Gyümölcs

Gyorsan romlik a nyári alma? Így tárolja helyesen!

Agrofórum Online

A nyári almák zamatosak, illatosak – és villámgyorsan meg is puhulnak, megbarnulnak, rothadásnak indulnak. Miért történik ez? Hogyan hosszabbíthatja meg az élettartamukat egyszerű otthoni módszerekkel? Mutatjuk a legjobb tárolási trükköket, hogy ne kelljen idő előtt kidobnia a friss termést!

Ezért romlik meg gyorsan

A nyári almák különleges, szezonális csemegének számítanak, de ha nem figyel oda a részletekre, néhány napon belül élvezhetetlenné válhat. Érdemes tudnia, hogy ezek a korai érésű fajták – például a ‘Fehér Transparent’, a ‘Paulared’ vagy a ‘Discovery’ nem az eltarthatóságukról híresek, sokkal inkább lédús textúrájukról és friss ízvilágukról. Pontosan ez a puhaság és víztartalom teszi őket sérülékennyé: gyorsan megbarnulnak, puhulnak, végül rothadásnak indulnak. Válasszon mindig érett, de nem túlérett gyümölcsöket, és keressen olyan példányokat, amelyek héja hibátlan!

A puhaság és víztartalom teszi őket sérülékennyé

Tudnia kell, hogy a nyári almák jelentős mennyiségű etiléngázt termelnek – ez az érési hormon nemcsak őket magukat, de a közelben tárolt más gyümölcsöket is gyorsabb romlásra készteti. Soha ne helyezze őket közvetlenül krumpli, hagyma vagy más érzékeny zöldség mellé! Ha nem ügyel erre, az egész tárolt mennyiség egyszerre kezdhet puhulni és foltosodni.

A mechanikai sérülések – akár egy enyhe ütődés a szüret során – elindíthatják a lebomlási folyamatot. Szánjon időt a gondos szedésre, és válogassa ki a gyümölcsöket még tárolás előtt! Csak az ép, egészséges almák alkalmasak arra, hogy akár néhány nappal is meghosszabbítsa eltarthatóságukat.

Így húzza el a frissességet 

Tartsa szem előtt, hogy a nyári almák sejtfelépítése lazább, mint az őszi vagy téli fajtáké, ezért nem alkalmasak hosszú távú tárolásra. A magasabb nedvességtartalom gyorsabb párolgást eredményez, ami az alma puhulásához és ízvesztéséhez vezethet. Óvja meg a gyümölcsöt a hirtelen hőmérséklet-ingadozásoktól, hiszen a túl meleg közeg felgyorsítja az érési folyamatokat!

Az, hogy a gyümölcs napokkal vagy akár hetekkel tovább élvezhetők maradjanak, elsőként válassza ki gondosan a tárolni kívánt gyümölcsöket! Csak ép, sérülésmentes, feszes héjú almákat helyezzen el későbbi fogyasztásra, hiszen minden nyomódás, horzsolás gyors bomlási folyamatokat indít el, amit egyetlen hűtő sem képes visszafordítani. Hűtőszekrény alsó, párásabb zónája – a zöldséges fiók – ideális környezetet biztosít a nyári almák számára. Ügyeljen arra, hogy ne zárja le teljesen a gyümölcsöket légmentesen: használjon perforált műanyag zacskót, lyukacsos papírzacskót vagy lazán betekert újságpapírt, hogy biztosított legyen a megfelelő légcsere!

Tartsa távol az almát más etilénérzékeny zöldségektől és gyümölcsöktől, mint például a burgonya, paradicsom vagy salátafélék! Az alma által kibocsátott érési gáz felgyorsítja a szomszédos termények öregedését, és visszahatva az almára is negatív hatással lehet. A legjobb, ha külön rekeszben vagy hűtőtasakban helyezi el a nyári almát – így megelőzheti a keresztromlást.

Odafigyelés 

Ne feledkezzen meg a rendszeres ellenőrzésről sem! Hetente legalább egyszer vizsgálja át a tárolt almákat, különösen ha nagyobb mennyiségről van szó, és távolítsa el azokat, amelyek puhulni, foltosodni kezdenek. Így megelőzheti, hogy a romlás átterjedjen az egész készletre, és hosszabb ideig megőrizheti a többi gyümölcs kiváló állapotát.

Képek: Pixabay.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Talajvizsgálat gyümölcsültetvények telepítése előtt

2025. október 17. 11:10

A gyümölcsültetvény sikerének alapja a talajvizsgálat: nélküle nem tudhatjuk, mire képes a földünk, és mit kívánnak a gyümölcsfáink.

A kövecsesség titka: mikor menthető meg a körtefa?

2025. október 11. 14:10

A kövecsesség sok kertész rémálma. De vajon mindig a fa hibája? Összegyűjtöttük, mi okozza, és mikor segíthet csak az újratelepítés.

Barna lett a birs? Ez a két fő oka!

2025. október 10. 14:10

A birs kívülről ép, belülről mégis barna? A jelenség mögött tápanyaghiány és gombás fertőzés is állhat – mutatjuk a különbséget!

Mit rontunk el az ültetéskor? – Fák, amik nem maradnak életben

2025. október 10. 07:10

A fiatal gyümölcsfák kiszáradása gyakori probléma az ültetés utáni időszakban. Az okok gyakran egyszerűek – de odafigyeléssel elkerülhetők.

Hogyan tároljam a burgonyát, hogy ne csírázzon ki és ne is rothadjon meg?

2022. december 28. 04:36

Arra a kérdésre szeretnék választ kapni, hogy hogyan tároljam a burgonyát, hogy ne csírázzon és ne rothadjon meg?

Miért barnul meg az alma gyümölcshúsa a magház körül?

2024. január 21. 04:38

A tavalyi almatermések húsa belül megbarnult, a héjon semmi tünet nem látható, ránézésre egészségesnek látszanak a gyümölcsök. A barnulás a magok körül fejlődött ki, nem egyenletes a megjelenése. Mi lehet a baj? Szeretném a jövőben megelőzni a betegséget.

Őszibarack fagyasztása: így kerülhető el a barnulás

2025. szeptember 22. 16:10

Fagyasszon barackot, és élvezze a nyár ízét télen is – egyszerű praktikákkal megőrzi a gyümölcs zamatos frissességét.

Hogyan tároljuk télen a betakarított zöldségeket?

2023. november 8. 07:10

Az őszi betakarítás sokkal több zöldséget és gyümölcsöt eredményez, mint amennyit el tudunk fogyasztani. A termés egy részét le lehet fagyasztani, be lehet főzni, de a többit hűvös kamrában, pincében, sötét helyen kell tárolni. Kérdés, hogy hogyan?