2023. szeptember 21. 17:10
Valóban, a bort ott a legjobb megkóstolni, ahol készül. Az sem hátrány, ha szerelmesek vagyunk abba az adott tájba, ahol a fürtöket szüretelték, a bort, pezsgőt palackba zárták. Bevallom hát, hogy elfogult lettem a Harsányi pincészet boraival, amelyekkel első alkalommal a Bisztrójukban, Sárospatak mellett, a Megyer-hegyi Tengerszem közelében volt lehetőségem találkozni.
2023. szeptember 9. 07:40
A vegyszeres növényvédelem helyett egyre több szőlészetben alkalmazzák a biológiai megoldásokat a tőkék és a termés egészségesen tartásához. De vajon mennyire hatékony ez?
2023. augusztus 30. 13:10
A tavalyi aszály után idén a gombák és a kártevők nehezítik a borászok életét. A jónak ígérkező termést nagy költséggel kellett védeni, a csökkenő kereslet miatt azonban a gazdák bizonytalanok, hogy nyereséggel zárhatják-e az évet.
2023. augusztus 1. 15:40
Nem is olyan régen még elképzelhetetlen volt, hogy szőlőt öntözzünk – bármilyen módon –, mára ez a helyzet változni látszik.
2023. július 6. 12:39
A szőlő és bortermelésben mindig nagy hangsúlyt kap az évjárat szerepe. Vannak kimagaslóan jó évjáratok és kevésbé emlékezetesek.
2023. június 4. 11:47
A gyöngyöző bor iránt egyre nagyobb a kereslet, erre az igényre válaszul készítette el a Pincészet 2018-ban gyöngyöző borát, a Mádzoo Furmint-Hárslevelűt, 2020-ban pedig a palackos erjesztésű pezsgőt.
2023. május 19. 06:34
A borászok tudják, hogy már öt-tíz százalékos bogyófertőzés esetén is dohos, penészes ízt vihet a borba, vagyis borhibát okozhat.
2023. május 12. 06:34
A szőlő egyik régi, jólismert kártevője a tarka szőlőmoly, ami a károsításával a termést veszélyezteti.
2023. május 11. 10:21
Ahogy a megfelelő palack után kutat fütyörészik. Ismerős a dallam, bosszant, hogy nem jut eszembe, hogy mi is ez. „Galántai táncok-mondja-Kodály Zoli bácsi.” Erdőbényén jártam, Dávid Rémusz borásznál, a Budaházy-Fekete Kúriában.
2023. április 18. 08:34
A peronoszpóra (Plasmopara viticola) a szőlő egyik meghatározó gombabetegsége.