Gyümölcs

Ha tél, akkor körteszezon

Agrofórum Online

A körte évszázadokkal ezelőtt sokkal jelentősebb szerepet játszott az emberi táplálkozásban, mint manapság. Sok helyen alapvető élelmezési cikknek számított, sokkal inkább, mint az alma. Mára megfordult a trend, és az alma vált a legjelentősebb mérsékelt égövi gyümölcsfajjá.

A körte jelentősége sokkal kisebb. A FAOSTAT adatai szerint a legutóbbi időszakban világszerte 25 millió tonna körte termett évente (ebben az ázsiai körték is benne vannak), az alma termésmennyisége viszont már meghaladta a 80 millió tonnát. Mi lehet ennek az oka? Ha jól belegondolunk, a legfőbb ok, hogy az almával könnyebb bánni, mint a körtével. Ez igaz a termesztésére, a kereskedelmére és a fogyasztására is. Ezért aztán a körte fajtaválasztéka is nagyon szűk, sokkal kisebb, mint az almáé, és nem nagyon vannak új körtefajták.

Táplálkozási szempontból sok előnye van a körtének az almához viszonyítva. Élelmi rost tartalma nagyobb, glikémiás indexe kisebb. Fontos megjegyezni, hogy most csak az európai körtékről, a Pyrus communis fajhoz tartozó fajtákról beszélünk, az ázsiai körtékről nem (ezekről külön olvashatnak röviden a keretes cikkünkben). A körtefogyasztás segítséget nyújt a szervezetünknek az allergének semlegesítéséhez, ezt tudományosan igazolták. Azoknak a termesztőknek, akik bátran belevágnak, és jól csinálják, a körte tisztességes jövedelmet biztosít. Van tehát fantázia ebben a gyümölcsben, de csak akkor lehet a termesztés volumenét növelni, ha a fogyasztás is növekszik.

A fogyasztó viszont csak akkor fog többet vásárolni, ha mindig kiváló minőséget kap, és megtanítjuk rá, hogy hogyan kell a körtével bánni. Mifelénk még kevés példa van rá, de Észak-Amerikában nagy erőfeszítéseket tesznek a körte fogyasztásának ösztönzésére, és ezzel párhuzamosan a technológia fejlesztésére is. Egy-két dolgot érdemes lenne eltanulni tőlük. A technológia minden elemét fejleszteni kell, a telepítéstől a szüreten át a piacra juttatásig, de bátran mondhatjuk, hogy a folyamat legkényesebb része az utóérlelés. Erre szeretnék egy kicsit részletsebben kitérni.

Tárolás és utóérlelés

A hosszú idejű tárolásra termesztett őszi és téli körtefajták gyümölcsei a szüretkor még nem fogyaszthatók. Szüreti időpontjukat úgy kell megválasztani, hogy a gyümölcsökben a keményítő lebomlás már elkezdődjön, de az érési folyamatok még ne induljanak be, a gyümölcsök húsa még kemény legyen. A tárolóban olyan körülményeket kell biztosítani, elsősorban a hűtéssel, esetleg a légtér összetételének megváltoztatásával is, hogy az utóérés ne induljon el, mert ha elkezdenek utóérni a körte gyümölcsök a tárolóban, akkor nem lesznek hosszú ideig eltarthatók. A tárolási technológia fajtánként más és más, és jelentősen eltér az almafajták tárolási technológiájától.

A lényeg az, hogy a körte gyümölcsöket szinte ugyanolyan állapotban vesszük ki a tárolóból, ahogy betettük (ha a hosszú idejű tárolás alatt minden rendben volt), és ebben az állapotban még nem fogyaszthatók, csak utóérlelés után. Az utóérlelés optimális körülményei sem egyformák a különböző fajtáknál, de leegyszerűsítve a problémát, néhány napig szobahőmérsékleten tartva a körtéket, azok szépen beérnek, húsuk puha, olvadó levű és jó ízű lesz, élvezeti érékük ekkor a legjobb. De csak rövid ideig, mert ebben az állapotban már nem tárolhatók sokáig. Vannak fajták, amelyeknél a héj színének változásával jól nyomon követhető az utóérési folyamat. A Vilmos körte és a Packham’s Triumph héja például zöldből szép sárga színűbe megy át fokozatosan (1. és 2. kép).

