Egyéb szakmai közlemények

A környezetvédelem is kiemelt téma a megújult halászattörténeti kiállításon

16AM Sajtóiroda

A Magyar Mezőgazdasági Múzeumban alapítástól kezdve folyamatosak a halászatot bemutató kiállítások. A megújult kiállítás célja, hogy emléket állítson a magyarság egyik ősfoglalkozásának, a halászatnak, megmutassa, milyen sok halfaj él vizeinkben, rávilágítson arra, hogy a halászat és a horgászat az egyik legkisebb ökológiai lábnyomot hagyó tevékenység, valamint népszerűsítse a halhúsfogyasztást.

A Kárpát-medence természetes vizeinek gazdagsága miatt a történelem minden korszakában fontos élelemforrást biztosító tevékenység volt a halászat. Az utóbbi évszázadokban a természetes vizek nagymértékű hasznosítása kedvezőtlen változást idézett elő a vízi élőhelyeken, ezért egyre nagyobb hangsúlyt kell fektetni a környezetvédelemre, a biodiverzitás biztosítására és a természetes egyensúly fenntartására.

Zambó Péter, az Agrárminisztérium erdőkért és földügyekért felelős államtitkára a kiállítás megnyitón tartott beszédében rámutatott, hogy Magyarország halállománya nemzeti kincs, természeti érték. A halgazdálkodási vízterületek horgászati hasznosítását előtérbe helyező jogszabályi környezet, valamint a kapcsolódó kormányzati és civil intézkedések eredményeként napjainkra a regisztrált horgászok száma 776 000 fő fölé emelkedett. Ennek a nagy érdeklődésnek a kielégítése országosan összehangolt, tervezett halgazdálkodást igényel. 

Kiemelte, hogy az itthon megtermelt hal nemcsak tisztaságára, kiváló minőségére alapozva érdemel állandó helyet a hazai háztartások, közintézmények asztalán, hanem a növekvő feldolgozottsági szint, a szálkamentes termékek is a fogyasztás növekedését predesztinálják. A Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet 2021-ben indított legújabb, HalPéntek! nevű kezdeményezése népszerűsíti a rendszeres halfogyasztást.

Az új halászattörténeti kiállítás kronologikusan vezeti a látogatót a régmúlt legendás halbőségétől, a mesterséges halszaporításon át, napjaink rekreációs horgászatáig, illetve a környezetszennyezés okozta traumákig. Bemutatja azt a honfoglalástól a napjainkig tartó folyamatot, mely a Kárpát-medence halban gazdag vizeiben játszódott le. A kiállításban régi idők halászati eszközei, írásos és tárgyi emlékek, halászati módszerek és a vízi élővilág bemutatásával hozzák közelebb a halászat ősi mesterségét a látogatókhoz. Foglalkoznak a környezetvédelemmel, a vízszennyezéssel, a vízi élet pusztulásával, kérvén mindenkit, hogy vigyázzanak a vízre, mert nemcsak az ember számára, hanem ezernyi más élőlény számára az élet maga.

Halas ételek receptkönyveit, receptjeit bemutató vitrin is helyet kapott a bemutatón. Napjainkban a használt halas receptek száma rendkívül alacsony, – a középkorban még több száz ismert, gyakran alkalmazott recept volt – mint ahogy az egy főre eső hazai halfogyasztás is. Majd kétszáz éve, hogy megszűnt a legendás halbőség a Kárpát-medencében, de ettől még bőven van hal. A rendezők bíznak benne, hogy a kiállítás hatására régi-új halas receptek is bekerülnek a köztudatba.

A kiállítás 2022. szeptember 16-tól tekinthető meg a Vajdahunyadvárban.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Ereszcsatorna-karbantartás: ősszel vagy tavasszal tisztítsuk?

2025. november 15. 14:10

Egy eldugult ereszcsatorna nemcsak bosszantó, hanem káros is – mutatjuk, mikor érdemes kitisztítani.

A szomszéd kutyája éjjel-nappal ugat? Ezt teheti jogszerűen

2025. november 13. 11:10

Kutyaugatás miatt hívná a jegyzőt? Mielőtt panaszt tesz, tudja meg, mikor számít valóban csendháborításnak a zaj!

A tűzifa drága? Mutatjuk az olcsóbb megoldást!

2025. november 12. 16:10

A brikett a hazai fűtés új slágere: környezetbarát, energiatakarékos és praktikus megoldás a drága tűzifával szemben.

Rettegett vendég: így védje meg házát a nyestektől!

2025. november 11. 08:10

Padlások réme, kábelek ellensége: a nyest csendben pusztít. Tippek, hogy ne nálunk verjen tanyát!

Az Európai Uniós források emelkedése várható a halászati ágazatban

2019. április 22. 08:37

Mintegy tíz százalékkal, közel 7,74 milliárd euróra emelkedhetnek a halászatra fordítható európai uniós források - jelentette ki Erdős Norbert európai parlamenti képviselő.

MA-HAL: egyszerűbb támogatási rendszerre van szükség a halászati ágazatban

2019. szeptember 22. 10:36

A MA-HAL vezetése eddig is sokat foglalkozott a jövővel, az uniós halászati politika 2020 utáni alakulásával. A jelenleg futó MAHOP-program alapján a 2020 utáni támogatási rendszert szeretnék a mainál egyszerűbbé tenni.

Karácsonyra is érdemes hazai édesvízi halat választani!

2021. december 18. 08:59

A magyar hal kiváló minőségű és egészséges. Erre hívja fel a figyelmet az Agrárminisztérium, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) és az Agrármarketing Centrum közös sajtónyilatkozatában. A kiemelt halfogyasztási időszakban érdemes tudatosan vásárolni, és lehetőleg itthon megtermelt édesvízi halakból készült ételeket tenni a karácsonyi asztalra.

A világ több halat dolgoz fel, mint amennyire szükség lenne

2024. szeptember 9. 13:10

2022-ben világszerte több tenyésztett halat fogtak ki, mint vadon élő halat, ami a történelem során első ízben fordult elő.