16℃ 8℃
október 29. Nárcisz, Melinda, Őzike
Agrárgazdaság

Megszűnik az élelmiszerár-stop, az érintett termékek gyors drágulása várható

Agrofórum Online

A Magyarországon bizonyos alapvető élelmiszerek esetében 2022 elején bevezetett árstop kivezetésére 2023. augusztus 1-jén kerül sor. Vajon mire számíthatnak a vásárlók az érintett termékek kapcsán?

Ideiglenes jelleggel vezette be a magyar kormány 2022 februárjától a mintegy tucatnyi termékre vonatkozó élelmiszerár-stopot. Ennek értelmében a kristálycukor, búzafinomliszt, finomított napraforgó-étolaj, házi sertéscomb, csirkemell, csirke far-hát, csirkehát, csirkefar, csirkeszárnyvég, valamint a 2,8% zsírtartalmú UHT-tehéntej ára nem lehet magasabb a 2021. október 15. napi árnál. Később csatlakozott ezekhez a tyúktojás és az étkezési burgonya, amelyek ára a 2022. szeptember 30. napi árnál nem lehetett magasabb.

A korlátozás kivezetésére 2023. augusztus 1-jén kerül sor. Vajon mi várható utána? Ezt a kérdést tették fel a Telex Podcast YouTube-csatorna Téma című műsorában Éder Tamás élelmiszeripari szakembernek, a Felelős Élelmiszergyártók Szövetségének elnökének, a Bonafarm vállalati kapcsolatok és kommunikációs igazgatójának is.

A bevezetéskor mindez ideiglenes intézkedésként volt megnevezve, és akkor a kereskedők úgy gondolták, hogy a jelzett 3 hónap kibírható, kibekkelik valahogy ezt a szociális intézkedést, amelyet a hirtelen megnövekvő élelmiszerinfláció kezelésére vezettek be a választási kampány idején. A sokadik hosszabbítás azonban már alapjaiban változtatta meg a piaci viselkedést

– fejtette ki Éder Tamás. Szerinte a kiskereskedők bukták a legtöbbet, mert átadási áron vették át a termékeket a piaci szereplőktől, ez az ár viszont folyamatosan emelkedett az érintett termékkörökben, miközben a kereskedőknek az előző év októberéhez képest kellett szinten maradniuk. Miután bebetonozódott a helyzet, egyre többet buktak rajta, és ezt a kiskereskedők értelemszerűen egyre kevésbé akarták bevállalni.

Egyezkedni kezdtek tehát a beszállítókkal, illetve megjelent egy kártékony eljárás: ha bárhonnan olcsón be tudtak szerezni egy-két kamionnyit az érintett termékből, azt azonnal megvették, mert így csökkenteni tudták a veszteségeiket. Korábban is jellemző volt, hogy a nyugati gyártók a kényszerértékesített termékeiket Magyarországon értékesítették, és nálunk „rontották le” velük az árakat. Számtalanszor előfordult, hogy az irreálisan alacsony árú UHT-tej, sertéscomb, csirkemell ciklikusan irreális piaci viszonyokat hozott. A termelők, élelmiszeripari szereplők persze lázadoztak ellene, nem érezték fairnek, de hosszú évek munkájaként kialakult egy egyensúlyi helyzet, és a covid előtt nagyon sok lánc már tudatosan törekedett arra, hogy zömmel magyar termékeket árusítson.

A sertéscomb esetében is megszűnik az árstop 2023. augusztus 1-jén (fotó: Pixabay)

Ez kezdett most foszladozni az árstopok bevezetésével, mert a láncok ismét elkezdték keresni az olcsóbb megoldásokat. Jó példa erre, hogy miközben a sertéshús importja tavaly 8-10 százalékkal növekedett, addig azon belül az ársapkás sertéscombé közel 50 százalékkal. Éder Tamás szerint augusztustól visszatérünk majd a normál piaci kerékvágásba, ami azért is lenne fontos, mert a hazai kereskedők olcsó likvidációs import iránti érdeklődése már a nem ársapkás termékeknél is kezdett megjelenni.

