Gépészet
Gépészet

Égszínkék talajművelés Franciaországban – Lemken újdonságok

Égszínkék talajművelés Franciaországban – Lemken újdonságok

Agrofórum Online

Augusztus végén Franciaországban mutatta be legújabb fejlesztéseit a Lemken. A talajművelő gépek specialistája a szántás területén is új megoldásokkal jelentkezett, ráadásul egy komoly bejelentés tanúi is lehettünk Orleans közelében. A francia határban bemutatott gépek hamarosan a magyar gazdálkodók számára is elérhetők lesznek, a Diamant 16 ekét például már Mezőhegyesen is láthatták a termelők.

Talajművelés – még hatékonyabban

Igazi újdonságként mutatkozott be a Lemken nemzetközi sajtónapján a Diamant 16 féligfüggesztett ekecsalád. A DLG ezüstérmét is elnyerő talajművelő eszköz számos új megoldást rejt, aminek köszönhetően a szántás még üzemanyag-takarékosabb és még kényelmesebb lett. Az OptiLine beállítórendszer kiegyenlíti az eke traktor mögötti aszimmetrikus helyzetéből adódó oldalra húzását. A megoldás részeként egy nyomásvezérelt munkahenger a többlet nyomatékot átadja a traktornak. A beállítórendszer a traktor–eke vontatási vonalat a hátsó tengely közepe felé tolja el, és ezzel akár 10% üzemanyagot is megtakaríthat. Mindeközben a kezelő terhelése is csökken, mivel nem kell ellenkormányoznia, hogy kiküszöbölje az oldalra húzást szántás közben. A terhelésátviteli rendszer ráadásul egy új funkcióval is bővült, ami csökkenti a nyomást a forgón. Ez további üzemanyag-megtakarítást eredményez, ráadásul a vonóerőigény is mérséklődik.

Egy másik új fejlesztés a fokozatmentesen állítható, hidraulikus mélységszabályzó rendszer, ami már a vezetőfülkéből vezérelhető. A jól bevált Hydromatic ekefej-biztosítás pedig megszakítás nélküli szántást biztosít köves körülmények esetén is. Az új Diamant 16 eke Magyarországon Dural és DuraMaxx ekefejekkel, 9 fejes kivitelig érhető el már 2019-től. Ezt igazolja, hogy a gépet a mezőhegyesi NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow rendezvényen is láthatták az érdeklődők működés közben, amiről videót is készítettünk Facebook oldalunkra.

Az ekék fejlesztése természetesen nemcsak a Diamant típusokat érintette, hiszen a Juwel 7M termékcsalád is bővült, méghozzá egy 6 fejes változattal, ami még gazdaságosabb munkavégzést szavatol a gazdálkodók számára. A 120 mm gerendely-keresztmetszettel rendelkező ekét a Lemken a közepes, 100-200 LE teljesítményű traktorokhoz fejlesztette ki. A mechanikus rendszerű változatnál négy munkaszélesség állítható be, míg a hidraulikus MV változat fokozatmentes beállítást tesz lehetővé. A dőlés zárt anyával és ütközővel állítható be, mindkét oldalon külön-külön. A zárt anyák kezelése egyszerű, és védik a menetet a szennyeződéstől, hogy a beállítást mindig könnyen el lehessen végezni. A Juwel függesztett ekét hidraulikus UniTurn átfordító rendszerrel szerelték.

