32℃ 20℃
június 6. Norbert, Norberta, Cintia
Életmód, gasztronómia

Hamarosan szedhető a csipkebogyó: így tárolhatjuk be télire

Agrofórum Online

Hamarosan megcsípi a dér a csipkebogyót és ideje leszedni, hogy télen immunerősítő gyógyteák alapja lehessen. Nézzük is meg, hogyan tároljuk be a csipkebogyót télire?

Ahhoz, hogy sok csipkebogyó legyen a saját kertünkbe, vadrózsákat kell ültetni. A vadrózsa egyébként is egy hálás növény, nagyon ritkán van növényvédelmi probléma rajta. Tavasszal rózsaszínes-fehér virágaival ad örömöt a kertbarátoknak, míg ősszel a piros bogyója lesz a díszítő értéke.

A dér által megcsípett csipkebogyó elkezd megpuhulni és könnyebb is lesz feldolgozni, akár gyógyteának, akár lekvárnak használnánk fel.

Hogyan tároljuk a csipkebogyót?

A csipkebogyó terméseket megszedve rögtön kezdjük el a szárítást vagy mélyhűtést, mert nagyon hamar elkezd tönkremenni!

Egyrészt a levágott csipketermést zacskóba téve mélyhűthetjük is, később így könnyebb lesz lekvárnak főzni.

De ha gyógyteaként szeretnénk majd használni, akkor inkább a szárítást javaslom.

Szárítani konyharuhán is lehet kiterítve, szellős helyen, de semmiképpen nem napos helyen. Ha sokat szárítunk, akkor érdemes szárítókeretet készíteni, fából és sűrű szövésű fürjhálóból akár, mert így a szellőzés jó lesz és könnyű egymásra téve is szárítani.

Csipkebogyó
Csipkebogyó (fotó: Pixabay)

A csipkebogyó akkor száradt meg teljesen, ha kézzel már nem tudjuk összenyomni a terméseket. Ezután jól záródó befőttesüvegbe tegyük, és akkor vegyük csak elő, ha szükség van rá, addig legyen sötét és hűvös helyen.

Hogyan főzzünk belőle vitamindús teát?

A csipkebogyó legnagyobb értékei közé tartozik a C-vitamin. Viszont a C-vitamin hő hatására gyorsan bomlani kezd és pont a lényeget veszítjük el belőle.

A csipkebogyóteához este egy edénybe tegyünk szobahőmérsékletű vizet – jó esetben tisztított vizet – és ebbe szórjuk bele a csipkebogyókat, hagyjuk egy éjszakát ázni a vízben a terméseket, és reggelre már iható is lesz a vitamindús, immunerősítő gyógytea!

Itt jegyezném meg, hogy ha bármilyen, C-vitamint vagy hőérzékeny más vitamint tartalmazó gyümölcsöt teaként szeretnénk felhasználni, akkor a cold brew, vagyis a hidegáztatás a legkíméletesebb megoldás a vitaminok védelme érdekében.

A gyógyteák között természetesen nem minden gyógynövényre igaz ez, mert soknál a hő hatására szabadulnak fel a jótékony hatóanyagok, de a vitaminokat tartalmazóknál érdemes odafigyeljünk.

Kiemelt kép: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Ötletek bodzára: így dolgozzuk fel a friss bodzavirágokat!

2025. június 1. 05:40

Végre virágzik a bodza és készülhetnek a bodzás finomságok! Az elkészítési lehetőségekből szemezgetünk most.

Varázsgomba: terápia vagy tudatmódosító kockázat?

2025. május 25. 11:10

A varázsgomba új reményt nyújthat a mentális betegségek kezelésében – de csak tudatos, szabályozott körülmények között.

Matcha-hiány: a kereslet meghaladja a kínálatot

2025. május 22. 08:10

Japánban globális keresletnövekedés okoz matcha-hiányt, miközben a termelés bővítése komoly akadályokba ütközik.

Allergia megelőzése avokádóval – tudományos áttörés?

2025. május 18. 16:10

Egy finn kutatás szerint a terhesség alatti avokádófogyasztás jelentősen csökkentheti a csecsemők ételallergiájának kockázatát.

Egy virágkötészet napi tevékenységei II. rész

2019. szeptember 14. 06:36

A virágüzletekben szinte elengedhetetlen, hogy a vázák rendszeresen fertőtlenítve és alaposan átmosva várják az újonnan érkező virágokat.

Hazánk a legjelentősebb tormatermelő az Európai Unióban

2023. március 25. 10:38

Hazánkban 2022-ben közel 1194 hektár területen folyt tormatermelés, a betakarítási munkálatok októbertől egészen a következő ültetési szezon kezdetéig, azaz márciusig is eltartanak.

A tűzifa száradása és szárítása

2022. november 20. 05:37

A tűzifának felhasznált faanyag nedvességtartalma elsődleges fontosságú, éppen ezért a fának a felhasználás előtt megfelelő mértékben ki kell száradnia. Mitől függ a száradási idő? Hogyan lehet elősegíteni a gyorsabb száradást? Most jöjjön mindaz, ami a fa kiszállítása után ránk vár…

A zöldségek és gyümölcsök helyes tárolása nyáron

2024. július 30. 16:10

Az alapszabály az, hogy ne tegyük egymás mellé azokat a zöldségeket és gyümölcsöket, amelyek különböző érési tulajdonságokkal rendelkeznek.