Gyümölcs
Gyümölcs

A körtetermesztők rémálma: a füstös szárnyú körtelevélbolha

A körtetermesztők rémálma: a füstös szárnyú körtelevélbolha

Agrofórum Online

Magyarország megfelelő földrajzi adottságokkal rendelkezik, hogy a hazai gyümölcstermesztők megfelelő minőségű és mennyiségű körteterméssel lássák el mind a belföldi, mind a külföldi piacokat. Az elmúlt évtizedekben sikeresen megőriztük a klasszikus, Magyarországon közkedvelt körtefajták hírnevét, de az európai uniós szerkivonások hatására egyre nehezebb megvédeni körteültetvényeinket a különböző kártevőkkel szemben.

Ezt a tényt az évről évre csökkenő ültetvények száma is jól mutatja – de vajon tényleg esélytelen a küzdelem, vagy a technológiai fejlődés új lehetőséget tartogat számunkra?

A magyarországi körtetermesztés mára 2400-2500 ha-ra zsugorodott, ez a termőterület két fő termőkörzetre osztható fel, ezek a területek képesek biztosítani a legoptimálisabb mikroklimatikus viszonyokat és talajadottságokat a különböző fajták számára.

A nyugat-dunántúli és az északkeleti termőkörzet mondható a legjelentősebbnek. Nagykanizsa környékén vannak régóta ültetvények, ezen kívül a Bodrog völgye és a Felső-Tisza-vidék jelentőségét kell kiemelni. A Magyarországon termesztett több száz éves európai körtefajták piacképessége a mai napig stabilnak mondható.

A ’Vilmos’, ’Bosc kobak’, ’Packham’s Triumph’ és ’Clapp kedveltje’ töretlenül nagy sikernek örvendenek a hazai fogyasztók körében. Kiváló élvezeti értékük és szerteágazó felhasználhatóságuk miatt továbbra is perspektivikus választás lehet a termelők számára.

A Pyrus communis, azaz a nemes körte növényvédelme azonban a legtapasztaltabb szakembereknek is képes fejfájást okozni. A számos kórokozó és kártevő közül kiemelkedik a füstösszárnyú körtelevélbolha, kártétele esetén ugyanis a gyümölcs, a hajtás és a levél is károsodhat.

A kártevő elszaporodása képes megpecsételni az ültetvény további sorsát. Tömeges gradáció esetén a kolóniákban élő lárvák szívogatják a fiatal hajtásokat, ezért annak növekedése lelassul, rosszabb esetben leáll.

A fa levelei deformálódnak, illetve lehullanak, a lárvák mézharmatot termelnek, amivel bevonják a levelek és a gyümölcsök felületét, így azon könnyen megtelepedhet a korompenész is. A szívogatásuk által rövidült hajtásvégek érzékenyebbek lesznek a tavaszi fagyokra is.

A kártevőnek évente 5-6 nemzedéke van, ezért is nehéz ellene védekezni, hiszen egész évben számíthatunk a kártételére. Az egyedszám nagyságát a téli fagyok mértéke is befolyásolja, a telet a kéregrepedésekben, illetve a lehullott deformált levelek alatt vészelik át. 

A kártevő elleni növényvédelmi műveletek ebből kifolyólag több tényezőből állnak, a megfelelő sor- és tőtávolsággal és helyesen elvégzett metszési munkákkal egy jól szellőző, permetlé által jól fedett lomboronát hozunk létre, az őszi és tavaszi lemosó permetezésekkel, illetve a lehullott levelek mulcsozásával tovább gyéríthetjük az áttelelő állományt.

A körtefaj jellemzője, hogy a légköri aszályra rendkívül érzékeny, ennek hatására gyorsan felreped a törzsön lévő epidermisz, és ez tökéletes búvóhelyet biztosít a kártevők számára. Ezért érdemes 2-3 évente ledörzsölni a gyümölcsfák törzsének az elszáradt részeit, illetve egy meszes-rezes péppel bevonni a kezelt törzset.

Ezáltal nem melegszik fel olyan gyorsan a fa törzse, illetve fertőtlenítjük a különböző kártevők és kórokozókkal szemben. Szexferomon csapda alkalmazásával, illetve az időjárási feltételek megfigyelésével képesek vagyunk monitorozni a rajzások kialakulását.

Idén, sajnos, két növényvédő szer hatóanyagot is visszavontak a kereskedelemből, 2024-ben már sem az abamektint, sem a diflubenzuront nem használhatják a szakemberek a védekezés során.

A füstösszárnyú körtelevélbolha jelentősen gyéríthető az 5-6 fánként a törzsre erősített hullámpapír csapdákkal. Illetve az átgondolt műtrágyaadagokkal elkerülhetjük a túlzott hajtásnövekedést, amely sok esetben vonzza a kártevőket.

A biológiai növényvédelmi módszerek között említhetjük meg a különböző ragadozó ágensek betelepítését. Ezek közül említhetjük meg az Anthocoris és Orius fajokat. Ezen ragadozó poloska fajok képesek gyorsan elterjedni az ültetvényben, és sikeresen visszaszoríthatják a káros körtelevélbolhák egyedeit.

(Fotó: NickyPe/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Csoda lenne, ha nem lenne drága a meggy, kisebb termés várható belőle

2024. június 9. 08:10

A magyarországi ültetvényekben jelenleg látható kép alapján 50-57 ezer tonna közé becsülhető az idei meggytermés.

Így lesz dús a málna- és szederbokrunk

2024. május 9. 07:10

A málna- és szederbokrok szeretik a napos, jól szellőző területeket. Ügyeljünk arra is, hogy megfelelő távolság legyen a bokrok között.

Naspolya: gyakorlati útmutató és tippek a sikeres otthoni termesztéshez

2024. május 8. 07:10

Magyarországon bizonyos területeken termeszthető, különösen az ország déli részén, ahol enyhébb az éghajlat.

Ha nyüves a cseresznye, akkor az bizony cseresznyelégy

2024. május 7. 07:10

Lárváit a cseresznye héjába rakja, és azokból a lárvák kiköltődve táplálkoznak a gyümölcsben, ami csökkenti annak minőségét és értékét.

Mi okozza a kis körték hullását a fákról?

2023. július 1. 04:36

Mi okozza a kis körték lehullását a fákról? A képen látható tüneteknek köze lehet hozzá?

Mikor érett a körte? Hogyan tárolhatom?

2021. október 26. 05:34

A megfelelő időpontban végzett szüret nem csak a beltartalmi jellemzőket, hanem a gyümölcsök utóérését és tárolhatóságát is befolyásolja.

Rengeteg a tenni való a gyümölcsösben - ha szüretelni is akarunk

2019. március 27. 04:36

Az átlagosnál melegebb időjárás hatására teljesen virágba borult a kajszi, megkezdte virágzását az őszibarack, zöldbimbóban a cseresznye, meggy, szilva.

Hogyan lehet meghatározni a körtefajtákat?

2022. augusztus 17. 04:37

Szeretnék azonosítani pár körte-, illetve bogyós gyümölcsfajtát, amik már jó pár éve bőséges terméssel szolgálnak. Tudok róluk képet küldeni.