Gyümölcs

Gyümölcsök tápanyag-utánpótlása lombon át

Agrofórum Online

Sok termelő kételkedik abban, hogy a lombon keresztül kijuttatott műtrágyák dózisa mire is elég, hiszen itt nem nagy mennyiségekről beszélünk. A teljes tápanyag-utánpótlást nem is tudnánk lombon keresztül megoldani. Nem is ez a célunk. Ezzel a technológiai elemmel segítjük a növényt, hogy a megfelelő fejlettségi állapotában ahhoz az NPK és mikroelem kombinációhoz jusson, amire a legnagyobb szüksége van.

A lombon keresztüli mikro- és makroelempótlás nagy előnye, hogy gyorsan és hatékonyan tudjuk a tápanyagot pótolni a növényeknek. Így az esetleges tápanyagfelvételi zavarokat hamar orvosolni tudjuk.

A mikroelemek nagy hatékonysággal pótolhatóak lombon keresztül a vegetációs időszakon belül. Ugyanakkor fontos a jó összetételű alap- és fejtrágya, amit célszerű a fenológiához igazított lombtrágyával kiegészíteni a vegetáció során több alkalommal.

Fontos, hogy tisztában legyünk az egyes makro- és mikroelemek növényben betöltött szerepével ezért pár gondolatban érdemes ezeket áttekinteni.

Főbb tápelemek szerepe:

Nitrogén elsősorban a levélben, hajtásban, termőrészekben és a gyümölcsben található. Legnagyobb igény rá az intenzív növekedési időszakban, illetve a gyümölcsfejlődés idején van. Rossz nitrogén-ellátottság esetén rügy-differenciálódási zavarok léphetnek fel. Gyengül a gyümölcsök kötődése és erős gyümölcshullás következhet be. Hiánya esetén a levelek aprók, halványzöld színűek, keskenyek. Hamar narancsvörös színbe mennek át és gyorsan lehullanak az ágakról.
Így kevés termőrügy alakul ki, kevesebb a virág, kisebbek a termések és halványabb a színük is. Nitrogén-túladagolás esetén a fák fogékonyabbá válnak a betegségekre, az intenzív hajtásnövekedés miatt a kártevők is jobban támadják (például a levéltetvek), valamint a fagyokkal szemben kevésbé ellenállóak, a termés színe és íze pedig gyengébbé válhat.

A foszfor a növények generatív szerveinek kialakulása szempontjából játszik nagy szerepet, egyenletes ellátása azonban az egész növény fejlődése szempontjából fontos. Legnagyobb igény erre az elemre a kezdeti fejlődés időszakában van. Hiány esetén növekedési zavarok lépnek fel, a lomb sötétzölddé, majd vöröses/lilás színűvé válik. Foszfor esetében a túladagolás elkerülésére érdemes odafigyelni, különösen meszes talajokon, mert cinkhiányt idézhet elő. Ennek az elemnek a hiányára pedig különösen érzékeny a meggy.

Kálium: a gyümölcsfák esetében a legnagyobb mennyiségben felvett tápelem. Fontos szerepet játszik a vízháztartásban, segít a fagy elleni védekezőképesség növelésében. Segít a betegségekkel szembeni ellenállóságban is. A termés minőségi paramétereinek fő meghatározója, de hiány esetén a hozam és a minőség is csökken. A kijuttatott kálium mennyiségét mindig a nitrogénhez viszonyítjuk. Ott, ahol nagyobb mennyiségű nitrogénnel dolgozunk természetesen a kálium arányát is emelni kell.

Felvétele a vegetációs idő előrehaladtával növekszik, a cseresznye különösen igényes a megfelelő káliumellátásra. Káliumból sokat használnak fel a meggyfák is, hiány esetén legyengülnek a fák, a termőképességük csökken, a levelek felfelé besodródnak a levélszélek bebarnulnak majd ezek a foltok összeolvadnak.  Jó káliumellátottság esetén javul a gyümölcsök színe, íze, tárolási paraméterei. Növekszik a növény szárazságtűrése, illetve a téli fagyokkal szembeni ellenálló képessége.

A káliumnak hatalmas szerepe van többek között az egységes színeződésre a termésérés során. Ezért például szilvaültetvények esetén, az érés előrehaladtával többször célszerű a káliumot lombtrágyaként kijuttatva egységesíteni az érést! (Fotó: szerző)

Kalcium: az élettani szempontok mellett a gyümölcsök pulton tarthatóságát leginkább befolyásoló elem. Hiánya esetén a fiatal levelek csúcsának elhalása jelentkezik. Túladagolása esetén antagonizmus, azaz vashiány tünetei jelentkezhetnek. Túlzott jelenléte gátolhatja még a vason kívül a magnézium, bór, mangán, cink és réz felvételét. Az alma tárolási paramétereit a legjobban befolyásoló elem a kalcium. Nagyon sok tényező befolyásolja ennek az elemnek a beépülését és felvehetőségét a növénybe. A túl magas hőmérséklet csökkenti a kalcium felvételt, ha rossz a talaj levegő-víz háztartása szintén csökken a felvehetőség.
Illetve befolyásolja az alany, illetve a fajta is. Cseresznyénél ki kell térni az éréskor lehulló csapadék hatására bekövetkező termésrepedésre. Ez komoly károkat okozhat még egy jól ellátott állományban is. Itt nagy gondot kell fordítani a megfelelő időben és módon elvégzett kalciumpótlásra. Ezt már a gyümölcsnövekedés időszakától, fajtától függően, több alkalommal is célszerű elvégezni. Ebben az időszakban ezt lombon keresztül tudjuk a leghatékonyabban kijuttatni.

