Növényvédelmi előrejelzés
Növényvédelmi előrejelzés

Szőlő: van ahol a feketerothadás szüretel

Szőlő: van ahol a feketerothadás szüretel

Agrofórum Online

Kertészeti kultúrákban a csapadékosabb vidékeken a hosszú ideig tartó levélnedvesség igen kedvező feltételeket teremt az alma- és körtevarasodás fertőzés terjedéséhez. A betegség egyaránt veszélyezteti a lombozatot és a gyümölcsöket.

Almában a hajtásnövekedés még javában tart, ezért felszívódó és kontakt gombaölők kombinációjával érdemes védekezni. Egyes nyári alma- és körtefajták már érnek, itt fordítsunk figyelmet az élelmezés egészségügyi várakozási idő betartására. A varasodás fertőzés veszély mellett erősödőben van ismét a vértetű.

A fiatal gyümölcsökön megjelent a kaliforniai pajzstetű jellegzetes lázfoltja, melyet a kártevő szívogatása okoz. Mindkét kártevő ellen csak a felszívódó rovarölők vagy pedig a nyári hígítású olajos készítmények és ezek kombinációja nyújt megfelelően hatásos védelmet.

Az almamoly rajzása továbbra is folyamatos, ezért molymentes almát csak 10-14 napos permetezési forduló betartása mellett várhatunk. Az alma és a körte védelme mellett ne feledkezzünk meg a birsről sem, mert a lombozat betegsége, a fabreás levélfoltosság mellett az alma- és keleti gyümölcsmoly ezt a gyümölcsfélét is veszélyezteti. Mivel a birset lehet legkésőbb szüretelni, ez a növény van legtovább kitéve a kártevők támadásának.

A körtefákon most elsősorban a körtelevélbolhák imágóit találjuk, védekezni majd a későbbiekben, sárgatojás stádiumban érdemes.

A legkorábbi őszibarack- és szilvafajtákat már lehet szedni, itt most nincs növényvédelmi teendő, de szüret után gondoskodjunk a lombozat védelméről. A sztigminás levélfoltosság, a szilvalevelek vörösfoltossága valamint az őszibarack lisztharmata ellen a későbbiekben is védjük a leveleket, ellenkező esetben idő előtti lombhullással találjuk szembe magunkat. A moníliás gyümölcsöket gyűjtsük össze és semmisítsük meg.

Néhány korai szőlőfajta zsendülése már megkezdődött. A bogyóhéj elvékonyodása együtt jár a szürkerothadás fertőzés iránti fogékonyság erősödésével, ezért már a kezdeti fürtfertőzést is blokkolni kell. A fiatal hajtásokon egyre gyakoribb a friss peronoszpórás fertőzés olajfoltja, a további fertőzésnek most kell elejét venni.

Fotó: Dr. Csikászné Dr. Kizsics Anna

Ha lisztharmat tüneteivel találkozunk, már elegendő a kénes permetezés a megbetegedés megállítására. A lisztharmat és peronoszpóra rezisztenciára nemesített fajtákon, védekezés híján igen erős fekete rothadás fertőzés van kialakulóban, helyenként 100 %-os a kár. A szőlőilonca most rajzik, de egyelőre alacsony a feromon csapdával fogott egyedek száma. Az amerikai szőlőkabóca rajzása szintén megkezdődött a kihelyezett ragacsos lapok alapján.

A szabadföldi étkezési-, pritamin- és fűszerpaprika állományokat az esők és az öntözés nyomán a baktériumos levél- és bogyófertőzés veszélyezteti. A kórokozó ellen egyedüliként a 10-14 naponkénti rezes permetezés a hatékony megoldás. Természetesen be kell tartani a hektáronkénti rézterhelést.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A dió növényvédelme: a nyugati dióburok-fúrólegyek már a ragacslapon

2024. június 15. 06:40

Vajon a tél végi lemosást követően hol tartanak a kezelésekkel a növényorvos kollégák? Június első hetéig, szilvában, őszibarackban, kajsziban és meggyben, cseresznyében 5-6 alkalommal permeteztek. Körtében és szőlőben a megkérdezettek a 4. fordulót fejezték be, birsben és almában pedig 7-8 alkalommal permeteztek eddig.

Reped és rothad a cseresznye és a meggy – Kertészeti növényvédelmi előrejelzés

2024. június 13. 10:10

Az egymással érintkező gyümölcsök azonnal megfertőzik egymást. Védekezésre csak a később érő fajtáknál van lehetőség.

Mi lesz a jégveréssel letarolt állományokkal? – Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés

2024. június 11. 17:10

Az őszi kalászos gabonák érése felgyorsult, az árpa az aszályos tájegységekben aratásra érett, de a búza is a viaszérés állapotában van.

Fokozódott a varasodás fertőzésének esélye - Kertészeti növényvédelmi előrejelzés

2024. június 5. 09:40

Az alma- és körteültetvényekben a varasodás-fertőzés terjedési veszélye az elmúlt napok esőzései miatt jelentősen megnőtt.

Folytatódott az alma lendületes drágulása

2020. július 12. 10:17

Éves összehasonlításban az alma drágult a legjobban, de a citrom 45 százalékos és a narancs 43 százalékos ralija is kiemelkedik a zöldségek és gyümölcsök országos fogyasztói átlagárának változásai közül.

Nőttek az amerikai frisspiaci almakészletek

2020. március 20. 09:02

Az Egyesült Államok egyértelműen több almát fog feldolgozni almalé céljára ebben az évben.

Hogyan védjem meg almafáimat a tűzelhalástól?

2018. szeptember 20. 07:59

B. Anna kérdése: Almafáimon többször figyeltem meg, hogy elszáradnak a hajtásvégek. Mi lehet ez? Hogyan tudok védekezni ellene?

A precíziós termesztési technológiák alkalmazhatósága a gyümölcsösökben

2018. március 3. 11:24

A precíziós gazdálkodás egy váz, amelyet egyéni igényeink és lehetőségeink függvényében tölthetünk meg tartalommal.