Életmód
Életmód

A molyok azonosítása: ruhamolyok kontra aszalványmolyok

A molyok azonosítása: ruhamolyok kontra aszalványmolyok

Agrofórum Online

A legtöbb ember számára az aszalványmolyok és a ruhamolyok meglehetősen hasonlónak tűnnek. Az alábbi útmutatóban azonban mindent megtalál, ami a molyok azonosításához szükséges, és mindent megtudhat arról, hogyan lehet megkülönböztetni az alábbi két molyfajtát.

Senki sem szereti, ha molyok vannak az otthonában. Legyen szó pókhálóról a gabonapehelyben, a konyhaszekrényből kirepülő molyokról vagy a ruhákon keletkező bosszantó lyukakról. Amellett, hogy kellemetlenek, ezek az ártalmatlannak tűnő rovarok valójában olyan kártevők, amelyek jelentős pusztítást okozhatnak. Az első lépés e nemkívánatos vendégek kiiktatásához az, hogy tudja, hogy ruhamolyokkal vagy aszalványmolyokkal van-e dolga. Tudjon mindent a molyok azonosításáról és a két faj közötti különbségekről!

Hogyan azonosítsuk az aszalványmolyokat?

Az aszalványmoly (Plodia interpunctella), a lisztmoly (Ephestia kuehniella) és a készletmoly (Ephestia elutella) mind a spájzmolyok közé tartoznak. Az aszalványmolyok, más néven „élelmiszermolyok”, akár 2,5 cm-esek is lehetnek, és a fajtól függően szabálytalan barna vagy fekete mintázat található a testükön. Nem a kifejlett molyok, hanem a lárvák okoznak kárt. A sárgásfehér hernyók akár 1,7 cm hosszúra is megnőhetnek, és a kukacokhoz hasonlítanak. Előszeretettel fertőzik meg a raktárakban tárolt élelmiszereket, például gabonaféléket, lisztet, dióféléket, csokoládét vagy teafiltereket, amelyeket ürülékükkel és fonadékfátylukkal beszennyeznek. Az éléskamramolyok gyakran a szupermarketből származó fertőzött élelmiszerekkel kerülnek az otthonunkba.

Tudta? Nem minden lepke szárnyának a mintázata egyforma, ez változhat a fajtól, az évszaktól, a lepkék lakóhelyétől, valamint attól is, hogy mit esznek. Ezért a legegyszerűbben úgy lehet azonosítani a molyfélék fajtáit, ha figyelemmel kísérjük a táplálékforrásaikat, és feromon-csapdákat használunk.

Lisztmoly (Fotó: Wikipédia)
Aszalványmoly (Fotó: Wikipédia)

A feromon-csapdák hatékony eszköznek bizonyulnak a molyfertőzöttség mielőbbi felderítésére, valamint a molypopulációk nyomon követésére. A csapdák feromonokat tartalmaznak, vagyis olyan vegyi anyagokat, amelyeket a nőstény lepkék bocsátanak ki a párjuk odavonzása érdekében. A feromon-csapdákba ezek segítségével csalogatják be a hím molyokat, amelyek aztán a csapdához tapadnak. Az aszalványmoly-csapdák használata nagyon egyszerű, mivel egyszerűen csak be kell helyezni őket az érintett szekrényekbe vagy fiókokba. A csapdák körülbelül hat hétig működnek, majd ki kell cserélni őket. Ne feledje: a molycsapdák csak a molyfertőzöttség kimutatására és nyomon követésére szolgálnak, nem pedig a molyok teljes kiirtására. Lehetővé teszik azonban, hogy gyorsan cselekedjen, ha valóban molyok vannak otthonában.

Készletmoly (Fotó: Wikipédia)

Jó tudni: A készletmolyokat és a ruhamolyokat (Tineola bisselliella) nehéz megkülönböztetni egymástól, mivel mindkettőnek fényes szárnyai és sűrű, gyapjas fejszőrzete van. Csak feromon-csapdák segítségével vagy a peték keresésével lehet beazonosítani, hogy melyik molyfajtával van dolgunk, akár a szekrényben, akár a kamrában keressük őket.

Hogyan azonosítsuk a ruhamolyokat?

