Növényvédelmi előrejelzés
Növényvédelmi előrejelzés

Lemosó permetezés: nem lehet tovább várni

Lemosó permetezés: nem lehet tovább várni

Agrofórum Online

Az átlagosnál melegebb, de száraz időben jelentősen felgyorsult a gyümölcsfák fejlődése. Néhány nap alatt megduzzadtak a rügyek, elsőként a fekete ribiszkén, majd a mandula és a kajszi virágrügyei kezdtek piroslani.

Már megmozdult az alma és a körte, valamint a meggy és a cseresznye is. A lemosó permetezéssel már nem lehet tovább várni, mert a megkésett kezelés könnyen perzselést fog előidézni a kifakadt rügyekben. Előtte el kell távolítani a sorközökből a metszés során levágott ágakat, gallyakat.

Az égetés már környezetvédelmi okokból tiltott, és ez így helyes. Helyette a nyesedék zúzása, aprítása a jó megoldás, mellyel a szerves anyag helyben marad, idővel lebomlik, és humusz képződik belőle. Házi kertekben tökéletes megoldás a facsíkok mulcsozására, ezzel megóvjuk a talajt a kiszáradástól, kellő vastagságban gátolja a gyomok kelését és fejlődését.

Számolni kell némi „pentozán” hatással, ezért pótolni kell a cellulózbontó mikroorganizmusok által ideiglenesen elvont nitrogén tápanyagot. Kísérletek bizonyították a talajtakarás termésre gyakorolt pozitív hatását, ezért néhány nagyüzemben is alkalmazzák már a házi kerti használat mellett.

A téli időszakot a pázsitok kisebb- nagyobb nehézségekkel vészelik át. Ha száraz, hideg fagyot kap, képes a bokrosodási csomóig visszafagyni, majd a tavasz eljövetelére újból kifakadni. Ha vastag hótakaró borítja huzamosabb ideig, képes a levegőtlen körülmények miatt kipállani. Ezen a télen kevésbé ártott az időjárás, de ennek ellenére jó néven veszi gyepünk a kényeztetést.

Most az újbóli fakadás kezdetén egy alapos gyepszellőztetés csodát tesz a növényzettel. A gyephasogatással rengeteg elhalt, összefilcesedett fűszálat távolítunk el, levegőhöz jut a gyökérzet, ezért újult erővel kezd növekedni a fű. A gyephasogatás után elég cefetül néz ki pázsitunk, de egy alapos fejtrágyázás és öntözés ezeken a száraz napokon gyorsan helyrerázza a füvet.

Sajnos, az idei télen nem sokat aludt a vakond, emiatt rengeteg a feltúrt kert. A vakondtúrásokat gereblyézzük el, szükség esetén vessük felül a foltokat, így hamarosan eltűnnek a sebhelyek kertünkben, igaz lehet, hogy csak ideiglenesen. A vakond fokozottan védett állat, ezért béküljünk meg jelenlétével, mert munkálkodása során rengeteg talajban élő kártékony rovart, drótférget, pajort pusztít el.

Sajnos, nemcsak a szántóföldeken, hanem a gyümölcsös kertekben, sőt a házi kertekben is jól telelt a mezei pocok. A további károk mérséklése és elkerülése érdekében ezeken a helyeken is fel kell venni a harcot ellenük. Ha nem akarunk rágcsálóirtó csalétket használni, akkor a rendszeres talajmozgatás negatívan hat szaporodására. Jelenlétük az év során elsősorban a lédús gyökerű sárgarépát, petrezselymet, zellert, burgonyát veszélyezteti.

Selyemfényű puszpángmoly: aktívak, idén még két nemzedékre lehet számítani

Néhány korai virágzású gyümölcsféle, így a mandula és a korai kajszi fajták már virulnak, de néhány kertészeti károsító is előjött telelőhelyéről.

Borsó: a vontatott kelés kedvez a csipkéző bogaraknak

Március második dekádjában folytatódott az igen változékony, de továbbra is csapadékmentes időjárási periódus. A meteorológiai előrejelzések szerint a hőmérsékleti változékonyság mellett a közeljövőben sem várható jelentősebb mennyiségű eső.

Itt az utolsó pillanat a metszés befejezésére

Az elmúlt héten folytatódott a tavasziasan enyhe idő, de a szárazság aggasztóan súlyos továbbra is. A kisebb csapadékok nem enyhítettek a talajok nedvességhiányán, az eddig eltelt két és fél hónapban 100-150 mm az elmaradt csapadék.

Elmaradhat a kalászosok bokrosodása és jön a vetésfehérítő is

Az elmúlt héten tovább folytatódott a kellemes tavaszi idő. A kiadós csapadékot hozó időjárási frontok továbbra is nagy ívben elkerülik a Kárpát-medencét. A talajok felső rétegében aggasztó mértékű a kiszáradás. Az áttelelt növények fejlődését most nem a hőmérséklet, hanem a vízhiány gátolja.

Megjelentek a Nufarm 2019-es növényvédelmi kiadványai

Letölthető a Nufarm növényvédelmi megoldások 2019, a Szántóföldi kultúrák, valamint a Szőlő- és gyümölcsültetvények növényvédelme 2019 is. Kibővült termékpalettánk részletes bemutatásával szeretnénk a gyakorlatban felmerülő kérdések megválaszolásához segítséget nyújtani Önnek.

2019. február 25. 09:16

Jön a hétvége és ezzel együtt a záporok, zivatarok

A héten többfelé hátráltatta a mezőgazdasági munkákat szeles, záporos időjárás. A továbbiakban a szél mérséklődésére lehet számítani, de az időjárás csapadékos jellege megmarad, eleinte a keleti országrészben, majd a hétvégén egyre többfelé várhatók záporok, zivatarok. Forróságra továbbra sem kell készülni, marad a nyári meleg.

2018. július 20. 05:12

Repce Különszám – ingyenesen letölthető szakmai kiadvány (PDF)

A Nufarmer magazin tavaszi különszámának főszereplője a repce, köszönhetően annak, hogy – bár Magyarországon nem mindenhol optimálisak számára a feltételek – az egyik legnagyobb árbevételű kultúra, stabil piaccal.

2019. február 26. 09:52