Gépészet

Bednar szántóföldi nap – a 20. jubileum jegyében (+KÉPEK)

Agrofórum Online

Az elmúlt évek hagyományainak megfelelően idén június 7-én a fennállásának 20. évfordulóját ünneplő Bednar ismét nagyszabású szántóföldi nap alkalmával mutatta be legkülönfélébb szántóföldi munkagépeit – közöttük számos újdonságot – a csehországi Sloveč-ben.

TELJES KÉPGALÉRIA A BEDNAR CSEHORSZÁGI GÉPBEMUTATÓJÁRÓL >>>

A rendezvényre kilátogató több mint 1500 gazda a nap során összesen 25 gépkapcsolattal ismerkedhetett meg testközelből, és közülük számosat munka közben is megtekinthettek.

Új OMEGA dirketvetőgép immár műanyag magtartállyal

A kiállított újdonságok közül sok érdeklődő tekintetét vonzotta az immár műanyag tartályos (3500 liter) Omega vetőgép 6 méteres változata (OMEGA OO 6000L).

A 3, 4 és 6 méteres munkaszélességben elérhető vetőgépnél a műanyag vetőmagtartály (2800, ill. 3500 l) alkalmazásával jelentős súlycsökkentést sikerült a Bednar tervezőmérnökeinek elérniük, mely pl. a 6 méteres változatnál kb. 1 tonnát jelent. Mindez természetesen nem rontja a vetőgép munkáját, ugyanis a paralelogramma felfüggesztésű vetőcsoroszlyák csoroszlyanyomása továbbra is 120 kg-ig állítható, így kötött talajokon is jó vetésminőség érhető el vele.

A kéttárcsás vetőegység tömörítő kerekekkel és magtakaró pálcákkal is el van ellátva.


Az új OMEGA OO 6000L műanyag tartályos dirketvetőgép

A súly mellett e vetőgépek hossza is jelentősen csökkent (a 6 méteres változatnál kb. 80 cm-rel), amely az elődhöz képest egy sokkal kompaktabb gépet eredményezett.

A megfelelő minőségű talaj-előkészítésért mind hagyományos, mind csökkentett menetszámú talajművelési rendszer alkalmazása esetén a rövidtárcsa szekciónál két sorban „X” alakba rendezett immár 460 mm-es tárcsalapok szolgálnak.

Az új Omega vetőgép mellső hidraulikus Crushbar simítóval vagy Frontpack tömörítő keréksorral rendelhető. Ezeken kívül opcionális kiegészítő lehet a rövidtárcsa szekció utáni hullámos tárcsasor vagy a hidraulikus Crushbar simító.

Az új Omega OOL-ből néhány demó gép várhatóan már augusztus vége felé megérkezik a hazai forgalmazóhoz, az Agro-Békés Kft.-hez is, így hamarosan az érdeklődő magyar gazdák akár saját gazdaságukban is meggyőződhetnek munkaminőségéről.

Egyéb újdonságokból sem volt hiány…

A 2017-es Bednar szántóföldi napon szemmel láthatóan nemcsak a vetéstechnológiára, hanem a talajműveléssel egy menetben végzett műtrágya-kijuttatásra is nagy hangsúlyt fektettek a Bednar szakemberei, így a kiállított gépek közül jó néhány hátsó, ill. front FERTI-BOX műtrágyatartállyal volt felszerelve, de látható volt belőlük függesztett talajlazítóra erősített változat is.


ATLAS AM1200 12 méteres rövidtárcsa

A Bednar 2017-ben a sorközművelő kultivátorainál is bővítette termékpalettáját. A kiállított ROW-MASTER RN révén az eddigi 6 és 8 soros változat után immár 12 soros kukorica sorközművelő kultivátort (a sortáv 45 cm-re állításával 18 soros is lehet a gép) is tudnak a gazdáknak kínálni, akár folyékony műtrágya kijuttatás lehetőségével.

A csehországi bemutató során a betakarítás után felszínen maradt tarlómaradványok szétterítésére, árvakelések beindítására, valamint nedves talajok tavaszi 4-5 cm mély magágy-készítésére szolgáló szárrendezők között is láttunk újdonságot, mégpedig a STRIEGEL-PRO függesztett PN változatát, amely az eddigi vontatott 12 méteres PE változathoz képest 6, 7,5 és 9 méteres munkaszélességben áll a gazdák rendelkezésére.

Az esemény résztvevői a szárzúzás terén is láthattak újdonságot, mégpedig egy, a Bednar MULCHER szárzúzóira ráépíthető szármaradvány lefújó berendezést, melynek révén nem kell munka közben megállni a szárzúzót takarítani.


Műtrágya kijuttatóval felszerelt FENIX FN 3000 kultivátor, mely sekély tarlóhántástól mély talajlazításig használható

A rendezvényt a legfontosabb kiállított gépkapcsolatok gyakorlati bemutatója zárta.

(Kosztolányi Attila – Agrofórum Online)

A Case IH traktorok meghódítják a Nyírséget is - Új telephelyet adott át az Agro-Békés

Nyíregyháza közelében is egyre nagyobb az érdeklődés a Case IH traktorok iránt, ezért nagyon fontos volt a térségben is fejleszteni.

STEYR Terrus 6250 - Újabb taggal bővül a modellválaszték

Kiemelkedően magas, 16,8 tonna megengedett össztömegével a Terrus ideális erőgép a különösen nagy kihívást jelentő szántóföldi feladatokhoz.

Érkeznek az új ZETOR traktorok - Bemutatjuk az Utilix és Hortus kistraktorokat

A Zetor új, 42-67 lóerő tartományba tartozó univerzális kistraktorokat mutatott be Utilix és Hortus elnevezéssel.

Gumiabroncs-védelem és hajtóanyag-megtakarítás szárhenger alkalmazásával

Haladás közben a hengerek ledöntik a szárat, szétzúzza a ledöntött szármaradványokat segítve azok lebomlását.

Élőben jelentkeztünk az AGROmashEXPO első napjáról

Január 24-én megnyitotta kapuit az AGROmashEXPO és AgrárgépShow kiállítás a HUNGEXPO területén, ahonnan az Agrofórum többször is élőben jelentkezett Facebook oldalán.

2018. január 24. 21:17

Díjazták a 2018-as év legjobb magyar mezőgépeit

Három magyar fejlesztésű és gyártású mezőgazdasági gépet díjazott a szakmai zsűri az idei AGROmashEXPO kiállításon.

2018. január 28. 11:51

A Case IH traktorok meghódítják a Nyírséget is - Új telephelyet adott át az Agro-Békés

Nyíregyháza közelében is egyre nagyobb az érdeklődés a Case IH traktorok iránt, ezért nagyon fontos volt a térségben is fejleszteni.

2018. február 21. 12:03

Az Amazone 457 millió euró forgalmat ért el 2017-ben

A 2017-es üzleti évben tovább gyarapodott az Amazone vállalati csoport. A konszolidált éves forgalom 457 millió euróra nőtt, mely esetében a kereskedelmi forgalmat nem vesszük figyelembe. Ez rekord-érték a vállalat történetében.

2018. január 29. 15:22