Gyomirtás
Gyomirtás

A szója gyomirtása

A szója gyomirtása

Agrofórum Online

Kínában több mint 5000 éve termesztik. A világon és hazánkban is a hüvelyesek közül a legnagyobb területen vetik. Nagy fehérjetartalma (50%) és jó aminosav-összetétele van. Olajtartalma magas (20%). Ásványianyag-tartalma jelentős. Főként állati takarmányozásra használják, de emellett étkezési célokat is szolgál.

Az elmúlt időszakban a takarmánypiacról kivonták az állati eredetű takarmány-alapanyagokat. A világon a fehérjetakarmány-szükségletet elsősorban a szójababból elégítik ki. A nemzetközi kereskedelemben felkínált szójadarának ma már több mint 81%-át GMO-szójából állítják elő, és ez az arány folyamatosan nő. Hazánk az EU-hoz hasonlóan jelenleg takarmányfehérje behozatalra szorul, éves szinten átlagosan 600 ezer tonna szójadarát importálunk (Észak- és Dél-Amerikából). A hazai takarmányipar kénytelen GM-szójadarát használni, mely tényt a rendeleti előírásoknak megfelelően jelölik is a takarmányokon. Pillanatnyilag a takarmánykeverékek több mint 90%-a GMO-s szójadara.

Hazánkban 2008 óta moratórium tiltja a GM-növények szabadföldi termesztését. 2015 májusa óta az Európai Unió Tanácsa elfogadta azokat az új szabályokat, mely szerint nemzeti hatáskörbe került a genetikailag módosított növények köztermesztésének tiltása .

A magyar álláspont szerint a GMO-szója fogyasztása azért is kerülendő, mert a GMO-szójából készült élelmiszerek tartós fogyasztásának hosszú távú hatásai még nem ismertek.

Jelenlegi GMO-mentes státuszunk előnyt jelenthet például a nemzetközi kereskedelemben. A GM-mentes szója iránti globális kereslet növekvő tendenciát mutat. GMO-mentességgel kifejezetten kedvezőbb exportlehetőségekhez juthatunk, de a GMO-s szója import csökkentése is cél.

Mindezek hatására a hazai szójatermesztés reflektorfénybe került, ami a hazai szójatermesztés felkarolását eredményezte.

Agrotechnika és termesztéstechnológia

A szója előveteményének megválasztásánál figyelembe kell venni nagy vízigényét és vízfelhasználását. Kerülendő a napraforgó és repce elővetemény a hasonló gombabetegségek (fehérpenészes szárrothadás – Sclerotinia sclerotiorum) fertőzési veszélyének elkerülése érdekében.

Azokon a táblákon, ahol az elővetemény imidazolinon (IMISUN) -ellenálló napraforgó fajta volt, nem ajánlott szójában imazamox hatóanyagú készítmény használata, mert hatástalan lesz az árvakelésű napraforgó ellen. Amennyiben azonban imazamox+bentazon kerül alkalmazásra, a napraforgó árvakelés 2, max. 4 leveles fenológiai állapotában irthatók.

A jövőben termesztés biztonsága érdekében törekedni kell arra, hogy ha nem párás mikrokörnyezetbe kerül, akkor öntözött körülményeket kell biztosítani termesztéséhez.

Vegyszeres gyomirtás

A szója tág térállású növény, valamint viszonylag vontatott kelésű, lassú kezdeti fejlődésű kultúra, a vegetációs idejének első 6-8 hetes periódusában gyomelnyomó képessége még nem megfelelő. A szója tenyészideje hosszú, így gyomirtásához a hosszabb hatástartamú gyomirtó szerek választása szükséges. Gyomosodás szempontjából hosszú kitettsége miatt nagyon fontos a preemergens kezelés alkalmazása. Elhagyásával csak állománykezeléssel biztonságosan nem oldható meg a szója gyomirtása. Pl. ha a posztemergens kezelés tervezett idején esős vagy szeles az idő, ami miatt a kezeléssel várni kell, a kezelés megkésésével a gyomok „kinőnek” a posztemergens kezelés alól”, így a gyomok regenerálódnak és a tábla elgyomosodik. Hosszú tenyészideje miatt, termésbiztonsága érdekében a szójatermesztőknek a preemergens+posztemergens kezelésre érdemes berendezkedni.

Preemergens kezelések

Preemergensen a magról kelő egyszikűirtó (S-metolaklór, pendimetalin, dinetenamid-P, pendimetalin+pedimetenamid-P) és a magról kelő kétszikű irtó (flumioxazin, klomazon, linuron, metribuzin) készítmények kombinációban való alkalmazása indokolt. (2017. június 3.-dikával a linuront tartalmazó herbicidek engedélyei visszavonásra kerültek és a termelőknél lévő készletek 2018. június 3-ig voltak felhasználhatóak.) A dinetenamid-P 1,5% alatti szervesanyag-tartalmú talajokon nem alkalmazható. A metribuzin hatóanyagú készítmény alkalmazásakor -– tekintettel az egyes fajták érzékenységére – a fajtafenntartóval egyeztetni szükséges.

A kombinációk összeállításánál törekedni kell arra, hogy a kevésbé szelektív kétszikűirtó készítmény (pl. flumioxazin) mellé egy szelektívebb egyszikűirtó készítményt válasszunk (pl. S-metolaklór). A preemergens készítmények a nehezen irtható magról kelő kétszikűek korábban kelt példányai ellen is fajoktól függően rendelkeznek rövidebb-hosszabb tartamhatással. Kelés idején érkező intenzív csapadék a flumioxazin hatóanyag felverődését okozhatja a kultúrnövényre, ami erős fitotoxikus tüneteket, olykor tőpusztulást is okozhat (amikor a táblán megáll a víz). Az előbbi fitotoxikus tünetek később a szójában rejtett, látens károkat idézhetnek elő.