A jövőt persze ma még nem látjuk pontosan, például azt sem tudjuk, hogy az ársapkával érintett termékek hogyan kerülnek be a kötelező akciós körbe. A legutóbbi Kormányinfó azt sugallta, hogy a beszerzési árhoz képest 15 százalékot kell engedniük a kereskedőknek, vagyis a mostani alacsony árat valamivel a beszerzési ár alá zárkóztatja fel a rendszer, ezáltal kevesebb lesz a veszteség rajtuk.

Az élelmiszeripari szakember úgy véli, hogy az árkiegyenlítődés viszonylag gyorsan végbe fog menni.

Ez annál is inkább így lehet, mivel az árstopos sertéscomb miatt a karaj vagy tarja esetében jelentős áremelkedés ment végbe, semmi nem indokolja tehát, hogy a piac felszabadulása esetén a comb ne zárkózzon fel ezekhez a helyettesítő termékekhez.

Az olcsó import keresése el fog tűnni az ársapkával, ez pozitívum, viszont időközben jelentős forgalomcsökkenés következett be az élelmiszerpiacon, az idei első negyedévben például az élelmiszer jellegű kiskereskedelmi üzletek forgalma 8-9 százalékkal esett vissza. A magyar élelmiszeripar még ennél is nagyobb veszteségeket szenvedett, mert elkezdett újra feljönni az import, ami mögött a kereskedői veszteségek kompenzálási szándéka áll. Amíg pedig az élelmiszer-kiskereskedelmi forgalom nem normalizálódik, addig az olcsóbb termékek keresése fennmarad kereskedői részről.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Modern irodák és oktatóterem: átadták a felújított Hegyfalui Alközpontot

2025. október 16. 15:10

Ünnepélyes keretek között adták át a KITE Zrt. Hegyfalui Alközpontjának megújult és kibővített irodaépületeit október 15-én.

Augusztus 30-ig tartanak a nyári szezonális ellenőrzések

2025. július 22. 05:40

A 2025. évi nyári szezonális ellenőrzés-sorozaton a Nébih és a kormányhivatalok szakemberei számos területeken végeznek ellenőrzéseket.

Gabonapiaci körkép + videó

2025. május 29. 16:10

A gabonapiaci mozgásokat számos tényező befolyásolja. Hová vezet a jelenlegi vámháborús helyzet? Mi határozza meg a hazai agráriumot gabonapiaci tekintetben?

Az erdőnek az állam részére történő felajánlása, értékesítése, valamint állam általi kisajátítása

2025. február 26. 08:10

Az erdő mint ingatlan állami tulajdonba kerülésére a jelenlegi jogi szabályozás többféle módot is tartalmaz.

Fogyasszunk szezonális zöldségeket és gyümölcsöket! - Január és február

2023. február 14. 05:37

Bár a téli hónapokban kisebb a kínálat a szezonális vitaminbombákból, mégis kis odafigyeléssel változatossá tehetjük velük az étkezésünket. Lássuk, hogy januárban és februárban milyen zöldség- és gyümölcsfajok vannak a listán!

A jövő ételeit 3D nyomtatóval és lézerrel "főzik" majd!

2019. január 19. 04:34

A gép nagyjából úgy működik, mint bármelyik más 3D nyomtató, kipréseli magából az összekevert élelmiszereket. A lézersugarak pedig a printelt élelmiszerekre irányulnak és pontos hőmérsékleten főzik meg az ételeket. Mivel az eszköz információval rendelkezik az összes alkotóelemről egyedi módon összekombinálhatja azokat.

Lóbab felhasználásáról és termesztéséről

2018. október 20. 04:48

Az egyik legrégibb kultúrnövényünk, a lóbab felhasználási területe igen széles. Az abraktakarményként, zöldtakarmányként és élelmiszerként hasznosítható hüvelyes növény környezeti igényeit és termesztéséről való tudnivalókat gyűjti csokorba a Szerző.

Jó egy százalékkal bővült az élelmiszerek kiskereskedelme

2020. december 6. 04:36

Az élelmiszer-kiskereskedelem 75 százalékát adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 2,4 százalékkal nőtt, míg az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 1,9 százalékkal csökkent.