Gépészet
Gépészet

Egy kétéves traktort eladni őrültség, de a FENDT 1050-esért megérte

Egy kétéves traktort eladni őrültség, de a FENDT 1050-esért megérte

Agrofórum Online

Keresztes Krisztián édesapjával Bodmér térségében mintegy 500 hektáron folytat szántóföldi növénytermesztést. A klasszikus családi gazdaságban már 20 éve csak FENDT traktorok dolgoznak, néhány hete pedig megérkezett a legújabb erőgépük is, egy 1050-es típus, amit az alkalmazott technológia indokolt – némi érzelemmel fűszerezve.

Hogyan indult a munkakapcsolat az AXIÁL-lal? Miért éppen FENDT?

Nagyon régóta dolgozunk együtt velük; a FENDT traktorainkon kívül CLAAS kombájnunk, valamint több HORSCH munkagépünk is van. A sort majdnem 20 éve egy 920-as erőgép nyitotta. Miért éppen FENDT? Azért, mert mi dolgozunk a gépeinkkel, nincsenek alkalmazottak, így nagyon fontos szempont a kényelem, és véleményünk szerint ezek a legkomfortosabb erőgépek. Rendkívül felhasználóbarát, és emellett a Vario váltó az akkori legfejlettebb technológia volt.

Azóta pedig „a járt utat a járatlanért” nem adtátok fel?

Jelenleg négy FENDT traktorunk van: egy 415-ös, egy 516-os, egy 936-os és az új 1050-es. Valójában két 936-osunk volt, de az egyiket becseréltük az új gépre. Azokat két éve vásároltuk, így nehéz döntés volt.

Megérte egy viszonylag új gépet eladni, és egy nagyobbat vásárolni? Igényelte ezt az 500 hektár?

Inkább azt mondanám, hogy a technológia igényelte. Már egy ideje elindultunk a forgatásnélküli talajművelés irányába, amihez két éve vásároltunk egy 4 méter munkaszélességű HORSCH Tiger MT szántóföldi kultivátort. Ez kiválóan működött a gabona talaj-előkészítésénél. Amikor azonban a repce előtt mélyebbre engedtük, a 360 lóerő kevésnek bizonyult. Ekkor kipróbálhattunk egy 1050-es FENDT-et, és kiderült, hogy az teljesen más dimenzió, és a kultivátorunk igényli az 500 lóerő teljesítményt. A korábbi 9-9,5 km/h helyett 11-12 km/h sebességgel dolgozhattunk, ami jelentősen növelte a területteljesítményt és a munkaminőséget. Ez pedig számunkra szintén fontos szempont, hiszen mint említettem, a gépekkel mi dolgozunk. Így több időnk marad más munkákra, a családra.
Az igazat megvallva, egy kétéves, jól működő gépet eladni nem a legjobb üzleti döntés, állt mögötte érzelmi motiváció is természetesen. Magunknak vettem, remélem, a fiaim is dolgoznak majd vele.

Itt áll tehát a FENDT 1050-as, és ha jól tudom, nagyjából 60 üzemóra van benne. Ez sok gyakorlati tapasztalatot még nem jelent, mégis mik az első benyomások?

Három hete érkezett, egyelőre a napraforgó betakarításakor használtuk szállításra, de tárcsáztunk is vele, a napokban pedig a HORSCH Tigert is húzta már. Ami az első pillanattól fogva feltűnt, hogy sokkal csendesebb az új motor, alacsonyabb fordulatszámon működik, és valamivel tágabb a fülke is. A VarioDrive intelligens elsőkerékhajtás nagyon hasznos, ennek köszönhetően a sebességváltó egy hidromotorja közvetlenül hajtja meg az első kerekeket is, így a traktor a földön kisebb íven képes fordulni. A fogyasztásról még nem tudok beszélni, de a területteljesítmény növekedése már most érződik, és ez a legnagyobb előnyök egyike. A géphez egyébként Ultraflex gumiabroncsokat és nagyátömlésű szelepeket vásároltunk, ezáltal könnyedén és gyorsan változtathatjuk a nyomást az adott feladatnak megfelelően – egészen 0,8 barig csökkentve azt a szántóföldön. Egy ilyen beruházás megéri az árát, hiszen kíméljük a talajt, és a legjobbat nyújtjuk a növénynek is, és mi biztosan el is végezzük a szükséges műveletet.

