Gépészet
Gépészet

A magyar mezőgépfejlesztés az elmúlt évben is sikeres volt

A magyar mezőgépfejlesztés az elmúlt évben is sikeres volt

Agrofórum Online

Az AGROmashExpo „Új trendek és innovációk a talajművelés gépesítésében” című szakmai konferencián ünnepélyes keretek között adták át „Az év magyar mezőgépe 2019” díjat.

A díjat a hazai mezőgépipar termékfejlesztési eredményeinek szakmai és erkölcsi elismerésére, valamint innovációs tevékenységük ösztönzésére alapította a Gépipari Tudományos Egyesület Mezőgépipari Szakosztálya és a Magyar Mezőgazdaság Kft.

A szakmai zsűri az agrárium jeles hazai kutatóintézményei, a gyakorlati élet, és a szaksajtó képviselőiből állt: Dr. Bense László (MTA ABMB), Dr. Hajdú József (Mg. Technika), Dr. Kelemen Zsolt (szakértő), Antos Gábor (GTE), Forgács Tibor (Magyar Mezőgazdaság), a zsűri elnöke ezúttal is Dr. Jóri J. István, a Budapesti Műszaki Egyetem professzora volt. A díj átadása előtt ismertette, hogy a hazai mezőgépfejlesztők elmúlt évi tevékenysége sikeres volt, amit az is bizonyít, hogy a zsűrinek 33 vállalat termékeit kellett megtekintenie. Ezért a legjobb hazai mezőgép kiválasztása nehéz feladat volt és csak hosszas, részletes értékelés után született meg a végeredmény. A felkeresett cégek közül több jelezte, hogy komoly fejlesztéseken dolgoznak, amelyek eredményei a következő AGROmashExpo-n lesznek majd láthatók.

A zsűri döntése alapján a következő eredmény született:

1. BPW AGRO Drive hidraulikus hajtott tengely – BPW Hungária Kft.
– magyar fejlesztés
– hazai gyártás
– nemzetközi forgalmazás

2. NONIUS homlokrakodó család – FF-Agro Hungary Kft.
– magyar fejlesztés
– hazai gyártás
– hazai forgalmazás

3. KERTITOX REVOLUTION vontatott, légrugós szántóföldi permetezőgép – FARMGÉP Kft.
– magyar fejlesztés
– hazai gyártás
– nemzetközi forgalmazás

Az oklevelet és az ezzel járó díjat Csánk Péter, a BPW Hungária Kft. értékesítési vezetője vette át Kerényi Györgytől, a GTE mezőgépipari szakosztályának elnökétől és Horváth Rolandtól, a Magyar Mezőgazdaság marketingvezetőjétől.

A BPW AGRO Drive hidraulikus hajtott tengelye a pótkocsik számára 25 százalékkal nagyobb vontató erőt jelent. Ennek eredményeként kisebb traktorok is képesek nagyobb terhelésű járművek vontatására. A hajtókerék csökkentett csúszása által a rendszer magas forgatónyomatékot fejt ki a talajfelszín rongálása nélkül. Az automatikus szabadon futás viszont lehetővé teszi a közúton történő közlekedést és a nagyobb sebességet.

Az AGRO Drive, szériában tartalmaz egy portot, amelyhez abroncsnyomás-szabályozó rendszert (RDS) lehet csatlakoztatni, amely a kerekek felfekvési felületét a mindenkori talajviszonyokhoz optimalizálja. Továbbá, a tengelybe opcionálisan fordulatszám-, forgásirány- és ABS-érzékelők is integrálhatók. Az érzékelők úgy vannak elhelyezve a tengelycsonkokban, hogy a lehető legjobban védve legyenek a szennyeződésektől, ez biztosítja a maximális üzembiztonságot.

Az új hidraulikus tengely nem csak az erőátvitelt javítja, a szervizelés is egyszerűbbé válik: a kifinomult tervezésnek köszönhetően a karbantartási munkákat és a fékpofák cseréjét a hidromotorok leszerelése nélkül is el lehet végezni. Ezt a bevált BPW-fékrendszer teszi lehetővé, amelynél a fékdobot egyszerűen le lehet húzni kifelé. A hajtott tengely mind laprugós, mind légrugós, mind hidraulikus rugózású felfüggesztésekbe beépíthető.

BPW AGRO Drive hidraulikus hajtott tengely

A BPW-Hungária Kft. a BPW Bergische Achsen KG 100%-os leányvállalata, a BPW csoportban a mezőgazdasági futóművek és egyedi tengelyek specialistája. A vállalat termékportfóliója kiterjed a tengelycsonkokra, egyedi tengelyekre és a komplett Tridem – futóművekre vázzal együtt, beleértve a rugózást és a beszerelt fékberendezést. Több mint 1.500 dolgozó vesz részt Magyarországon a kiváló minőségű és műszakilag igényes tengelyek és futóművek gyártásában. Az agráripari termékek értékesítése világszerte a BPW csoport tagvállalatain keresztül történik. (www.bpw-hungaria.hu)

BPW AGRO Drive hidraulikus hajtott tengely extrém körülmények között is jól teljesít

Az FF-Agro Hungary Kft. tavaly júliustól átvette a Ferro-Flex Kft. termékeinek kis- és nagykereskedelmi feladatait. A vállalat fő profilja a traktorra szerelhető homlokrakodók és az ehhez kapcsolódó munkaeszközök gyártása, forgalmazása.

