A cseresznye szedésének ideális időpontja a teljes érés állapota, mivel a gyümölcs nem utóérő. A szedést reggel vagy hűvös időben végezze, amikor a gyümölcs még feszes és nem melegedett át.
Szárával együtt szedje le, hogy meghosszabbítsa eltarthatóságát és elkerülje a cseresznye sérülését! Kerülje a gyümölcs rángatását; helyette finoman csavarja le a száránál fogva! Ha eső várható, gyorsítsa fel a szedést, mivel a nedvesség repedéseket okozhat a gyümölcsön! A szedést követően a gyümölcsöt hűvös, árnyékos helyen tárolja, hogy megőrizze frissességét!

Így tároljuk helyesen!
A frissen szedett cseresznyét hűtőszekrényben, 0-2 °C közötti hőmérsékleten tárolja, hogy akár egy hétig is megőrizze frissességét. Ne mossa meg a gyümölcsöt tárolás előtt, mivel a nedvesség elősegítheti a romlást; a mosást közvetlenül fogyasztás előtt végezze el! A fagyasztáshoz válogassa ki az ép szemeket, távolítsa el a szárakat és magozza ki őket.
Terítse szét a szemeket egy tálcán, és fagyassza le őket egyenként, majd helyezze át légmentesen záródó zacskóba vagy dobozba! Így a fagyasztott cseresznye akár 6 hónapig is eltartható, mélyhűtőben pedig akár egy évig is megőrzi minőségét. Kerülje a sérült vagy túlérett gyümölcsök fagyasztását, mivel ezek a fagyasztás során pépessé válhatnak!
Klasszikus és kreatív ötletek a cseresznye felhasználására
Sokoldalúan felhasználható a konyhában, legyen szó édes vagy sós ételekről. Készíthet belőle klasszikus süteményeket, mint a pite vagy cobbler, de kiválóan illik joghurtba, zabkásába vagy smoothie-ba is.

Íze remekül kiegészíti a sós ételeket is; próbálja ki grillezett húsokhoz vagy salátákhoz. Készíthet belőle házi szörpöt, lekvárt vagy chutney-t, amelyek egész évben felidézik a nyár ízeit. Kiváló alapanyag mocktailokhoz és koktélokhoz is, például cseresznyés sangria vagy margarita formájában.
Miért érdemes most cseresznyét fogyasztani?
Nemcsak finom, hanem számos egészségügyi előnnyel is rendelkezik. Gazdag antioxidánsokban, például antocianinokban, amelyek segítenek csökkenteni a gyulladást és védik a sejteket az oxidatív stressztől.
Fogyasztása elősegítheti a szív egészségét, csökkentheti a koleszterinszintet és a vérnyomást. Emellett javíthatja az alvás minőségét, mivel természetes melatonint tartalmaz. Rosttartalma támogatja az emésztést és hozzájárul a bélrendszer egészségéhez. A szezonban történő fogyasztás biztosítja a legmagasabb tápértéket és a legjobb ízt.
Képek: Pixabay