A Lemken rövidtárcsákat már nem kell bemutatni a hazai termelőknek, azok a magyarországi körülmények között is megállják a helyüket, népszerűségük másfél évtizede töretlen. Franciaországban pedig bemutatták a legújabb modellt, ami számos innovatív megoldást tartalmaz. A Rubin 10 esetében az új tárcsaelrendezés nemcsak az oldalra húzás nélküli iránytartási stabilitást növeli, amivel csökken az üzemanyag-fogyasztás, de lehetővé teszi a menetek pontos illesztését is GPS használatával. A három középső tárcsalapot úgy tolták el a hosszirányú tengely mentén, hogy azok ütközés nélkül dolgozzanak a teljes szélességben, 12,5 cm osztástávolsággal. Ez a szabadalmaztatott megoldás optimalizálja a talaj áramlását, és egyenletes művelést biztosít. A tárcsák 7 cm munkamélységtől a teljes felületet átdolgozzák. A tárcsalapok szöge biztosítja az optimális behúzást, és tovább növeli a bekeverés hatékonyságát. Az első tárcsasor mögötti boronasor növeli a rögtörés hatékonyságát, és eloszlatja a talajt és a tarlómaradványokat a haladási irányban, míg a hátsó boronasor a talajt úgy irányítja, hogy sima, elegyengetett felszínt hozzon létre. A Rubin 10 rövidtárcsák 2,5 métertől egészen 7 méter munkaszélességig szintén 2019-től érhetők el Magyarországon.

Új fronttartály és új vetőegység

A Lemken a vetés területén is új fejlesztésekkel jelentkezett Orleans mellett. Az új Lemken Optidisc 25 vetőegység a szintén új, 1900 literes Solitair 23 fronttartállyal számos megoldást kínál a kisebb teljesítményű traktorokkal gazdálkodó termelők számára. A rendszer ráadásul egy forgóboronával is kombinálható, aminek köszönhetően egy moduláris gabonavetőgépet kaphatunk – rendkívül kedvező tömegeloszlással. Az OptiDisc csoroszlyák folyamatosan és pontosan, állandó mélységben helyezik le a magokat, még nagy sebességnél is. Az új vetőegységnél a csoroszlyanyomás mechanikusan 45 kg-ig vagy hidraulikusan 70 kg-ig a traktorból állítható. Az OptiDisc 25 vetőegységet ráadásul egy kényelmes művelőút-rendszerrel látták el, amit beépítettek az elosztóba, és a művelőút-minták széles választékának kialakítását teszi lehetővé. Az elosztófejekben két perforált gyűrű található egymás felett, amelyek közvetlenül a vetőegység felett helyezkednek el. Az alsó gyűrű a normál vetéshez használható, a hidraulikusan lesüllyeszthető felső gyűrű kivezetései viszont igény szerint lezárhatók, így hatékonyan alkalmazható a művelőút-rendszer esetében is.

A Solitair 23 fronttartály természetesen nemcsak az új, moduláris felépítésű vetőegységgel kombinálható, hiszen például az Azurit szemenkénti vetőgép esetében is új lehetőségeket nyit. A rendszer ugyanis lehetőséget biztosít többek között a gyökérzóna alatti műtrágyázásra. A kiegészítő alkalmazások közzé tartozik a vetéssel egy időben történő műtrágya-kijuttatás, köztes termesztésre vagy talajmunkáknál pedig az alapműtrágyázás. A Solitair 23 injektálásra is alkalmas, opcióban egy nyomás alatti rendszer is elérhető. A fejlesztés lehetővé teszi hektáronként akár 500 kg vetőmag vagy műtrágya kiadagolását is. A pontos kijuttatást négy adagolóegység biztosítja. A vetőmag és műtrágya a traktor alatt elvezetett tömlőkön keresztül jut az elosztókhoz, de alternatív megoldásként a tömlők a traktor oldalánál is elhelyezhetők. Ráadásul gyorskapcsolóval ellátott csatlakozás is elérhető az előkészítés idejének minimalizálása érdekében. Ez könnyű csatlakoztatást biztosít a talajművelő gépek széles skálájához. A jól megtervezett, kompakt műanyagtartály kiváló kilátást biztosít, nem takarja a munkafolyamatokat a gépkezelő elől. A Solitair 23 mellső szántáselmunkálóval vagy moduláris táskasúlyokkal is kombinálható a traktor-munkagép kombináció egyensúlyának optimalizálásához.

Szintén új távlatokat nyit a hatékonyság szempontjából a Lemken Solitair 12 SW vetőgép tartálykocsija, ami 5800 literes térfogatával akár napi 60 hektáros területteljesítményt is lehetővé tesz. A teleszkópos rakodóval, big-bag zsákok vagy feltöltő csiga segítségével könnyen megtölthető, műtrágya befogadására is alkalmas tartály még kedvezőbbé teszi az Azurit vetőgép-családot a nagy gazdaságok számára. A szemenkénti vetőgép közvetlenül a tartályhoz csatlakozik hárompont-felfüggesztés segítségével. Az új vetőgép tartálykocsi 2019 őszétől érhető el Magyarországon.

