Gyomirtás
Gyomirtás

Költségcsökkentés és környezetkímélés – Mechanikai gyomirtás a bácsai földeken

Költségcsökkentés és környezetkímélés – Mechanikai gyomirtás a bácsai földeken

Agrofórum Online

Kevesebb szerhasználat, környezetkímélő technológia, kisebb ráfordítás. A mechanikai gyomirtás számos előnnyel rendelkezik, ám intenzív kukoricatermesztés csak a vegyszeres kezeléssel együtt képzelhető el igazán hatékonyan.

A Győr melletti Bácsán már március végén elkezdték a kukorica vetését, hogy a klímaváltozást, a szárazságot és a nagy meleget könnyebben átvészelje a növény. A csapadékos és hűvös május azonban lelassította az állomány fejlődését. “Jelenleg minimális előny állapítható meg a szokott időben, áprilisban elvetettekkel szemben” – mondta el az Agrofórum kérdésére Galambos Csaba növénytermesztési ágazatvezető. A gyomnövényeknek ugyanakkor a több mint 2000 hektáron, a Szigetköz alsó csücskében növénytermesztést folytató Bácsai Agrár Zrt.-nél is kedvezett a májusi időjárás. Főleg, hogy a vegyszeres kezelést követően az első mechanikai gyomirtás az eső és a nedves talaj miatt elmaradt, csak jelentős csúszással tudták elvégezni.

“A vegyszeres kezelést jellemzően háromleveles állapottól kezdjük meg, ilyenkor már van olyan vegyszer, amit rendszeresen alkalmazunk. Június elején pedig utánanyúlunk ennek a kezelésnek, mechanikai módszerrel is elvégezzünk a gyomirtást a sorközökben. A technológia segítségével a talaj felső rétegét is meg tudjuk mozgatni, levegőhöz juttatjuk a kukorica gyökereit, miközben a nedvességét is megőrizzük” – fogalmazott a szakember, aki hozzátette, hogy a májusban lehullott nagy mennyiségű eső után, a területeikre jellemző, betömődésre hajlamos talajok esetében nagyjából 3 centiméter mélységben dolgoznak a kapák. A lazább talajokon ugyanakkor elég lehet a 1,5-2 centiméter is, hogy a gyomokat elvágjuk a gyökérnyaknál.

Költségcsökkentés, környezetkímélés

A módszer előnye a vegyszeres védekezéssel szemben, hogy kisebb a szerhasználat, így a mechanikai, sorközművelő kultivátorral végzett gyomirtás környezetkímélő, emellett pedig jelentős költségek is megtakaríthatók a második permetezés kiváltásával. A két technológia ugyanakkor együtt alkalmazva, komplexen igazán hatékony. “Nagyon fontos a költségszámítás, hiszen kétszer is rámehetek vegyszerrel a kukoricára, de lehet, hogy az már nem éri meg” – tette hozzá Galambos Csaba.

A Bácsai Agrár Zrt. területein sokat küszködnek a parasztemberek által csak tüskének hívott mezei acattal, de elterjedtek a keserűfűfélék, és a szulákfélék is. Az egyszikűekből pedig a kakaslábfű, valamint a kölesfajok adják a legtöbb munkát.

Osztrák munkagép érzékelővel

Az optimális az lenne, ha tavasszal legalább kétszer meg lehetne járni a vetéseket. Az első mechanikai gyomirtás már 3-4 leveles kukoricában is elvégezhető, hiszen a gépre szerelhető védőlemezek megóvják a kisméretű növényeket. Az idei évben az időjárás miatt azonban eddig csak egyszer értek végig a napraforgón, és néhány napja kezdték meg munkát a kukoricatáblákon. A technológia viszont már régóta alkalmazott megoldás Bácsa határában.

“Ezt az osztrák gyártmányú Einböck Chopstar sorközművelő kultivátort hat éve vásároltuk, azóta használjuk. Nyolcsoros technológia, amivel a szintén nyolcsoros KUHN vetőgépünk után tudjuk elvégezni a gyomirtást. A szerkezetet a munkagépen található fotocellás érzékelő vezeti végig a soron, ami nagyon hatékony. Bár időként vannak technikai problémák, szinte hibátlanul megy a táblákon úgy, hogy nincsen kiekézés” – tudtuk meg Galambos Csabától.

