Növényvédelmi előrejelzés
Növényvédelmi előrejelzés

Kertészeti növényvédelmi előrejelzés: aggasztóan magas a levéltetű fertőzés

Kertészeti növényvédelmi előrejelzés: aggasztóan magas a levéltetű fertőzés

Agrofórum Online

Az elmúlt héten kellemes, koranyári időjárás uralkodott hazánkban. A nappali maximum hőmérsékletek rendszeresen meghaladták a 20 C0-ot, míg éjszaka sem süllyedt a hőmérséklet 10 C0 alá. Csapadék csupán néhány mm hullott, az is szórványosan, szeszélyes eloszlásban, így az alacsony páratartalom és nedvességborítás kevésbé kedvezett a kórokozóknak, a kártevők többsége viszont gyors szaporodásnak indult. Külön ki kell emelni a levéltetvek gradációját, mely szinte minden növénykultúrára jellemző.

Az almaféléken is tömegesen jelenlevő levéltetvek a hajtásvégek mintegy 30 %-án fertőzik a növényeket. A kolóniák képződése a kedvezően párás és meleg idő hatására gyorsan bekövetkezik, amit a hajtásvégek besodródása is jelez. A kiválasztott mézharmaton tömegesen jelen vannak a hangyák is. A korábbi időszakhoz képest felgyorsult az almamoly rajzása is, a heti fogás helyenként eléri a 30 db-t csapdánként. Erősödőben az almafa vértetvek kolónia képződése, fokozatos a terjedés a friss hajtások irányába. Az almafalisztharmat fertőzés szekunder tünetei tovább erősödtek, egyes, fogékony fajtákon a beteg hajtások aránya eléri a 30-40 %-ot.

Almafalisztharmat fertőzés

A körtelevélbolhák felszaporodása folyamatos, de a terméskezdeményeken megfigyelhető a körtevarasodás első tünete is. Az erwíniás tűzelhalás fertőzés veszélye most kissé alacsonyabb a szárazabb időjárási periódus miatt, de ez a helyzet bármikor megváltozhat.

Kajszin és szilván aggasztóan magas a levéltetű fertőzés, a szívogatott hajtásvégek aránya olykor meghaladja a 25-40 %-ot is. Emelkedik a keleti gyümölcsmolyok és a szilvamolyok száma a feromon csapdákban. Érdemes figyelni a rajzáscsúcsot, a helyes védekezés időzítés miatt. A csonthéjasok sztigminás fertőzöttsége most alig változott a korábbi időszakhoz képest.

Fekete szilva levéltetű

A szőlő ültetvényekben a tarka szőlőmoly rajzása erősödő tendenciát mutat, a heti fogás 45-100 db/ csapda. Nem láthatók még lisztharmat tünetek a növényeken, de az időjárási körülmények kedveznek a kórokozó megjelenésének. Egyes, érzékeny fajtákon gyakori a szőlő gubacsatka fertőzés a leveleken, a további fertőzés csökkentése érdekében ott érdemes védekezni. Most gyakori jelenség a szivarsodró eszelények károsítása a leveleken, de a kártételnek alig van gazdasági jelentősége.

A burgonyabogarak az emelkedő számú betelepedése mellett intenzíven rakják tojásaikat, az első lárvák kelése a napokban várható. Házikertekben a kiültetett padlizsán szintén veszélyben van a burgonyabogár fertőzéstől.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Mi lesz a jégveréssel letarolt állományokkal? – Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés

2024. június 11. 17:10

Az őszi kalászos gabonák érése felgyorsult, az árpa az aszályos tájegységekben aratásra érett, de a búza is a viaszérés állapotában van.

Fokozódott a varasodás fertőzésének esélye - Kertészeti növényvédelmi előrejelzés

2024. június 5. 09:40

Az alma- és körteültetvényekben a varasodás-fertőzés terjedési veszélye az elmúlt napok esőzései miatt jelentősen megnőtt.

Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés: megnőtt a kalászfuzáriózis fertőzés veszélye

2024. június 4. 14:40

Megnőtt a kalászfuzáriózis fertőzés veszélye, hiszen a „dunsztos” környezet kiválóan alkalmas a kórokozó inkubációjára.

Erősödik a cseresznyén a moníliás fertőzés – Kertészeti növényvédelmi előrejelzés

2024. május 29. 17:10

A cseresznye és a meggy érése mellett a moníliás gyümölcsfertőzés erősödése figyelhető meg, különösen a jégveréstől sérült gyümölcsökön.

Kukoricamoly biszex csapda: figyeljünk a fogást szennyező más lepkefajokra!

2019. január 5. 06:29

Nemrégiben kifejlesztésre került egy nem feromonos, hanem táplálkozási csalogatóanyagos, úgynevezett biszex (mivel nemcsak a hímeket, hanem a nőstényeket is csalogatja) kukoricamoly-csapda, amellyel a kukoricamoly rajzása megbízhatóan nyomon követhető. Az ezzel kapcsolatos tapasztalataikat osztják meg a szerzők.

Gyökerek – a szőlőtőkék láthatatlan szervei

2019. november 2. 08:44

A gyökerek, a szőlő láthatatlan részei, mivel a talajban fejlődnek, ott végzik életfunkcióikat. Talán ezért is szerény és hiányos ismeretünk szerveződésükről és életükről. Sokkal kevesebbet tudunk róluk, mind a tőkék föld feletti részeiről. De azt biztosan tudjuk, hogy a gyökérrendszer finom, vékonyka gyökerei veszik fel a talajból a tápanyagokat, amihez a talaj vize oldószerként szolgál.

Dr. Tarcali Gábor: a hatóanyagkivonások miatt nagyon nehéz időszak elé nézünk!

2019. február 8. 14:10

A gombaölő, rovarirtó és gyomirtó szerek piacán akár 50-60%-os hatóanyagcsökkenés is bekövetkezhet, és egyelőre nem látható, hogy mivel lehetne ezeket pótolni.