Gépészet
Fizetett tartalom
Gépészet
Fizetett tartalom

Miért kell a kombájnt átrakó kocsival kiszolgálni? – Mit kínál a Fliegl erre a célra?

Miért kell a kombájnt átrakó kocsival kiszolgálni? – Mit kínál a Fliegl erre a célra?

FLIEGL Abda Kft.

A kombájn hasznos idejét, vagyis amikor arat, dolgozik a kasza, az átrakó kocsi használata, a menet közbeni ürítés, a folyamatos elszállítás jelentősen megnöveli. Az ideális 100% lenne, Magyarországon örülhetünk, ha 60 %-os. Az ismert szakmai szlogen szerint: két kombájn + egy átrakó kocsi = 3 kombájn! Beruházási költsége pedig kisebb, mint a kombájné, és a talajtömörítés is kisebb mértékű. Használata Amerikában általános, Nyugat-Európában jelentős, Kelet-Európában most kezdődik. A Fliegl hagyományos átrakó kocsikat és egy innovatív megoldást, az átrakócsigával ellátott letoló ASW kocsit kínálja erre a célra.

Az átrakó kocsik használatának legfőbb előnye a talajtaposás csökkentése, és a kombájn jobb kihasználása.

Fliegl átrakó kocsik:

Az ULW 20 és 25 m3-es, egytengelyes, az ULW 25 és 30 m3-es, tandem tengelyes, az ULW 40 és 45 m3-es, tridem tengelyes, hagyományos alsó ráhordó csigás átrakó kocsik. Többféle rugózási-, tengely- és gumiváltozattal, valamint mérleggel, ponyvával kérhető. Így szántóföldi használatra optimalizálhatók az átrakó kocsik.

Az alsó ráhordó csigát takaró zsilip nyitásával és zárásával szabályozható a ferde kihordócsigához jutó anyag mennyisége. A kezelőtől nagy ügyességet kíván az optimális működtetése, hogy se keveset, se sokat ne szállítson a fekvő csiga. A kevés időveszteséget, a túlzott pedig szemtörést okoz, és nagyon megterheli a hajtásban résztvevő gépelemeket! Ezért is törekszenek gyártók csak egy ferde áthordó csiga alkalmazására, aminek persze méretkorlátai vannak.

Fliegl ASW letoló kocsik átrakó csigával:

A szakmailag fogékonyabb gazdálkodóknak inkább a Fliegl ASW letolókocsit ajánljuk átrakócsiga adapterrel. Ez a kocsi az ürítést nem billentéssel, hanem a homlokfal hátratolásával tudja elvégezni, és így a hátulra szerelt adapterekhez (jelen esetben átrakó csigához) nagyon jól szabályozhatóan juttatja el az anyagot. Legfőbb előnye, hogy elmarad az alsó fekvő csiga, és a velejáró hátrány, a szemtörés.

Előnye még, hogy az átrakócsiga hátul van, így vetőgép töltésére alkalmas, valamint hogy a beruházási költség kisebb. Ezek a csigák 400 vagy 500 mm átmérővel kérhetők. Betakarítás után a kocsi más szállítási feladatra használható, illetve egyéb adapterek szerelhetők fel rá, a használhatóság idejét megnövelik, a megtérülés idejét pedig lecsökkentik.

A letolókocsik (ASW) használata az ismert előnyök miatt tovább fog terjedni. Ezért a Fliegl folyamatosan fejleszti ezt a legkorszerűbb szállítási eszközt.

Permetező Unimog és öt felújított MB-Trac - Mercedes traktorszerelem Dunavecsén

2019. december 9. 14:38

Az elmúlt évtizedek egyik legkultikusabb márkáját jelentette és jelenti a Mercedes háromágú csillaga. Dunavecsén azonban nem személyautók viselik az emblémát, hanem mezőgazdasági gépek. Amikor ott jártunk, öt MB Trac és egy Unimog sorakozott fel Kiss László családi gazdaságának udvarán, hiszen egyetemista fiával már régóta imádja és gyűjti a német gyártmányú, univerzális erőgépeket.

Gépészet Videó

BKT gumiabroncsok az Agritechnicán

2019. december 2. 10:47

A Balkrishna Industries Ltd. (BKT) indiai gumiabroncsgyár a terepjáró abroncsok specialistája. A cég 1987-es alapítása óta foglalkozik a mezőgazdasági, ipari, földmunkagép, bányászati, ATV, és kertészeti járművek gumiabroncsainak fejlesztésével és gyártásával.

CLAAS roadshow a BME-n

2019. november 28. 04:54

A BME Sportközpont mögötti területen az érdeklődők első kézből szerezhettek információkat a 2020-as CLAAS UniTech mérnökversenyről.

Videó a jövő és a jelen legjobb traktorairól - Robottraktorok és drónok Hannoverből

2019. november 26. 17:41

Az Agritechnica alatt a látvány- és márkakavalkádban egyértelműen kiemelkedtek az olyan gépek, amelyek a erőteljes mezőgazdaság átalakulását vetítették előre.

Gépészet Videó

A hat tonnát is meghaladja az őszi búza termésátlaga Tolna megyében

2019. július 19. 08:03

Az idei termésátlag országos összehasonlításban Tolna megyében a legjobb, az aszályos ősz és tél után a májusi csapadék segítette a kalászosok fejlődését.

A jó minőségű szálastakarmányokhoz éles kések kellenek!

2019. március 14. 09:13

Az AQUA NON STOP COMFORT késélezőben a 2019-es évtől integrált LED-es belső világítás is található. Így a gép kezelője a köszörülés folyamatát mindig jól láthatja és felügyelheti.

Már csak a cukorrépa betakarítása maradt

2018. november 9. 07:47

A cukorrépa kivételével befejeződött az őszi szántóföldi növények betakarítása, kukorica, napraforgó és szója termésekből megfelelő árualap áll rendelkezésre, biztonságos az ország ellátása, és jelentős mennyiség marad exportra is.

A napraforgó és a szója betakarítása - Állományszárítás és kipergéscsökkentés egy menetben, az Arysta ajánlásával

2018. augusztus 21. 18:05

A napraforgó és szója állományszárítása az elmúlt években egyre kevésbé megkerülhető technológiai elemmé vált. Ennek okai csak részben kereshetők a növények biológiai tulajdonságai között.