Gépészet
Gépészet

CLAAS Túlméretes Járműre Figyelmeztető rendszer

CLAAS Túlméretes Járműre Figyelmeztető rendszer

Agrofórum Online

A közúti biztonság növelésére hivatott a CLAAS új fejlesztésű Túlméretes Járműre Figyelmeztető rendszere. A német vállalkozás a BMW AG-vel közösen mutatta be a világ legnagyobb mezőgazdasági kiállításán, az Agritechnicán, hogyan lehet a személyautók és motorosok figyelmét a közúton vonuló nagy gépekre felhívni.

Kommunikáció a közlekedők között

Az új rendszer valós időben adja át a közúti közlekedésben éppen részt vevő mezőgazdasági gépek és traktorok pozícióit a többi közlekedő navigációs eszközeinek. A BMW AG, mely a digitális közlekedésbiztonsági jelentések bevezetésének éllovasaként ismert, a pozíció adatokat figyelmeztető jelzéssé alakítja át. Ezeket pedig célzottan, a figyelmeztetés közelében lévő, abban érintett járművekben jeleníti meg. Így a motorkerékpárok, a személy- és teherautók vezetői előre látják az útvonalukon haladó mezőgazdasági gépek helyzetét. Ezt kiegészítendő, a vezetőknek alternatív útvonalat tud a rendszer felajánlani, ha a mezőgazdasági gépek száma, szélessége és sebessége az útvonalon forgalomlassulást okoz.

TELEMATICS, mint alapelem

A mezőgazdasági gépek oldaláról a Túlméretes Járműre Figyelmeztető Rendszer a CLAAS telemetriai rendszerén, a TELEMATICS-on alapul, amely szinte minden önjáró CLAAS gépen és traktoron rendelkezésre áll. Azonban minden egyéb, nem CLAAS-gyártmányú traktor és szállítójármű rendszerébe is integrálható a rendszer különösebb beruházás nélkül, mindössze egy okostelefonos applikáció segítségével. A rendszer a bekötött gépek pozícióit minden 4. másodpercben, a mobilhálózaton keresztül elküldi egy szerverre. A szerver minden, éppen közúti közlekedés-módban lévő mezőgazdaságigép adatait elküldi a rendszerbe belépett autógyártók navigációs rendszereinek.  Ez anonim módon történik, és csak úgy, ha a tulajdonos ezt a szolgáltatást aktiválta.

Virtuális megvilágítás

A Túlméretes Járműre Figyelmeztető Rendszer úgy viselkedik, mint egy virtuális kivilágítás, mely a többi közlekedésben részt vevőt – sokkal nagyobb távolságból, mint egy valódi megvilágítás – megbízhatóan figyelmezteti a közlekedésben részt vevő mezőgazdasági gépekre. Ezért ez a CLAAS újdonság nagyon fontos lépés a nagyobb közúti biztonság elérése felé vezető úton. A fejlesztést a DLG ezüstéremmel tüntette ki.

(Axiál Kft.)

Kategóriájában a leggazdaságosabb: STEYR Profi 4145 S-Control 8 hajtóművel

A vadonatúj S-Control 8 hajtóműnek köszönhetően a STEYR Profi 4145 fajlagos hajtóanyag-fogyasztása 258 g/kWh értékre csökkent, ami kategóriájának messze a legtakarékosabb traktorává teszi.

Optimális vetés talajszkenner alkalmazásával

A SmartFirmer képes felmérni és térképezni a talaj szervesanyag- és nedvességtartalmát, valamint a növényi maradványok mennyiségét.

Farmet Falcon - Sokoldalú vetőgép számos opcióval

A Farmet Falcon pneumatikus gabonavetőgép egy rendkívül sokoldalú eszköz, amely számos opcióval és méretben rendelhető.

Gépészet Videó

Könnyebb és rövidebb lett az Omega direktvetőgép

A Bednar vetőgépe több vonatkozásban is megújult az előző szériához képest, a magtartályt a gyártó például mostantól műanyagból készíti.

Gépészet Videó

Bemutatkozik „Az év magyar mezőgépe 2018” díj nyertese - CLAAS CORIO CONSPEED

Az új adapterek fontos jellemzője, hogy a veszteségek megelőzése érdekében a piacon leglaposabb, 17°-os a talajra helyezési szögük.

2018. február 9. 09:10

Önjáró fűkasza és gyomirtó gép az 50 legjobb mezőgazdasági gépinnováció között

Permetezőgép, traktorok, salátabetakarító- és gyomirtó gép, öntözőrendszer, sőt, üvegházakba fejlesztett fotoperiodikus lámpa is a díjazott innovációk között.

2018. március 5. 10:46

Áprilistól vezetőváltás lesz a CLAAS-nál

Dr. Emmanuel Siregar 2018. április elsején követi a nyugdíjba vonuló Gerd Hartwigot a CLAAS Csoport Humánerőforrás Osztályának vezető képviselői posztján.

2018. március 21. 10:55

A legújabb fejlesztések - Kombájn konferencia az AGROmashEXPO-n

Az adapterek fejlesztése és gyártása területén hazánk nagyhatalomnak tekinthető, mivel három nemzetközi szinten is elismert cégünk van.

2018. február 2. 10:39