Cseresznye termésrepedése az éréskor hulló csapadék miatt. Kalcium megelőző adagolásával csökkenthető a kár. (Fotó: szerző)

Magnézium: hiánya esetén a levél érközök erős sárgulása majd elhalása következik be, általában a főér mentén, két oldalon. Magnézium hiány esetén az erek és az erek menti szövetek színe nem változik!

Magnéziumhiány tünete szilva lombján (Fotó: szerző)

Bór: kiemelt jelentősége van a virágrügyek differenciálódása és a virágszervek képződése során, azaz befolyásolja a termékenyülést. A gyümölcstermő növények ezért sok bórt igényelnek. Hiánya esetén rossz a színeződés, rossz a kötődés, a fiatal levelek kicsik, sárgulnak, a hajtáscsúcsok torzultak, elhalnak.

Rézhiány esetén a levelek növekedése leáll, a levélszélek felpördülésével levélhullás kezdődik. A hajtáson csúcsszáradás jelentkezik, ún. „bosszorkányseprűség” alakul ki.

Vashiány klorózist okoz, mely a legfiatalabb leveleken kezdődik. Súlyos esetben a levelek teljesen kisárgulnak/fehérednek, (az erek is!), majd a levelek szélén a szövetek elhalnak. A vashiány gyakran úgy mutatkozik meg, hogy a talajlabor eredménye alapján van vas a talajban, azonban a vas felvételét sok tényező korlátozza, például a talaj magas mésztartalma. Ilyen esetekben a vasklorózisra a leggyorsabb megoldást a lombon át történő pótlás jelent.

Vashiány tünete almán (fotó: szerző)

Mangánhiány: finom érközi sárgulás, ami hasonlít a kezdődő vashiányra, de a mangán hiánya nem a legfiatalabb leveleken kezdődik. A sárgulás erősödésével úgynevezett hálós klorózis alakul ki, zöld erekkel, majd sárgásfehér pettyezettség is jellemző lehet.

Cinkhiány: általános tünete az aprólevelűség és a rozettás levélállás. A kis levelek teljesen sárgultak mereven felállóak, görbültek, töredezettek. A fő- és az oldalerek zöldek maradnak. Ez a hiány rossz hatással van a virágzásra és a terméskötödésre.

A mikroelem hiánytünetek elsősorban szélsőséges termőhelyi adottságok miatt léphetnek fel, például rossz levegő- és vízgazdálkodású talaj, szélsőséges pH értékek.

További alapelv, hogy a vegetáció során változik a növények tápanyag igénye. A tápanyag megosztásának három fontos pillére van:

  • Első a terméskötődés, hajtásnövekedés időszaka, melyben a minőséget befolyásoló NPK, illetve mikroelemek kielégítése a fontos.
  • Második a megfelelő minőségű termés jó káliumellátása.
  • Harmadik az állomány őszi nitrogénellátása a rügy-differenciálódáshoz és a téli, hideg környezethez való felkészüléshez.

Az adott időszakra leginkább szükséges lombtrágyát a növényvédelmi kezelésekkel együtt ki tudjuk juttatni. Azonban a keverés során mindig figyelnünk kell a korábbi tapasztalatokra és keverési próbát kell végeznünk! Figyelnünk kell a permetlé pH-jára is, hiszen a legtöbb lombtrágya esetén 5,5-6,5 közötti tartományban van az optimális pH.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

3+1 trükk, amikkel az alma sokáig friss marad

2025. szeptember 30. 11:10

Az alma gyorsan fonnyad, ha rosszul tárolja. Ismerje meg a titkokat, amelyekkel elkerülheti a pazarlást!

Gyümölcsfák metszése ősszel: mikor és hogyan érdemes?

2025. szeptember 23. 05:40

Az őszi metszés kiváló lehetőség a gyümölcsfák megfiatalítására és a következő szezonra való előkészítésére.

Innováció és több lábon állás, avagy hogyan csinálják Svájcban?

2025. szeptember 19. 08:10

UFO cseresznye, Redlove® alma és fóliatakarás – svájci példák, amikből a magyar termelők is inspirálódhatnak.

Almaborhoz speciális fajták kellenek

2025. szeptember 12. 08:10

Az almabor-készítéshez különleges, magas tannin- és cukortartalmú fajták kellenek – világszerte új lendületet kapott a cider.

Roncsolásmentes gyümölcsminőség-vizsgálat

2022. július 18. 14:42

A gyümölcs vizuális tulajdonságai vajmi keveset árulnak el annak ízéről.

A külső nem minden: másodosztályú zöldség-gyümölcs a Penny Marketben

2018. március 21. 14:33

A diszkontlánc hamarosan a nem szabványos méretű, formájú zöldségeket és gyümölcsöket is átveszi a magyar gazdáktól.

Tűzelhalás betegségre számíthatunk az almatermésű gyümölcsösökben

2019. április 13. 08:36

A kórokozó baktérium korábban zárlati (karantén) státuszú volt, ami ellen hatóságilag irányított, kötelező védekezést kellett folytatni valamennyi termelőnek. A betegség ellen ma is szükséges fellépni, de a növényvédő szeres kezelések csak pontos időzítés és megfelelő kijuttatás mellett biztosítanak védelmet.

Termesztett növényeink népi elnevezései

2023. március 21. 05:38

Mi fán terem a majombarack? Melyik gyümölcsünk a Boldogasszony csipkéje? Melyik fűszernövényre gondol az, aki Szent Antal füvéről beszél? A földialmának melyik részét fogyasztjuk, és kell-e a lestyános tyúkhúslevesbe löböstököt tenni?