Életmód, gasztronómia

Bimbóskel: az értékes tápanyagok raktára

Agrofórum Online

Szerencsére még télen sem maradunk zöldségek nélkül a konyhában, mert számos izgalmas ízt lehet akkor is a kertből szüretelni, például a bimbóskelt. Ha piacon vagy zöldségesnél vesszük a kelbimbót - vagy akár a korábbi cikkben szereplő kale-t - akkor is jó zöldségforrás lehet!

A kelbimbót valaki vagy imádja vagy a világból is ki lehet kergetni vele. Egyrészt a kelbimbónak van egy jellegzetes szaga főzés közben, ami miatt sokan nem szeretik. Másfelől egy jellegzetes íze és főtt állaga is van, ami igen megosztó.

De ennek ellenére azért nagyon jó köreteket lehet belőle készíteni például, amit akár még a kelbimbóért nem rajongók is megehetnek.

Tejszínes, sajtszószos bimbóskel tepsiben

Egy kisebb tepsire elegendő bimbóskelt vegyünk csak, mert sajtszósszal elég kiadós lesz. Mennyiséget azért nem írnék, mert mindenkinek más a kisebb tepsi. Az a lényeg inkább, hogy a sajtszósz legyen elegendő, legalább 3 ujjnyi vastag legyen, amikor a tepsibe beleöntjük, rá a megmosott, megtisztított kelbimbókra.

Ha szeretjük a még izgalmasabb ízeket, akkor egy kisebb fej karfiolt is tehetünk mellé rózsákra szedve.

A sajtszószba olyan sajtok kerüljenek, melyek jól olvadnak, lehetőleg reszelék formájában, hogy könnyebb legyen elkeverni, egalizálni majd a mártásrészt a zöldségeken.

Nézzük a tejszínes sajtszószt: 150 ml magas zsírtartalmú tejszínbe reszeljük bele a sajtot, sajtokat, majd tegyünk hozzá annyi tojást, hogy a kellő mennyiségű öntet meglegyen. Ha kevés a tejszín és túl tojásos lenne a keverék, akkor még főzőtejszínt tehetünk bele vagy tejfölt. Aki bírja és szereti a vajat, az olvasztott vajat is tehet bele a többlet tejszín helyett, mert így még krémesebb lesz a mártás majd.

Én liszttel nem szoktam a keveréket besűríteni, mert elég sűrű lesz így is, amikor a sajttal összeolvad és a tojás miatt szép habos, krémes állagú lesz sütés után.

Az összetevőket alaposan keverjük el, sózzuk, borsozzuk és egy csipet szerecsendiót, rózsaborsot is tehetünk a mártásba. Minél fűszeresebbre keverjük, annál izgalmasabb lesz az úgynevezett csőben sült zöldségek íze is. (Az eredeti csőben sülthöz kell a lisztes habarás).

Letakart tepsiben a leöntött zöldségeket 150 Celsius fokon süssük addig, míg át nem sülnek, ez kb. 20 perc, majd rövid időre vegyük le a takarást, hogy kicsit meg is piruljon a teteje a mártásnak is.

Bimbóskel leves

Kifejezetten bimbóskel rajongóknak kiváló tojásos levest is lehet készíteni. Mivel a tojás megadja azt a plusz fehérjemennyiséget és tartalmasságot a levesnek, hogy sokáig jóllakottak leszünk, ezért nem kell amiatt sem aggódni, hogy üres lesz a leves.

Jó egy kiló bimbóskelhez, 2-3 szál sárgarépát, egy szál fehérrépát, pár szem csiperkegombát kezdjünk el felkarikázva levesként megfőzni. Eleinte fűszerezésképp csak sót és borsot érdemes beletenni.

Majd, ha már háromnegyedében megfőttek ezek a zöldségek, akkor újhagymát vagy póréhagymát karikázzunk fel és készítsük elő a felvert tojásokat. A zubogón forró levesbe kanalazzuk, csurgassuk bele a tojáslevet lassan, hogy ne egyszerre mind a lábos alján landoljon. Ezután jöhet a többi fűszer is! Tegyük hozzá a frissen vágott petrezselymet ízlés szerint, tört fokhagymából két gerezdnyit, majd az utolsó pár percben tegyük csak bele a vékonyra karikázott újhagymát. Így a hagyma pikánssá és roppanóssá teszi az egészet, a tojás adja a plusz tartalmat, a zöldségek igen puhára főnek benne.

Fűszerként jól illik hozzá a szerecsendió, a színes borskeverék fűszermalomból, tálaláskor akár a reszelt sajt is, de főzhetünk ki fürjtojást is, melyet közvetlen tálalás előtt teszünk félbevágva a tányérokra és csak rámerjük a frissen elkészült levest!

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Tihanyban virágzik a levendula – Szedje saját kezűleg!

2025. június 12. 13:10

A tihanyi levendulásban most Ön is arathat. Gyűjtse be az illatos virágokat, és tudja meg, mi mindenre használható a lila csoda!

Ezért jobb a lassan pasztőrözött tej, mint a bolti dobozos

2025. június 8. 14:10

Az alacsony hőmérsékleten és hosszabb ideig pasztőrözött tej újra reflektorfénybe került. De mitől jobb ez a módszer, mint az ipari gyorspasztőrözés? Nézzük a különbségeket!

Ötletek bodzára: így dolgozzuk fel a friss bodzavirágokat!

2025. június 1. 05:40

Végre virágzik a bodza és készülhetnek a bodzás finomságok! Az elkészítési lehetőségekből szemezgetünk most.

Varázsgomba: terápia vagy tudatmódosító kockázat?

2025. május 25. 11:10

A varázsgomba új reményt nyújthat a mentális betegségek kezelésében – de csak tudatos, szabályozott körülmények között.

Mit csináljunk a földre hulló, éretlen almákkal?

2024. július 26. 09:10

Néha érdemes eltávolítani a gyümölcsök egy részét, ha egy ág különösen nagy terhelésnek van kitéve.

Kerti zsálya felhasználása 7 módja

2023. augusztus 28. 11:10

A zsálya sokak kedvenc fűszernövénye, amely nemcsak hihetetlenül könnyen termeszthető, de a legrosszabb körülmények között is jól fejlődik, ráadásul a kerten és a konyhán kívül is sokféleképpen felhasználható.

Vaníliás-kakaós fenyő

2019. december 18. 04:36

Vészesen közeledik a karácsony és szép lassan én is ünnepi hangulatba kerülök. Ezt onnan is tudom, hogy egyre több karácsonyi recepten ötletelek, melyekből most egy egyszerű, de mégis látványos édességet hozok nektek.

Ropogós pecsenye lazacos krumplival

2019. december 22. 04:39

Sok ismerősömtől hallottam, hogy az ünnepi asztal elengedhetetlen étele a lazac. Hogy ezt ki milyen formában vagy fogásként képzeli el, annak csak a képzelet szabhat határt.