Gépészet
Gépészet

Függesztett, nagyteljesítményű Horsch vetőgépek az amerikai piacon

Függesztett, nagyteljesítményű Horsch vetőgépek az amerikai piacon

Agrofórum Online

A 2019-es vetési szezon előtt az amerikai nemzeti mezőgép kiállításon (National Farm Machinery Show, Louisville, Kentucky, USA) mutatta be függesztett vetőgépét a HORSCH Mapletoni gyára (North Dakota, USA). A függesztett vetőgép számos újdonsággal rendelkezik: felhajtható gerendely, a vetőegység stabilitását biztosító tömeg áthelyezési rendszer, függesztett központi magtartály.

Jeremy Hughes a Horsch cég gyártmány menedzsere elmondta, hogy a cég 2013-ban lépett be az amerikai piacra, de csak vontatott vetőgépekkel. Tájékoztatása szerint ezek a vetőgépek nemcsak az USA-ban, hanem Dél-Amerikában, Ausztráliában és Kelet-Európában egyaránt népszerűek. A piaci részesedések maximalizálása érdekében azonban új lehetőségek után kellett nézni.

A Maestro RC projekt indítása előtt konzultációt folytattak, a különböző régiókban gazdálkodó farmerek igényének felmérése érdekében. Az elvárások megismerése után az alapokból kiindulva kezdtek a függesztett vetőgép technológia újra tervezéséhez. Ennek eredményeként született a függesztett flexibilis keret megoldás (Vertical Flex Fold), amely a hagyományos merev kerettel összehasonlítva számos előnnyel rendelkezik. A nagy szélességű vontatott eszközök ugyanis főleg lejtős területen hajlamosak eltérni a haladási iránytól és így a sorcsatlakozás problémássá válik.

A vetőgép függesztett főtartója (Vertical Flex Fold)

A felmérések azt mutatják, hogy a függesztett vetőgépek piaci részesedése 15-20%, régiónként változó, főleg a déli államokban népszerűek. Az igények kielégítése érdekében a Horsch cég két új Maestro RC vetőgépet mutatott be: az RC1230 típus 12 soros, 30 inch (76,2 cm) sortávolsággal, az RC1630 típus viszont 16 soros 30 inch (76,2 cm) sortávolsággal.

Az új Maestro RC vetőgépek tartalmazzák a vontatott változatoknál megismert innovációkat, beleértve az elektromos adagolást és a központi magtartályt. Minden Maestro típus esetében soronként felhelyezett és egyenként vezérelt, elektromotorok által szabályozott adagoló végzi a vetőmagok adagolását. A vákuumos technológiának köszönhetően a működés súrlódásmentes és az elektromotor áramfelvétele is alacsony.

A vetőgép felhajtott szárnyrésze

Az RC típusok flexibilis kerete (Vertical Flex Fold) +/- 10 fok elmozdulást tesz lehetővé munka közben. Ez a mérték meghaladja a konkurens termékek képességeit és maximális felszínkövetést eredményez.

A központi magtartály közelebb került a traktor függesztő berendezéséhez javítva ezáltal a tömeg áthelyezést. Az új koncepciónak köszönhetően nincs szükség a nagyméretű tám- és szállító kerekekre, amelyek komoly talajtömörítést és az adott sorokban termés csökkenést okoznak.

Az új vetőgép tömegáthelyezési rendszere segíti a vetési mélység tartását. A vetőgépen alkalmazott hidraulikus vetőegység leszorító rendszer alap felszereltség, az AutoForce rendszer, amely a talaj állapotához igazodva automatikusan szabályozza a leszorító erőt opciós tétel.

Az automatikus csoroszlyanyomás-állításnál előre beállítjuk a megkívánt értéket, amellyel a mélységtartó kerekek nyomják a talajt. Ha a vetőgép laza talajra érkezik, ahol a vetőtárcsa könnyen behatol a talajba, és a mélységtartó kerekeken megnő a terhelés, akkor a rendszer csökkenti a hidraulikus nyomást. Ha a vetőgép keményebb talajrészre érkezik, akkor tehermentessé válnak a támasztókerekek, és megnő a kocsikra ható hidraulikus nyomás. Az új rendszerrel elvetett magvak sokkal egyenletesebb mélységbe kerülnek, aminek eredményeként egyenletes lesz a kelés és nő a termés.

