Gyümölcs

A sárga szilvák királynője: a mirabelle varázsa

Agrofórum Online

Kicsi, gömbölyű, aranysárga – a mirabelle szilva több mint egyszerű gyümölcs: egy gasztronómiai kincs, amely évszázadok óta meghatározza a francia Lorraine régió ízvilágát és identitását.

Fedezze fel ezt az aranyló mirabelle szilvát (Prunus domestica subsp. syriaca), mely apró, gömbölyű formájával és vékony héjával már messziről vonzza a tekintetet! Kivételesen édes, aromás ízével és élénk sárga héjával tűnik ki a többi szilvafajta közül.

A termesztés legfontosabb szempontjai

Termesztésének sikeréhez elengedhetetlen a megfelelő talajválasztás: válasszon jó vízelvezetésű, mélyrétegű, enyhén meszes talajt, amely elősegíti a gyökerek egészséges fejlődését! Ügyeljen arra, hogy a fa napfényben gazdag, szellős helyre kerüljön, így a gyümölcs aromája és édessége intenzívebben bontakozik ki!

Ne hanyagolja el a rendszeres öntözést a virágzás és a terméskötődés időszakában, mert ez biztosítja a bőséges termést és a gyümölcs lédússágát! Alkalmazzon átgondolt metszést a fa szerkezetének formálásához, amely elősegíti a levegő áramlását és csökkenti a betegségek kockázatát!

Hogyan metsszük a bőtermésű fát?

Bőséges termésének záloga a rendszeres és körültekintő metszés! Ügyeljen arra, hogy a fa korán tavasszal, még a rügyfakadás előtt kapjon formáló metszést, amely serkenti az új hajtások növekedését és elősegíti a gyümölcshozamot!

Távolítsa el a száraz, beteg vagy túl sűrűn álló ágakat, így javítva a fény- és levegőjárást a koronában, ami csökkenti a kórokozók megjelenésének esélyét. Gondoskodjon továbbá a talaj tápanyag-utánpótlásáról, különösen nitrogénben és káliumban gazdag trágyázással, hogy a növény erős maradjon és nagyobb, ízletesebb termést hozzon!

Az érett gyümölcs felismerése

A mirabelle szilva optimális érettségének megállapítása elengedhetetlen a legjobb ízélmény érdekében. Figyelje a gyümölcs élénk, aranysárga színének kialakulását, mely az érettség legmegbízhatóbb jele!

A túlérett mirabelle hamar veszít zamataiból és lédússágából
A túlérett mirabelle hamar veszít zamataiból és lédússágából

Tapintsa meg finoman a termést: az enyhén puha, de nem túl lágy állag azt jelzi, hogy ideje a szüretnek! Érdemes továbbá a gyümölcs jellegzetes, édes illatát is figyelembe venni, hiszen az aromák ilyenkor a legerőteljesebbek! Ne halassza túl a szedést, mert a túlérett mirabelle hamar veszít zamataiból és lédússágából!

Exportpiacon is értékes különlegesség

Kivételes íze és egyedülálló aromája miatt jelentős piaci értékkel bír, amelyet érdemes kihasználni az exportlehetőségekben is. Törekedjen arra, hogy a termést a lehető legjobb minőségben és frissességben szüretelje, így növelheti az eladhatóságot a nemzetközi piacokon!

Fektessen hangsúlyt a gondos csomagolásra és tárolásra, hogy megőrizze a gyümölcs színét és ízét a szállítás során! Ismerje meg a célországok fogyasztói igényeit, és igazítsa hozzá termelési és marketingstratégiáját, így erősítheti versenyképességét a globális piacon!

Képek: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Almaborhoz speciális fajták kellenek

2025. szeptember 12. 08:10

Az almabor-készítéshez különleges, magas tannin- és cukortartalmú fajták kellenek – világszerte új lendületet kapott a cider.

Miért pusztulnak a rügyek? A klíma és a fajtaválasztás a kulcs

2025. szeptember 10. 08:10

A kajszi és az őszibarack termésbiztonságát egyre jobban fenyegeti a klímaváltozás: korai virágzás, fagyérzékenység, veszélyben a termés.

A füge metszés nélkül is terem – de vajon jobban?

2025. szeptember 5. 08:10

A füge mediterrán eredetű növény, amely hazánkban is kedvelt gyümölcs. De vajon érdemes metszeni, vagy jobb, ha természetesen fejlődik?

Látszanak-e már a „látás technológia” fejlesztési eredményei?

2025. augusztus 28. 13:10

Kamerák és mesterséges intelligencia forradalmasítják a gyümölcsösökben a termésbecslést, ritkítást és betegségfigyelést.

Jégeső ellen védőháló alkalmazása intenzív gyümölcsültetvényekben

2018. április 16. 09:25

Az egyik veszélyeztető tényező a jégeső, aminek kivédésére egyre több gyümölcsültetvényt jégvédő hálóval szerelnek fel.

Nemzetközi Körte Szimpózium 2023

2022. június 27. 13:42

A XIV. Nemzetközi Körte Szimpózium remek lehetőséget kínál a körtével kapcsolatos legújabb kutatási és termesztéstechnológiai információk cseréjére.

Ízletes eperfajta, ami a lisztharmattal szemben is toleráns

2023. február 2. 10:41

Az új Marvella fajta egy olyan eper, amelyet a termesztési előnyök miatt fejlesztettek ki.

A hosszú időtartamú gyümölcstárolás legújabb kori kihívásai

2018. június 28. 06:42

A tárolás a gyümölcstermesztés folyamatának speciális része. Egyre inkább csak a legkiválóbb minőségű, jó ízű, jó húsállományú és tetszetős küllemű gyümölcsök adhatók el. A gyümölcstárolás a rövid távú (átmeneti) és a hosszú időtartamú tárolást különbözteti meg. Hazánkban az alma és a körte azok, amelyeket nagy mennyiségben hosszú idejű tárolásra termesztünk.