Gépészet
Gépészet

Új fejlesztések a vetés precizitásának növelésére

Új fejlesztések a vetés precizitásának növelésére

Agrofórum Online

A Precision Planting cég (Tremont, Illinois, USA) új fejlesztéseit, amelyekkel a meglévő vetőgépek intelligensé tehetők, a 2019-es téli konferencián (2019Winter Conferene) mutatta be.

A Precision Planting cég újdonságai:
• SmartDepth mélységállító rendszer,
• FurrowForce barázdazáró rendszer,
• 20/20 monitor applikáció.

Komplett vetőegység

SmartDepth mélységállító rendszer

A talajnedvesség által szabályozott automatikus vetésmélység-állítási rendszert az amerikai Precision Planting cég fejlesztette ki, kukorica, szója és egyéb precíziós vetésű soros növények számára.

A SmartDepth rendszer a cég 20/20 inch méretű, a traktor vezetőfülkéjében elhelyezett monitorjához kifejlesztett új szabályzó szoftverből és a cég SmartFirmer barázdamélység nedvességmérőjéből áll. A szoftver, az adatok alapján elektromos motor által működteti az egyes vetőelemek mélységállító szerkezetét annak érdekében, hogy megtalálja azt a minimális mélységet, ahol a szükséges nedvességtartalom rendelkezésre áll.

SmartDepth: az új mélységszabályozó berendezés a Precision Planting cégtől

A Precision Planting cég felhívta a figyelmet a termelők megbízható vetési mélység iránti igényére, mivel a száraz talajba történő vetés késlelteti a mag csírázását, kelését aminek terméscsökkenés lesz az eredménye. A szükségesnél mélyebb vetés szintén késlelteti a kelést, a megfelelő nedvességű sekély talajréteghez képest.

Vetőelemenkénti elektromos mélységállító berendezés

A kezelő által történő maximum és minimum mélységhatárolás lehetővé teszi a legsekélyebb vetési mélység elérését, ahol a talaj nedvességállapota megkívánt mértékű

A SmartDepth berendezést használva, a vetés kezdetekor a vezető a 20/20 monitoron először beállítja a kívánt talajnedvesség értékét, majd a minimum és maximum vetésmélységet. A beállított értékek megerősítése után, a vetőgép a határértékek között automatikusan a legsekélyebb vetési mélységben dolgozik, ahol a talaj nedvességállapota a megkívánt mértékű. Az új rendszer jelenleg tesztelési állapotban van.

FurrowForce barázdazáró rendszer

Furrow Force barázdazáró rendszer

A Furrow Force barázdazáró rendszer szenzorokkal méri a tömörítőkerékre ható erőt és azt megjeleníti a fülkében lévő 20/20 SeedSense monitoron, ezáltal lehetővé téve a kezelő számára a módosítás lehetőségét.

A rendszer két lépcsős módszerrel végzi a barázdazárást és a talaj tömörítését. Az első lépésben a nyomókerekek vízszintes irányban mozgatják a talajt, megszüntetve a légzsákokat. A második lépésben a tömörítőkerekek létrehozzák a gyors csírázáshoz szükséges talajtömörségi állapotot. A tömörítőkerekeken erőmérő cellák helyezkednek el, amelyek meghatározzák és a 20/20 monitoron kijelzik a terhelés mértékét a másodperc töredéke alatt. Ezzel a rendszerrel egyszerűen, gyorsan és automatikusan lehet alkalmazkodni a táblán belüli eltérő körülményekhez.

20/20 monitor applikáció

20/20 SeedSense monitor

A vetés adatai a monitoron

A 20/20 Connect applikáció, a Precision Planting cég 20/20 monitorának harmadik generációja, amely lehetővé teszi a farmer számára a vetés ellenőrzését okostelefonon vagy tableten.

Normál esetben, ha a farmer meg akar győződni a gép pontos beállításáról, akkor ki kell szállni a fülkéből és hátra kell menni a vetőgéphez. Ha viszont rendelkezik az új 20|20 Connect App applikációval és egy Gen 3 20|20 monitorral WIFI környezetben, akkor az ellenőrzést mobilon végezheti.

A 20|20 applikáció segíti a farmert a vetőgép precíz beállításában és működésének ellenőrizésében, valós időben megjelenítve a körülményeket, a vetés paramétereit. Ezekkel a lehetőségekkel kihasználható a vetőgép képessége, maximalizálható a vetés pontossága, s így növelhető a termés mennyisége.

Forrás: Peter Hill, Future Farming; https://www.precisionplanting.com

Függesztett, nagyteljesítményű Horsch vetőgépek az amerikai piacon

Az új Maestro RC vetőgépek tartalmazzák a vontatott változatoknál megismert innovációkat, beleértve az elektromos adagolást és a központi magtartályt.

John Deere gépet megbízható kereskedőtől

A Gépközvetítő Kft. alapvetően új- és demó John Deere gépek, eszközök beszerzésével- és értékesítésével foglalkozik. Az általunk biztosított „gépközvetítés egy komplex szolgáltatást jelent, magában foglalja a gép kiválasztását, finanszírozását, műszaki vizsgáztatását, névre írását, igény szerint házhoz szálltását, szerviz- és alkatrész ellátását, esetleges garanciális/szavatossági ügyintézését is.

A Vredestein hosszabb élettartamú gumiabroncsokat mutatott be a kis- és nagy teljesítményű traktorok számára a SIMA kiállításon

A Vredestein a párizsi SIMA nemzetközi mezőgazdasági kiállítás keretén belül bemutatta legújabb Traxion traktorabroncsait az európai piac számára. A vállalat kiállította a kistraktorokhoz tervezett vadonatúj Traxion 65/70 gumiabroncsokat, valamint a nagy teljesítményű traktorok számára kifejlesztett Traxion Optimall VF választékának legújabb abroncsméreteit.

Racionálisabb kijuttatás, magasabb hozamok - Precíziós gazdálkodás a Búzakalász Kft.-nél

A Fejér megyei Búzakalász Kft. Füle település térségében működik 1400 hektár bérelt területen, ami mellett 700 hektáron teljes integráció is zajlik. Az őszi búza, az őszi árpa, a napraforgó, a repce és a kukorica mellett termesztenek cukorrépát, és zöldborsó vetőmag előállítással is foglalkoznak. Emellett a cég egy sertésteleppel is rendelkezik, ahol korábban tenyésztés, ma azonban csak hizlalás történik.

Gépészet Videó

KITE: Legyen a vízügy szívügy!

Együttműködési megállapodást írt alá az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a KITE Zrt. vezetője az aszály- és belvízkárok mérséklésének érdekében.

2018. április 19. 07:34

Senki ne vegyen permetező drónt!

A rendezetlen jogszabályi környezet miatt permetezési célra jelenleg tilos drónokat használni. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara – a társszervezetekkel egyetértésben – sürgeti a szükséges szabályozás megteremtését.

2019. március 12. 13:47

Precíziós fejtrágyázás

Az Isaria Fritzmeier növényszenzor segítségével lehetőségünk adódik kalászos és kapás szántóföldi kultúrákban aktuális igény szerint, valós idejű, helyspecifikus tápanyag-ellátásra.

2018. április 24. 06:20

Hazánkba is megérkeztek a mezőgazdasági robotok - Naïo agrobotok a magyar földekre

Egy Naïo agrobot jelenleg nem olcsó beruházás, hiszen a viszonylag kis darabszám miatt a legegyszerűbb mezőgazdasági robot is 26 ezer euró, tehát nagyjából 7-8 millió forint.

2018. március 6. 08:34