Agrárium
Fizetett tartalom
Agrárium
Fizetett tartalom

Mezőgazdasági összeírást végez a KSH

Mezőgazdasági összeírást végez a KSH

Agrofórum Online

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) 2023. május 15. és július 15. között mezőgazdasági gazdaságszerkezeti összeírást hajt végre Agrárium 2023 néven. Az adatgyűjtés célja, hogy nyomon kövesse a mezőgazdaság szerkezetében bekövetkezett változásokat, illetve pontos és hiteles adatokkal szolgáljon a hazai gazdaságirányítás, az EU és a gazdálkodók számára. Ehhez a kérdőív kitöltői nagyban hozzájárulnak részvételükkel és a pontos adatszolgáltatással.

Az adatgyűjtés kiterjed a földhasználat művelési ágak szerinti jellemzőire, az állatállományra, a munkaerőre és a generációváltásra. Idén kiegészült a kérdőív, így megkérdezik a gazdálkodókat az öntözésről, a talajművelési módszerekről, a mezőgazdasági gépekről és berendezésekről, valamint a gyümölcsösültetvényekről is.

Az adatgyűjtés az Európai Unió tagállamaiban kötelező. A pontos adatszolgáltatás nagyon fontos annak érdekében, hogy a mezőgazdasági tevékenységet végzők és érdekképviseleteik, továbbá a kormányzati szakpolitikusok – a gazdálkodók érdekeit szem előtt tartva, jó minőségű adatok alapján – megfelelően tudják meghozni a döntéseiket. Az adatszolgáltatói terhek csökkentése érdekében a KSH a biogazdálkodásra és a vidékfejlesztési támogatásra vonatkozó információkat adminisztratív adatbázisokból veszi át, így azok nem jelennek meg a kérdőívben.

A KSH az összeírást országszerte mintegy 74 ezer egyéni gazdaság és 11 ezer gazdasági szervezet bevonásával hajtja végre. Az összeírók az ország 941 településén keresik majd fel azokat az egyéni gazdaságokat, amelyek a megadott határidőig nem élnek az online kitöltés lehetőségével. Az adatszolgáltatásba bevont gazdaságok levélben, illetve e-mailben kapnak értesítést, amely tartalmazza az online kitöltéshez szükséges belépőkódot is. Az összeírás teljes mértékben elektronikus, az adatfelvétel online felületen, illetve összeírói tableteken történik.

Az online önkitöltésre május 15. és 31. között van lehetőség. Ezt követően július 15-ig összeírók keresik fel azokat a gazdaságokat, ahonnan nem érkezett be online kérdőív. A KSH kéri az adatszolgáltatásba bevont gazdaságokat, hogy válasszák a kényelmes és gyors online önkitöltési módot, amely nagyjából 30 percet vesz igénybe. A folyamat mentéssel megszakítható és később folytatható.

Az online kitöltők között 5 darab, 100 000 forint értékű ajándékutalványt is kisorsol a KSH.

Az adatgyűjtés nem terjed ki a személyes adatokra. Egyéni vállalkozó és őstermelő esetén a név és a lakcím azonban rögzítésre kerül, ahogyan a kapcsolattartásra megadott adatok (telefonszám, e-mail-cím) is, ha azok kifejezetten természetes személyhez kötődnek. Az adatszolgáltatásba bevont gazdálkodók számára a pontos és hiteles válaszadás kötelező.

További információért, kérjük, keresse fel az alábbi honlapot!

Amennyiben kérdése van az összeírással kapcsolatban, felteheti a KSH zöldszámán (06 80 44 20 40), vagy elküldheti e-mailben az agrarstatisztika@ksh.hu címre.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Fagyveszélyes éjszakák közelednek, már csak pár napunk maradt a nyárias tavaszból

2024. április 12. 10:10

Az április eleji, többször nyáriasan meleg és száraz idő után a jövő héten jelentős lehűlés és végre több-kevesebb csapadék is várható.

Stresszkezelés a mezőgazdaságban címmel szervez konferenciát a Magro.hu és a Debreceni Egyetem

2024. február 6. 12:40

A Magro.hu ismét megrendezi mezőgazdasági konferenciáját: a Stresszkezelés a mezőgazdaságban, NÖVÉNY-ÁLLAT-GAZDA Konferencia és Kiállítás 2024. február 15-én lesz Debrecenben, a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Karán.

Jön az AGROmashEXPO 2024!

2023. december 15. 12:10

2024. január 24. és 27. között rendezik meg a jövő évi AGROmashEXPO és AgrárgépShowt. Jó néhány olyan kiállító is várható, akik eddig nem voltak jelen a kiállításon. A mintegy 37.000 négyzetméternyi területen a kiállítóhelyek 95%-a immár elkelt: az utolsó helyek értékesítése még folyamatban van.

ARASZ: a megoldás az adminisztrációs problémákra

2023. augusztus 22. 06:40

Az AKG az EGN a nitrát érzékeny területek, vagy épp állattartás miatt sokan úgy érzik, hogy az adminisztráció megkönnyítése, és talán az egyszerűbb jogszabálykövetés miatt keresniük kell egy szoftvert, ami a kezük alá dolgozik.

Termékgyártási Kiválósági Díjakat nyert a Corteva Agriscience

2020. szeptember 19. 04:36

A Corteva Agriscience több kategóriában is elnyerte a 2020. évi Termékgyártási Kiválósági Díjat. A díjak az irányítás, a fenntarthatóság, a gyártási ellátási lánc és az operatív működés kiválóságának elismerésére szolgálnak.

Sosem lesz biztonságos a mezőgazdaság?

2019. február 19. 06:55

A fluktuáció a mezőgazdaságban igen magas, gondoljunk csak az idénymunkákra, ahol akár hetente is változhat a munkavállalói állomány összetétele. A munkahelyeken megjelenő újabb és újabb munkavállalók komoly nehézséget okoznak a megfelelő és biztonságos munkahelyi körülmények kialakításában.

Erdő- és mezőgazdasági befektetések a környezet megóvásáért

2022. december 19. 08:03

A BNP Paribas Asset Management közölte, hogy többségi részesedést vásárolt egy erdészeti és mezőgazdasági befektetésekre szakosodott dán cégben.

A Telihold vonzásában

2018. július 10. 06:15

Ehhez hasonló a címmel írtam egy bevezetőt az augusztusi lapszámunkhoz. Eredetileg valamiféle visszaemlékezés lett volna az elmúlt öt, majdnem hat évtized mezőgazdaságára, de a gondolataim – ki tudja mi okból – személyessé váltak és az emlékek leginkább rólam és nem a mezőgazdaságáról szóltak.