4℃ 3℃
december 12. Gabriella, Johanna, Franciska
Életmód, gasztronómia

Hamarosan szedhető a csipkebogyó: így tárolhatjuk be télire

Agrofórum Online

Hamarosan megcsípi a dér a csipkebogyót és ideje leszedni, hogy télen immunerősítő gyógyteák alapja lehessen. Nézzük is meg, hogyan tároljuk be a csipkebogyót télire?

Ahhoz, hogy sok csipkebogyó legyen a saját kertünkbe, vadrózsákat kell ültetni. A vadrózsa egyébként is egy hálás növény, nagyon ritkán van növényvédelmi probléma rajta. Tavasszal rózsaszínes-fehér virágaival ad örömöt a kertbarátoknak, míg ősszel a piros bogyója lesz a díszítő értéke.

A dér által megcsípett csipkebogyó elkezd megpuhulni és könnyebb is lesz feldolgozni, akár gyógyteának, akár lekvárnak használnánk fel.

Hogyan tároljuk a csipkebogyót?

A csipkebogyó terméseket megszedve rögtön kezdjük el a szárítást vagy mélyhűtést, mert nagyon hamar elkezd tönkremenni!

Egyrészt a levágott csipketermést zacskóba téve mélyhűthetjük is, később így könnyebb lesz lekvárnak főzni.

De ha gyógyteaként szeretnénk majd használni, akkor inkább a szárítást javaslom.

Szárítani konyharuhán is lehet kiterítve, szellős helyen, de semmiképpen nem napos helyen. Ha sokat szárítunk, akkor érdemes szárítókeretet készíteni, fából és sűrű szövésű fürjhálóból akár, mert így a szellőzés jó lesz és könnyű egymásra téve is szárítani.

Csipkebogyó
Csipkebogyó (fotó: Pixabay)

A csipkebogyó akkor száradt meg teljesen, ha kézzel már nem tudjuk összenyomni a terméseket. Ezután jól záródó befőttesüvegbe tegyük, és akkor vegyük csak elő, ha szükség van rá, addig legyen sötét és hűvös helyen.

Hogyan főzzünk belőle vitamindús teát?

A csipkebogyó legnagyobb értékei közé tartozik a C-vitamin. Viszont a C-vitamin hő hatására gyorsan bomlani kezd és pont a lényeget veszítjük el belőle.

A csipkebogyóteához este egy edénybe tegyünk szobahőmérsékletű vizet – jó esetben tisztított vizet – és ebbe szórjuk bele a csipkebogyókat, hagyjuk egy éjszakát ázni a vízben a terméseket, és reggelre már iható is lesz a vitamindús, immunerősítő gyógytea!

Itt jegyezném meg, hogy ha bármilyen, C-vitamint vagy hőérzékeny más vitamint tartalmazó gyümölcsöt teaként szeretnénk felhasználni, akkor a cold brew, vagyis a hidegáztatás a legkíméletesebb megoldás a vitaminok védelme érdekében.

A gyógyteák között természetesen nem minden gyógynövényre igaz ez, mert soknál a hő hatására szabadulnak fel a jótékony hatóanyagok, de a vitaminokat tartalmazóknál érdemes odafigyeljünk.

Kiemelt kép: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Napi 1000 liter vizet teremtettek a semmiből, valóságos csoda történt

2025. december 12. 09:10

2,2 milliárd ember nem jut megfelelő, egészséges ivóvízhez a Földön. Nekik is megoldást jelenthet egy új, amerikai-izraeli találmány, amely zéró energiabefektetéssel működik. Valódi csoda!

Szénsavas vízzel öntözve sokat ártok a szobanövényeknek? A válasz meglepő lesz

2025. december 10. 16:10

A kissé állott, szobahőmérsékletű esővíz talán a legjobb a szobanövények öntözéséhez, ám ez nem mindenki számára elérhető. Ilyenkor jönnek elő a különleges alternatívák.

Olcsó karácsonyi trükkök: ünnepi klasszikusok diómentesen, recepttel

2025. december 10. 08:10

Idén a dió ára sokakat sokkol, de a karácsonyi sütésről ezért még nem mondunk le. Kipróbált receptjeinkkel könnyen pótolható az alapanyag.

Különös objektumok emelkedtek a zalai városban, mindenki a csodájukra jár

2025. december 9. 09:10

Karácsony előtt megsokasodnak a „csodák” az országban, már csak azért is, mert az emberek könnyebben jótékonykodnak, mint máskor.

Mitől barnul meg a birs gyümölcsének húsa?

2022. november 11. 04:36

Bár idén sokat termett a birsalmánk, gyümölcsének húsa barna. Éretten szedtük és saját pincében tároltjuk. Már előző években is tapasztaltuk ezt az elváltozást. Mi okozza, lehet védekezni ellene?

Batátát a kertekbe! II. rész

2019. január 17. 05:38

A batátát nagy sor- és tőtávolságra ültetik, a kezdeti felgyomosodása igen jelentős lehet. Bár később, a hatalmas lombtömegének köszönhetően jó gyomelnyomó, a gyomprobléma megoldására érdemes agroszövetet használni. Homokos talajon termelt batátáról tövenként 1,5-2,5 kg termést takarítanak be, ahol az átlag gumóméret 200-600 g.

Húsvétkor (is) Húsvéti rozmaringot!

2022. április 15. 09:36

Dr. Szani Zsolttal, a Nébih Mezőgazdasági Genetikai Erőforrások Igazgatóságának témavezetőjével beszélgettünk a Húsvéti rozmaring almafajtáról.

Mikor és hogyan szedjük fel a csicsókát?– Időzítés és tárolási tippek

2025. szeptember 1. 14:10

A csicsóka betakarítása ősszel kezdődik, de akár télre is a földben hagyható. Mutatjuk az ideális időzítést és tárolási módokat.