Növényvédelmi előrejelzés
Növényvédelmi előrejelzés

Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés: szinte minden növénykultúrában terjednek a levéltetű fajok

Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés: szinte minden növénykultúrában terjednek a levéltetű fajok

Agrofórum Online

Május utolsó hetében túlnyomórészt időjárási frontoktól mentes, mérsékelten meleg, gyakran szeles időjárás uralkodott.

A hőmérséklet általában éjszakára sem csökkent 10 C0 alá, a nappali maximumok pedig 20 fok felettiek voltak. Csapadék csak szórványosan esett, kisebb záporok formájában. A viszonylag magas relatív páratartalom és az erős harmatképződés miatt sok betegség és kártevő terjedése tovább erősödött.

Szinte minden növénykultúrában erősnek mondható a levéltetű fajok terjedése, a kolóniák kialakulása. A levegőben szinte már zavaróan sok a szárnyas levéltetű alakok mennyisége, emiatt újabb növények fertőződnek meg.

A kalászos gabonák betegségei közül továbbra is uralkodó a sárgarozsda, bár a terjedés a számára már magasnak mondható hőmérséklet miatt lecsökkent, de még nem szűnt meg. A többfelé jellemző 40-50 %-os levélfertőzés így is magasnak tekinthető, és a másik jelentősen fertőző lisztharmattal együttesen még a többszöri védekezésben részesített árpa és búzatáblák sem tekinthetők egészségesnek. A lazább szerkezetű talajokon az őszi árpa már „szőkül”, de a búzával együtt a kalászfuzáriózis veszélye továbbra is fennáll, különösen a korábbi viharok által megdöntött táblarészeken. A mérsékeltnek mondható vetésfehérítő lárvafertőzöttség elhúzódónak tekinthető, mert L1-től L4-es lárvafokozatig változó a lárvák fejlettsége. A levéltetű fertőzöttség a zászlósleveleken és a kalászokon itt is általános jelenség, főként újabb és újabb kis kolóniák megjelenése jellemző.

Fuzáriumos kalász

A tág határok közötti fejlettségű napraforgón folyamatosan telepszik be a fekete levéltetű, a növények 40-50 %-án alakultak ki a kezdődő kolóniák. A korai fertőzés erősödése a nagyszámú szárnyas alak miatt elkerülhetetlennek látszik. A mérsékelt drótféreg fertőzöttség a napraforgóra és a kukoricára továbbra is jellemző. A lárvák fejlettsége igen eltérő lehet, szinte növényenként változó, a legfejlettebb lárvákból viszont már megjelentek a pattanóbogarak. A fény-és feromon csapdák folyamatosan és emelkedő létszámban fogják a vetési- és gyapottok bagolylepkéket, ezért fontos a veszélyeztetett növénykultúrák rendszeres ellenőrzése, különösen ott, ahol erős a gyomosodás, mert az ilyen területek kedveznek a peterakásra.

A szépen fejlődő repcetáblák kártevő fertőzöttsége lecsökkent, kártevő jelenlétre inkább csak a deformálódott és becőszúnyoggal fertőzött termések utalnak. Magasabb fertőzést inkább csak a táblaszéleken lehet találni, de a gombás eredetű (fóma, botritisz, alternária, szklerotinia) betegségek tünetei levélen, száron és a termésen kisebb-nagyobb mértékben egyaránt megtalálhatók. A védekezés szükségességéről táblaszinten kell dönteni, a fertőzöttség mértékétől függően.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Rengeteg a mollyal fertőzött kukoricatő – Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés

2024. július 17. 13:10

A fertőzött tövek országos szinten helyenként elérik a 20%-os szintet, miközben jelenleg szünetel a kukoricamoly rajzása.

Hullik az alma, sok az almamollyal fertőzött termés - Kertészeti növényvédelmi előrejelzés

2024. július 11. 07:40

Megkezdődött a gyümölcshullás, elsősorban a vízhiány miatt, de a lehullott almák mintegy 5%-a almamollyal fertőzött.

Permetezzünk kukoricamoly ellen! – Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés

2024. július 10. 08:40

A kukoricamoly rajzása alacsony szintű, viszont a lárvák (L3-L4) megkezdték a szárba a befurakodást.

Hogyan különböztethető meg az őshonos és a harlekinkatica?

2022. május 28. 04:37

Miként tudom megkülönböztetni az őshonos katicabogarak és a harlekinkatica példányait?

Kezdődik a levéltetvek károsítási szezonja

2023. május 6. 05:36

A szántóföldi kapás kultúrák közül a napraforgó kelése éppen aktuális. E növényfajnak két fontos, gyakori, súlyos kártétel előidézésére képes levéltetű kártevője is van. Lássuk, hogy melyek is ezek!

Időszerű a repceállományok regulátoros kezelése

2020. október 14. 04:36

Az őszi kalászosokban a szárnyas levéltetvek betelepedése most megállt, de a korábbi fertőzésből származó szárnyatlan alakok zavartalanul szívogatnak, akárcsak a kabócák.

A repce korai vetésének veszélyei

2023. szeptember 18. 05:40

Az utóbbi években egyre inkább terjed a gazdálkodók körében a repce olykor szélsőségesen korai, akár augusztus közepén történő elvetése, amely azonban több szempontból is súlyos kockázatokat rejt magában.