Életmód, gasztronómia

Hogyan készül a hagymatea köhögés ellen?

Agrofórum Online

A hagymafőzet egy klasszikus nagyanyáink házipatikájában is előforduló megoldás, amikor hűvös időben ránk jön a köhögés. Hatóanyagainak köszönhetően is ismertek népgyógyászati hatásai ráadásul, így bátran készíthetjük a téli és tavaszi időszakban.

Minden hagymaféle jó köhögés elleni teának?

A klasszikus hagymatea vöröshagyma héjából készül és nem a többi hagymaféléből. A legmagasabb jótékony hatóanyag a vöröshagymában van, ami ebben az esetben a segítségünkre lehet.

A lilahagyma, újhagyma, főzőhagyma, sonkahagyma beltartalma eltér egymástól:

Illóolajat, B-, és C-vitaminból 30 mg/100 g-ot (de a zöldhagyma még ennél is többet), pektint, guvertint is tartalmaz. A jellegzetes csípős ízét és illatát egy kéntartalmú vegyület, az allilszulfid adja. Ennek a hatóanyagnak baktériumölő hatása van, ezért a meghűléses időkben a fertőzések megelőzésére is használták.

Mi másra kell figyelni a hagymatea készítésénél?

Mivel a hagymateához a hagyma héját szokás elsősorban felhasználni, bár egyes régi receptúrákban a hagyma belső „húsát” is alkalmazzák, minden esetben fontos szempont, hogy lehetőség szerint penészmentes legyen a hagyma.

A másik fontos szempont, hogy megbízható helyről vegyük hozzá a hagymát, mert gyógyászati szempontból még nagyobb szerepet kap a vegyszermentesség, a szermaradvány-mentesség. Plusz a beltartalom szempontjából sem mindegy a választás, mert a jó minőségű vöröshagyma lesz igazán alkalmas az általunk kiszemelt célnak.

Vörös hagymatea csészében

Szoptatós anyák kerüljék az erősen hagymás ételek fogyasztását, mert az illóolaj-aromák átmennek a tejbe.

Festőanyagok a hagymában

A hagymában lévő festőanyagok miatt a tea is erősen vöröses sötétbarna lesz. Ezeket a színanyagokat amúgy a húsvéti időszakban a természetes tojásfestésnél is kihasználhatjuk.

A különböző hatóanyagok és színanyagok forró víz hatására kezdenek el igazán kioldódni.

A gyógyteához én minden esetben tisztított vizet használok egyébként, saját házi vízműből kinyerve, mert a sima csapvízben nemcsak a színanyagok oldódnak ki másképp, de a tapasztalatok alapján a hatóanyagok mennyisége és minőségi összetétele is eltérhet.

Hogyan készül a hagymatea?

Forrásban lévő tisztított vízbe tegyük bele a (megmosott) hagymahéjat, lehetőség szerint kerámiacsészébe vagy üvegcsészébe. A fémes edények nem praktikusak gyógyteák készítéséhez, ezeket ugyanúgy kerüljük, mint a műanyag edények használatát.

A fél liter vízhez 5-6 nagyobb fej vöröshagyma héját használjuk fel, minél erősebb lesz a főzet, annál hatékonyabb lesz! Hagyjuk állni nyugodtan egy jó órát is akár, kevéske friss citromlével ízesíthetjük és mézzel, de ha mézet teszünk hozzá, akkor langyosig melegítsük csak (35 Celsius fok maximum), hogy a mézben lévő jótékony enzimek, vitaminok se kezdjenek lebomlani.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

4 zseniális nyers cukkini recept pillanatok alatt

2025. szeptember 11. 11:10

Egészséges nassolás és könnyű saláták – mutatjuk, hogyan készíthet nyers cukkiniből gyors, ízletes fogásokat.

A csipkebogyó így őrzi meg erejét: szüret és feldolgozás szabályai

2025. szeptember 6. 14:10

A csipkebogyó gazdag C-vitamin-tartalma miatt értékes gyógynövény. A megfelelő időben szedve és feldolgozva egész télen kincset ér.

Házias ízek, illatok, hagyományok – ilyen a Nyitott Porták varázsa

2025. szeptember 1. 08:10

Egy nap alatt bejárni Szatmár-Bereget? A Nyitott Porták rendezvényen szarvasmarhától a kötött tésztáig, lekvárfőzéstől a házi süteményekig mindent átéltem.

Tiszta fejjel a pálinkáról: mitől igazi a hungarikum? + videó

2025. augusztus 26. 16:10

Csak hazai gyümölcsből, szigorú szabályok mentén: Barabás Attila nagymester lerántja a leplet a pálinkáról keringő tévhitekről.

Már tavasszal zöldhagymát szeretnék szedni! Mit tegyek ezért ősszel?

2023. november 12. 04:39

Hogyan szaporítsam ősszel a vöröshagymát, ha már kora tavasszal zöldhagymát szeretnék szedni?

Mi okozza a vöröshagyma romlását tárolás alatt télen?

2022. február 14. 10:43

A vöröshagyma romlását, rothadását számos tényező idézheti elő, egy részük még a hagyma termesztése során hat a hagymára, másik részük viszont a betakarítás utáni okokra vezethető vissza.

Megéri hagymával foglalkozni?

2024. május 10. 08:10

A hagyma hazai termesztésének perspektíváiról olvashatják rövid összefoglalónkat.

Mitől rohad a vöröshagyma belseje?

2024. október 16. 04:39

Idei évi vöröshagymák nagyon rossz minőségűek lettek, a többsége rohadt belül. Mi okozhatta, hogyan tudom megmenteni?