23℃ 16℃
június 8. Medárd, Helga
Gyümölcs

Cseresznye minden mennyiségben – fogyassza okosan!

Agrofórum Online

A cseresznye szedésének ideális időpontja a teljes érés állapota, mivel a gyümölcs nem utóérő. A szedést reggel vagy hűvös időben végezze, amikor a gyümölcs még feszes és nem melegedett át.

Szárával együtt szedje le, hogy meghosszabbítsa eltarthatóságát és elkerülje a cseresznye sérülését! Kerülje a gyümölcs rángatását; helyette finoman csavarja le a száránál fogva! Ha eső várható, gyorsítsa fel a szedést, mivel a nedvesség repedéseket okozhat a gyümölcsön! A szedést követően a gyümölcsöt hűvös, árnyékos helyen tárolja, hogy megőrizze frissességét!

Ha eső várható, gyorsítsa fel a szedést!
Ha eső várható, gyorsítsa fel a szedést!

Így tároljuk helyesen!

A frissen szedett cseresznyét hűtőszekrényben, 0-2 °C közötti hőmérsékleten tárolja, hogy akár egy hétig is megőrizze frissességét. Ne mossa meg a gyümölcsöt tárolás előtt, mivel a nedvesség elősegítheti a romlást; a mosást közvetlenül fogyasztás előtt végezze el! A fagyasztáshoz válogassa ki az ép szemeket, távolítsa el a szárakat és magozza ki őket.

Terítse szét a szemeket egy tálcán, és fagyassza le őket egyenként, majd helyezze át légmentesen záródó zacskóba vagy dobozba! Így a fagyasztott cseresznye akár 6 hónapig is eltartható, mélyhűtőben pedig akár egy évig is megőrzi minőségét. Kerülje a sérült vagy túlérett gyümölcsök fagyasztását, mivel ezek a fagyasztás során pépessé válhatnak!

Klasszikus és kreatív ötletek a cseresznye felhasználására

Sokoldalúan felhasználható a konyhában, legyen szó édes vagy sós ételekről. Készíthet belőle klasszikus süteményeket, mint a pite vagy cobbler, de kiválóan illik joghurtba, zabkásába vagy smoothie-ba is.

Sokoldalúan felhasználható a konyhában
Sokoldalúan felhasználható a konyhában

Íze remekül kiegészíti a sós ételeket is; próbálja ki grillezett húsokhoz vagy salátákhoz. Készíthet belőle házi szörpöt, lekvárt vagy chutney-t, amelyek egész évben felidézik a nyár ízeit. Kiváló alapanyag mocktailokhoz és koktélokhoz is, például cseresznyés sangria vagy margarita formájában.

Miért érdemes most cseresznyét fogyasztani?

Nemcsak finom, hanem számos egészségügyi előnnyel is rendelkezik. Gazdag antioxidánsokban, például antocianinokban, amelyek segítenek csökkenteni a gyulladást és védik a sejteket az oxidatív stressztől.

Fogyasztása elősegítheti a szív egészségét, csökkentheti a koleszterinszintet és a vérnyomást. Emellett javíthatja az alvás minőségét, mivel természetes melatonint tartalmaz. Rosttartalma támogatja az emésztést és hozzájárul a bélrendszer egészségéhez. A szezonban történő fogyasztás biztosítja a legmagasabb tápértéket és a legjobb ízt.

Képek: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A klímaváltozás fenyegeti a banán jövőjét

2025. május 30. 16:10

Klímaváltozás miatti hőhullámok, vízhiány és trópusi betegségek veszélyeztetik a banántermelést, ami drágulást és ellátási gondokat okozhat.

A Mathà-féle csapos metszés alapjai

2025. május 8. 08:10

A Mathà-féle metszés során eltávolítjuk a túlzottan erős, konkurens növedékeket és 3-4 rügyre metsszük vissza az egyéves vesszőket.

Tafrina utáni regenerálódás természetes megoldással: a Trichoderma és a Tricho Immun szerepe

2025. április 29. 05:40

A Tricho Immun egy magyar szabadalom alapján készült biostimulátor, amely koncentráltan tartalmaz Trichoderma gombát.

Mi jön a fagyok után? – Így gondozzuk a károsodott gyümölcsfákat!

2025. április 23. 08:10

Az elmúlt hetek faggyal kapcsolatos történéseit összegezve, több tíz milliárdos kár érte a hazai kertészeteket, de hiba lenne magára hagyni a gyümölcsfákat.

Intenzív a keleti gyümölcsmoly rajzása

2021. július 8. 05:03

Kajszin az előbbi levéltünetek mellett a termésen is okozhat megbetegedést a sztigmina, ami rontja a piaci értékét.

Megelőzhető a cseresznye- és meggyfák leveleinek szüret utáni sárgulása és hullása?

2023. augusztus 11. 04:36

Cseresznye- és meggyfáim levelei szüret után elkezdtek hullani, sárgulnak, és erősen megritkult már a lombjuk. Mit lehet tenni, megelőzhető?

Védekezzünk a levéltetvek ellen a gyümölcsösökben!

2020. március 31. 11:32

Az alig kifeslett levelű almafákon és ribiszkén máris jelentkeznek az első levéltetű szívogatás tünetei.

A meggy és a cseresznye tápanyag-utánpótlásának sajátosságai

2018. május 7. 14:24

Magyarországon sokan termelnek csonthéjas gyümölcsöt, azon belül pedig meggyet és cseresznyét, különböző termesztés-technológiák szerint.