14℃ 7℃
szeptember 29. Mihály, Gábor, Rafael Mirabella
Gyümölcs

Cseresznye minden mennyiségben – fogyassza okosan!

Agrofórum Online

A cseresznye szedésének ideális időpontja a teljes érés állapota, mivel a gyümölcs nem utóérő. A szedést reggel vagy hűvös időben végezze, amikor a gyümölcs még feszes és nem melegedett át.

Szárával együtt szedje le, hogy meghosszabbítsa eltarthatóságát és elkerülje a cseresznye sérülését! Kerülje a gyümölcs rángatását; helyette finoman csavarja le a száránál fogva! Ha eső várható, gyorsítsa fel a szedést, mivel a nedvesség repedéseket okozhat a gyümölcsön! A szedést követően a gyümölcsöt hűvös, árnyékos helyen tárolja, hogy megőrizze frissességét!

Ha eső várható, gyorsítsa fel a szedést!
Ha eső várható, gyorsítsa fel a szedést!

Így tároljuk helyesen!

A frissen szedett cseresznyét hűtőszekrényben, 0-2 °C közötti hőmérsékleten tárolja, hogy akár egy hétig is megőrizze frissességét. Ne mossa meg a gyümölcsöt tárolás előtt, mivel a nedvesség elősegítheti a romlást; a mosást közvetlenül fogyasztás előtt végezze el! A fagyasztáshoz válogassa ki az ép szemeket, távolítsa el a szárakat és magozza ki őket.

Terítse szét a szemeket egy tálcán, és fagyassza le őket egyenként, majd helyezze át légmentesen záródó zacskóba vagy dobozba! Így a fagyasztott cseresznye akár 6 hónapig is eltartható, mélyhűtőben pedig akár egy évig is megőrzi minőségét. Kerülje a sérült vagy túlérett gyümölcsök fagyasztását, mivel ezek a fagyasztás során pépessé válhatnak!

Klasszikus és kreatív ötletek a cseresznye felhasználására

Sokoldalúan felhasználható a konyhában, legyen szó édes vagy sós ételekről. Készíthet belőle klasszikus süteményeket, mint a pite vagy cobbler, de kiválóan illik joghurtba, zabkásába vagy smoothie-ba is.

Sokoldalúan felhasználható a konyhában
Sokoldalúan felhasználható a konyhában

Íze remekül kiegészíti a sós ételeket is; próbálja ki grillezett húsokhoz vagy salátákhoz. Készíthet belőle házi szörpöt, lekvárt vagy chutney-t, amelyek egész évben felidézik a nyár ízeit. Kiváló alapanyag mocktailokhoz és koktélokhoz is, például cseresznyés sangria vagy margarita formájában.

Miért érdemes most cseresznyét fogyasztani?

Nemcsak finom, hanem számos egészségügyi előnnyel is rendelkezik. Gazdag antioxidánsokban, például antocianinokban, amelyek segítenek csökkenteni a gyulladást és védik a sejteket az oxidatív stressztől.

Fogyasztása elősegítheti a szív egészségét, csökkentheti a koleszterinszintet és a vérnyomást. Emellett javíthatja az alvás minőségét, mivel természetes melatonint tartalmaz. Rosttartalma támogatja az emésztést és hozzájárul a bélrendszer egészségéhez. A szezonban történő fogyasztás biztosítja a legmagasabb tápértéket és a legjobb ízt.

Képek: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Gyümölcsfák metszése ősszel: mikor és hogyan érdemes?

2025. szeptember 23. 05:40

Az őszi metszés kiváló lehetőség a gyümölcsfák megfiatalítására és a következő szezonra való előkészítésére.

Innováció és több lábon állás, avagy hogyan csinálják Svájcban?

2025. szeptember 19. 08:10

UFO cseresznye, Redlove® alma és fóliatakarás – svájci példák, amikből a magyar termelők is inspirálódhatnak.

Almaborhoz speciális fajták kellenek

2025. szeptember 12. 08:10

Az almabor-készítéshez különleges, magas tannin- és cukortartalmú fajták kellenek – világszerte új lendületet kapott a cider.

Miért pusztulnak a rügyek? A klíma és a fajtaválasztás a kulcs

2025. szeptember 10. 08:10

A kajszi és az őszibarack termésbiztonságát egyre jobban fenyegeti a klímaváltozás: korai virágzás, fagyérzékenység, veszélyben a termés.

A meggy és a cseresznye tápanyag-utánpótlásának sajátosságai

2018. május 7. 14:24

Magyarországon sokan termelnek csonthéjas gyümölcsöt, azon belül pedig meggyet és cseresznyét, különböző termesztés-technológiák szerint.

Alanyt is válasszunk, ne csak fajtát!

2019. november 4. 13:06

A gyümölcsfák minden tulajdonságát az alany és a fajta együttesen határozza meg. Nemcsak a faméretet befolyásolja az alany, hanem minden növekedési és fejlődési jellemzőt, a gyümölcsök méretét, minőségét, érési idejét, sőt még az őszi lombhullás időpontját is.

Borsó nagyságnál lehullik az összes cseresznye - mi okozhatja ezt a jelenséget?

2024. május 26. 04:37

Szeretnék érdeklődni, hogy mi baja lehet a cseresznyefának. Szépen virágzott, most pedig mintegy borsó nagyságú, de megpirosodik és lehullik az összes apró cseresznye.

Meg lehet állapítani, hogy miért hullik a cseresznye termése?

2024. május 16. 04:39

Örömömre cseresznyefámon virágzás után idén sok termés kötött, szépen fejlődésnek indultak, de növekedésük leállt, mintha fonnyadnának. Megindult súlyos hullásuk is. Mi okozhatta? Utólag meg lehet állapítani? Befolyásolható-e a jelenlegi állapotuk?