1. kép A Packham’s Triumph gyümölcsének héja szüretkor még zöld színű

 

2. kép Utóérlelés után válik fogyaszthatóvá a Packham’s Triumph, amikor húsa puha, olvadó levű és jó ízű, héja pedig sárga színű lesz

Más fajtáknál nincs lényeges küllemi változás, csak a gyümölcshús beltartalmi értékei alakulnak át és a húskeménység változik. Ilyen például a hazánkban nagy mennyiségben termesztett Bosc kobak fajta (3. kép).

3. kép Hazánk fő fajtája a Bosc kobak

Üzemi körülmények között vannak már olyan roncsolásmentes vizsgálati módszerek, amelyekkel ezeknél a fajtáknál is meg lehet vizsgálni, hogy hol tart az érés. Házi körülmények között a kocsány melletti rész enyhe megnyomásával győződhetünk meg érettségi állapotukról.

A körte tehát tipikusan utóérő gyümölcs, és ebből a szempontból nagyon hasonlít a banánhoz. Ha növelni szeretnénk a fogyasztását, hasonlóan kellene kezelnünk, mint a banánt. Mai felgyorsult világunkban egyre kevésbé várható el a vásárlótól, hogy a kőkeményen megvásárolt körtéket otthon érlelgesse, még ha tudja is, hogy azt hogyan kell csinálni. Ma világszerte egyre inkább elvárás, hogy a gyümölcs, amit a szupermarketben, vagy a piacon megveszünk, azonnal fogyasztható legyen. Ezt Amerikában 15-20 éve felismerték, és a körtét egyre nagyobb arányban utóérlelve kínálják az üzletekben.

Ehhez persze megfelelő infrastruktúra kell. A Wal-Mart nagykereskedelmi cég volt az első, amely a banánhoz hasonlóan utóérlelve kínálta a körtét, és ennek nagy sikere volt. Jelmondatuk szerint, csak a visszatérő vásárló a jó vásárló. 1993-ban építették ki logisztikai központjaikat a banán utóérleléséhez, és 2000-től ugyanezekben a kamrákban körte utóérlelése is folyik. A Vilmos körte, a Bosc kobak és a d’Anjou fajták utóérlelését etilén-kezeléssel és melegítéssel végzik, tapasztalataik szerint a többi fajta etilén-kezelés nélkül is eléri a fogyasztásra alkalmas állapotát néhány nap alatt, a megfelelő hőmérséklet beállításával.

Az etilén olyan természetes növényi hormon, amit a gyümölcsök maguk is termelnek, ez indítja be az érési folyamataikat, tehát a kezelések során semmilyen természetidegen vegyi anyagot nem használnak. Ezt fontos hangsúlyozni a mai környezettudatos világunkban. A körtetermesztők amerikai szakmai szervezete, kutatókkal együttműködve kidolgozta a különböző fajták tárolási és utóérlelési technológiáját, és ennek alkalmazására ösztönzik a termesztőket és forgalmazókat.

A Blue Star cég nagy kapacitásokat épített ki a körte kezelésére, a Wal-Mart-on kívül a Raley’s, a Thrifty Foods, az United Supermarkets és a Wegmans kereskedelmi cégek is saját utóérlelő kamráikban kezelt körtét kínálnak a polcokon. Hangsúlyozva, hogy a körte utóérlelésének módszerei fajtánként nagyon eltérőek, röviden ismertetjük legfontosabb elemeit: A forgalmazás előtt az addig –0,5 és +1 oC között tárolt körtéket fölmelegítik 12 óra alatt úgy, hogy a gyümölcshús 19 oC-os legyen (ez a hőmérséklet fajtától és kívánt utóérési sebességtől függően 16 és 21 oC között változhat). Ezt követően 24 órán keresztül etilén gázt pumpálnak a kamra légterébe, kb. 100 ppm/légköbméter töménységben.

