Növényvédelmi előrejelzés
Növényvédelmi előrejelzés

Kezdődhet a fejtrágyázás és a gyümölcsfák tisztogatása

Kezdődhet a fejtrágyázás és a gyümölcsfák tisztogatása

Agrofórum Online

A decemberi és januári tavasziasan enyhe tél után nagy a termelők dilemmája, hogy a februári hirtelen jött szibériai hideg vajon okoz-e kárt a szántóföldi és kertészeti növénykultúrákban.

A dilemma valóságát jól jelzi, hogy sok növény már túljutott mélynyugalmi állapotán, és az enyhe február eleji napokon a tavaszt érezve életre kelt. Kérdés, hogy a jelenlegi fagyos idő, amely éjszakánként -15, -20 oC alá is csökken, mekkora károkat fog okozni. Ezt majd csak később fogjuk megtudni.

Elmaradhatatlan eszköz a fejtrágyázás

A kártevők és betegségek – mint azt már máskor is észrevettük – nem fognak tömegesen elpusztulni, a növényvédelemre ismét fel kell készülni. A növények jó kondíciója segíthet a károk sikeres elhárításában, ezért a tél végi, kora tavaszi okszerű fejtrágyázás elvégzése elmaradhatatlan eszköz a növénytermesztő gazdák kezében.

A helyes gazdálkodási gyakorlat csak hó- és fagymentes talajra engedi meg a fejtrágyák kijuttatását, a minél kisebb veszteségek elkerülése érdekében. A gazda döntése, hogy egy vagy több részletben szórja ki a fejtrágyát, a lényeg az, hogy a növény számára mindenkor elegendő felvehető tápanyag álljon rendelkezésre. A növekedés kezdeti szakaszában meredeken emelkedik a tápanyagigény, ezért a lehető legkorábbi időpontban juttassuk ki a készítményeket. Legyen az szilárd műtrágyát vagy folyékony tápanyagot kijuttató eszköz, jó munkát csak alaposan kijavított munkagépekkel tudunk végezni.

A metszés szünetel, fel kell készülni a lemosó permetezésre

Sok gazdaságban már az enyhébb napokon megkezdték a gyümölcsfák és a szőlő metszését. Ezt most a fagyos nappalok miatt fel kellett függeszteni. Még nem tudni, hogy a hideg mekkora kárt okoz a rügyekben, ezért a fagyok elmúltával érdemes rügyvizsgálatot végezni a fákon. Különösen ott fontos ez, ahol már a rügyek életjeleket mutatnak.

Hideg napokon a metszés helyett tisztogassuk meg a fákat a kártevők, a kórokozók szaporító képleteitől, mert ezzel az agrotechnikai művelettel sokat tehetünk a télvégi lemosó permetezés sikerességéért. A fák átvizsgálása során eldönthetjük, hogy milyen lemosó készítmény fogunk használni, attól függően, betegségekkel vagy kártevőkkel fertőzött a fa.

Monília, varasodás, levélfoltosság betegségek ellen a legjobb hatékonyságúak a réztartalmú, lisztharmat ellen a kéntartalmú, míg pajzstetvek, atkatojások, vértetű fertőzés esetén olajos lemosó készítmények a hatásosak. Vegyes fertőzés esetén használjunk inkább olajos-rezes-kénes lemosó szereket. Fontos, hogy bőséges lémennyiséggel, lemosásszerűen permetezzünk.

Kellemetlen meglepetés: rajzik a tarka szőlőmoly és a keleti gyümölcsmoly

2019. április 25. 06:17

A tartós szárazság és az átlagosnál melegebb idő hatására a növények előrébb tartanak fejlődésükben, de a kártevők is hamarabb és intenzívebben rajzanak.

A szárazság nem kedvez a betegségek terjedésének - károsítanak a vetésfehérítő bogarak és a gabonapoloskák

2019. április 23. 07:18

A tartós szárazság miatt a szántóföldi növények gombabetegségei alig jelentkeznek, hiszen életfeltételeik nem segítik ezt elő. Kártevők közül a vetésfehérítő bogarak és lárváik mellett már feltűntek a vetésekben a gabonapoloskák. Létszámuk egyelőre alacsony, de folyamatos a kártevők betelepedése.

Repce: megjelentek a szár- és levélbetegségek tünetei

2019. április 16. 03:37

Az elmúlt hét időjárását az áprilisra jellemző változékonyság jellemezte.

Minden növény veszélyben: rajzik a cserebogár!

2019. április 15. 07:19

A naspolya kivételével már minden gyümölcstermő növény kivirágzott, a szilva már elhullajtotta szirmait, a kajszin körömnyi méretű terméskezdemények vannak, már ahol a fagy nem tizedelte meg virágzás idején.

A szója gyomirtása

2018. december 28. 03:36

A hosszú tenyészidő miatt szükség van a preemergens kezelés után állománykezelés alkalmazására is, különösen akkor indokolt, ha a preemergens kezelések „gyengeségeit”, ki kell egészíteni.

Csemegeszőlők növényvédelme

2019. március 20. 06:55

A csemegeszőlő betegségei és károsítói megegyeznek a borszőlőével, mivel mindketten egy családba (Vitaceae) tartoznak, így növényvédelmük is hasonló.

Vetésforgó a kertben (I. rész)

2018. április 16. 10:59

Melyek azok a növények, amik egy adott évben egymás mellett termeszthetők úgy, hogy valamilyen módon segítik a mellé ültetett növény fejlődését?

Környezetkímélő növényvédőszerekről tartottak konferenciát

2018. október 18. 07:49

Az élelmiszerbiztonság terén egyre nagyobb a felelősségünk, szeretnénk, ha mindenki biztonságos élelmiszereket fogyaszthatna.