Növényvédelmi előrejelzés
Növényvédelmi előrejelzés

Szőlő: van ahol a feketerothadás szüretel

Szőlő: van ahol a feketerothadás szüretel

Agrofórum Online

Kertészeti kultúrákban a csapadékosabb vidékeken a hosszú ideig tartó levélnedvesség igen kedvező feltételeket teremt az alma- és körtevarasodás fertőzés terjedéséhez. A betegség egyaránt veszélyezteti a lombozatot és a gyümölcsöket.

Almában a hajtásnövekedés még javában tart, ezért felszívódó és kontakt gombaölők kombinációjával érdemes védekezni. Egyes nyári alma- és körtefajták már érnek, itt fordítsunk figyelmet az élelmezés egészségügyi várakozási idő betartására. A varasodás fertőzés veszély mellett erősödőben van ismét a vértetű.

A fiatal gyümölcsökön megjelent a kaliforniai pajzstetű jellegzetes lázfoltja, melyet a kártevő szívogatása okoz. Mindkét kártevő ellen csak a felszívódó rovarölők vagy pedig a nyári hígítású olajos készítmények és ezek kombinációja nyújt megfelelően hatásos védelmet.

Az almamoly rajzása továbbra is folyamatos, ezért molymentes almát csak 10-14 napos permetezési forduló betartása mellett várhatunk. Az alma és a körte védelme mellett ne feledkezzünk meg a birsről sem, mert a lombozat betegsége, a fabreás levélfoltosság mellett az alma- és keleti gyümölcsmoly ezt a gyümölcsfélét is veszélyezteti. Mivel a birset lehet legkésőbb szüretelni, ez a növény van legtovább kitéve a kártevők támadásának.

A körtefákon most elsősorban a körtelevélbolhák imágóit találjuk, védekezni majd a későbbiekben, sárgatojás stádiumban érdemes.

A legkorábbi őszibarack- és szilvafajtákat már lehet szedni, itt most nincs növényvédelmi teendő, de szüret után gondoskodjunk a lombozat védelméről. A sztigminás levélfoltosság, a szilvalevelek vörösfoltossága valamint az őszibarack lisztharmata ellen a későbbiekben is védjük a leveleket, ellenkező esetben idő előtti lombhullással találjuk szembe magunkat. A moníliás gyümölcsöket gyűjtsük össze és semmisítsük meg.

Néhány korai szőlőfajta zsendülése már megkezdődött. A bogyóhéj elvékonyodása együtt jár a szürkerothadás fertőzés iránti fogékonyság erősödésével, ezért már a kezdeti fürtfertőzést is blokkolni kell. A fiatal hajtásokon egyre gyakoribb a friss peronoszpórás fertőzés olajfoltja, a további fertőzésnek most kell elejét venni.

Fotó: Dr. Csikászné Dr. Kizsics Anna

Ha lisztharmat tüneteivel találkozunk, már elegendő a kénes permetezés a megbetegedés megállítására. A lisztharmat és peronoszpóra rezisztenciára nemesített fajtákon, védekezés híján igen erős fekete rothadás fertőzés van kialakulóban, helyenként 100 %-os a kár. A szőlőilonca most rajzik, de egyelőre alacsony a feromon csapdával fogott egyedek száma. Az amerikai szőlőkabóca rajzása szintén megkezdődött a kihelyezett ragacsos lapok alapján.

A szabadföldi étkezési-, pritamin- és fűszerpaprika állományokat az esők és az öntözés nyomán a baktériumos levél- és bogyófertőzés veszélyezteti. A kórokozó ellen egyedüliként a 10-14 naponkénti rezes permetezés a hatékony megoldás. Természetesen be kell tartani a hektáronkénti rézterhelést.

Bőven akad növényvédelmi tennivaló a gyümölcsösökben

2019. július 17. 05:36

Szeszélyes eloszlásban országszerte záporok, zivatarok alakultak ki, helyenként pedig jeget is hoztak a zivatarfelhők. Növényvédelmi téren bőven akad tennivaló.

Már általános a kukoricamoly fertőzés

2019. július 16. 10:07

Folyamatosan figyelni kell a kihelyezett feromon csapdák fogási anyagát, nehogy meglepetés érje a termelőket.

Arankát is irtani kell

2019. július 10. 11:07

Az aratási munkálatokat jó ütemben lehet végezni, kivéve az olyan területeket, ahol nyári záporok, zivatarok, helyenként pedig felhőszakadás szakította félbe a betakarítást.

Egyre több a fertőzött meggy

2019. július 10. 10:55

A hónap második dekádjára kissé visszaesett a nappali és az éjszakai hőmérséklet, ami felüdülést jelent a növények, állatok és az ember számára egyaránt. A korábban jelentkező extrém magas UV-sugárzás hatására nagyon sok növényen tapasztalhatóak napégéstől származó égésnyomok a lombozaton.

13 forintos alma – ebből demonstráció lehet almalé helyett

2018. augusztus 21. 07:45

A Magosz elnöke szerint csak az „őrült profitéhség” indokolja a léalma indokolatlanul alacsony felvásárlási árát.

Az alma növényvédelmének sarkalatos pontjai

2018. május 23. 04:30

Az almáról nem csak azért kell külön beszélnünk, mert a legnagyobb jelentőségű gyümölcsünk, hanem mert meglehetősen sok kórokozója, kártevője van. Emiatt az almát átlagosan évente 10-12 permetezéssel javasolt kezelni, ha piacos terméket szeretnénk elérni

Az Essex grófságból hazánk kertjeiig – olvasóink kedvenc történelmi almái

2019. február 19. 08:36

Újabb három történelmi almafajta kerül bemutatásra, melyeket még ma is örömmel emlegetnek hazánkban, sőt, még akár termesztik is őket. Ezek a fajták a London pepin, a Bőralma és a Pónyik alma.