Az érzékelő nagyon nagy segítséget jelent a gépkezelőnek is, hiszen így sokkal kisebb a hibázási lehetőség. “A pilótának csak a gépet kell vezetnie a soron, a többi munkát a számítógép és a traktor hidraulikája végzi el. Nagyon jó, hogy nem kell hátrafordulni, mindig nézegetni, hogy borulnak-e a növények, vagy hogy miként dolgozik a gép. Elég a visszapillantó tükröt használni” – mondta el gyakorlati tapasztalatait Petrovics Gábor, a Bácsai Agrár Zrt. traktorosa.

A gépkezelő az Agrofórumnak azt is elárulta, hogy a területteljesítmény és a munkasebesség nagyon függ a talaj minőségétől, valamint a kukorica méretétől, így 6-tól egészen 13 km/h-ig lehet haladni a sorközökben.

A 8 soros kultivátorral naponta nagyjából 35 hektárnyi területen végezhető el a mechanikai gyomirtás, a módszert pedig addig érdemes alkalmazni, amíg a traktorral haladni lehet az állományban, amíg a kukorica nagyjából térdig ér. A technológia másik előnye, hogy ezt akár műtrágya-kijuttatással is kombinálni lehet, így a Bácsai Agrár Zrt.-nél vélhetően ez lesz az egyik következő fejlesztés.

Elkezdődött a pollenszezon előtti visszaszámlálás

2019. június 15. 11:37

A meteorológiai előrejelzések a június elkövetkező dekádjára továbbra is meleg, de ugyanakkor záporokkal tarkított időjárást prognosztizálnak, ami a parlagfű növekedése szempontjából ideális.

Medallon Premium - a tarlókezelés hatékony eszköze

2019. június 13. 11:28

A tarlókezelés kihagyhatatlan művelési elem. Ezzel az egyszerű, jól tervezhető gyomirtási beavatkozással tudunk a legtöbbet tenni azért, hogy a területeinken ne szaporodjon a gyommagkészlet, visszaszorítsuk az állományból nehezen irtható, gyakran már rezisztenciát mutató évelőket. Utána szebb, könnyebb és olcsóbb a következő évi gyomirtás.

A kukorica és a gyomnövényei közötti kölcsönhatások

2019. június 7. 04:36

A kukorica egyik legfontosabb szántóföldi növényünk. Termesztésének sikerességét jelentősen befolyásolja az, hogy a gyomnövények elleni védekezési eljárások mennyire hatékonyak.

Parlagfű: mikor és hogyan védekezzünk ellene?

2019. május 25. 15:36

Ma már nem kétséges, hogy a parlagfű elleni védekezés csak kaszálással nem oldható meg. Az összeállításban választ találnak arra a kérdésre, hogy miért szaporodott el a parlagfű, továbbá melyek a hatékony védekezés sarokkövei.

Innováció és termékminőség...

2018. március 14. 11:38

Ideális magágyat szeretne optimálisan frakcionált talajszerkezettel? A költségtakarékos gyomkezelés mellett a talajnedvesség megőrzése is követelmény?

Einböck Aerostar Exact és Rotarystar precíziós gyomfésűk (+VIDEÓ)

2017. november 13. 16:09

Az EINBÖCK gépek közül az AEROSTAR EXACT és ROTARYSTAR gyomfésűket is videóban mutattuk be.

Einböck Chopstar és Row Guard – Precíz sorközművelő a Vektor-Holding Kft.-től (+VIDEÓ)

2017. november 9. 19:18

Az EINBÖCK gépek közül a CHOPSTAR és ROW GUARD típusokat is videóban mutattuk be az Agrofórum honlapján.

EINBÖCK TAIFUN - Mulcs magágykészítő akár szervestrágya bedolgozásra is (VIDEO)

2017. október 17. 17:13

Az EINBÖCK TAIFUN gép felszerelhető köztesnövény vetésére alkalmas vetőegységgel is.