A vetőelemek hidraulikus terhelő rendszere

Az új vetőgépek előnyei a következők szerint foglalhatók össze:

  • A függesztett központi magtartályos vetőgép könnyen mozgatható és kormányozható a szántóföldön,
  • A növelt munkasebességgel nagyobb területteljesítmény érhető el ezáltal biztosítható az optimális vetési időtartomány,
  • Egyszerű, flexibilis főtartó gerendely kialakítás,
  • Elektromotoros vetőegység, pontos maglehelyezés,
  • Hidraulikus leszorító rendszer a vetőegységen, amely növelt sebességnél is biztosítja a stabil haladást és a pontos maglehelyezést,
  • Egyenletesen működő tömegáthelyezési rendszer a főtartó gerendely mentén,
  • ISOBUS kompatibilitás a különböző monitorokhoz és gazdálkodási szoftverekhez.

Forrás: Willie Vogt, Farm Industry News; https://www.horsch.com; https://twitter.com/rydixon; https://www.farm-connexion.com

Az izraeliek újra kezdik! - Új Galileo AgriCup gumiabroncs

2019. április 17. 13:42

A Galileo AgriCup kifejlesztésénél a talajra gyakorolt hatás volt az elsődleges szempont. A nagyobb felfekvő felület eredményeként az AgriCup jobb vonóképességgel és kisebb talajnyomással dolgozik.

Körbálázás újragondolva – Pöttinger módon

2019. április 15. 10:25

Európa vezető szálastakarmány gépgyártói között számon tartott Pöttinger cég 2015-ben mutatta be teljesen új, saját fejlesztésű és gyártású IMPRESS körbálázó családjának fix- és változókamrás változatát, amelyekkel újragondolták a körbálázás technikáját és a körbálázók műszaki felépítését.

Kiváló háttértámogatás, megbízható erőgépek - A Tedej Zrt.-nél már bizonyítottak a FENDT traktorok

2019. április 14. 18:21

Minden traktorukat körültekintően választják ki, az utóbbi években már visszavásárlási garanciát is kérnek a forgalmazóktól. Figyelembe veszik a fogyasztást, a várható szervizköltségeket, és a háttértámogatást is.

Burgonya- és zöldségtermesztés tavaszi munkálatainak támogatása a megfelelő gépekkel

2019. április 11. 09:06

A burgonya és zöldségtermesztés tavaszi munkái területén elvárt a termesztés technológia igényeinek magas színvonalon megfelelő, de mindemellett költséghatékony gépek megléte, amelyek segítségével tartósan biztosítható a versenyképes, erős értékesítési háttér.

Hibridekkel nem ígéret többé a stabilan magas hozam (+VIDEÓ)

2018. június 6. 16:31

2018. május 29-én Hantos, május 31-én pedig Fábiánsebestyén adott helyet a RAPOOL Hungária Kft. és a SAATEN-UNION Hungária Kft. szokásos nyári bemutatójának.

A HORSCH először érte el a 402 millió eurós forgalmat

2019. március 28. 10:36

A HORSCH Maschinen GmbH. 2018-ban 402 millió eurós forgalmával történetének legnagyobbját érte el. Ez már sorozatban a harmadik alkalom, hogy a német cég kétszámjegyű százalékos növekedést tud forgalmában elérni.

Kombájn, traktor, rakodógép, permetezőgép, fejőrobot - Ezekkel vár az Axiál az AgrárgépShow-n!

2019. január 13. 08:59

A hagyományokhoz hűen az AXIÁL Kft. 2019. január 23. és 26. között ismét megrendezi 5-let Show névre keresztelt színpadi produkcióját.

A 2019-es AGROmashEXPO díjazottjai – 4. rész

2018. december 20. 03:33

A 2019. évi AGROmashEXPO, AgrárgépShow kiállítás termékfejlesztési díj pályázatára rekordszámú, 41 db pályamű érkezett be.A különdíjasok bemutatását folytatjuk.

Gépinfo Képgaléria