A hosszú tenyészidő miatt szükség van a preemergens kezelés után állománykezelés alkalmazására is, különösen akkor indokolt, ha a preemergens kezelések „gyengeségeit”, ki kell egészíteni (nehezen irtható kétszikűek vannak a területen), vagy ha kevés a bemosó csapadék a preemergens kezelések után 2 héten belül.

Korai posztemergens kezelések

Az imazamox hatóanyagú készítményt a szójában korai posztemergensen kell kipermetezni a magról kelő egy- és kétszikű gyomnövények tömeges kelésekor, azok 1-3, illetve 2-4 valódi leveles állapotában. Az utóvetemény korlátozásra tekintettel kell lenni.

Posztemergens kezelések

Posztemergensen a bentazon, tifenszulfuron-metil, bentazon+imazamox alkalmazható.

Szójában a bentazon kezelést a kultúrnövény 8-12 cm-es fejlettségénél kell elvégezni, a bentazon+imazamox kezelést a kultúrnövény 2-8 leveles állapotában. A gyomirtó hatás fokozásához a készítményhez metiloleát+metilpalmitát hatóanyagú adalékanyag hozzáadása szükséges. Vetéskorlátozás hasonló a borsónál leírtak szerint!

A tifenszulfuron-metil kezelést szója az első hármasan összetett valódi levelének megjelenésétől a kultúrnövény 10-15 cm-es fejlettségéig kell elvégezni. A készítmény hatékony selyemmályva, ürömlevelű parlagfű, csattanó maszlag, napraforgó árvakelés (imidazolinon-ellenálló is) szerbtövis fajok ellen. A szer esetenként enyhe növekedésbeli depressziót, levélsárgulást okozhat, de ezeket a tüneteket a szója maradéktalanul kinövi. A gyomirtó hatás fokozására a készítményhez nedvesítőszer hozzáadása szükséges (Trend 90).

A cikkben található növényvédő szerekre vonatkozó információk tájékoztatásul szolgálnak, az aktuálisan engedélyezett készítmények engedélyokiratai a Nébih Növényvédő szerek adatbázisában érhetők el.

Az Agrofórum szaklap átszerkesztett változat Nagy Margit: Hüvelyesek gyomirtásának lehetőségei és gyakorlati tapasztalatai (2017. E70 90. old) című írása alapján.

Széles körű FMC-Agro megoldások a repce gyomirtására

2019. augusztus 14. 07:55

A repce gyomirtásának tervezése során figyelemmel kell lenni a hatósági előírásra, miszerint metazaklór hatóanyagú készítményeket 3 évente egyszer lehet használni ugyanazon területen.

Költségcsökkentés és környezetkímélés - Mechanikai gyomirtás a bácsai földeken

2019. június 28. 11:01

Kevesebb szerhasználat, környezetkímélő technológia, kisebb ráfordítás. A mechanikai gyomirtás számos előnnyel rendelkezik, ám intenzív kukoricatermesztés csak a vegyszeres kezeléssel együtt képzelhető el igazán hatékonyan.

Gyomirtás Videó

Elkezdődött a pollenszezon előtti visszaszámlálás

2019. június 15. 11:37

A meteorológiai előrejelzések a június elkövetkező dekádjára továbbra is meleg, de ugyanakkor záporokkal tarkított időjárást prognosztizálnak, ami a parlagfű növekedése szempontjából ideális.

Medallon Premium - a tarlókezelés hatékony eszköze

2019. június 13. 11:28

A tarlókezelés kihagyhatatlan művelési elem. Ezzel az egyszerű, jól tervezhető gyomirtási beavatkozással tudunk a legtöbbet tenni azért, hogy a területeinken ne szaporodjon a gyommagkészlet, visszaszorítsuk az állományból nehezen irtható, gyakran már rezisztenciát mutató évelőket. Utána szebb, könnyebb és olcsóbb a következő évi gyomirtás.

Hogyan termesszünk sikeresen szóját?

2019. január 17. 10:04

Az Agrofórum szervezésében interaktív szója fórumot tartunk az AGROmashEXPO-n a nyitás napján, január 23-án szerdán, 11.00 órai kezdettel, a G pavilon fórum színpadán.

Az Amazone 457 millió euró forgalmat ért el 2017-ben

2018. január 29. 15:22

A 2017-es üzleti évben tovább gyarapodott az Amazone vállalati csoport. A konszolidált éves forgalom 457 millió euróra nőtt, mely esetében a kereskedelmi forgalmat nem vesszük figyelembe. Ez rekord-érték a vállalat történetében.

Gyomirtás: hatékonyan és kíméletesen a vonalakban is

2019. április 26. 06:16

Baranyában a bólyi gazdaság vetőmagtermesztés és -termeszttetés ágazatában viszonylag kis területen termesztett vetőmagok hatalmas értéket képviseltek, a bennük okozott esetleges kár nagyon nagy értékű lehetett. Az anya és apa vonalak fokozott, az árukukoricákat jelentősen meghaladó mértékű érzékenysége vizsgálatokat indokolt.

Szeptóriás levélfoltosság, egy régi „új betegség”

2018. november 22. 12:37

Az őszi búza termesztéstechnológiájában a gombabetegségek sokszor előre nem látható veszélyt jelentenek. Az időjárási viszonyaink változása a hazai őszi búza termesztőket is újabb és újabb kihívások elé állítja.