Növényvédelmi előrejelzés
Növényvédelmi előrejelzés

Folyamatosan fertőz a kalászfuzáriózis

Folyamatosan fertőz a kalászfuzáriózis

Agrofórum Online

Az elmúlt időszak csaknem trópust idéző forró időszakát a hónap közepén érkező hidegfront hűtötte vissza néhány Celsius-fokkal. A lehűlés viszont az ország több térségében felhőszakadást, jégesőt okozott, helyenként jelentős károkat okozva. A forró periódus nemcsak az állatokat, embereket, hanem a növényeket is megviselte.

Sokat fejlődött viszont a napraforgó és a kukorica, szinte látható a rohamos fejlődés. Az őszi árpa és az őszi káposztarepce már a közelgő érés jeleit mutatja, az eddigi zöldből fokozatosan sárgulásnak indultak a növények.

Őszi kalászosokon a gabonákat fenyegető gombabetegségek a jelentkező veszélyek ellenére még a kiadós csapadék ellenére sem okoztak idáig komolyabb károkat. Ez alól csupán a kalászfuzáriózis fertőzés jelent kivételt. Érzékenynek mondható búza fajtákon, a jelenlegi fertőzés eléri a 10-15 %-os szintet, de egyéb fajtákon is meghaladja az 5 %-os határt. A tünetek elsősorban kalászka elhalás formájában jelentkeznek, de nem ritka az egész kalász kifehéredése. Kártevők közül a vetésfehérítő bogarak már bábozódnak, egyre több a gabonaszipoly a kalászokon, de gyakori a gabonapoloska is. Most főként mór poloskával és osztrák szipolyokkal lehet találkozni. Veszélyes, védekezésre okot adó létszámban még egyik kártevő sem jelentkezett.

Árpa fusarium

A napraforgó fejlettségben már elérte a 16-18 leveles állapotot, már mutatkoznak a virágbimbók a hajtás csúcsán. Szinte általános a levéltetvek jelenléte a bimbókon, a fertőzöttség szintje 10-15 % körüli. A párás idő kedvez a kártevő szaporodásának, ezért hamarosan nagyobb fertőzéssel kell számolni. A napraforgó tövek 5%-án láthatóak a napraforgó peronoszpóra primer tünetei, de néhány %-ban már másodlagos, szekunder megbetegedést is látni. A szártő és korai szárbetegségek ez idáig még nem jelentkeztek.

Napraforgó peronoszpóra primer tünet

A kukorica táblák közelében folyamatos a kukoricamoly rajzása, a csapdák egyaránt fognak hímeket és nőstényeket is. A 14-16 leveles növények ideálisak a tojásrakáshoz és a lárvakeléshez. Az amerikai kukoricabogár lárvák folyamatosan fejlődnek és károsítanak a gyökereken. A kártétel tünetei még nem láthatóak, a növény a sok csapadékban erőteljes gyökérzetet növesztett. A bagolylepke fajok közül a kukoricára veszélyes vetési bagolylepke emelkedő tendencia mellett változatlanul erősen rajzik, míg a gyapottok bagolylepke folyamatosan repül a csapdákba.

A borsóra veszélyes akácmoly erősen rajzik, ezért a borsómollyal együtt károsíthatják a magnak termesztett növényeket.

Borsó akácmoly kártétel

Betegségek közül fel kell készülni a borsórozsda és a borsólisztharmat elleni védekezésre, de ilyenkor keresi fel a borsózsizsik is tojásrakásra a zsenge hüvelyeket. További csapadék esetén fel kell készülni az aszkohitás fertőzés megjelenésére is.

Borsó aszkohita

Hatalmas károkat okoz a vetési bagolylepke hernyója

2019. szeptember 17. 13:33

Némileg csökkent az ázsiai márványos poloska aktivitása, de mellette a zöld vándorpoloska minden fejlődési alakja szívogat.

Meghatározó a mezei pocok fertőzöttség - védekezzünk ellenük!

2019. szeptember 17. 08:03

A hűvösebb éjszakák több kártevő rajzását megállították vagy pedig lecsökkentették. a szárazabbra fordult időben elsősorban a kártevők támadására kell koncentrálni a növényvédelemben.

Veszély leselkedik az elvetendő gabonafélékre - jelentős fertőzések az árvakeléseken

2019. szeptember 11. 11:53

Elemi szükséglet lett volna az árvakelések korábbi felszámolása a fertőzési lánc megszakítása érdekében. Ha ez elmaradt, számolni kell a korai fertőzés veszélyével, és fel kell készülni a többszöri védekezésre.

Sok a beteg, károsított diófa - napégés, almamoly és nyugati dióburoklégy okozzák a legtöbb problémát

2019. szeptember 11. 10:10

Növényvédelmi szempontból az esős időjárás és a tartós harmatképződés elősegíti a kórokozók egy részének fejlődését, de még számos kártevő is képes károkat okozni.

Terménypiac: útkeresés a meglepetések után

2018. augusztus 17. 10:37

Az európai piaci árak ezen okok miatt is erősödtek korábban és az elmúlt napokban úgy látszik, hogy a korábbi áremelkedések egy része eltűnt ugyan, de jelentős árcsökkenésre nem lehet számítani.

Megjelentek az első amerikai kukoricabogár imágók

2019. július 2. 08:36

Kukoricában a kukoricamoly fertőzés a területek 100%-át érinti, egyre több a gyapottok-bagolylepke a csapdák fogási anyagában és megjelentek az első kukoricabogár imágók is.

Terménypiac: lassú áremelkedést hozott a hideg

2018. február 27. 08:26

Nemcsak a gabonafélék esetében, hanem az olajosmagvaknál is nemzetközi szinten lassú emelkedés figyelhető meg, mutatkozik esély arra, hogy a korábbi „oldalazó” mozgás enyhe erősödésbe fordul.

Ötéves csúcsra drágult a kukorica

2019. július 16. 04:37

A kukorica piacán az elmúlt időszak túlságosan is meleg és száraz időjárása okozott aggodalmakat. A kedvezőtlen időjárás hajtotta felfelé az árakat.