A kifejlett ruhamolyok (Tineola bisselliella) körülbelül 0,4-0,9 cm méretűek. Elülső szárnyuk sárga és ezüstszínű. Más lepkefajok szárnyától eltérően a ruhamolyok szárnyain nincsenek pöttyök vagy rajzolatok – ez fontos megkülönböztető jegy! Mint a ruhamolyoknál, a tényleges kárt elsősorban a hernyók okozzák. A kifejlett ruhamolyok nem táplálkoznak, ezért nem okoznak problémát. A hernyóknak világos, fonalszerű teste van, sötét fejjel, és keratint tartalmazó anyagokkal táplálkoznak, mint például gyapjú, szőr, selyem, toll, sőt akár természetes falszigetelő anyagokkal is. Sajnos a ruhamolyfertőzés elég nagy károkat okozhat. A ruhamolyok szeretik a sötét szekrényeket. A ruhamolyfertőzés árulkodó jele, ha apró lyukakat találunk a ruhákon. Egyes kisebb molyok azonban a szőnyegekben is otthon érzik magukat, amelyek ideális életfeltételeket biztosítanak a hernyóiknak.

A nőstény ruhamolyok feromokat bocsátanak ki, hogy magukhoz vonzzák a párjukat. Léteznek kifejezetten a ruhamolyok vonzására tervezett feromon-csapdák. A ruhamolycsapdák nagyon hatékonyak és könnyen használhatóak. Ezeket a csapdákat fel lehet állítani, fel lehet akasztani vagy falra és polcokra lehet ragasztani. Mivel azonban nincs garancia arra, hogy a csapdák az összes hím egyedet elkapják, csak a fertőzés felderítésére és megfigyelésére szolgálnak, nem pedig a fertőzés teljes körű felszámolására.

Nem árt, ha tudja: A tokos ruhamolyok a ruhamolyok egyik fajtája. Szárnyuk szürkésfekete rajzolatú, és nem tévesztendők össze a hasonló kinézetű aszalványmolyokkal.

Különbségek a ruhamolyok és az aszalványmolyok között

A ruhamolyok és az aszalványmolyok elsősorban megjelenésükben különböznek egymástól. Az aszalványmolyokkal ellentétben a ruhamolyok szárnyán nincsenek sötét minták vagy pöttyök. Egyszerű szalmaszínűek, ezüstös csillogásúak. Mindkét molyfajtában közös, hogy kártevőnek számítanak. Az aszalványmolyok ugyanis a tárolt élelmiszereket fertőzik meg, a ruhamolyok pedig keratinszálakkal táplálkoznak, így a szövetek kártevői közé tartoznak.

Ruhamoly (Fotó: Wikipédia)

Mivel különböző dolgokkal táplálkoznak, ezért különböző helyeken is fordulnak elő, ami egy másik egyszerű módja a két faj megkülönböztetésének. Aszalványmolyokat nem találunk a szekrényben, mivel a hernyók számára ott nincs élelem, amivel táplálkozhatnának, a ruhamolyok pedig ritkán fordulnak elő a konyhában. Egyszerűen csak figyeljünk a két molyfajta megjelenésének és előfordulásának különbségeire, és így viszonylag könnyű lesz megkülönböztetni őket.

Összefoglaló: A molyok azonosítása

AszalványmolyokRuhamolyok
Felismerhetők az élelmiszerekben lévő hálóról vagy a hernyókról.Jelenlétük felismerhető a szekrényben lévő hálókról és hernyókról vagy a ruhákon lévő lyukakról.
Elsősorban a melegebb nyári hónapokban jellemző a kártételük.Többnyire egyszínű szalmasárga (ruhamoly) megjelenésűek, ritkábban szalmasárgák, sötét jegyekkel tarkítottak vagy sötétebb szürkés-fekete színűek.
Megfertőzik és beszennyezik a különböző élelmiszereket.A táplálkozásukkal kárt tesznek a textíliákban és a természetes szigetelőanyagokban.
Főleg a meleg nyári hónapokban jelennek meg.Egész évben jelen lehetnek.
Optimálisan 30 °C körüli hőmérsékleten fejlődnek.Optimálisan 24 °C körüli hőmérsékleten fejlődnek, 15 °C-on és afölött lassabban fejlődnek.

