Gépészet
Gépészet

A magyar mezőgépfejlesztés az elmúlt évben is sikeres volt

A magyar mezőgépfejlesztés az elmúlt évben is sikeres volt

Agrofórum Online

Az AGROmashExpo „Új trendek és innovációk a talajművelés gépesítésében” című szakmai konferencián ünnepélyes keretek között adták át „Az év magyar mezőgépe 2019” díjat.

A díjat a hazai mezőgépipar termékfejlesztési eredményeinek szakmai és erkölcsi elismerésére, valamint innovációs tevékenységük ösztönzésére alapította a Gépipari Tudományos Egyesület Mezőgépipari Szakosztálya és a Magyar Mezőgazdaság Kft.

A szakmai zsűri az agrárium jeles hazai kutatóintézményei, a gyakorlati élet, és a szaksajtó képviselőiből állt: Dr. Bense László (MTA ABMB), Dr. Hajdú József (Mg. Technika), Dr. Kelemen Zsolt (szakértő), Antos Gábor (GTE), Forgács Tibor (Magyar Mezőgazdaság), a zsűri elnöke ezúttal is Dr. Jóri J. István, a Budapesti Műszaki Egyetem professzora volt. A díj átadása előtt ismertette, hogy a hazai mezőgépfejlesztők elmúlt évi tevékenysége sikeres volt, amit az is bizonyít, hogy a zsűrinek 33 vállalat termékeit kellett megtekintenie. Ezért a legjobb hazai mezőgép kiválasztása nehéz feladat volt és csak hosszas, részletes értékelés után született meg a végeredmény. A felkeresett cégek közül több jelezte, hogy komoly fejlesztéseken dolgoznak, amelyek eredményei a következő AGROmashExpo-n lesznek majd láthatók.

A zsűri döntése alapján a következő eredmény született:

1. BPW AGRO Drive hidraulikus hajtott tengely – BPW Hungária Kft.
– magyar fejlesztés
– hazai gyártás
– nemzetközi forgalmazás

2. NONIUS homlokrakodó család – FF-Agro Hungary Kft.
– magyar fejlesztés
– hazai gyártás
– hazai forgalmazás

3. KERTITOX REVOLUTION vontatott, légrugós szántóföldi permetezőgép – FARMGÉP Kft.
– magyar fejlesztés
– hazai gyártás
– nemzetközi forgalmazás

Az oklevelet és az ezzel járó díjat Csánk Péter, a BPW Hungária Kft. értékesítési vezetője vette át Kerényi Györgytől, a GTE mezőgépipari szakosztályának elnökétől és Horváth Rolandtól, a Magyar Mezőgazdaság marketingvezetőjétől.

A BPW AGRO Drive hidraulikus hajtott tengelye a pótkocsik számára 25 százalékkal nagyobb vontató erőt jelent. Ennek eredményeként kisebb traktorok is képesek nagyobb terhelésű járművek vontatására. A hajtókerék csökkentett csúszása által a rendszer magas forgatónyomatékot fejt ki a talajfelszín rongálása nélkül. Az automatikus szabadon futás viszont lehetővé teszi a közúton történő közlekedést és a nagyobb sebességet.

Az AGRO Drive, szériában tartalmaz egy portot, amelyhez abroncsnyomás-szabályozó rendszert (RDS) lehet csatlakoztatni, amely a kerekek felfekvési felületét a mindenkori talajviszonyokhoz optimalizálja. Továbbá, a tengelybe opcionálisan fordulatszám-, forgásirány- és ABS-érzékelők is integrálhatók. Az érzékelők úgy vannak elhelyezve a tengelycsonkokban, hogy a lehető legjobban védve legyenek a szennyeződésektől, ez biztosítja a maximális üzembiztonságot.

Az új hidraulikus tengely nem csak az erőátvitelt javítja, a szervizelés is egyszerűbbé válik: a kifinomult tervezésnek köszönhetően a karbantartási munkákat és a fékpofák cseréjét a hidromotorok leszerelése nélkül is el lehet végezni. Ezt a bevált BPW-fékrendszer teszi lehetővé, amelynél a fékdobot egyszerűen le lehet húzni kifelé. A hajtott tengely mind laprugós, mind légrugós, mind hidraulikus rugózású felfüggesztésekbe beépíthető.

BPW AGRO Drive hidraulikus hajtott tengely

A BPW-Hungária Kft. a BPW Bergische Achsen KG 100%-os leányvállalata, a BPW csoportban a mezőgazdasági futóművek és egyedi tengelyek specialistája. A vállalat termékportfóliója kiterjed a tengelycsonkokra, egyedi tengelyekre és a komplett Tridem – futóművekre vázzal együtt, beleértve a rugózást és a beszerelt fékberendezést. Több mint 1.500 dolgozó vesz részt Magyarországon a kiváló minőségű és műszakilag igényes tengelyek és futóművek gyártásában. Az agráripari termékek értékesítése világszerte a BPW csoport tagvállalatain keresztül történik. (www.bpw-hungaria.hu)

BPW AGRO Drive hidraulikus hajtott tengely extrém körülmények között is jól teljesít

Az FF-Agro Hungary Kft. tavaly júliustól átvette a Ferro-Flex Kft. termékeinek kis- és nagykereskedelmi feladatait. A vállalat fő profilja a traktorra szerelhető homlokrakodók és az ehhez kapcsolódó munkaeszközök gyártása, forgalmazása.