Ezzel a traktorral 60 üzemóra után még nyilván nem volt probléma, mivel azonban minden gép előbb-utóbb meghibásodik, gondolom, van tapasztalat az AXIÁL Kft. szerviz- és alkatrész-ellátásával kapcsolatban.

Ahogy mondod, többnyire minden gép meghibásodik, de nem mindegy, hogy milyen egy szerviz- és alkatrészszolgáltatás. Nálunk ezzel szerencsére nem volt még gond. Persze az is tény, hogy mivel 20 éve FENDT traktorokkal dolgozunk, így jól ismerjük a gépeket, tehát sok mindent mi magunk oldunk meg, esetenként pedig elég egy kis telefonos segítség is.

Visszatérve a 1050-es típusra, mennyire felszerelt a gép? Precíziós gazdálkodással foglalkoztok?

A legmagasabb szintjén űzzük a precíziós gazdálkodást, így a traktor is tud mindent, amire ehhez szükség van. Az erőgépekben van robotpilóta, a kombájnban hozammérő, differenciáltan juttatom ki a vetőmagot, a műtrágyát, kapcsolatban állunk szaktanácsadóval, rendszeresen van talajmintavétel. Az ésszerűség határán belül kipróbáljuk az új módszereket, technológiákat.
Azt látom, hogy van hova fejlődni, minden évben változtatunk valamit. Talán éppen az a fejlődés lényege, hogy ne gondoljuk azt, hogy tökéletesen gazdálkodunk, mert holnap biztosan találok a mostaninál is jobb megoldást. Állandóan vannak új tapasztalatok, mindig van mit tanulni. A mezőgazdaságban nincsen igazán jó recept, mindig kicsit másképpen kell jól csinálni.

BKT gumiabroncsok az Agritechnicán

2019. december 2. 10:47

A Balkrishna Industries Ltd. (BKT) indiai gumiabroncsgyár a terepjáró abroncsok specialistája. A cég 1987-es alapítása óta foglalkozik a mezőgazdasági, ipari, földmunkagép, bányászati, ATV, és kertészeti járművek gumiabroncsainak fejlesztésével és gyártásával.

CLAAS roadshow a BME-n

2019. november 28. 04:54

A BME Sportközpont mögötti területen az érdeklődők első kézből szerezhettek információkat a 2020-as CLAAS UniTech mérnökversenyről.

Videó a jövő és a jelen legjobb traktorairól - Robottraktorok és drónok Hannoverből

2019. november 26. 17:41

Az Agritechnica alatt a látvány- és márkakavalkádban egyértelműen kiemelkedtek az olyan gépek, amelyek a erőteljes mezőgazdaság átalakulását vetítették előre.

Gépészet Videó

Mahindra & Mahindra az Agritechnica 2019 kiállításon

2019. november 26. 09:06

Mahindra & Mahindra Ltd. (M&M) a gyártott darabszám szerint a világ legnagyobb traktorgyára.

Lopott traktorral, részegen menekült egy magyar fiatal Németországban

2018. április 18. 14:33

A 21 éves férfi egy farmról tulajdonította el a járművet, majd behajtott egy istállóba, ahol mezőgazdasági eszközöknek ütközött.

A Massey Ferguson okos teljesítmény programja megjelenik a Stage V MF 6700 S szériában

2019. november 14. 11:03

A kompakt méretek sokoldalúságot és agilitást eredményeznek, aminek a haszna a csekély fordulókör. A kategórián jelentősen túlmutató hidraulikarendszer és a könnyű kezelés tökéletes rakodótraktorokká is teszik a gépeket.

Megérkeztek a hét akciós John Deere gépajánlatai!

2019. szeptember 2. 06:16

Minden héten 3 kiemelt akciós John Deere géppel indítjuk a visszaszámlálókat a Gépközvetítő weboldalán. Az akciók egy hétig élnek, így érdemes minél előbb megnézni a kedvezményes gépeket, nehogy lemaradjon az Önnek legmegfelelőbb traktorról.

A CLAAS NEXOS sorozata most rugózott első híddal

2018. november 13. 14:32

Az aktuális NEXOS sorozat, melyet a 2016-os EIMA kiállításon mutatott be a CLAAS, 14, egymástól teljesítményükben és méretükben különböző traktor modellt foglal magába.