A zsálya (Salvia officinalis) a mediterrán térségből származik, de Magyarországon is régóta termesztik és gyógynövényként hasznosítják. Az ajakosvirágúak családjába tartozó évelő növény ezüstös leveleivel és lilás virágaival díszítő értéket is képvisel.
A népi gyógyászatban a „mindenre jó fű” néven ismerték, mivel széles körű gyógyhatásokat tulajdonítottak neki.
Gyógyhatások és hatóanyagok
A zsálya levele illóolajokat, cseranyagokat, flavonoidokat és diterpéneket tartalmaz. Legfontosabb hatóanyagai közé tartozik a tujon, amely fertőtlenítő, antibakteriális és gombaellenes tulajdonságokkal rendelkezik. A növény régóta ismert izzadáscsökkentő és emésztést segítő hatásáról, valamint köhögéscsillapító és gyulladáscsökkentő alkalmazásáról.
Az Európai Gyógyszerkönyv is elismeri a zsályalevelet hivatalos gyógynövényként. A kutatások szerint a belőle készült tea torokgyulladás, afták és fogínyproblémák esetén is hatékony lehet.
A zsálya felhasználása a konyhában
A zsálya jellegzetes, erős aromája miatt kedvelt fűszer a mediterrán és közép-európai konyhákban. Leggyakrabban húsételek, különösen zsírosabb fogások ízesítésére használják, mivel segíti az emésztést és csökkenti a teltségérzetet. Klasszikus kiegészítője a töltelékeknek, pástétomoknak, tésztás ételeknek.

A zsálya levele frissen és szárítva is felhasználható. Olajban vagy vajban sütve különösen intenzív ízt ad, de teaként is gyakori fogyasztása. Fontos azonban, hogy erős íze miatt mértékkel használjuk.
Gyógyászati alkalmazások
A zsályából készített tea vagy főzet toroköblögetésre és inhalálásra is alkalmas. A növény antibakteriális és összehúzó hatása miatt légúti fertőzések, torokfájás és megfázás esetén széles körben ajánlják. Emellett a zsálya leveleiből kivont illóolaj számos gyógyszeripari készítmény és szájhigiéniai termék (pl. fogkrémek, szájvizek) összetevője.
A népi gyógyászatban a zsályát a memóriára és a szellemi frissességre gyakorolt pozitív hatás miatt is alkalmazták, amit újabb kutatások is alátámasztanak: a zsálya kivonatai javíthatják a kognitív teljesítményt és csökkenthetik az enyhe Alzheimer-kór tüneteit.
Mire figyeljünk a zsálya használatakor?
Bár a zsálya sokoldalúan felhasználható, nagy mennyiségben a benne található tujon miatt nem ajánlott. A túlzott fogyasztás idegrendszeri tüneteket, fejfájást, szédülést válthat ki. Terhes és szoptató nőknek, valamint kisgyermekeknek nem javasolt a zsálya illóolajának alkalmazása.
A kerti termesztésnél fontos, hogy napos, jó vízelvezetésű talajba ültessük, mivel a túlzott nedvesség gyökérrothadást okozhat. A növény évelő, de 4–5 év után érdemes megújítani, mert leveleinek hatóanyag-tartalma csökkenhet.
Képek: Pixabay.