Növényvédelmi előrejelzés
Növényvédelmi előrejelzés

Folyamatosan fertőz a kalászfuzáriózis

Folyamatosan fertőz a kalászfuzáriózis

Agrofórum Online

Az elmúlt időszak csaknem trópust idéző forró időszakát a hónap közepén érkező hidegfront hűtötte vissza néhány Celsius-fokkal. A lehűlés viszont az ország több térségében felhőszakadást, jégesőt okozott, helyenként jelentős károkat okozva. A forró periódus nemcsak az állatokat, embereket, hanem a növényeket is megviselte.

Sokat fejlődött viszont a napraforgó és a kukorica, szinte látható a rohamos fejlődés. Az őszi árpa és az őszi káposztarepce már a közelgő érés jeleit mutatja, az eddigi zöldből fokozatosan sárgulásnak indultak a növények.

Őszi kalászosokon a gabonákat fenyegető gombabetegségek a jelentkező veszélyek ellenére még a kiadós csapadék ellenére sem okoztak idáig komolyabb károkat. Ez alól csupán a kalászfuzáriózis fertőzés jelent kivételt. Érzékenynek mondható búza fajtákon, a jelenlegi fertőzés eléri a 10-15 %-os szintet, de egyéb fajtákon is meghaladja az 5 %-os határt. A tünetek elsősorban kalászka elhalás formájában jelentkeznek, de nem ritka az egész kalász kifehéredése. Kártevők közül a vetésfehérítő bogarak már bábozódnak, egyre több a gabonaszipoly a kalászokon, de gyakori a gabonapoloska is. Most főként mór poloskával és osztrák szipolyokkal lehet találkozni. Veszélyes, védekezésre okot adó létszámban még egyik kártevő sem jelentkezett.

Árpa fusarium

A napraforgó fejlettségben már elérte a 16-18 leveles állapotot, már mutatkoznak a virágbimbók a hajtás csúcsán. Szinte általános a levéltetvek jelenléte a bimbókon, a fertőzöttség szintje 10-15 % körüli. A párás idő kedvez a kártevő szaporodásának, ezért hamarosan nagyobb fertőzéssel kell számolni. A napraforgó tövek 5%-án láthatóak a napraforgó peronoszpóra primer tünetei, de néhány %-ban már másodlagos, szekunder megbetegedést is látni. A szártő és korai szárbetegségek ez idáig még nem jelentkeztek.

Napraforgó peronoszpóra primer tünet

A kukorica táblák közelében folyamatos a kukoricamoly rajzása, a csapdák egyaránt fognak hímeket és nőstényeket is. A 14-16 leveles növények ideálisak a tojásrakáshoz és a lárvakeléshez. Az amerikai kukoricabogár lárvák folyamatosan fejlődnek és károsítanak a gyökereken. A kártétel tünetei még nem láthatóak, a növény a sok csapadékban erőteljes gyökérzetet növesztett. A bagolylepke fajok közül a kukoricára veszélyes vetési bagolylepke emelkedő tendencia mellett változatlanul erősen rajzik, míg a gyapottok bagolylepke folyamatosan repül a csapdákba.

A borsóra veszélyes akácmoly erősen rajzik, ezért a borsómollyal együtt károsíthatják a magnak termesztett növényeket.

Borsó akácmoly kártétel

Betegségek közül fel kell készülni a borsórozsda és a borsólisztharmat elleni védekezésre, de ilyenkor keresi fel a borsózsizsik is tojásrakásra a zsenge hüvelyeket. További csapadék esetén fel kell készülni az aszkohitás fertőzés megjelenésére is.

Borsó aszkohita

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Reped és rothad a cseresznye és a meggy – Kertészeti növényvédelmi előrejelzés

2024. június 13. 10:10

Az egymással érintkező gyümölcsök azonnal megfertőzik egymást. Védekezésre csak a később érő fajtáknál van lehetőség.

Mi lesz a jégveréssel letarolt állományokkal? – Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés

2024. június 11. 17:10

Az őszi kalászos gabonák érése felgyorsult, az árpa az aszályos tájegységekben aratásra érett, de a búza is a viaszérés állapotában van.

Fokozódott a varasodás fertőzésének esélye - Kertészeti növényvédelmi előrejelzés

2024. június 5. 09:40

Az alma- és körteültetvényekben a varasodás-fertőzés terjedési veszélye az elmúlt napok esőzései miatt jelentősen megnőtt.

Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés: megnőtt a kalászfuzáriózis fertőzés veszélye

2024. június 4. 14:40

Megnőtt a kalászfuzáriózis fertőzés veszélye, hiszen a „dunsztos” környezet kiválóan alkalmas a kórokozó inkubációjára.

Milyen kártevő eszi ki a borsót a hüvelyből?

2024. június 7. 04:36

Milyen kártevők lehetnek azok, melyek kieszik a borsót a hüvelyből? Válaszukat kíváncsian várom!

Zsizsikek jelentősége, inváziós zsizsikfajok hazánkban

2020. augusztus 11. 13:55

A zsizsikekre – mint magban fejlődő, így könnyen széthurcolható csoportra – fokozottan jellemző az inváziós létforma. Magyarországon – és a világ nagy részén szintén – a borsó- és a babzsizsik játssza a vezető szerepet, de rajtuk kívül is akadnak még jelentősnek mondható fajok.

A károsító helyzet alakulása 2019-ben és várható következményei (16. rész)

2020. február 5. 08:16

A borsó esetében növényvédelmi szempontból a termesztési szezon nagyobbik része elsősorban a rovarkártevők számára alakult kedvezően, a májusi csapadékos hónap pedig a kórokozók járványszerű fellépését idézte elő.

Mi károsíthatja az érőfélben lévő borsókat a hüvelyben?

2022. június 9. 04:36

Kérem szépen tájékoztatásukat a borsó kártevőivel kapcsolatban! Mi károsíthatja a borsószemeket a hüvelyben?