Zöldség
Zöldség

Óvatosan a fejtrágyával és az öntözéssel a tárolt zöldségfajoknál

Óvatosan a fejtrágyával és az öntözéssel a tárolt zöldségfajoknál

Agrofórum Online

Minél nagyobb egy zöldség fajlagos tápanyagigénye, minél nagyobb a várható termés nagyságából adódó trágyaadag, minél hosszabb a tenyészidő, annál valószínűbb, hogy a kijuttatandó műtrágyát meg kell osztani, több részletben kell kiadni, azaz egyszer vagy többször fejtrágyázni kell, amit tovább módosít a termesztési technológia és a talaj kötöttsége.

1. ábra: A sok csapadék és bőséges nitrogéntrágyázás következtében felrepedt termés

A nagy tápanyagigényű, hosszú tenyészidejű, ipari és tárolási zöldségfélékre a trágyamegosztás szabálya mindenképpen érvényes (1. táblázat).

1. táblázat: Trágyamegosztás sárgarépa és gyökérpetrezselyem esetében (%)

Fajta Hatóanyag Alaptrágya (%)* Indítótrágya (%)* Fejtrágya (%)*
  Korai répa és korai gyökérpetrezselyem N -** 50 50
P2O5 80-90 10-20
K2O 80-90 10-20
  Ipari és tárolási répa és gyökérpetrezselyem N -** 10-20 80-90
P2O5 80-90 10-20
K2O 50 25 25

* Kijuttatásra kerülő összes hatóanyag százaléka
** Kivételes esetben (pl. pentozán hatás ellensúlyozása) 10-20 % adható  

Ugyan a gyökérzöldségfélék sóérzékenysége (túltrágyázás iránti érzékenysége) a csírázás idején a legnagyobb, később ritkán figyelhető meg esetükben túltrágyázásból adódó kár, mégis a több száz kiló nitrogént és káliumot megosztva, csak több adag fejtrágya formájában szabad kiszórni. Az egy-egy alkalommal kiadható műtrágya mennyiséget (hatóanyagban) a 2. táblázat ismerteti. 

2. táblázat: Gyökérzöldségek esetében egyszerre kiadható legnagyobb műtrágyaadag (kg/ha illetve gramm/10 m2)

Hatóanyag Alaptrágya Indítótrágya Fejtrágya
N 80 50 50
K2O 300 150 150

A magasabb víz- és tápanyag-megkötő képességgel rendelkező talajokon (pl. vályogtalajok, humusztalajok) mindig kisebb a perzselés veszélye, szemben a homokkal, ahol a tápanyag-kimosódás is nagyobb. Ebből adódóan az alacsony humusztartalmú homokon még több, de kisebb trágya adagok használata indokolt.

A fejtrágyázások időpontját célszerű a növény fejlettségéhez, fenológiai fázisaihoz igazítani, akkor adni a fejtrágyát (a tápoldatot), amikor az egyes tápanyagok a legjobb hatékonysággal érvényesülnek. A répa és a petrezselyem esetében az első fejtrágyát 6-8 cm-es növénymagasságnál, a másodikat 12-15 cm-es, míg a harmadik fejtrágyát 20-25 cm-es fejlettségnél, illetve ezt követően jutassuk ki.

A későn, a betakarítás előtti hetekben adott tápanyag, mindenek előtt a nitrogén – mint a víz is – a tárolhatóságot rontja, a termés repedését okozhatja (1 kép)..

(Terbe István – Agrofórum Online)

Minden évben nagy a kereslet a korai burgonya iránt!

2019. november 12. 04:36

Úgy tűnik, hogy a korai burgonya termesztői oldalról is egy ígéretes, gazdaságos vállalkozás, noha a szabadföldön és hajtatásban is csak előnövényként, korszerűtlen, kisebb légterű fóliák alatt termesztik.

Zöldség-palántanevelés és buktatói (II.)

2019. november 3. 04:36

Kétségtelen, hogy a legtöbb vita a palántanevelés kapcsán a földkeverékek minősége és használhatósága körül zajlik. A fertőzöttség veszélye minden olyan közeg esetében fennáll, amelyet már növénytermesztésre használtak.

Világméretekben a zöldségágazat húzónövénye: a paradicsom

2019. november 2. 11:58

Világméretekben napjaink legdinamikusabban fejlődő agrárágazata a zöldségtermesztés, húzónövénye a paradicsom. Ma már világviszonylatban közel 180 millió tonnát állítanak elő belőle, ez a világ összes zöldségtermelésének 17%-a.

Zöldség-palántanevelés és buktatói (I.)

2019. október 21. 04:36

Az elvetett mag csírázáshoz, majd a kikelt növény jó fejlődéséhez, egyidejűleg több környezeti tényező optimális jelenléte szükséges. Ami még bonyolultabbá teszi a termesztést, hogy a palánta fejlődése során a környezeti igénye jelentősen változik.

Viszlát málna, hello kivi?

2018. július 16. 11:47

A közelmúltban látott napvilágot a hír, miszerint a klimatikus változások hatására több bogyósgyümölcs termesztése is ellehetetlenül hazánkban. Talán ez volt az első eset, amikor a hazai fogyasztók szembesültek azzal, hogy a sokat emlegetett időjárási változások következménye már nem csak a távoli jövőben határozza meg a mindennapjainkat, hanem itt és most.

Folyamatosan növelik az üvegházak számát Oroszországban

2019. február 24. 11:32

Az idei nagy előrelépés előzménye, hogy az elmúlt évben az orosz üvegház-kapacitás 300 hektárral 2500 hektárra növekedett.

Végveszélyben a torma!

2018. december 12. 09:37

A mostani magas árak elképzelhető, hogy új termelőket vonzanak be, akik jó lehetőséget látnak a torma termesztésében, és várható, hogy akár új tőkét is tudnak invesztálni az ágazatba, de akad olyan gazda is, aki most, a csúcson kívánja ezt a munkát abbahagyni. Az ágazat legnagyobb problémája továbbra is a munkaerőhiány,

Növények védelme a természet erejével

2018. március 6. 13:47

A Trichoderma nemzetségbe tartozó gombafajok a kórokozókkal szemben hatékony védelmet nyújtanak a növényeknek.