14℃ 7℃
szeptember 29. Mihály, Gábor, Rafael Mirabella
Gyümölcs

Gyorsan romlik a nyári alma? Így tárolja helyesen!

Agrofórum Online

A nyári almák zamatosak, illatosak – és villámgyorsan meg is puhulnak, megbarnulnak, rothadásnak indulnak. Miért történik ez? Hogyan hosszabbíthatja meg az élettartamukat egyszerű otthoni módszerekkel? Mutatjuk a legjobb tárolási trükköket, hogy ne kelljen idő előtt kidobnia a friss termést!

Ezért romlik meg gyorsan

A nyári almák különleges, szezonális csemegének számítanak, de ha nem figyel oda a részletekre, néhány napon belül élvezhetetlenné válhat. Érdemes tudnia, hogy ezek a korai érésű fajták – például a ‘Fehér Transparent’, a ‘Paulared’ vagy a ‘Discovery’ nem az eltarthatóságukról híresek, sokkal inkább lédús textúrájukról és friss ízvilágukról. Pontosan ez a puhaság és víztartalom teszi őket sérülékennyé: gyorsan megbarnulnak, puhulnak, végül rothadásnak indulnak. Válasszon mindig érett, de nem túlérett gyümölcsöket, és keressen olyan példányokat, amelyek héja hibátlan!

A puhaság és víztartalom teszi őket sérülékennyé

Tudnia kell, hogy a nyári almák jelentős mennyiségű etiléngázt termelnek – ez az érési hormon nemcsak őket magukat, de a közelben tárolt más gyümölcsöket is gyorsabb romlásra készteti. Soha ne helyezze őket közvetlenül krumpli, hagyma vagy más érzékeny zöldség mellé! Ha nem ügyel erre, az egész tárolt mennyiség egyszerre kezdhet puhulni és foltosodni.

A mechanikai sérülések – akár egy enyhe ütődés a szüret során – elindíthatják a lebomlási folyamatot. Szánjon időt a gondos szedésre, és válogassa ki a gyümölcsöket még tárolás előtt! Csak az ép, egészséges almák alkalmasak arra, hogy akár néhány nappal is meghosszabbítsa eltarthatóságukat.

Így húzza el a frissességet 

Tartsa szem előtt, hogy a nyári almák sejtfelépítése lazább, mint az őszi vagy téli fajtáké, ezért nem alkalmasak hosszú távú tárolásra. A magasabb nedvességtartalom gyorsabb párolgást eredményez, ami az alma puhulásához és ízvesztéséhez vezethet. Óvja meg a gyümölcsöt a hirtelen hőmérséklet-ingadozásoktól, hiszen a túl meleg közeg felgyorsítja az érési folyamatokat!

Az, hogy a gyümölcs napokkal vagy akár hetekkel tovább élvezhetők maradjanak, elsőként válassza ki gondosan a tárolni kívánt gyümölcsöket! Csak ép, sérülésmentes, feszes héjú almákat helyezzen el későbbi fogyasztásra, hiszen minden nyomódás, horzsolás gyors bomlási folyamatokat indít el, amit egyetlen hűtő sem képes visszafordítani. Hűtőszekrény alsó, párásabb zónája – a zöldséges fiók – ideális környezetet biztosít a nyári almák számára. Ügyeljen arra, hogy ne zárja le teljesen a gyümölcsöket légmentesen: használjon perforált műanyag zacskót, lyukacsos papírzacskót vagy lazán betekert újságpapírt, hogy biztosított legyen a megfelelő légcsere!

Tartsa távol az almát más etilénérzékeny zöldségektől és gyümölcsöktől, mint például a burgonya, paradicsom vagy salátafélék! Az alma által kibocsátott érési gáz felgyorsítja a szomszédos termények öregedését, és visszahatva az almára is negatív hatással lehet. A legjobb, ha külön rekeszben vagy hűtőtasakban helyezi el a nyári almát – így megelőzheti a keresztromlást.

Odafigyelés 

Ne feledkezzen meg a rendszeres ellenőrzésről sem! Hetente legalább egyszer vizsgálja át a tárolt almákat, különösen ha nagyobb mennyiségről van szó, és távolítsa el azokat, amelyek puhulni, foltosodni kezdenek. Így megelőzheti, hogy a romlás átterjedjen az egész készletre, és hosszabb ideig megőrizheti a többi gyümölcs kiváló állapotát.

Képek: Pixabay.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Gyümölcsfák metszése ősszel: mikor és hogyan érdemes?

2025. szeptember 23. 05:40

Az őszi metszés kiváló lehetőség a gyümölcsfák megfiatalítására és a következő szezonra való előkészítésére.

Innováció és több lábon állás, avagy hogyan csinálják Svájcban?

2025. szeptember 19. 08:10

UFO cseresznye, Redlove® alma és fóliatakarás – svájci példák, amikből a magyar termelők is inspirálódhatnak.

Almaborhoz speciális fajták kellenek

2025. szeptember 12. 08:10

Az almabor-készítéshez különleges, magas tannin- és cukortartalmú fajták kellenek – világszerte új lendületet kapott a cider.

Miért pusztulnak a rügyek? A klíma és a fajtaválasztás a kulcs

2025. szeptember 10. 08:10

A kajszi és az őszibarack termésbiztonságát egyre jobban fenyegeti a klímaváltozás: korai virágzás, fagyérzékenység, veszélyben a termés.

Mitől lett fekete foltos a dióbél?

2023. február 6. 04:37

Bár az idei évben jó diótermést szüreteltem, sajnos a termés tisztítása során sok foltos dióbelet találtam. A foltok sötétszürkéből feketébe hajlanak és letörölhetetlenek. Az interneten található fotók és leírások alapján nem tudom azonosítani a foltosodás okát. Kérem szíves véleményüket!

Az alma tárolásának hibái

2019. november 1. 10:58

J. Attila kérdése: Saját termelésű almáim között sok beteg, rohadt szokott előfordulni tárolás alatt. Mi okozza megbetegedésüket?

Tűzifa kérdések: erdei köbmétertől a száraz tűzifáig

2022. november 16. 05:36

A legjobban akkor járunk, ha tavasszal vásárolunk tűzifát és egész nyáron hagyjuk feldarabolva száradni. Ha nedves fával fűtünk, akkor igen komoly energiaveszteséggel számolhatunk.

Hatásos lehet még a tavaly lejárt szavatossági idejű permetszer?

2023. november 23. 04:36

Szeretném megkérdezni, hogy a 2022-ben lejárt Vegesol lemosó permetszert lehet-e még használni? Lesz-e hatékonysága?