Növényvédelmi előrejelzés
Növényvédelmi előrejelzés

Folyamatosan fertőz a kalászfuzáriózis

Folyamatosan fertőz a kalászfuzáriózis

Agrofórum Online

Az elmúlt időszak csaknem trópust idéző forró időszakát a hónap közepén érkező hidegfront hűtötte vissza néhány Celsius-fokkal. A lehűlés viszont az ország több térségében felhőszakadást, jégesőt okozott, helyenként jelentős károkat okozva. A forró periódus nemcsak az állatokat, embereket, hanem a növényeket is megviselte.

Sokat fejlődött viszont a napraforgó és a kukorica, szinte látható a rohamos fejlődés. Az őszi árpa és az őszi káposztarepce már a közelgő érés jeleit mutatja, az eddigi zöldből fokozatosan sárgulásnak indultak a növények.

Őszi kalászosokon a gabonákat fenyegető gombabetegségek a jelentkező veszélyek ellenére még a kiadós csapadék ellenére sem okoztak idáig komolyabb károkat. Ez alól csupán a kalászfuzáriózis fertőzés jelent kivételt. Érzékenynek mondható búza fajtákon, a jelenlegi fertőzés eléri a 10-15 %-os szintet, de egyéb fajtákon is meghaladja az 5 %-os határt. A tünetek elsősorban kalászka elhalás formájában jelentkeznek, de nem ritka az egész kalász kifehéredése. Kártevők közül a vetésfehérítő bogarak már bábozódnak, egyre több a gabonaszipoly a kalászokon, de gyakori a gabonapoloska is. Most főként mór poloskával és osztrák szipolyokkal lehet találkozni. Veszélyes, védekezésre okot adó létszámban még egyik kártevő sem jelentkezett.

Árpa fusarium

A napraforgó fejlettségben már elérte a 16-18 leveles állapotot, már mutatkoznak a virágbimbók a hajtás csúcsán. Szinte általános a levéltetvek jelenléte a bimbókon, a fertőzöttség szintje 10-15 % körüli. A párás idő kedvez a kártevő szaporodásának, ezért hamarosan nagyobb fertőzéssel kell számolni. A napraforgó tövek 5%-án láthatóak a napraforgó peronoszpóra primer tünetei, de néhány %-ban már másodlagos, szekunder megbetegedést is látni. A szártő és korai szárbetegségek ez idáig még nem jelentkeztek.

Napraforgó peronoszpóra primer tünet

A kukorica táblák közelében folyamatos a kukoricamoly rajzása, a csapdák egyaránt fognak hímeket és nőstényeket is. A 14-16 leveles növények ideálisak a tojásrakáshoz és a lárvakeléshez. Az amerikai kukoricabogár lárvák folyamatosan fejlődnek és károsítanak a gyökereken. A kártétel tünetei még nem láthatóak, a növény a sok csapadékban erőteljes gyökérzetet növesztett. A bagolylepke fajok közül a kukoricára veszélyes vetési bagolylepke emelkedő tendencia mellett változatlanul erősen rajzik, míg a gyapottok bagolylepke folyamatosan repül a csapdákba.

A borsóra veszélyes akácmoly erősen rajzik, ezért a borsómollyal együtt károsíthatják a magnak termesztett növényeket.

Borsó akácmoly kártétel

Betegségek közül fel kell készülni a borsórozsda és a borsólisztharmat elleni védekezésre, de ilyenkor keresi fel a borsózsizsik is tojásrakásra a zsenge hüvelyeket. További csapadék esetén fel kell készülni az aszkohitás fertőzés megjelenésére is.

Borsó aszkohita

Bőven akad növényvédelmi tennivaló a gyümölcsösökben

2019. július 17. 05:36

Szeszélyes eloszlásban országszerte záporok, zivatarok alakultak ki, helyenként pedig jeget is hoztak a zivatarfelhők. Növényvédelmi téren bőven akad tennivaló.

Már általános a kukoricamoly fertőzés

2019. július 16. 10:07

Folyamatosan figyelni kell a kihelyezett feromon csapdák fogási anyagát, nehogy meglepetés érje a termelőket.

Arankát is irtani kell

2019. július 10. 11:07

Az aratási munkálatokat jó ütemben lehet végezni, kivéve az olyan területeket, ahol nyári záporok, zivatarok, helyenként pedig felhőszakadás szakította félbe a betakarítást.

Egyre több a fertőzött meggy

2019. július 10. 10:55

A hónap második dekádjára kissé visszaesett a nappali és az éjszakai hőmérséklet, ami felüdülést jelent a növények, állatok és az ember számára egyaránt. A korábban jelentkező extrém magas UV-sugárzás hatására nagyon sok növényen tapasztalhatóak napégéstől származó égésnyomok a lombozaton.

Syngenta kalászos genetikával a világ élvonalában

2018. augusztus 1. 07:39

A Syngenta elsősorban növényvédelmi termékeiről és napraforgó genetikájáról ismert. Azonban azt kevesen tudják, hogy az elmúlt néhány év során a kalászos genetikában is a világ vezető vállalatává lépett elő.

Terményárak: várakozás és találgatás

2018. november 13. 14:16

Az árfolyamok és a piaci mozgások alapján szükséges lenne az árcsökkenés, az utóbbi időben már nem csak az orosz-ukrán, hanem az USA-beli búza is versenyképesebbé vált és hasonló tendencia érezhető Dél-Amerikából is.

Terményárak: nagy találkozásra várt a piac

2018. december 4. 14:34

A hazai piacon túl nagy a csend – kukorica eladó nincs és bár a kereslet sem élénk, de az figyelemre méltó, hogy az árszintek változatlanok, de már egyre távolabbi határidőkre szólnak: most már jövő nyárig kell a korábbi árért tárolni.

Már elindult az aratás az országban

2018. június 12. 06:59

A tavaszi vetésű növények szépen fejlődnek, ahol nem özönvízszerű eső árasztotta el a földeket, ott a csapadék nagyon jót tett a vetésnek.