Permetezőgépektől a meteorológiai állomásig

A Lemken a közelmúltban több fejlesztést is elvégzett a Primus permetezőgépen, aminek egyik hozadéka a korábbinál szebb külső. A gyártó ugyanakkor nemcsak kisebb ráncfelvarrást végzett a növényvédelmi gépen, hanem számos új tartalommal is megerősítette azt. A kezelőszervek elrendezése például javult, a főbb csatlakozásokat középre építették be. Újdonság a feladatvezérlő számítógép és a vezérlő terminál. A Lemken továbbfejlesztett, fülkébe szerelt kezelőszervei felhasználóbarát grafikus kezelőfelületet kaptak, ami már az alapfelszereltség részét képezi. Ráadásul egy DGPS vevő utólagosan is felszerelhető, ha a vásárlók a bevált CCI applikációkat kívánják használni, például az automatikus szakaszvezérlést vagy a párhuzamos nyomkövetést. A Primus permetezőgép alapváltozatát már körkörös rendszerrel szerelték fel, ami azt jelenti, hogy a permetlé a munkagép bekapcsolásakor azonnal rendelkezésre áll a keret teljes munkaszélességében. Az EES típusokat automatikus vízrendszerrel látták el, a tisztítási folyamatok így kényelmesen, a fülkéből vezérelhetőek a környezettudatosabb és fenntartható szántóföldi munkavégzés érdekében. Szintén lényeges technikai részlet, hogy a flexibilis vonórúd a kezelő számára lehetővé teszi a permetezőgép felső vagy alsó állásban történő csatlakoztatását. Mindezek mellett a tisztavizes tartály mérete is 320 literesre növekedett. A Primus 10 és 12 permetezőgép 2400-4400 literes tartállyal és 15-30 méter széles szórókerettel érhető el.

A Lemken franciaországi bemutatóján ezúttal nemcsak a gépújdonságoké volt a főszerep. Ahogy azt már megszokhattuk az agráriumban, minden gyártó törekszik arra, hogy termékeit rendszerbe kapcsolja, azok komplex megoldásokat nyújtsanak a gazdálkodóknak. A Lemken más neves mezőgazdasági gépgyártóval együtt az eszközök adatcseréjének megkönnyítésére és a kommunikációs interfészek számának csökkentésére kifejlesztette a DKE agrirouter megoldást, ami egy internet alapú platform a gyártók közötti adatcserére. Az adatok titkosítva kerülnek más alkalmazásokhoz vagy partnerekhez, amik lehetnek gépek, farmgazdálkodási rendszerek, applikációk és fejlesztőik, gazdálkodók, tanácsadók, bérvállalkozók, műtrágyagyártók. A rendszer lényege, hogy az adatok nemcsak tárolódnak, hanem a rendszer a megfelelő helyre továbbítja azokat. Az új agrirouter lehetővé teszi a gazdálkodók és bérvállalkozók számára, hogy számos gyártó megoldásait összehangolva használják. Az új megoldás segítségével a gazdálkodók könnyebben megfelelnek például az élelmiszerbiztonsági előírásoknak. Az agrirouter ingyenesen használható, mindössze a saját internet hozzáférésért, a használt applikációkért és az adatközpont, valamint a mezőgazdasági munkagép közötti mobil adatforgalomért kell fizetni. Minden felhasználó a saját agrirouterét állítja össze, és meghatározhatja annak szabályait, hogy ki, milyen adatot, kivel és milyen mértékben oszt meg. A gazdálkodók így mindig maguk határozzák meg, hogy mi történhet az adataikkal.

