Növényvédelmi előrejelzés
Növényvédelmi előrejelzés

Kezdődhet a fejtrágyázás és a gyümölcsfák tisztogatása

Kezdődhet a fejtrágyázás és a gyümölcsfák tisztogatása

Agrofórum Online

A decemberi és januári tavasziasan enyhe tél után nagy a termelők dilemmája, hogy a februári hirtelen jött szibériai hideg vajon okoz-e kárt a szántóföldi és kertészeti növénykultúrákban.

A dilemma valóságát jól jelzi, hogy sok növény már túljutott mélynyugalmi állapotán, és az enyhe február eleji napokon a tavaszt érezve életre kelt. Kérdés, hogy a jelenlegi fagyos idő, amely éjszakánként -15, -20 oC alá is csökken, mekkora károkat fog okozni. Ezt majd csak később fogjuk megtudni.

Elmaradhatatlan eszköz a fejtrágyázás

A kártevők és betegségek – mint azt már máskor is észrevettük – nem fognak tömegesen elpusztulni, a növényvédelemre ismét fel kell készülni. A növények jó kondíciója segíthet a károk sikeres elhárításában, ezért a tél végi, kora tavaszi okszerű fejtrágyázás elvégzése elmaradhatatlan eszköz a növénytermesztő gazdák kezében.

A helyes gazdálkodási gyakorlat csak hó- és fagymentes talajra engedi meg a fejtrágyák kijuttatását, a minél kisebb veszteségek elkerülése érdekében. A gazda döntése, hogy egy vagy több részletben szórja ki a fejtrágyát, a lényeg az, hogy a növény számára mindenkor elegendő felvehető tápanyag álljon rendelkezésre. A növekedés kezdeti szakaszában meredeken emelkedik a tápanyagigény, ezért a lehető legkorábbi időpontban juttassuk ki a készítményeket. Legyen az szilárd műtrágyát vagy folyékony tápanyagot kijuttató eszköz, jó munkát csak alaposan kijavított munkagépekkel tudunk végezni.

A metszés szünetel, fel kell készülni a lemosó permetezésre

Sok gazdaságban már az enyhébb napokon megkezdték a gyümölcsfák és a szőlő metszését. Ezt most a fagyos nappalok miatt fel kellett függeszteni. Még nem tudni, hogy a hideg mekkora kárt okoz a rügyekben, ezért a fagyok elmúltával érdemes rügyvizsgálatot végezni a fákon. Különösen ott fontos ez, ahol már a rügyek életjeleket mutatnak.

Hideg napokon a metszés helyett tisztogassuk meg a fákat a kártevők, a kórokozók szaporító képleteitől, mert ezzel az agrotechnikai művelettel sokat tehetünk a télvégi lemosó permetezés sikerességéért. A fák átvizsgálása során eldönthetjük, hogy milyen lemosó készítmény fogunk használni, attól függően, betegségekkel vagy kártevőkkel fertőzött a fa.

Monília, varasodás, levélfoltosság betegségek ellen a legjobb hatékonyságúak a réztartalmú, lisztharmat ellen a kéntartalmú, míg pajzstetvek, atkatojások, vértetű fertőzés esetén olajos lemosó készítmények a hatásosak. Vegyes fertőzés esetén használjunk inkább olajos-rezes-kénes lemosó szereket. Fontos, hogy bőséges lémennyiséggel, lemosásszerűen permetezzünk.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Rengeteg a mollyal fertőzött kukoricatő – Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés

2024. július 17. 13:10

A fertőzött tövek országos szinten helyenként elérik a 20%-os szintet, miközben jelenleg szünetel a kukoricamoly rajzása.

Hullik az alma, sok az almamollyal fertőzött termés - Kertészeti növényvédelmi előrejelzés

2024. július 11. 07:40

Megkezdődött a gyümölcshullás, elsősorban a vízhiány miatt, de a lehullott almák mintegy 5%-a almamollyal fertőzött.

Permetezzünk kukoricamoly ellen! – Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés

2024. július 10. 08:40

A kukoricamoly rajzása alacsony szintű, viszont a lárvák (L3-L4) megkezdték a szárba a befurakodást.

Gyökeres változás küszöbén a növényvédelem és a növénytáplálás

2023. augusztus 4. 12:10

A klasszikus értelemben vett biológiai megoldások több évszázados múltra tekintenek vissza, ennek ellenére hosszú ideig háttérbe szorultak a kémiai alternatívák mellett.

Mindent a seprűzanótról

2021. december 23. 04:36

A seprűzanót vagy seprőzanót hazai karrierje egy amerikai mesével kezdődött, majd a különleges téli dekorációt igénylők bejárati ajtajánál folytatódott. Mit kell tudnunk a növényről? Hogyan gondozzuk, hogy év közben a kertünket díszítse?

A gyümölcskártevők országos csapdahálózatának fogási adatai

2023. szeptember 26. 09:10

Az alábbi táblázatokban, valamint grafikonokon a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara szakmai irányításával működő országos előrejelző csapdahálózatok adatait láthatják, melyek segítségével az ország több pontján is nyomon követhetők a legjelentősebb gyümölcskártevők.

Védekezni kell az aranka és a hamuszürke szárkorhadás ellen, egyre több a gyapottok bagolylepke

2018. augusztus 15. 06:54

A tartós meleg hatására szántóföldön és a kertészetekben is rohamosan érnek a növények, tartják időbeli előnyüket más évekhez viszonyítva.