Növényvédelmi előrejelzés
Növényvédelmi előrejelzés

Kertészeti növényvédelmi előrejelzés: az érzékeny almafajtákon egyre gyakoribb a kalciumhiány okozta gyümölcsfoltosság

Kertészeti növényvédelmi előrejelzés: az érzékeny almafajtákon egyre gyakoribb a kalciumhiány okozta gyümölcsfoltosság

Agrofórum Online

Szeptember első dekádjában igazi késő nyári, csendes, időjárási frontoktól mentes időjárás uralkodott. Csapadék nem hullott, a talaj felső rétege tovább száradt. A nappali maximum hőmérséklet rendszeresen elérte a 30 Celsius-fokot, éjszakánként 15-20 Celsius-fokra hűlt a levegő. Reggelente erős a harmatképződés, ami elősegíti az almatermés színeződését. A tartósan száraz idő gátolja a kórokozók terjedését, ez alól kivétel a gyümölcsfertőző monília, mely minden érőfélben levő gyümölcsön jelen van. A rovarkártevők néhány faja már nem rajzik, de a korábbi tojásrakásból származó lárvák még károsítanak.

Ez tapasztalható az almánál és a körténél, ahol az almamoly már nem repül a feromon csapdába, de a lehullott gyümölcsökben a különböző lárvafokozatú hernyók még károsítanak. Különösen sok a rágásnyom az összeérő terméseknél, a hernyók átrágják magukat egyikből a másikba. A sodrómolyok hernyói felületi rágásukkal sebzik a termést, a két kártétel nyomán most is jelentős a gyümölcsfertőző monília okozta penészpárnás alma, körte, de a fertőzés nem kíméli a többi gyümölcsfélét sem. A varasodás és a lisztharmat terjedésének feltételei most inkább csak a mélyfekvésű ültetvényekre korlátozódik. Az érzékeny almafajtákon egyre gyakoribb a kalciumhiány okozta gyümölcsfoltosság, melynek további megjelenését még mérsékelhetjük Ca-tartalmú levéltrágyázással, illetve szüret előtt permetezzünk a tárolási betegségek ellen is.

Alma súlyos Ca-hiány

Csonthéjas gyümölcsű ültetvényekben minimális mértékűre csökkent a keleti gyümölcsmoly repülése, termés- és hajtáskárt nem látni a fákon, a gyümölcsfertőző monília viszont itt is jelen van, mely főként az őszibarackot és a szilvát érinti. A sztigminás levéllikasztó betegség fertőzéstől és a blumeriellás levélfoltosságtól viszont a meggy és a cseresznye folyamatosan válik meg lombozatától a szárazabb időszak ellenére, igaz a fertőzés már korábban, a csapadékos periódusban bekövetkezett. Kontakt gombaölő készítményekkel mérsékeljük a további lombvesztést.

A korai diófajták érése mellett tovább fertőz a nyugati dióburoklégy. A kártevő folyamatos tojásrakása miatt eltérő a légylárvák fejlettsége, a beteg dió potyog a fákról, a burokrothadás miatt feketedik a termés. Korábbi évek tapasztalatai alapján a rajzás szeptember végéig kitart. A dióburoklégy ellen már csak ott szabad védekezni, ahol betartható az élelmezés egészségügyi várakozási idő, mert a magas olajtartalmú termésben felhalmozódik a növényvédőszer maradék.

A szőlő érésének kedvez a száraz, meleg idő, emellett a betegségek terjedését is korlátozza az időjárás. A korábbi lisztharmat és peronoszpóra fertőzés foltjai beszáradtak, újabb tünetek nem láthatóak, viszont a darazsak károsítása jelentősen megnőtt. A megrágott és kiodvasított bogyók aránya folyamatosan emelkedik. A károkat csak a szüret gyorsításával lehet mérsékelni.

Szőlőn darázs
Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A dió növényvédelme: a nyugati dióburok-fúrólegyek már a ragacslapon

2024. június 15. 06:40

Vajon a tél végi lemosást követően hol tartanak a kezelésekkel a növényorvos kollégák? Június első hetéig, szilvában, őszibarackban, kajsziban és meggyben, cseresznyében 5-6 alkalommal permeteztek. Körtében és szőlőben a megkérdezettek a 4. fordulót fejezték be, birsben és almában pedig 7-8 alkalommal permeteztek eddig.

Reped és rothad a cseresznye és a meggy – Kertészeti növényvédelmi előrejelzés

2024. június 13. 10:10

Az egymással érintkező gyümölcsök azonnal megfertőzik egymást. Védekezésre csak a később érő fajtáknál van lehetőség.

Mi lesz a jégveréssel letarolt állományokkal? – Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés

2024. június 11. 17:10

Az őszi kalászos gabonák érése felgyorsult, az árpa az aszályos tájegységekben aratásra érett, de a búza is a viaszérés állapotában van.

Fokozódott a varasodás fertőzésének esélye - Kertészeti növényvédelmi előrejelzés

2024. június 5. 09:40

Az alma- és körteültetvényekben a varasodás-fertőzés terjedési veszélye az elmúlt napok esőzései miatt jelentősen megnőtt.

Gyümölcsöző volt az idei év? - évértékelés dr. Apáti Ferenccel, a FruitVeb alelnökével

2018. október 25. 03:48

Magyarországon a 2018. évi gyümölcstermés fajonként változóan, de mennyiségileg összességében jól alakult: a jelentősebb gyümölcsfajok közül jó vagy kifejezetten jó termést realizáltunk a cseresznye, meggy, szilva, bodza, alma és körte esetében

A Derecske alma és az oltalmi cím

2022. augusztus 19. 07:36

Mitől lesz „Derecske” egy alma? Dr. Szabó Viktort, a Bold Agro Kft. ügyvezetőjét kérdeztük minderről.

Metszés tavasztól télig I. rész – mit metsszünk télen?

2019. január 30. 04:36

A fás szárú növények nyugalmi állapotban végzett metszése általában a vegetatív fejlődést segíti (leveles hajtások erőteljes növekedése), a nyár közepén végzett művelettel az erőteljes növekedésű hajtások fejlődését megállítva a generatív fejlődés lesz túlsúlyban (bőséges virágzást indukálunk).

Jó gyümölcstermésnek örülhetnek idén a lengyel gazdálkodók

2020. augusztus 16. 08:38

Bár az enyhe tél és a késői fagyok miatt volt félnivalójuk a lengyel kertészeknek, az idei szezonjuk miatt mégsem lehetne elégedetlenek.