélytől a konyháig tart a csomagolásmentes – és így környezetkímélőbb – szállítás, és lássuk be, mi sem használunk fel addig annyi energiát, mint a repülőgépek, a terményszállító kamionok vagy teherautók.

Mérjük fel a lehetőségeket!

Mielőtt nekikezdünk a vetőmagok garmadájának megvásárlásához, próbáljuk meg felmérni, mekkora és milyen adottságokkal rendelkező helyen tudunk zöldségnövényeket nevelni! Ha egy erkély vagy egy-két ablakpárkány áll rendelkezésünkre, nem gondolkodhatunk teljes önellátásban, de a számunkra legkedvesebb zöldségek és fűszerek egyikének biztosan jut hely.

Egy kisebb erkelyen is nevelhetunk eredmenyesen paradicsomot

Nagy szerencsénk van, ha a rendelkezésre álló helyet bőséggel éri napfény – legalább a nap egyik szakában -, de a jelentősebb időjárási viszontagságoktól védve van (pl.: jégeső, szélvihar). Ha ez pipa, jöhet a következő lépés: gondoljuk végig, milyen növényeket szeretnénk nevelni, és azokat van-e lehetőségünk az adott körülmények között kis helyen termeszteni.

A megfelelő „növénytartó”

A virágcserepek, műanyag virágtartók, termesztőzsákok és függőkosarak még a legkisebb helyen is elférnek. A virágtartók kiválasztásánál két elsődleges szempont a méret és a szín:

  • lehetőleg akkora virágtartót vásároljunk, amekkorát a növény növekedésében megkíván, de szempont legyen az is, hogy a földdel és a növénnyel megpakolva is megoldható legyen az esetleges helyváltoztatás. Ha bármi miatt el kell mozdítanunk a helyéről vagy fel kell emelnünk a növényt, lehetőleg ne szakadjon bele a derekunk!
  • igyekezzünk nem elcsábulni az áruházak nagy színkínálatában, amikor virágtartót vásárolunk: a mutatós, zománcozott kerámiakaspók színe a nyári tűző napon egy idő után megfakul, a dizájnos, sötét színű műanyagok pedig nyáron úgy felmelegszenek, hogy növény legyen a világon, amelyik huzamosabb ideig kibírja a gyökérszaunát. Válasszunk inkább világosabb színű, strapabíró virágtartót!

Ami minden virágtartó esetében a legfontosabb, hogy alul legyen kilyukasztva az a tartó, amiben a növény a földjével együtt helyet kapott. Ezzel biztosítjuk a felesleges öntözővíz szabad útját az alátétre, ahonnan a növény gyökerei fulladásmentesen fel tudják azt venni, ha szükséges.

A földre helyezett virágtartónál (pl.: kaspó, láda) plusz szempont, hogy stabil legyen. A benne lakó növényünk és a termesztőközeg együttesen jelentős súllyal bír, ezért nem előnyös, ha egy alul szűkebb, felfelé öblösödő tartót választunk, ami hamarabb vízszintbe kerül az erősebb széllökések miatt. Inkább henger alakú virágtartót válasszunk, főként a kicsit szelesebb helyekre!

Kerüljük a fémből készült vagy sötét színű virágtartókat, mert nyáron hamar felmelegszenek – ha mégis emelett döntenénk, többször kell öntözni a növényt

Ha van lehetőségünk függőkosarakban is gondolkodni, használjuk ki a lehetőséget: így megtakaríthatunk egy kis helyet az erkélyen és többféle növényt is nevelhetünk. Arra ügyeljünk azonban, hogy nagyon huzatos erkélyeken, folyosókon inkább mondjunk le a függőkosarakról, a balesetek elkerülése végett. Jellemzően a két oldalt nyitott erkélyek és a nem belső udvarra néző folyosók, valamint a 3-4. emeletnél magasabban lévő nyitott terek a szelesebbek.

A következő cikkben bővebben kitérünk még egy speciálisabb alkalmatosságra, a termesztőzsákra. Többek között a burgonya termesztésére alkalmas termesztőzsák segítségével a krumpli nevelését és a gumók betakarítását is egyszerűbben meg lehet oldani.

