Gépészet
Fizetett tartalom
Gépészet
Fizetett tartalom

Miért kell a kombájnt átrakó kocsival kiszolgálni? – Mit kínál a Fliegl erre a célra?

Miért kell a kombájnt átrakó kocsival kiszolgálni? – Mit kínál a Fliegl erre a célra?

FLIEGL Abda Kft.

A kombájn hasznos idejét, vagyis amikor arat, dolgozik a kasza, az átrakó kocsi használata, a menet közbeni ürítés, a folyamatos elszállítás jelentősen megnöveli. Az ideális 100% lenne, Magyarországon örülhetünk, ha 60 %-os. Az ismert szakmai szlogen szerint: két kombájn + egy átrakó kocsi = 3 kombájn! Beruházási költsége pedig kisebb, mint a kombájné, és a talajtömörítés is kisebb mértékű. Használata Amerikában általános, Nyugat-Európában jelentős, Kelet-Európában most kezdődik. A Fliegl hagyományos átrakó kocsikat és egy innovatív megoldást, az átrakócsigával ellátott letoló ASW kocsit kínálja erre a célra.

Az átrakó kocsik használatának legfőbb előnye a talajtaposás csökkentése, és a kombájn jobb kihasználása.

Fliegl átrakó kocsik:

Az ULW 20 és 25 m3-es, egytengelyes, az ULW 25 és 30 m3-es, tandem tengelyes, az ULW 40 és 45 m3-es, tridem tengelyes, hagyományos alsó ráhordó csigás átrakó kocsik. Többféle rugózási-, tengely- és gumiváltozattal, valamint mérleggel, ponyvával kérhető. Így szántóföldi használatra optimalizálhatók az átrakó kocsik.

Az alsó ráhordó csigát takaró zsilip nyitásával és zárásával szabályozható a ferde kihordócsigához jutó anyag mennyisége. A kezelőtől nagy ügyességet kíván az optimális működtetése, hogy se keveset, se sokat ne szállítson a fekvő csiga. A kevés időveszteséget, a túlzott pedig szemtörést okoz, és nagyon megterheli a hajtásban résztvevő gépelemeket! Ezért is törekszenek gyártók csak egy ferde áthordó csiga alkalmazására, aminek persze méretkorlátai vannak.

Fliegl ASW letoló kocsik átrakó csigával:

A szakmailag fogékonyabb gazdálkodóknak inkább a Fliegl ASW letolókocsit ajánljuk átrakócsiga adapterrel. Ez a kocsi az ürítést nem billentéssel, hanem a homlokfal hátratolásával tudja elvégezni, és így a hátulra szerelt adapterekhez (jelen esetben átrakó csigához) nagyon jól szabályozhatóan juttatja el az anyagot. Legfőbb előnye, hogy elmarad az alsó fekvő csiga, és a velejáró hátrány, a szemtörés.

Előnye még, hogy az átrakócsiga hátul van, így vetőgép töltésére alkalmas, valamint hogy a beruházási költség kisebb. Ezek a csigák 400 vagy 500 mm átmérővel kérhetők. Betakarítás után a kocsi más szállítási feladatra használható, illetve egyéb adapterek szerelhetők fel rá, a használhatóság idejét megnövelik, a megtérülés idejét pedig lecsökkentik.

A letolókocsik (ASW) használata az ismert előnyök miatt tovább fog terjedni. Ezért a Fliegl folyamatosan fejleszti ezt a legkorszerűbb szállítási eszközt.

Talajművelő gépek a gazdák véleményére támaszkodva - Lemken és Farmet újdonságok az Andest Gépshow-n

2019. augusztus 21. 07:33

Augusztus 2-án Farmet és Lemken talajművelő eszközök lepték el a Fejér megyei Lajoskomárom határát, ahol az Andest-2005 Bt. tartotta meg immáron hagyományos, nagyszabású szántóföldi gépbemutatóját.

Gépészet Képgaléria Videó

A Kuhn Group fejlesztési tervei

2019. augusztus 19. 18:11

Thierry Krier elnök és CEO (Kuhn Group) a Saverne-ben tartott sajtótájékoztatóján felhívta a figyelmet a 2013-tól tartó nehéz idők várható változására.

Mosolyogni fogsz - Ford Ranger Raptor teszt

2019. augusztus 15. 13:10

Egy pickup a gazdálkodó egyik leghűségesebb társa lehet. Több, mint munkaeszköz, afféle iroda is, hiszen rengeteg időt tölt benne. Pénzt is keres vele, ugyanis ezzel járja a határt, ellenőrzi az állományokat, ezzel visz olykor vetőmagot, műtrágyát, ebédet a kombájnosnak. És hogy mindezt jókedvűen tegye, arról képes gondoskodni a Ford Ranger Raptor.

Gépészet Képgaléria

A repce karógyökereinek kifejlesztve - HORSCH Focus vetőgép a Vas megyei gazdaságban

2019. augusztus 14. 10:02

Költségtakarékos, precíz és a száraz időszakokban is megfelelő indulást biztosít a növényeknek. A HORSCH Focus gabonavető gép egy menetben juttatja ki a műtrágyát és a vetőmagot a repce vetésekor.

Gépészet Képgaléria Videó

Vessen és szüreteljen párhuzamosan augusztusban

2019. július 16. 05:36

A hagymafélék mellett sok más zöldségnövényt lehet betakarítani augusztusban, például a paradicsom, a paprika, a cukkini is ebben az időszakban érik a legintenzívebben

Már csak a cukorrépa betakarítása maradt

2018. november 9. 07:47

A cukorrépa kivételével befejeződött az őszi szántóföldi növények betakarítása, kukorica, napraforgó és szója termésekből megfelelő árualap áll rendelkezésre, biztonságos az ország ellátása, és jelentős mennyiség marad exportra is.

Meghaladja a kilenc tonnát a kukorica termésátlaga Tolna megyében

2018. október 30. 13:34

A 64 159 hektáros megyei vetésterületből 63 500 hektáron takarították be a termést, amely termőhelytől függően 5 és 14 tonna, átlagosan 9,3 tonna hektáronként. Ez a legmagasabb eredménynek számít országosan.

Batátát a kertekbe! II. rész

2019. január 17. 05:38

A batátát nagy sor- és tőtávolságra ültetik, a kezdeti felgyomosodása igen jelentős lehet. Bár később, a hatalmas lombtömegének köszönhetően jó gyomelnyomó, a gyomprobléma megoldására érdemes agroszövetet használni. Homokos talajon termelt batátáról tövenként 1,5-2,5 kg termést takarítanak be, ahol az átlag gumóméret 200-600 g.