Gyümölcs
Gyümölcs

Apró gyümölcs, apró kártevője: a málna-vesszőszúnyog

Apró gyümölcs, apró kártevője: a málna-vesszőszúnyog

Agrofórum Online

A málnát mint értékes, Magyarországon is termesztett gyümölcstermő növényünket, úgy gondolom, senkinek sem kell bemutatni. Magas élvezeti értéke, és szerteágazó felhasználhatósága miatt még mindig megtalálható a kiskertek termesztésében.

A nagyüzemi málnatermesztés sajnos a munkaerőhiány, az alacsony színvonalú tárolókapacitás, illetve a klímaváltozás miatt gyakorlatilag mára szinte teljesen eltűnt, egy-két kivételtől eltekintve.

Milyen formában károsítja a málna-vesszőszúnyog a növényt, okozhatnak-e terméscsökkenést a kiskertekben, és hogyan tudunk ellene védekezni – erre és ehhez hasonló kérdésekre keressük a választ a következőkben.

A málna termesztése számos előnyt jelent a hobbikertészek számára, többek között a korai érésével jól beilleszthető a nyár eleji vitaminhiányos időszakba, illetve magas ellagénsav-tartalma miatt hatékonyan csökkenti a daganatos betegségek kialakulásának esélyét.

A gurulós minőségű málna könnyen gyorsfagyasztható, tartósítószer-mentesen tárolható, később pedig fontos alapanyagul desszertként, vagy egyéb cukrászipari alapanyagként hasznosítható.

A málna termővesszőn előforduló kártevők közül a málnavessző szúnyog (Resseliella theobaldi) az egyik legjelentősebb. Jelentősen fokozza a növény kondíciójának leromlását, illetve hozzájárul a növényt megbetegítő kórokozók fertőzési lehetőségeihez is.

Alapvetően egy melegigényes fajról beszélhetünk, amelynek évente 3-4 nemzedéke van. A telet fejlett lárva állapotban vészeli át, a bebábozódás után április második felében kezdik el a rajzást az imágók.

Röpképes kártevőkről van szó, ezért a málnavesszők apró kéregrepedéseikbe rakják a tojásaikat. Az itt kikelő lárvák a málna kérge alatt táplálkoznak, kifejlődésük hozzávetőlegesen 24 napig tart, természetesen a hőmérsékletváltozás függvényében.

Ezek után a kifejlett lárvák a talajban gumót készítenek, majd bebábozódnak, a második imágó rajzás 2-3 hét után figyelhető meg. Fontos kiemelni, hogy a nemzedékek rajzása nem különül el egymástól élesen a nyár során.

Ahogy a legtöbb növényvédelmi intézkedés során megszokhattuk, ebben az esetben is az első lépés a prevenció. Biztos forrásból, egészséges szaporítóanyagot vásároljunk, ugyanis a sűrű csemetekertekben, öntözött körülmények között optimális környezetet biztosítanak ezen kártevő számára, és már a fiatal növények is fertőzöttek lehetnek.

Tömeges elszaporodás esetén olyan mértékű zavart okoznak a málna szállítószöveteiben, amely meggátolja a gyümölcs kinevelését, és a vessző elszáradását is okozhatja. A párás, csapadékban gazdag időjárás kedvező a málnának, de a vesszőszúnyognak is. Ehhez hasonló időjárás esetén számíthatunk a kártevő elszaporodására.

El kell távolítanunk a fertőzött korai hajtásokat, illetve ősszel a letermett fertőzött vesszőket is, erről a száron megjelenő lilás barna elszíneződés árulkodhat. Természetesen vannak a kártevőre fogékonyabb fajták mint pl.: ’Glen Clova’, ’Malling Enterprise’.

A kémiai védekezés az imágók április második felében induló rajzása ellen irányul, ebben az esetben javasolhatóak a különböző piretroidok. Biológiai növényvédelemben részsikereket értek el a Aprostocetus epicharmus karcsú fémfürkészdarazsak populációival. Érdemes a málnatövek körüli talaj mozgatása, a fertőzött termővesszők eltávolítása. Illetve a megfelelő izolációs távolság betartása, ugyanis a szeder tövekről is érkezhetnek kártevők.

Pozitívumként említhető meg, hogy egy gyorsan és könnyen regenerálódó gyümölcstermő növényről van szó, de a fő vegetációs periódusokban komoly odafigyelést igényel. A gondos kertész munkáját minden esetben meghálálja ez a növényfaj, és értékes beltartalommal rendelkező terméssel látja el a gazdálkodót.

A gyümölcs a magas rost-, pektin-, és természetes színanyag tartalma miatt is értékes. Gyümölcsei fajtától függően sötétpiros, sárga és rózsaszínes-narancs színűek is lehetnek, mely tényezők kiemelten fontosak a kiskereskedelemben.

Egy kis odafigyeléssel egy rendkívül értékes gyümölcsfajjal gazdagodhat a kertünk, és a folyton termő fajták esetében többször is szüretelhetőek egy évben, akkor is, amikor más gyümölcsök szezonja már letelt.

(Fotó: MarjanNo/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A málna visszaszorult a kiskertekbe, pedig a feldolgozóipar vevő lenne rá

2024. július 11. 15:40

Málnát már csak elszórtan termelnek hazánkban, összefüggő nagyobb ültetvények csak elvétve akadnak az országban.

Minden a gyümölcsösök lombtrágyázásáról – Fókuszban az alma

2024. július 5. 17:10

A lombtrágyázás nagy előnye, hogy a talajtulajdonságok nem befolyásolják, serkenti a gyökerek tápanyagfelvételét, és hatékonyabb a felszívódás.

Napégés elleni védekezési lehetőségek

2024. június 17. 08:40

A nyári metszést követően a fényre kerülő, korábban árnyékban lévő gyümölcsökön szinte soha nem figyelhető meg napégés.

Csoda lenne, ha nem lenne drága a meggy, kisebb termés várható belőle

2024. június 9. 08:10

A magyarországi ültetvényekben jelenleg látható kép alapján 50-57 ezer tonna közé becsülhető az idei meggytermés.

Dr. Aponyi Lajos az év növényvédelmi szakembere

2023. február 20. 18:18

Rangos elismerést vehetett át a napokban Dr. Aponyi Lajos, növényorvos, az Agrofórum Online növényvédelmi előrejezés rovatvezetője.

Nagyon sok a moníliás fertőzés

2018. szeptember 13. 07:00

Szeptember első dekádját a csendes, nyugodt nyárvégi időjárás jellemezte. A nappali hőmérséklet általában 25-30 0C között mozgott, éjszakánként viszont már nem volt több 10-15 0C- nál. A levegő magas páratartalma miatt éjszakánként erős harmatképződést lehetett tapasztalni. A kedvező időjárás nem akadályozta a mezőgazdasági munkákat. Jó ütemben halad a szőlő szürete és a téli alma betakarítása.

Biztos lehet a Zamir és a Mavrik hatékonyságában

2019. február 18. 09:17

Megállapítható, hogy a vizsgált kombinációkban történő kijuttatásuk nem jelent kockázatot a méhekre.

Hogyan védekezhetünk a som levélfoltossága ellen?

2019. október 19. 06:38

G. Jakab kérdése: Som bokrokon már nyáron megjelentek, és az utóbbi hetekben súlyosan elterjedtek a foltos levelek. Mi okozza ezt a betegséget, lehet-e védekezni ellene?