Fontos az ültetőközeg!

Amíg a kertben alapvetően rendelkezésre áll a kialakított veteményes talaja (bár azt sem szabad elhanyagolni!), addig ebben a helyzetben körültekintően ki kell választanunk a zöldség-és fűszernövényeknek megfelelő ültetőközeget. A célnak megfelelően választhatunk A-, B-, C-típusú földkeverékekből (ennek a csoportosításnak alapja a kémhatás), és a termesztés céljának vagy a növény tulajdonságainak megfelelőekből is (pl.: palántaföld, fűszernövény-föld, balkonnövény-föld).

Az eredményes termesztés feltétele, hogy ha bizonytalanok vagyunk a földvásárlás és a növény gondozásának miértjei tekintetében, akkor a vetőmagok és palánták megvásárlásakor kérjünk tájékoztatást az eladó szakembertől!

A következő cikkekben sorra vesszük, milyen zöldség- és fűszernövények nevelhetők eredményesen kis helyen is.

Eredményes és örömteli tervezést és növénynevelést kívánok minden vállalkozó szellemű növénybarátnak!

Kapcsolódó cikkek:

A megfelelő növényt a megfelelő helyre! – a talaj kémhatása

Miért részesítsük előnyben az őshonos növényeket a kertünkben?

2025. február 27. 05:40

A kertünk nemcsak a mi menedékünk, örömünk és kreativitásunk színtere, hanem számtalan élőlény otthona is. Nem mindegy, milyen növények élnek benne, és azokat hogyan gondozzuk. Miért érdemes minél több őshonos növénnyel körbevennünk magunkat?

Ritkább vendégek a madáretetőnél - II. rész

2025. február 25. 05:40

A fenyőfák lakói szintén a legritkább vendégnek számítanak az etetőnél hazánkban. A fenyőrigó, a fenyőszajkó és a fenyőpinty is egyedülálló látvány, így minden madármegfigyelő szerencsésnek mondhatja magát, ha találkozik velük.

Ritkább vendégek a madáretetőnél - I. rész

2025. február 23. 05:40

Vannak olyan fajok, amelyeknek megfigyelése az etetőnél csodaszámba megy. Ilyen vendégünk lehet a hósármány, a csonttollú, a süvöltő és a csíz is.

Mit jelent a rebarbara erőltetése?

2025. február 21. 05:40

A rebarbarát ismét kezdjük felfedezni és egyre többen ültetjük a kiskertjeink veteményeseibe. Termesztése nem bonyolult, és bizonyos trükkökkel befolyásolni is tudjuk a növekedését.

Együnk-e rendszeresen instant leveseket vagy sem?

2024. november 10. 10:10

A ramen olcsó, finom és könnyen elkészíthető étel. Az ezt fogyasztó ázsiai emberek, jóval magasabb életkort élnek meg, mint mi európaiak.

Tartósítás konzervek és hűtőberendezések nélkül

2021. március 27. 13:13

Az élelmiszer tartósításának a kialakulása egyidősnek tekinthető az emberiség történetével. Hagyományos értelemben véve az „ősi” tartósító eljárások közé sorolhatjuk a szárítást, az aszalást, a besűrítést, a füstölést, a sózást, a savanyítást, az erjesztést vagy akár a természetes hűtést is.

Itt a sütőtökszezon

2019. december 12. 08:18

Az idei sütőtökszezon az előző évhez képest később kezdődött. Ez nagyrészt az enyhe, hosszúra nyúló ősznek is köszönhető, hiszen ahogy a régi magyar mondás is tartja „a tök akkor szedhető, ha megcsípte a dér”.

A természetes permetszer hetekkel meghosszabbítja a friss gyümölcsök és zöldségek élettartamát

2023. május 28. 11:42

Mindannyian jártunk már úgy, hogy miután kivettük az uborkát a hűtőből, azt láttuk, hogy az megfonnyadt, összeaszalódott és megpenészedett.