Növényvédelmi előrejelzés
Növényvédelmi előrejelzés

Levéltetű: pár nap és 100 százalékos a fertőzöttség

Levéltetű: pár nap és 100 százalékos a fertőzöttség

Agrofórum Online

Az időjárási körülmények most főként a kártevők szaporodásának kedveznek szántóföldön és kertészeti kultúrákban egyaránt, de a helyi körülmények néhány kórokozó terjedésének is optimális feltételeket teremtenek.

Az elmúlt napok időjárását főként a kiszámíthatatlanul tornyosuló gomolyfelhőkből hulló változó mennyiségű csapadék jellemezte. A napi hőmérséklet néhány 0C-kal csökkent ugyan, de nyáriasan meleg továbbra is az idő. Minden növénykultúra számára hiányzik az országos eső, bőséges csapadékkal.

Általánosan elmondható, hogy szinte minden növénykultúrában a levéltetvek tömeges elszaporodását lehet megfigyelni. A mérsékelten meleg és párás mikroklíma miatt néhány nap alatt képes a kártevő akár 100 %-os fertőzést kialakítani a termesztett és vadon élő növények széles körében. Szántóföldön most legnagyobb veszélyben a borsó, a napraforgó, a kalászos gabonák vannak, de néhány tájegységben már a 6-7 leveles kukoricán is megfigyeltek levéltetű kolóniákat.

Osztrák szipoly

Kalászosok

Kalászos gabonákban, őszieken és tavasziakon is jellemző a levéltetvek szívogatása, főként a kalászokon vagy pedig a zászlósleveleken. Még hámozgatnak a vetésfehérítő bogarak lárvái, de egyre több gabonapoloskát és szipolyt jeleznek a vetések felett kerengő sirályok, melyek szívesen fogyasztják a bogarakat. Több térségben a viharok és a jégeső megdöntötte az őszi árpát, itt a mikroklíma miatt fokozott a kalászfuzáriózis veszélye, ugyanis a megdőlt növényállomány már nem képes felállni, legfeljebb felkönyökölni.

Repce

A repce elvirágzása után teljes erővel a magképzésre fordítja energiáit. Az oldalhajtásokon megjelent levéltetű és lisztharmat fertőzés nem indokol kémiai beavatkozást. Esetleges védekezésre csak ott érdemes fordítani, ahol a viharok után becősérülést lehet tapasztalni, és fellépett a fómás, botrítiszes, alternáriás fertőzés valamelyike.

Szója

Ahol eső hullott, szépen kelnek a szója vetések. Károsító még nincs rajta, de, aki zöldítésben vetette a növényt, gondjai lehetnek a gyomirtással, mert semmiféle kémiai kezelést nem szabad alkalmazni.

A parlagfű kelését a helyi időjárási viszonyok jelentősen befolyásolják. A gyomok fejlődése széles skálán változó, a kelő egyedektől egészen a 4-6 leveles korig tart. A szántóföldi növények gyomirtása többé- kevésbé jól sikerült, illetve volt lehetőség a kelés utáni posztemergens kezelésre. A nagyobb probléma most is a ruderális területeken, illetve az út-és vasútépítések nyomvonalán jelentkezik, pedig itt is kötelező a parlagfű mentesítés.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Reped és rothad a cseresznye és a meggy – Kertészeti növényvédelmi előrejelzés

2024. június 13. 10:10

Az egymással érintkező gyümölcsök azonnal megfertőzik egymást. Védekezésre csak a később érő fajtáknál van lehetőség.

Mi lesz a jégveréssel letarolt állományokkal? – Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés

2024. június 11. 17:10

Az őszi kalászos gabonák érése felgyorsult, az árpa az aszályos tájegységekben aratásra érett, de a búza is a viaszérés állapotában van.

Fokozódott a varasodás fertőzésének esélye - Kertészeti növényvédelmi előrejelzés

2024. június 5. 09:40

Az alma- és körteültetvényekben a varasodás-fertőzés terjedési veszélye az elmúlt napok esőzései miatt jelentősen megnőtt.

Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés: megnőtt a kalászfuzáriózis fertőzés veszélye

2024. június 4. 14:40

Megnőtt a kalászfuzáriózis fertőzés veszélye, hiszen a „dunsztos” környezet kiválóan alkalmas a kórokozó inkubációjára.

Ellátási aggodalmak miatt ugrott meg a búza ára

2023. február 11. 08:37

Európában mind a négy kiemelt agrártermék, a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is pluszban zárta a hetet.

A kukorica és a szójabab ára is zuhan a készletadatok hatására

2024. január 13. 11:10

Európában mind a négy kiemelt agrártermék, a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárta a hetet.

Amerikában a szójabab betakarításának 76 százalékával végeztek

2023. október 25. 15:10

Amerikában vegyesen zártak a terményárak kedden, Európában viszont inkább eladói fölényt lehetett megfigyelni. Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárt, ám a repce értéke emelkedett.

Egy hónapos mélypontról emelkedett kis mértékben a szója ára

2019. november 15. 10:03

A szójabab 0,16 százalékkal 916,75 dollárcentre drágult Chicagóban, de nap közben egészen 911 dollárcentig csökkent a kurzus, ami jó egy napos mélypontnak felel meg.