Házikert

Oregánó, avagy fűszertől az illóolajig

Agrofórum Online

Az oregánó egy igen kedvelt, olasz konyhában is használt fűszernövényünk. A szurokfüvet, mely néven alig ismeri bárki, akár napi szinten használjuk a konyhában. Továbbá értékes illóolaja az aromaterápia egyik fontos eleme lehet, de a kertben is hasznos funkciója van a növényvédelmi leveknél.

Az oregánóval kapcsolatban pár éve egy nagy szervezet úgy kérte, hogy szurokfűként címkézzük fel a szárított oregánónkat, mert úgy sokkal magyarosabb lesz a dolog, és reklámértékben fontos, hogy az elnevezés magyar legyen. A vége az volt, hogy sorra kaptuk a leveleket, hogy jó-jó, hogy kaptak szurokfüvet reklámajándéknak, de mi ez valójában? Majd mikor mondtuk, hogy ez az oregánó, csak magyar néven, akkor felkiáltottak, hogy miért is nem az ismert elnevezést írtuk akkor rá? Nem mellesleg ennek a cikknek írásakor a Word sem ismerte fel a szót így, és aláhúzta vastagon pirossal.

Mondanom sem kell, hogy a konyhaművészet és a receptek világa is oregánóként említi, mert valahogy így vált ismertté.

Mennyi mindenre jó az oregánó?

Az oregánó, a közönséges szurokfű, és lehet, meglepő lesz, de a vadmajoránna is egy és ugyanaz a növény, vagyis latinul az Origanum vulgare. A legismertebb fűszer- és aromanövény, melynek elnevezése is a latin nevéből ered: origanum.

Az oregánót már a középkorban is ismerték, a mikrobás fertőzésektől védték vele magukat az emberek abban a korban, amikor még a gyógyszeripar és az orvostudomány sem volt annyira kiforrott tudományterület, mint most. A járványok korában is kincsként tekintettek rá, az akkori orvosoktól kezdve a konyhai fűszerhasználókon keresztül a “vajákos Biri nénék” is használták. A szurokfű olaja kincs volt és éhínséges időkben egyes feljegyzések szerint még fizetőeszközként is tekintettek rá, akárcsak máskor a sóra.

A meszes talajokon még hazánkban is vadon megtalálható, Európában főleg a mediterrán konyha alapfűszereként ismert.

Egyiptomban köhögéscsillapítóként, az ókori görögöknél meg fájdalomcsillapítóként is használták.

Érdekessége, hogy festékkészítésre is alkalmazták az ókorban, kelmék színezésére ma is használják a természetes növényfestő kis manufaktúrák.

Virágzás idején egy időben akár 20-30 rovarfaj is megjelenik rajta

Mitől ilyen érdekes az oregánó?

A szurokfüvet sok helyen a természet antibiotikumaként emlegetik. Értéke a karvakrol-, illóolaj-, cseranyag-tartalmában és keserűanyagaiban rejlik. A gyulladáscsökkentő hatása a benne található timol nevű hatóanyagnak köszönhető. Ami miatt a mikrobiális védelemnek egyik alapja volt a középkorban az a karvakroltartalma, mert a karvakrol és a timol csökkenti a baktériumok szaporodását. Ezt a két értékes hatóanyagot a szurokfű fűszerként 2-5%-ban tartalmazhatja, olajként 40-70%-os hatóanyagtartalom van viszont jelen. A legjobb minőségű illóolajoknál viszont akár 85%-os karvakroltartalom is elérhető, ez a lepárlás módjától függ.

Mit tapasztaltam a kertben az oregánó kapcsán?

Évek óta figyelem az oregánót, a majoránnát, a rozmaringot és mentaféléket, hogyan viselkednek az ökológiai termesztés esetén az egymást segítő növények rendszerében.

Virágzás idején egy időben akár 20-30 rovarfaj is megjelenik rajta, de erőteljes illata miatt érdekes, hogy nemcsak a beporzó rovarok teszik ki a rajta megfigyelhető fajokat, hanem fele arányban a hasznos beporzó rovarokra vadászó rovarfajok is megjelennek.

Ha egy időben virágzik az oregánó többféle mentafajjal, akkor viszont a ragadozó rovarok kerülnek túlsúlyba, míg a beporzó rovarok és a nektárra érkező lepkefajok inkább a menták egy részére vándorolnak át.

Érdekes, hogy az oregánónak igazán nincs betegsége és kártevője jelenleg. Innen jött az ötlet, hogy olaját elkezdjük használni növényvédelmi célokra is, és hamarosan értékelhető kísérleti eredményeket tudunk felmutatni a rovarkártételek csökkentése szempontjából az olyan állományainkon, ahol a kártevők távoltartását rovarölő szerek helyett oregánóval oldottuk meg (más illóolajokkal való keverés után vagy önmagában).

Csemege egy egzotikus fáról – a kocsány az igazi különlegesség

2025. szeptember 15. 10:10

Nem a gyümölcs, hanem a kocsány az igazi finomság: fedezze fel a japán mazsolafa titkait!

Allergiás kertészkedik – allergiás tünetek és keresztallergia

2025. szeptember 15. 05:40

Összességében az allergia fogalmába mindazokat a túlérzékenységi reakciókat foglalják össze, melyeket egy immunreakció vált ki. Mi történik akkor, ha keresztallergia alakul ki?

Nem kell újat vennie – szaporítsa muskátliját!

2025. szeptember 14. 14:10

Ősszel itt a legjobb alkalom a muskátli dugványozására – mutatjuk, hogyan csinálja!

Mi történik, ha nem szedi össze a leveleket?

2025. szeptember 14. 11:10

Nem mindegy, hogyan kezeljük az őszi lombot: megmentheti a gyepet, vagy épp tönkre is teheti.

A repcét károsító rovarok elleni védekezésről

2020. március 14. 08:47

Az őszi káposztarepce termesztésének sikerét nagyban befolyásolja a kártevők elleni védekezések hatékonysága. A repce szár- és becőormányos elleni védekezést viszont nehezíti a klórpirifosz hatóanyag kivonása, a fénybogár ellen pedig a piretroid rezisztens populációk megjelenése okoz problémát. Mi alapján dönt akkor a felhasznált hatóanyagokról és milyen jövőt jósol a repcetermesztőknek? - erről kérdeztük a gyakorló növényvédelmi szakembert, Dömötör Istvánt, az Agrárközpont ügyvezetőjét, növényorvosát.

A gombákra kell a leginkább figyelni

2024. július 1. 15:40

Az időjárás továbbra is kedvez a gombák szaporodásának. Akik a szőlő lisztharmata ellen nem védekeztek, azok valószínűleg szüretelni sem fognak idén. Figyelnünk kell a levéltetvek terjedésére is, hiszen az időjárás kedvező életfeltételeket teremt számukra, és ne feledkezzünk meg a poloskákról és burgonyabogarakról sem.

Picasso - Olajos növényekre fejlesztve!

2023. május 27. 05:32

A napraforgó és a repce évről évre a termesztett kétszikű kultúrnövények döntő hányadát adják mind a vetésforgóban betöltött szerepük, mind a jövedelmezőségük miatt. Annak ellenére, hogy a kétszikűek rendjének eltérő osztályába tartoznak, a gombaölő szeres védelmük mégis nagyon sok közös elemet hordoz.

Miért kell eltávolítani a fákról a gyümölcsmúmiákat?

2019. szeptember 9. 13:11

G. Szabolcs kérdése: Miért kell eltávolítani a fákon maradt összeaszalódott gyümölcsöket, gyümölcsmúmiákat?