Növényvédelmi előrejelzés
Növényvédelmi előrejelzés

Szőlő: van ahol a feketerothadás szüretel

Szőlő: van ahol a feketerothadás szüretel

Agrofórum Online

Kertészeti kultúrákban a csapadékosabb vidékeken a hosszú ideig tartó levélnedvesség igen kedvező feltételeket teremt az alma- és körtevarasodás fertőzés terjedéséhez. A betegség egyaránt veszélyezteti a lombozatot és a gyümölcsöket.

Almában a hajtásnövekedés még javában tart, ezért felszívódó és kontakt gombaölők kombinációjával érdemes védekezni. Egyes nyári alma- és körtefajták már érnek, itt fordítsunk figyelmet az élelmezés egészségügyi várakozási idő betartására. A varasodás fertőzés veszély mellett erősödőben van ismét a vértetű.

A fiatal gyümölcsökön megjelent a kaliforniai pajzstetű jellegzetes lázfoltja, melyet a kártevő szívogatása okoz. Mindkét kártevő ellen csak a felszívódó rovarölők vagy pedig a nyári hígítású olajos készítmények és ezek kombinációja nyújt megfelelően hatásos védelmet.

Az almamoly rajzása továbbra is folyamatos, ezért molymentes almát csak 10-14 napos permetezési forduló betartása mellett várhatunk. Az alma és a körte védelme mellett ne feledkezzünk meg a birsről sem, mert a lombozat betegsége, a fabreás levélfoltosság mellett az alma- és keleti gyümölcsmoly ezt a gyümölcsfélét is veszélyezteti. Mivel a birset lehet legkésőbb szüretelni, ez a növény van legtovább kitéve a kártevők támadásának.

A körtefákon most elsősorban a körtelevélbolhák imágóit találjuk, védekezni majd a későbbiekben, sárgatojás stádiumban érdemes.

A legkorábbi őszibarack- és szilvafajtákat már lehet szedni, itt most nincs növényvédelmi teendő, de szüret után gondoskodjunk a lombozat védelméről. A sztigminás levélfoltosság, a szilvalevelek vörösfoltossága valamint az őszibarack lisztharmata ellen a későbbiekben is védjük a leveleket, ellenkező esetben idő előtti lombhullással találjuk szembe magunkat. A moníliás gyümölcsöket gyűjtsük össze és semmisítsük meg.

Néhány korai szőlőfajta zsendülése már megkezdődött. A bogyóhéj elvékonyodása együtt jár a szürkerothadás fertőzés iránti fogékonyság erősödésével, ezért már a kezdeti fürtfertőzést is blokkolni kell. A fiatal hajtásokon egyre gyakoribb a friss peronoszpórás fertőzés olajfoltja, a további fertőzésnek most kell elejét venni.

Fotó: Dr. Csikászné Dr. Kizsics Anna

Ha lisztharmat tüneteivel találkozunk, már elegendő a kénes permetezés a megbetegedés megállítására. A lisztharmat és peronoszpóra rezisztenciára nemesített fajtákon, védekezés híján igen erős fekete rothadás fertőzés van kialakulóban, helyenként 100 %-os a kár. A szőlőilonca most rajzik, de egyelőre alacsony a feromon csapdával fogott egyedek száma. Az amerikai szőlőkabóca rajzása szintén megkezdődött a kihelyezett ragacsos lapok alapján.

A szabadföldi étkezési-, pritamin- és fűszerpaprika állományokat az esők és az öntözés nyomán a baktériumos levél- és bogyófertőzés veszélyezteti. A kórokozó ellen egyedüliként a 10-14 naponkénti rezes permetezés a hatékony megoldás. Természetesen be kell tartani a hektáronkénti rézterhelést.

Az időjárás igen kedvező a levéltetű-kolóniák gyors kialakulásához a kelő állományokban

2019. október 15. 11:13

A kedvező időjárásban egyre több őszi árpa és búza bújik elő. A kelő állományok most még a kevés csapadék miatt meglehetősen egyenetlenek. Az 1-2 leveles növényeken máris megjelentek a szárnyas gabona-levéltetű egyedek.

Továbbra is aktívak a harlekin katicák a gyümölcsösökben

2019. október 9. 08:17

Gyümölcsfélékből jószerével már csak az alma egy része, a birs és a naspolya várja a szüretet.

Még mindig tömeges a repcebolha populáció a vetéseken. Védekezzünk ellenük!

2019. október 8. 08:34

A korábban kikelt álhernyókkal együtt igen nagy fertőzési nyomás nehezedik a repcére, amit csak folyamatos védekezéssel lehet feloldani.

Katasztrofális mértékű idén a nyugati dió buroklégy kártétele

2019. október 2. 10:29

A legfrissebb információk szerint rendszeres, a kártevő rajzási dinamikájához igazított, többszöri védekezéssel jelentősen csökkenthető az idén katasztrofális mértékű nyugati dió buroklégy kártétel.

Szép almaszüret elé néz Kína

2019. május 24. 15:04

A virágzás alatt az időjárás egyes területeken ugyan kiszámíthatatlan volt, erős viharokkal, de ezek csak helyi esetek voltak, ezért valószínű, hogy nem befolyásolják a várható termés teljes mennyiségét.

Járvány lehet a szőlőkben, az almát a varasodás veszélyezteti

2018. május 16. 13:49

A szőlő, a szeder, a mogyoró, az alma, a körte, a cseresznye, a meggy és a barack növényvédelméről.

Összefogás szükséges a magyar almatermesztésben

2018. október 5. 06:44

Nem egy-egy ültetvény kérdését kell megoldani, hanem ágazati szinten kell gondolkodni.