Az elmúlt évben egy új rakodó-termékcsaládot fejlesztettek ki, melyből két típus a Nonius 18 (emelési magasság: 3,9 méter, teherbírás: 1900 kg) és a Nonius 10 (emelési magasság: 3,5 méter, teherbírás: 1400 kg) homlokrakodók már elkészültek. Mindkét homlokrakodó megújult modern vonalvezetésű, Euro kapcsolókerettel ellátott, és mechanikus párhuzamvezetővel rendelkezik.

Nonius 10 és Nonius 18 homlokrakodó

A FarmGép Kft. korábban Hazai Termékfejlesztési Nagydíjjal elismert Kertitox Revolution vontatott szántóföldi permetezője most új, légrugós futóművel került bemutatásra. Az ISOBUS-felszereltségű permetezőgép Jobcomputerének konfigurációs lehetőségei az alkalmazott traktor termináljától függenek.

Kertitox Revolution vontatott szántóföldi permetezőgép

A gép az alábbi, opcionálisan kiválasztható tételekkel szerelhető fel, melyek mindegyike a precíziós gazdálkodást segíti elő:
GPS-szakaszolás, amely akár szórófejenkénti szakaszolás is lehet;
Vario Select: a fedélzeti számítógép lehetővé teszi, hogy több olyan fúvókát használjon egyidejűleg, amelyek a fúvókatartóra vannak szerelve. Ezáltal állandó cseppmérettel tud permetezni, a sebesség változása esetén is;
Curve Control: A funkció a permetezővel végzett kanyarodásnál a külső és a belső területeken egyaránt egyenletes adagolást garantál, szakaszonként változó fúvókakombinációk kapcsolásával;
Ultrahangos keretszint szabályzás: a keret magasságát és dőlését képes szabályozni;
Nyomkövető rendszer lejtő-ellenkormányzással: a rendszer kormányozza a vontatott munkaeszközt, ha a dőlésérzékelő a gép dőlését észleli.

Forrás: magyarmezőgazdaság.hu, BPW Hungária Kft., FF-Agro Hungary Kft., Farmgép Kft.

 

Az SDF Group az Agritechnicán

2019. december 14. 07:39

A hannoveri kiállításon az SDF csoport tagjai (Deutz-Fahr, Lamborghini, Same) gazdag programmal jelentkeztek.

Vektor - VEDD ÉS VIDD! - Még idén, rugalmas ügyintézéssel, készletről!

2019. december 12. 17:06

Mi a Vektornál törekszünk rá, hogy olyan termékportfóliót állítsunk össze, mely azon kívül, hogy kielégíti ügyfeleink igényit - hisz a legmagasabb szintű agrotechnikát garantálják-, egy fenntarthatóbb, környezetkímélőbb technológiát is képviseljen.

Case IH újdonságok az Agritechnicán

2019. december 10. 09:36

A Case IH új fejlesztéseinek széles skáláját (traktor, kombájn, bálázó) mutatta be a kiállításon, ahol az új LB436 HD bálázó a “Szalma és takarmány” kategóriában, míg a DataConnect az “Elektronika” kategóriában nyerte el az “Az év gépe 2020” díjat.

Permetező Unimog és öt felújított MB-Trac - Mercedes traktorszerelem Dunavecsén

2019. december 9. 14:38

Az elmúlt évtizedek egyik legkultikusabb márkáját jelentette és jelenti a Mercedes háromágú csillaga. Dunavecsén azonban nem személyautók viselik az emblémát, hanem mezőgazdasági gépek. Amikor ott jártunk, öt MB Trac és egy Unimog sorakozott fel Kiss László családi gazdaságának udvarán, hiszen egyetemista fiával már régóta imádja és gyűjti a német gyártmányú, univerzális erőgépeket.

Gépészet Videó

Megnyílt az idei AGROmashEXPO: gépmustra és minisztériumi programhirdetés

2019. január 24. 06:21

A kiállításon közel 350 hazai és külföldi cég vonultatta fel termékeit, gépeit, szolgáltatásait. Az ország legjelentősebb fedett területű, mezőgazdasági gépeket és eszközöket bemutató rendezvényén megismerhető a teljes gépkínálat. A megnyitón Nagy István ismertette az Agrárminisztérium 2019-es szakmai programját.

Együttműködés a Pöttinger és a Magtár Kft. között

2018. november 15. 05:48

A Magtár Kft., a Pöttinger prémium kategóriás szálastakarmány betakarító gépeinek forgalmazásán túl, a szerviz és alkatrészellátás hátterét is biztosítja.

A jövő mezőgépészeit látta vendegül a Fliegl Abdán

2018. március 14. 14:39

A FLIEGL ABDA Gépgyártó Kft. vendégül látta a MezőgépÉSZek játék III. helyezett csapatát.

Nem volt az AGROmashEXPO-n? Megmutatjuk képeken!

2019. január 25. 16:24

Közel 350 hazai és külföldi cég vonultatta fel termékeit, gépeit, szolgáltatásait az idei AGROmashEXPO-n és AgrárgépShow-n.

Gépinfo Képgaléria