Fokozható a kapcsolat a talajmikrobák és a gyökerek között

2025. január 17. 09:40

Hogy mi ennek a jelentősége? „Csupán” annyi, hogy kevesebb műtrágyára lesz szükségük a kultúrnövényeknek, amelyek stressztűrő képessége is nő.

A növényi kommunikáció ősnyelve az epigenetika

2025. január 11. 12:10

Az epigenetikai módosulások azonosítása lehetővé teszi olyan növények szelekcióját, amelyek fokozottan képesek „érzékelni” a közeli környezetet.

Javul a termés minősége, ha a beporzók „jó úton” járnak

2025. január 11. 08:10

Minőségjavító hatású, ha a beporzók nemcsak jelen vannak, hanem bizonyos polleneket szállítanak, amit a környék tájformálásával is segíthetünk.

Hogyan válasszuk ki a legjobb vetőmagot?

2025. január 10. 08:10

Három gazdálkodó osztotta meg, hogyan tudják az új kukoricahibridek és szójafajták közül a saját körülményeik között a legjobbakat megtalálni.

Világrekord szójatermés: mi a titok?

2025. január 9. 16:10

Hektáronként közel 14 tonna szója – ennyi volt a 2023-a világrekord. De hogyan sikerült a hihetetlen eredményt elérni, és mi a gyakorlati haszna?

Ismerje meg a talajegészség öt alapelvét!

2025. január 9. 09:40

A talajjavítás, a termőföld minőségének fokozása nehéz és sok munkát igénylő folyamat. Ennek legfontosabb lépéseit mutatjuk meg.

Bő 12 százalékkal több őszi búzát vetettek a németek

2025. január 8. 13:10

A német mezőgazdasági termelők a 2025-ös betakarításra készülve jelentősen növelték az őszi búza vetésterületét.

Drága a műtrágya? Talajvizsgálattal tudatosan spórolhat

2025. január 8. 09:40

A talajvizsgálatot sokan felesleges kiadásnak tartják, pedig megalapozza a precíz tápanyagpótlást, amivel optimalizálhatja a bevételeit a termelő.

A robotok már a mezőgazdasági dréncsövekben járnak

2025. január 6. 14:40

Amerikai kutatók olyan robotot fejlesztenek ki, amely a dréncsövekben mozogva ellenőrzi azok állapotát, valamint méri a nitrátveszteséget.

A búza fehérjetartalmától függ, mi süthető belőle

2025. január 5. 10:10

A fehérjetartalom a búza minőségének értékelésében kulcsfontosságú, mivel jelentősen befolyásolja, hogy a belőle őrölt liszt alkalmas-e sütésre.