Ugyancsak fontos újdonság a Lemken életében, hogy a növényvédelem optimális időzítése érdekében a gyártó egy meteorológiai állomást és időjárás applikációt fejlesztett. A rendszer aktuális adatokat szolgáltat a szántóföldről, lehetővé téve a gazdálkodóknak a harmatpont és a levélnedvesség kiszámítását, illetve ezen adatok kombinálását az időjárási adatokkal. A szenzor 5 és 20 cm mélyen méri a talajhőmérsékletet, a levegőét pedig 25 cm magasan a növényállományban és 75 cm-rel a növények felett. Az így kapott adatok 30 percenként frissülnek a Smart Farming applikációban, amely megbízható, hivatalos forrásokat használ a szélsebesség és szélirány, a sugárzási és csapadék értékek begyűjtéséhez is. Az applikációhoz ráadásul egy külön modul is elérhető, ami 14 napos időjárás- és 5 napos növényvédelmi előrejelzést biztosít a gazdálkodóknak 40 kultúrában 100 betegséget illetően.

A Lemken dinamikus fejlődését bizonyítja az is, hogy a franciaországi sajtóbemutatón bejelentették a holland Steketee cég megvásárlását. Ezzel a vállalat bővíti növényvédelmi termékportfólióját a mechanikus gyomirtás gépeivel és a kameratámogatott járműirányító rendszerrel. A fúziónak köszönhetően a Lemken belépett a kultivátorok piacára is.

Így dolgozik a magyar erdőkben a legújabb finn fakitermelő gép

Az új fakitermelő géppel lényegesen kényelmesebb és hatékonyabb a munka, mint az elődjeivel.

Gépészet Videó

Íme az AGROmashEXPO Termékfejlsztési díj győztesei

Az idei évben rekordszámú 41 db pályamű érkezett be, ami jelzi, hogy évről évre egyre többen érzik úgy, hogy érdemes elindulni ezen a megmérettetésen. Sajnos a hazai indulók száma nem nőt, sőt csökkent.

OPaLL-AGRI Saturn IV magágykészítő kompaktor Csehországból

Az OPaLL-AGRI egy csehországi családi tulajdonban működő vállalkozás, akik Brno-tól északra gyártják kimagasló ár-érték arányú munkagépeiket. A termékpalettán megtalálhatók a függesztett és félig-függesztett váltvaforgató ekék, magágykészítő kompaktorok, szántáselmunkáló hengerek, szántóföldi kultivátorok, rövidtárcsák és a tavalyi évtől a talajlazítók.

Gépészet Videó

„Ilyen etetőkocsit még nem láttunk” – Megérkezett az első önjáró Trioliet Magyarországra

A közelmúltban a Pusztaszabolcsi Mezőgazdasági Zrt. szarvasmarhatelepén adták át Magyarország első Trioliet Triotrac önjáró takarmánykeverő-kiosztó kocsiját.

Lengyel Agro-Tom talajművelő gépek a magyar földekre

A lengyel Agro-Tom talajművelő gépek kiváló minőségben és versenyképes áron vásárolhatók meg a Start-Agro Kft.-től.

2018. június 27. 11:32

Gépészet Videó

MORO Aratri talajművelő eszközök az Agroázistól

Az AGROmashEXPO és a Bábolnai Gazdanapok után Mezőhegyesen, a II. NAK Szántóföldi Napokon is testközelből ismerkedhetnek meg a gazdálkodók a MORO Arati ekékkel és lazítókkal, az  Agroázis kínálatában.

2018. szeptember 14. 08:44

Az Amazone 457 millió euró forgalmat ért el 2017-ben

A 2017-es üzleti évben tovább gyarapodott az Amazone vállalati csoport. A konszolidált éves forgalom 457 millió euróra nőtt, mely esetében a kereskedelmi forgalmat nem vesszük figyelembe. Ez rekord-érték a vállalat történetében.

2018. január 29. 15:22

Változó mélységű talajművelés – AutoDepth

A talajművelés során a talaj fizikai tulajdonságainak megváltoztatásával elsősorban a víz- és levegőgazdálkodási jellemzők javítását célozzuk. Javulnak ezáltal a vízkapacitási jellemzők az altalaj és a művelt réteg között, növekszik a vízbefogadó képesség és az oxigénellátás, mindezek pedig összefüggésben vannak a hő- és tápanyag-gazdálkodási jellemzőkkel.