Gondoskodni kell arról, hogy a kezelés a gyümölcsöket egyformán érje, ezt szolgálják a speciális légáteresztő csomagoló anyagok. A beinduló érés során keletkezett szén-dioxidot folyamatosan kivonják a tárolókamra légteréből. A CO2 tartalmat 1 % alatt kell tartani. A kamra légterében a páratartalomnak 90 és 95 % között kell lenni, a gyümölcsök apadási veszteségének elkerülése érdekében. Az etilén-kezelés után újból lehűtik a gyümölcsöket 10 és 16 oC közötti hőmérsékletűre, így 1-3 nap alatt elérik fogyasztásra alkalmas állapotukat. A további érési folyamatok leállítása érdekében 0 és +1 oC közötti hőmérsékletre lehűtve szállítják az üzletekbe, és hűtőpultból árusítják. A pulton tarthatósági idő maximum egy hét.

Ha etilén-kezelés nélkül történik az utóérlelés, akkor a hőmérséklet lépcsőzetes emelését javasolják. Ez azt jelenti, hogy 2-3 napig +5, +6 oC-on tartják a gyümölcsöket, majd 2-3 napig +10, +12 oC-on, ezt követően 2-3 napon át +15 és +18 oC közötti hőmérsékleten. Közben a húskeménység és a cukortartalom mérésével folyamatosan ellenőrzik a körték érettségi állapotát, és a kezelést szükség esetén módosítják. Az utóérlelés után újból lehűtve kell szállítani és értékesíteni a gyümölcsöket.

*

A körte fogyasztásának ösztönzése marketing eszközökkel is folyik, például nagyon sok, ebből a gyümölcsből készíthető ételrecept is található a honlapjaikon. A csomagolás is egyre sokfélébb. A „fogd és vidd” (grab and go) típusú, talpra állítható, lehegesztett, füles műanyag zacskókban kínált gyümölcsök például egyre népszerűbbek.

Tanulságként talán elmondható, hogy jelentősen növelhető lenne a körtefogyasztás, ha olyan logisztikai rendszert építenénk ki hozzá, amilyen a banán kezeléséhez és értékesítéséhez már évtizedek óta nálunk is működik. Emellett persze a reklámra és a marketingre is nagyobb hangsúlyt kellene fektetni.

Végül néhány internetes honlap, amelyeken bővebb információk találhatók a témáról: www.usapears.org, www.trade.usapears.org, www.goodfruit.com, www. thefruitgrower.co.uk

Házi körte és japán típusú körte

Ha a termesztett körtékről beszélünk, alapvetően két fajról van szó, amelyek nagyban különböznek egymástól. Európában és Amerikában a Pyrus communis faj fajtáit termesztik nagy mennyiségben, ezeket nevezzük házi körtének. Cikkünk ezekről szól, ezek igényelnek utóérlelést.

Ázsiában a japán típusú körtéket termesztik nagy mennyiségben, amelyek a Pyrus pyrifolia fajhoz tartoznak. Ezekre a fán beérő gyümölcsök jellemzők. Éretten szüreteljük, utóérlelést nem igényelnek, viszont csak rövid ideig tárolhatók.

Az európai házi körték (Pyrus communis) szüreti időszaka meglehetősen hosszú, nyár közepétől késő őszig érnek a fajtáik, amelyeket három csoportba szoktuk sorolni, és beszélünk nyári, őszi és téli fajtákról. A nyári fajták jelentősége kicsi, nincs nagy piaci értékük, mert kisméretű a gyümölcsük, gyorsan puhul, gyakran folyóssá válik belül, és nem tárolható. Az ebbe a csoportba tartozó fajtákat, mint például az Árpával érő körtét ültetvényekben nem termesztik, csak kiskertekben és szórvány gyümölcsösökben találkozhatunk velük. Az őszi fajták tipikus képviselője a Vilmos körte, amely világszerte nagyon népszerű, kiváló íze és nagyon jó beltartalmi értékei miatt.

Az ebbe a csoportba tartozó fajták 3-4 hónapig tárolhatók, ha a szüreti időpontot gondosan választjuk meg és jók a tárolási körülmények. A téli körték tárolhatók leghosszabb ideig, 6-8 hónapig is eltarthatók jó körülmények között. Hosszú idejű tárolásra ezeket kemény húsállománnyal szüreteljük, és a tárolás után utóérlelve fogyaszthatók. A téli fajták közül hazánkban a Bosc kobak és a Packham’s Triumph a legnépszerűbb. Nyugat-Európában töretlen a Coference fajta népszerűsége, Olaszországban pedig leginkább az Abate fetel fajtát kedvelik.

