Zöldség
Zöldség

Óvatosan a fejtrágyával és az öntözéssel a tárolt zöldségfajoknál

Óvatosan a fejtrágyával és az öntözéssel a tárolt zöldségfajoknál

Agrofórum Online

Minél nagyobb egy zöldség fajlagos tápanyagigénye, minél nagyobb a várható termés nagyságából adódó trágyaadag, minél hosszabb a tenyészidő, annál valószínűbb, hogy a kijuttatandó műtrágyát meg kell osztani, több részletben kell kiadni, azaz egyszer vagy többször fejtrágyázni kell, amit tovább módosít a termesztési technológia és a talaj kötöttsége.

1. ábra: A sok csapadék és bőséges nitrogéntrágyázás következtében felrepedt termés

A nagy tápanyagigényű, hosszú tenyészidejű, ipari és tárolási zöldségfélékre a trágyamegosztás szabálya mindenképpen érvényes (1. táblázat).

1. táblázat: Trágyamegosztás sárgarépa és gyökérpetrezselyem esetében (%)

Fajta Hatóanyag Alaptrágya (%)* Indítótrágya (%)* Fejtrágya (%)*
  Korai répa és korai gyökérpetrezselyem N -** 50 50
P2O5 80-90 10-20
K2O 80-90 10-20
  Ipari és tárolási répa és gyökérpetrezselyem N -** 10-20 80-90
P2O5 80-90 10-20
K2O 50 25 25

* Kijuttatásra kerülő összes hatóanyag százaléka
** Kivételes esetben (pl. pentozán hatás ellensúlyozása) 10-20 % adható  

Ugyan a gyökérzöldségfélék sóérzékenysége (túltrágyázás iránti érzékenysége) a csírázás idején a legnagyobb, később ritkán figyelhető meg esetükben túltrágyázásból adódó kár, mégis a több száz kiló nitrogént és káliumot megosztva, csak több adag fejtrágya formájában szabad kiszórni. Az egy-egy alkalommal kiadható műtrágya mennyiséget (hatóanyagban) a 2. táblázat ismerteti. 

2. táblázat: Gyökérzöldségek esetében egyszerre kiadható legnagyobb műtrágyaadag (kg/ha illetve gramm/10 m2)

Hatóanyag Alaptrágya Indítótrágya Fejtrágya
N 80 50 50
K2O 300 150 150

A magasabb víz- és tápanyag-megkötő képességgel rendelkező talajokon (pl. vályogtalajok, humusztalajok) mindig kisebb a perzselés veszélye, szemben a homokkal, ahol a tápanyag-kimosódás is nagyobb. Ebből adódóan az alacsony humusztartalmú homokon még több, de kisebb trágya adagok használata indokolt.

A fejtrágyázások időpontját célszerű a növény fejlettségéhez, fenológiai fázisaihoz igazítani, akkor adni a fejtrágyát (a tápoldatot), amikor az egyes tápanyagok a legjobb hatékonysággal érvényesülnek. A répa és a petrezselyem esetében az első fejtrágyát 6-8 cm-es növénymagasságnál, a másodikat 12-15 cm-es, míg a harmadik fejtrágyát 20-25 cm-es fejlettségnél, illetve ezt követően jutassuk ki.

A későn, a betakarítás előtti hetekben adott tápanyag, mindenek előtt a nitrogén – mint a víz is – a tárolhatóságot rontja, a termés repedését okozhatja (1 kép)..

(Terbe István – Agrofórum Online)

Fűszerpaprika-termesztés és -kutatás Tunéziában

2019. június 10. 03:37

Európában és Afrikában sokfelé évszázadok óta kedvelt fűszer a paprika, de bármelyik országról legyen is szó, mindenütt jövevény a faj, hiszen az amerikai kontinens fölfedezése után került át az Atlanti-óceán keleti partjára, majd terjedt el a Földközi-tenger medencéjében, annak északi és déli partvidékén egyaránt.

Mikor fejtrágyázzuk zöldségnövényeinket?

2019. június 9. 05:38

Szakcikkünk a trágyázás időzítésének és a tápanyagok megosztásának fontosságát ismerteti a szabadföldi zöldségtermesztésben.

A fokhagyma tápértéke és gyógyhatása, termesztésének helyzete a világon és nálunk

2019. június 8. 15:37

A fokhagyma jellegzetes funkcionális, nagy tápértékű, az egészség alakulására is rendkívül kedvező hatással lévő élelmiszer. Fajtatípusairól, fajtáiról, a termeszthetőségének feltételeiről, valamint termesztési módjáról olvashatnak összeállításunkban.

Rózsaszín burgonya lehet a jövő slágere

2019. május 29. 12:18

Mára szinte minden zöldségnövényből nemesítettek a szakemberek különleges színű, formájú egyedeket és ez a burgonya esetében sincsen másként. Cikkünkből megismerheti az Olvasó a Shetland Black, Fleur Bleue, Apache és a Blue St. Gallen különleges burgonyafajtákat.

Klór: méreg vagy tápanyag?

2019. május 7. 08:41

A növénytermesztésben, különösen a zöldség- és gyümölcskultúrák esetében, gyakran említjük a klórérzékenységet, mint fontos növénytulajdonságot a trágyaanyagok megválasztásánál.

Mennyi vetőmagot vásároljunk családunk zöldségellátására?

2019. január 3. 14:18

Megtervezhetjük, mennyi vetőmagot vásároljunk egyes zöldségfajtákból, hogy fedezzük családunk igényeit abban az időszakban, amikor termeszteni tudunk a kertünkben. Ehhez el kell döntenünk, milyen zöldségfajtákat szeretnénk termeszteni idén, mekkora terület áll ehhez rendelkezésre, majd ennek tudatában becsülhetjük meg a szükséges vetőmag-mennyiséget.

A belföldi fejes saláta termelői ára 15 százalékkal csökkent

2018. március 25. 09:41

A Budapesti Nagybani Piacon a belföldi fejes saláta kínálata egész évben folyamatos - olvasható az Agrárgazdasági Kutató Intézet zöldségpiaci jelentésében.

Földkeverék-újdonság a zöldségnövények számára!

2019. május 27. 12:41

A hazánkban nagy múlttal rendelkező Florasca Környezetgazdálkodási Kft. földkeverő üzeme új terméket tervezett, melyben már közeg-víztartóképességet befolyásoló adalékanyag is van. Az így létrehozott földkeverék két új termékének neve: Florasca EverGreen zöldségföld és Florasca EverGreen virágföld.