Miután beazonosította, hogy milyen molyokkal van dolga, ideje megszabadulnia tőlük. A vegyszerekkel teli rovarirtó szerek használata azonban nem a legkellemesebb és legbiztonságosabb megoldás a szekrényben vagy a konyhában élő molyok elleni védekezésre. A fürkészdarazsak a ruhamolyok ellen és a mini darazsak az aszalványmolyok ellen környezetbarát és biztonságos alternatívát jelentenek. Ezek az élősködő darazsak kifejezetten arra specializálódtak, hogy a molyok lárváit parazitálják, és ezáltal nagyon hatékony biológiai kártevőirtó módszernek számítanak.

A fürkészdarazsak kártyás adagolókban kaphatók, amelyek egyenként körülbelül 2000 darázspetét tartalmaznak, és egyszerűen csak ki kell helyezni őket a fertőzés helyszínére. Egy kártya körülbelül egy négyzetméternyi területet vagy egy zárt területet, például egy szekrényrekeszt fed le. A szükséges kártyák száma tehát az érintett terület méretétől függ. Egy normál méretű konyha esetében például négy kártya használatát javasoljuk. Ahhoz, hogy minden molylepke elpusztuljon, és hogy teljesen megszakadjon az életciklusuk, négy-hat alkalommal, kéthetes időközönként kell bevetni a kártyákat.

Tipp: Mivel a ruhamolyok és az aszalványmolyok eltérő ütemben fejlődnek, a ruhamolyok esetében hatszor, az aszalványmolyok esetében négyszer kell bevetni a kártyákat.

A valódi fürkészdarazsak szabad szemmel gyakorlatilag láthatatlanok, és csak addig maradnak, amíg el nem végzik a munkájukat. Ezután elpusztulnak, és mivel igen kicsik, szó szerint porrá válnak. A valódi fürkészdarazsak használata után egyszerűen törölje át a polcokat egy nedves ruhával, és mossa ki a ruháit. Ezután már nyoma sem marad a kis segítőknek.

Tipp: Folytassa a molycsapdák felállítását a valódi fürkészdarazsak bevetése közben is, hogy nyomon követhesse a molyok számát, és észrevegye, amikor molymentessé válik az otthona.

Forrás: https://plantura.garden/uk/pests/moths/identifying-clothes-moths-vs-pantry-moths

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A görögdinnye-fogyasztás egészségügyi előnyei

2024. július 11. 11:40

A görögdinnye rengeteg vizet és tápanyagot, ugyanakkor nagyon kevés kalóriát tartalmaz, és rendkívül frissítő hatású.

Honnan származnak a fűszerek?

2024. június 18. 05:40

A fűszerek erős aromájuk miatt lettek kedveltek a konyhaművészetben, a harmadik világból hazatérő felfedezők is előszeretettel nyűgözték le uralkodóikat a másik világból hozott izgalmas ízekkel, aromákkal.

Bukdácsoltak a fehérjeporok a Szupermenta tesztjén

2024. május 21. 10:10

A Nébih az állati eredetű proteinporokra fordította figyelmét, összesen 21 csokoládé ízesítésű fehérjeport vizsgáltak.

Tények és tévhitek az illóolajokról

2024. május 17. 07:10

Egy illóolaj akkor tekinthető 100%-os tisztaságúnak, ha az olaj kizárólag a növény esszenciális kivonatát tartalmazza, mindenféle hozzáadott anyag nélkül.

Hogyan védekezhetek az apró, barna kártevők ellen a spájzban?

2023. december 21. 04:36

A spájzban számos apró, barna színű kártevőt találtam. Mik lehetnek ezek? Hogyan védekezhetnék ellenük?

Hogyan szabadulhatnék meg a spájzban elő aszalványmolytól?

2021. január 28. 09:12

Az otthonunkba való betelepedését megelőzhetjük egyrészt szúnyoghálók felszerelésével, másrészt az újonnan megvásárolt áru légmentes csomagolásával, elkülönített tárolásával. Amennyiben lehetséges az új termékeket fagyasztóba is helyezhetjük pár napra.

Hogyan szabadulhatunk meg a kamrában repdeső apró lepkéktől?

2020. január 21. 05:37

C. Evelin kérdése: Élelmiszerkamrámban apró lepkék repdesnek. Hogyan tudok megszabadulni tőlük?

Raktári kártevők környezetbarát visszaszorításának módszerei, alkalmazásuk előnyei, hátrányai

2016. május 14. 17:30

A betárolt termény értékesíthetőségét, minőségi értékeit tovább veszélyeztetik az ún. raktári, vagy más néven terménykártevők.