Növényvédelmi előrejelzés
Növényvédelmi előrejelzés

Szőlő: van ahol a feketerothadás szüretel

Szőlő: van ahol a feketerothadás szüretel

Agrofórum Online

Kertészeti kultúrákban a csapadékosabb vidékeken a hosszú ideig tartó levélnedvesség igen kedvező feltételeket teremt az alma- és körtevarasodás fertőzés terjedéséhez. A betegség egyaránt veszélyezteti a lombozatot és a gyümölcsöket.

Almában a hajtásnövekedés még javában tart, ezért felszívódó és kontakt gombaölők kombinációjával érdemes védekezni. Egyes nyári alma- és körtefajták már érnek, itt fordítsunk figyelmet az élelmezés egészségügyi várakozási idő betartására. A varasodás fertőzés veszély mellett erősödőben van ismét a vértetű.

A fiatal gyümölcsökön megjelent a kaliforniai pajzstetű jellegzetes lázfoltja, melyet a kártevő szívogatása okoz. Mindkét kártevő ellen csak a felszívódó rovarölők vagy pedig a nyári hígítású olajos készítmények és ezek kombinációja nyújt megfelelően hatásos védelmet.

Az almamoly rajzása továbbra is folyamatos, ezért molymentes almát csak 10-14 napos permetezési forduló betartása mellett várhatunk. Az alma és a körte védelme mellett ne feledkezzünk meg a birsről sem, mert a lombozat betegsége, a fabreás levélfoltosság mellett az alma- és keleti gyümölcsmoly ezt a gyümölcsfélét is veszélyezteti. Mivel a birset lehet legkésőbb szüretelni, ez a növény van legtovább kitéve a kártevők támadásának.

A körtefákon most elsősorban a körtelevélbolhák imágóit találjuk, védekezni majd a későbbiekben, sárgatojás stádiumban érdemes.

A legkorábbi őszibarack- és szilvafajtákat már lehet szedni, itt most nincs növényvédelmi teendő, de szüret után gondoskodjunk a lombozat védelméről. A sztigminás levélfoltosság, a szilvalevelek vörösfoltossága valamint az őszibarack lisztharmata ellen a későbbiekben is védjük a leveleket, ellenkező esetben idő előtti lombhullással találjuk szembe magunkat. A moníliás gyümölcsöket gyűjtsük össze és semmisítsük meg.

Néhány korai szőlőfajta zsendülése már megkezdődött. A bogyóhéj elvékonyodása együtt jár a szürkerothadás fertőzés iránti fogékonyság erősödésével, ezért már a kezdeti fürtfertőzést is blokkolni kell. A fiatal hajtásokon egyre gyakoribb a friss peronoszpórás fertőzés olajfoltja, a további fertőzésnek most kell elejét venni.

Fotó: Dr. Csikászné Dr. Kizsics Anna

Ha lisztharmat tüneteivel találkozunk, már elegendő a kénes permetezés a megbetegedés megállítására. A lisztharmat és peronoszpóra rezisztenciára nemesített fajtákon, védekezés híján igen erős fekete rothadás fertőzés van kialakulóban, helyenként 100 %-os a kár. A szőlőilonca most rajzik, de egyelőre alacsony a feromon csapdával fogott egyedek száma. Az amerikai szőlőkabóca rajzása szintén megkezdődött a kihelyezett ragacsos lapok alapján.

A szabadföldi étkezési-, pritamin- és fűszerpaprika állományokat az esők és az öntözés nyomán a baktériumos levél- és bogyófertőzés veszélyezteti. A kórokozó ellen egyedüliként a 10-14 naponkénti rezes permetezés a hatékony megoldás. Természetesen be kell tartani a hektáronkénti rézterhelést.

Még megvédhető a kukorica és a napraforgó, de lépni kell!

Az elmúlt időszakban kissé szárazabbra forduló időjárásban csapadék inkább az Alföldön és az északkeleti tájegységekben esett.  A búza aratását a csapadékos területeken lelassította az eső, másutt a végéhez közelít a betakarítás.

Lisztharmat, tűzelhalás, varasodás - Ezek ellen is védekezni kell a napokban

Szőlőben a fürtök záródása miatt fontos a mostani védekezés, főként a lisztharmat ellen, de a fiatal hajtásokon újabb peronoszpórás olajfoltok jelentek meg.

Most kell védekezni a fenyércirok, a mezei acat és a gyapottok bagolylepke ellen

Az aratás és a járulékos munkák elvégzése mellett fontos feladat a tarlók ápolása, ami nemcsak agronómiai, hanem növényvédelmi szempontból is fontos teendő.

Egyre nagyobb tömegben támad az amerikai lepkekabóca

A kertészeti kultúrák közül a meggytermesztés értékesítési gondjai mellé néhány térségben növényvédelmi probléma is társult.

A hosszú időtartamú gyümölcstárolás legújabb kori kihívásai

A tárolás a gyümölcstermesztés folyamatának speciális része. Egyre inkább csak a legkiválóbb minőségű, jó ízű, jó húsállományú és tetszetős küllemű gyümölcsök adhatók el. A gyümölcstárolás a rövid távú (átmeneti) és a hosszú időtartamú tárolást különbözteti meg. Hazánkban az alma és a körte azok, amelyeket nagy mennyiségben hosszú idejű tárolásra termesztünk.

2018. június 28. 06:42

A precíziós termesztési technológiák alkalmazhatósága a gyümölcsösökben

A precíziós gazdálkodás egy váz, amelyet egyéni igényeink és lehetőségeink függvényében tölthetünk meg tartalommal.

2018. március 3. 11:24