Növényvédelmi előrejelzés
Növényvédelmi előrejelzés

Kertészeti növényvédelmi előrejelzés: egyre több a levéltetűvel fertőzött hajtásvég

Kertészeti növényvédelmi előrejelzés: egyre több a levéltetűvel fertőzött hajtásvég

Agrofórum Online

Május második dekádjában erős felmelegedés következett be, az éjszakai minimum hőmérséklet sem süllyedt 10 °C fok alá, nappal pedig gyakran 25-27 fokra is emelkedett a hőmérséklet.

A csapadék gyakorisága minimálisra csökkent, csupán néhány helyen fordult elő zápor, zivatar. A jelenlegi időjárás szinte minden betegségnek és kártevőnek kedvez, így sok károsító erőteljes szaporodásnak indult. Külön ki kell emelni a különböző fajú levéltetvek szárnyas és szárnyatlan alakjainak a tömeges előfordulását, így alig fordul elő olyan növényfaj, melyen ne találnánk meg a kisebb-nagyobb levéltetű kolóniát.

Az almatermésű növényeken a kora tavaszi levélpirosító levéltetű (30%) mellett egyre több a zöld-szürke levéltetűvel (20%) fertőzött hajtásvég. A hangyák tömegesen gondozzák a szívogató egyedeket, így a mézharmat kiválasztás is fokozódik. Az almamoly eddig stagnáló rajzása kissé emelkedő tendenciát mutat, az első kirajzott lepkék peterakása megkezdődött. A másodlagos lisztharmat fertőzés a hajtásvégek mintegy 50 %-án okoz kisebb-nagyobb tünetet, az alma és körtevarasodás már levélen és termésen egyaránt fertőz. Az erwiniás tűzelhalás fertőzés eddig még nem jelent meg, de az időjárási feltételek egyre kedvezőbbek a betegség kialakulásához, így meg kell kezdeni a megelőző kezeléseket.

A csonthéjas gyümölcsű növényeken mindennapos látvány a moníliás ágelhalás látványa, a fertőzés gyakorlatilag 100 %-osnak tekinthető. Az ágrészek pusztulása mindennaposnak tekinthető. Emellett egyre gyakoribb tünetekkel jelentkezik a sztigminás levéllikasztó betegség a lombozaton, de fejlettebb kajszi termésen is előfordul már. A viszonylag korai fertőzésért az enyhe tél okolható, mert néhány örökzöld dísznövényen (Laurus sp.) zavartalanul áttelelt a kórokozó. Itt is ki kell emelni a levéltetű fertőzés erősödését kajszi, cseresznyén, meggyen. Gyenge rajzással ugyan, de megkezdődött a cseresznyelégy „szezon” is, egyelőre csupán néhány darab a fogott kártevő, ideje kihelyezni a fák napos oldalára a sárga-zöld ragacsos fogólapokat. A szilvamoly ismét erőteljesen rajzik, tehát indokolt a védekezés.

Csonthéjasok sztigminás betegsége

Dión kezdeti enyhe tünetekkel jelentkezett a nemezes gubacsatka, más fertőzés még nem találunk a diófákon.

A házas és a csupaszcsigák továbbra is hatalmas károkat okoznak a házikertekben, egyelőre a házascsigák vannak többségben, de sok áttelelt apró csupaszcsiga is megkezdte a károsítást, szinte válogatás nélkül a növényeken. Okvetlenül kezdjük meg a csalogatást valamelyik (tejsavós, sörös, kémiai stb.) módszerrel.

Az időjárás kedvez a burgonyavész első tüneteinek a megjelenéséhez, záródnak a sorok, ezért növekszik a nedvességborítás a növényállományban. Az első burgonyabogár imágók elkezdték a peterakást, bár létszámuk egyelőre még alacsony a kártételhez. Néhány érzékeny szőlőfajtán tovább erősödött a nemezes gubacsatka fertőzés, elhanyagolt ültetvényben pedig a gyapjastetű okoz látványos károkat. A jelenlegi feltételek egyaránt kedvezőek a lisztharmat és a peronoszpóra fertőzés megindulásához, ezért indokolt a védekezés megkezdése. A tarka szőlőmoly most nem rajzik, lárvakártétel a fürtkezdeményeken nem figyelhető meg.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Hullik az alma, sok az almamollyal fertőzött termés - Kertészeti növényvédelmi előrejelzés

2024. július 11. 07:40

Megkezdődött a gyümölcshullás, elsősorban a vízhiány miatt, de a lehullott almák mintegy 5%-a almamollyal fertőzött.

Permetezzünk kukoricamoly ellen! – Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés

2024. július 10. 08:40

A kukoricamoly rajzása alacsony szintű, viszont a lárvák (L3-L4) megkezdték a szárba a befurakodást.

Vigyázzunk, nő a parlagfű a tarlókon! – Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés

2024. július 2. 16:10

A tarlókon a parlagfű kelése a talaj nedvességtartalmától függ, de általános a fertőzés, ezért a tarló ápolását folyamatosan el kell végezni.

Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés: hiányos termékenyülés, leszáradt levelek a napraforgón

2022. július 26. 09:38

A legelők kisültek, nem lehet számítani újbóli sarjadásra, ameddig nem hullik tisztességes mennyiségű eső, amire jelenleg kicsi az esély.

A szárazság továbbra is meghatározó - azért a vetésfehérítő bogarakra érdemes figyelni!

2019. április 29. 03:17

A növények fejlődésére és a károsító helyzetre is a szárazság nyomja rá bélyegét. Az őszi árpa kalászol, a búza 2. szárcsomós stádiumban van, a tavaszi kalászosok bokrosodnak.

Avoxa Peak – Kettős védelem az egyszikűek ellen

2023. január 31. 09:34

Az egyszikű gyomok egyre jelentősebb gondot okoznak a kalászos gabonákban. Fertőzésük egyre nagyobb területeket érint, egyre többször van szükség a védekezésre.

Így öntözzünk ősszel, ha kevés a csapadék és hideg az este

2023. október 7. 14:40

Ősszel már kicsit másképp kell öntözni, mint korábban tettük, mert megváltoztak a körülmények, és ehhez igazodni kell öntözés terén is.