A Pyrus pyrifolia fajhoz tartozó japán típusú körtefajtákat nasi-nak, vagy nashi-nak is nevezik. Nálunk is találkozhatunk velük a boltokban az őszi időszakban, termesztésük azonban Ázsiában a legjelentősebb. Szüreti időszakuk rövid, augusztusban és szeptemberben érnek. Az egyik legkorábbi fajta a Tama, melynek gyümölcsei már július utolsó napjaiban szüretelhetők. Ezt követi a Kosui, amely Japán egyik fő fajtája. Augusztus végén szedhető a Hosui (4. kép) és a Nijissejki (5. kép). Szeptember második felében érik a Shinko.

4. kép A Hosui japán körtefajta gyümölcse

Magyarországon is próbálkoztak ezekkel a fajtákkal, a Dunántúl csapadékos, kiegyenlített klímájú területei alkalmasak termesztésükre. A nasi gyümölcse azonban szokatlan a magyar vásárlók számára, nem örvend túl nagy népszerűségnek. A kis kereslet miatt nem terjedtek el a hazai ültetvényekben. A japán típusú körték szüret után azonnal fogyaszthatók, fajtától függően 2-5 hónapig tarthatók el hűtőtárolóban.

5. kép A Nijissejki japán körtefajta gyümölcse

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Gyümölcsfajok tápanyag-tartalékolása télre

2024. november 15. 09:40

Tavasszal a csonthéjasok virágzási időszakában még hideg a talaj, a gyökerek még nem kezdtek el igazán dolgozni, nincs jelentős tápelemfölvétel a talajból.

Ehetjük-e nyersen a kökényt?

2024. november 8. 06:40

A kökény magja, hasonlóan a sárgabarack és a mandula magjához, amygdalint tartalmaz, amely a szervezetben ciánsavra bomlik, és súlyos mérgezési tüneteket okozhat.

Hogy éri meg diót termelni?

2024. október 23. 13:10

A dió termesztésének sikerességéről kérdeztük az Engelhardt Dióbirtok tulajdonosát: évről évre színesebb a tapasztalatok köre.

Így teleltethető a pomelo

2024. október 23. 10:10

Közép-európai éghajlaton a cserepes Citrus maxima nyáron a szabadban tartható, mégpedig ott, ahol elegendő fényt és meleget kap.

Már hullanak a levelek, itt az idő a lemosó permetezésre!

2019. október 17. 11:05

Szüret után sok termesztő elfeledkezik a fák további növényvédelmi kezeléséről, és néhány hét után meglepődve tapasztalja növényein a korai lombhullást.

Erőteljesen terjed az almafa vértetű, védekezzünk ellene!

2019. július 31. 08:33

Július utolsó hetének időjárását főként a nagy változékonyság jellemezte. Zivatarfelhők jöttek- mentek az országban, kiszámíthatatlan valószínűséggel okoztak csapadékot, helyenként jeget is hozva. Kisebb körzetekben az eső intenzitása jelentős károkat okozott. A jelenlegi növény-egészségügyi helyzet a betegségeknek és a kártevőknek egyaránt kedvez, elsősorban a magas páratartalom és az erős éjszakai harmatképződés miatt. A talaj átmeneti magas nedvességtartalma kedvező mikroklímát teremt a kórokozók számára, de több kártevő rajzása ismét erősödött.

Alma, körte, birs: természetes növényvédelmi tippek

2021. április 23. 17:37

Főleg házikertben vannak könnyebb lehetőségek az almatermésűek természetes megvédésére. Az évek során sokféle házi praktikát teszteltünk, nem vált be minden, de amivel sikeresen megoldottuk az azévi növényvédelmet, azt szívesen elmeséljük más kertészeknek, hobbikertészeknek. Ma a lisztharmatra, ervíniára, levéltetvekre és az ormányosbogárra hoztam pár gondolatot.

Kertészeti növényvédelmi előrejelzés: rajzik a szilvamoly és a keleti gyümölcsmoly

2023. április 19. 14:44

Az elmúlt hét folyamán folytatódott az évszakhoz képest kissé hűvösebb, igen változékony időjárás.