Az elmúlt évben egy új rakodó-termékcsaládot fejlesztettek ki, melyből két típus a Nonius 18 (emelési magasság: 3,9 méter, teherbírás: 1900 kg) és a Nonius 10 (emelési magasság: 3,5 méter, teherbírás: 1400 kg) homlokrakodók már elkészültek. Mindkét homlokrakodó megújult modern vonalvezetésű, Euro kapcsolókerettel ellátott, és mechanikus párhuzamvezetővel rendelkezik.

Nonius 10 és Nonius 18 homlokrakodó

A FarmGép Kft. korábban Hazai Termékfejlesztési Nagydíjjal elismert Kertitox Revolution vontatott szántóföldi permetezője most új, légrugós futóművel került bemutatásra. Az ISOBUS-felszereltségű permetezőgép Jobcomputerének konfigurációs lehetőségei az alkalmazott traktor termináljától függenek.

Kertitox Revolution vontatott szántóföldi permetezőgép

A gép az alábbi, opcionálisan kiválasztható tételekkel szerelhető fel, melyek mindegyike a precíziós gazdálkodást segíti elő:
GPS-szakaszolás, amely akár szórófejenkénti szakaszolás is lehet;
Vario Select: a fedélzeti számítógép lehetővé teszi, hogy több olyan fúvókát használjon egyidejűleg, amelyek a fúvókatartóra vannak szerelve. Ezáltal állandó cseppmérettel tud permetezni, a sebesség változása esetén is;
Curve Control: A funkció a permetezővel végzett kanyarodásnál a külső és a belső területeken egyaránt egyenletes adagolást garantál, szakaszonként változó fúvókakombinációk kapcsolásával;
Ultrahangos keretszint szabályzás: a keret magasságát és dőlését képes szabályozni;
Nyomkövető rendszer lejtő-ellenkormányzással: a rendszer kormányozza a vontatott munkaeszközt, ha a dőlésérzékelő a gép dőlését észleli.

Forrás: magyarmezőgazdaság.hu, BPW Hungária Kft., FF-Agro Hungary Kft., Farmgép Kft.

 

Miből áll egy modern, hatékony mérlegház?

2019. április 24. 08:46

Olyan mérlegházat alakítson ki, amely manipuláció mentes, precíz és gyors gabonaátvételt tesz lehetővé! De mik is a hatékonyságot leginkább befolyásoló tényezők egy mérlegház kialakításánál vagy átalakításánál?

Az izraeliek újra kezdik! - Új Galileo AgriCup gumiabroncs

2019. április 17. 13:42

A Galileo AgriCup kifejlesztésénél a talajra gyakorolt hatás volt az elsődleges szempont. A nagyobb felfekvő felület eredményeként az AgriCup jobb vonóképességgel és kisebb talajnyomással dolgozik.

Körbálázás újragondolva – Pöttinger módon

2019. április 15. 10:25

Európa vezető szálastakarmány gépgyártói között számon tartott Pöttinger cég 2015-ben mutatta be teljesen új, saját fejlesztésű és gyártású IMPRESS körbálázó családjának fix- és változókamrás változatát, amelyekkel újragondolták a körbálázás technikáját és a körbálázók műszaki felépítését.

Kiváló háttértámogatás, megbízható erőgépek - A Tedej Zrt.-nél már bizonyítottak a FENDT traktorok

2019. április 14. 18:21

Minden traktorukat körültekintően választják ki, az utóbbi években már visszavásárlási garanciát is kérnek a forgalmazóktól. Figyelembe veszik a fogyasztást, a várható szervizköltségeket, és a háttértámogatást is.

Hogyan tudunk 4800 forintból 84 000 forintot csinálni hektáronként?

2018. március 17. 15:37

A Dr. Szabó Agrokémiai Kft. standján Dr. Szabó Balázs válaszolt erre a nem mindennapi kérdésre. A válasz kiderül az AGROmashEXPO-n készített videónkból.

Kombájn, traktor, rakodógép, permetezőgép, fejőrobot - Ezekkel vár az Axiál az AgrárgépShow-n!

2019. január 13. 08:59

A hagyományokhoz hűen az AXIÁL Kft. 2019. január 23. és 26. között ismét megrendezi 5-let Show névre keresztelt színpadi produkcióját.

Élő videóink az AGROmashEXPO második napjáról

2018. január 25. 20:10

Január 25-én az AGROmashEXPO és AgrárgépShow kiállítás második napján is több alkalommal jelentkeztünk élőben Facebook oldalunkon.

Március második félében a Solvitis jó megoldás lehet a foszforhiányos repcében

2018. március 2. 18:10

A készítmény magas foszfortartalma polifoszfát formában van jelen, ami gyors, ugyanakkor elnyújtott felvételt tesz lehetővé.