Életmód

Hogyan készül a hagymatea köhögés ellen?

Agrofórum Online

A hagymafőzet egy klasszikus nagyanyáink házipatikájában is előforduló megoldás, amikor hűvös időben ránk jön a köhögés. Hatóanyagainak köszönhetően is ismertek népgyógyászati hatásai ráadásul, így bátran készíthetjük a téli és tavaszi időszakban.

Minden hagymaféle jó köhögés elleni teának?

A klasszikus hagymatea vöröshagyma héjából készül és nem a többi hagymaféléből. A legmagasabb jótékony hatóanyag a vöröshagymában van, ami ebben az esetben a segítségünkre lehet.

A lilahagyma, újhagyma, főzőhagyma, sonkahagyma beltartalma eltér egymástól:

Illóolajat, B-, és C-vitaminból 30 mg/100 g-ot (de a zöldhagyma még ennél is többet), pektint, guvertint is tartalmaz. A jellegzetes csípős ízét és illatát egy kéntartalmú vegyület, az allilszulfid adja. Ennek a hatóanyagnak baktériumölő hatása van, ezért a meghűléses időkben a fertőzések megelőzésére is használták.

Mi másra kell figyelni a hagymatea készítésénél?

Mivel a hagymateához a hagyma héját szokás elsősorban felhasználni, bár egyes régi receptúrákban a hagyma belső „húsát” is alkalmazzák, minden esetben fontos szempont, hogy lehetőség szerint penészmentes legyen a hagyma.

A másik fontos szempont, hogy megbízható helyről vegyük hozzá a hagymát, mert gyógyászati szempontból még nagyobb szerepet kap a vegyszermentesség, a szermaradvány-mentesség. Plusz a beltartalom szempontjából sem mindegy a választás, mert a jó minőségű vöröshagyma lesz igazán alkalmas az általunk kiszemelt célnak.

Vörös hagymatea csészében

Szoptatós anyák kerüljék az erősen hagymás ételek fogyasztását, mert az illóolaj-aromák átmennek a tejbe.

Festőanyagok a hagymában

A hagymában lévő festőanyagok miatt a tea is erősen vöröses sötétbarna lesz. Ezeket a színanyagokat amúgy a húsvéti időszakban a természetes tojásfestésnél is kihasználhatjuk.

A különböző hatóanyagok és színanyagok forró víz hatására kezdenek el igazán kioldódni.

A gyógyteához én minden esetben tisztított vizet használok egyébként, saját házi vízműből kinyerve, mert a sima csapvízben nemcsak a színanyagok oldódnak ki másképp, de a tapasztalatok alapján a hatóanyagok mennyisége és minőségi összetétele is eltérhet.

Hogyan készül a hagymatea?

Forrásban lévő tisztított vízbe tegyük bele a (megmosott) hagymahéjat, lehetőség szerint kerámiacsészébe vagy üvegcsészébe. A fémes edények nem praktikusak gyógyteák készítéséhez, ezeket ugyanúgy kerüljük, mint a műanyag edények használatát.

A fél liter vízhez 5-6 nagyobb fej vöröshagyma héját használjuk fel, minél erősebb lesz a főzet, annál hatékonyabb lesz! Hagyjuk állni nyugodtan egy jó órát is akár, kevéske friss citromlével ízesíthetjük és mézzel, de ha mézet teszünk hozzá, akkor langyosig melegítsük csak (35 Celsius fok maximum), hogy a mézben lévő jótékony enzimek, vitaminok se kezdjenek lebomlani.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Van-e szavatossági ideje a méznek?

2024. december 17. 16:10

A méz felhasználása rendkívül sokoldalú, de ha esetleg nem használnánk fel sütésre vagy főzésre, gyógyszerként is egyedülálló.

Ne várjuk meg, hogy a pára lecsapódjon az ablakokon!

2024. december 13. 14:40

A páralecsapódás során a meleg levegő hideg felülettel érintkezik. Ahogy a levegő lehűl, a benne lévő vízgőz lecsapódik a hideg felületen.

Elfeledett magyar ételek

2024. december 12. 10:40

Lássuk, melyek azok a hagyományos magyar ételek, amelyek egykoron igen közkedveltek voltak, mára azonban „kimentek a divatból”.

Egészséges fermentált ételek és italok, amelyekről ritkán hallunk

2024. december 11. 16:10

A fermentált ételek és italok erősebbé teszik az immunrendszerünket. Melyek ezek? Milyen egyéb jótékony hatással rendelkeznek ezek a termékek?

Megéri hagymával foglalkozni?

2024. május 10. 08:10

A hagyma hazai termesztésének perspektíváiról olvashatják rövid összefoglalónkat.

Hogyan gyomírtózzuk a vöröshagymát?

2020. március 31. 08:47

A frissen dugványozott vöröshagymát milyen gyomirtóval kezelhetném perjés területen?

Hiába a jó vöröshagymafajta és az öntözés, ha nincs tápanyag

2024. június 25. 10:10

Aktuális az áttelelő vöröshagyma talaj-előkészítése és trágyázása. A megfelelő technológia használata a nagy termés alapja.

Vöröshagyma-termesztés a világon és Magyarországon

2018. október 6. 13:54

A vöröshagyma esetében nálunk a jelenlegi világtendenciák nem érvényesülnek. A termelés történelmi mélyponton van, nagyságrendje ma már a hazai szükségleteket sem fedezi. Az előrelépés csak a termesztés korszerűsítésétől várható. Ehhez nyújt segítséget a szerző a fajtatípusok és a különböző termesztési módok ismeretésével.