Gyümölcs

A hosszú időtartamú gyümölcstárolás legújabb kori kihívásai

Agrofórum Online

A tárolás a gyümölcstermesztés folyamatának speciális része, amely már nem az ültetvényben zajlik, de ettől függetlenül ugyanúgy érvényes rá a fenntarthatóság, a gazdaságosság és a versenyképesség követelménye, mint a technológiai folyamat többi részére. A fő kihívás, hogy a piaci verseny élesedésével egyre inkább csak a legkiválóbb minőségű, jó ízű, jó húsállományú és tetszetős küllemű gyümölcsök adhatók el, a fogyasztók egyre kevésbé tolerálják a gyenge minőségű árut.

A tárolás fő feladata tehát, hogy a gyümölcsök minőségét a lehető legjobban megőrizze. A gyümölcstárolás problémakörét két részre kell osztanunk, és meg kell különbözetnünk a rövid távú (átmeneti) és a hosszú időtartamú tárolást. Jelen cikkünkben ez utóbbival kívánunk részletesen foglalkozni.

A mérsékelt égövi gyümölcsfajok közül az alma és a körte azok, amelyeket nagy mennyiségben hosszú idejű tárolásra termesztünk. A tárolástechnikájuk sokat fejlődött az utóbbi időszakban, a fajták szerinti módszerek részletei eléggé kidolgozottak (1. kép). Hűtéssel, a légtér összetételének változtatásával és különféle vegyszerekkel meg lehet nyújtani a tárolási időt. A módszerek lényege, hogy a gyümölcsök anyagcsere-folyamatait lassítjuk le a hűtőtárolóban.

1. kép: A korszerű tárolók kritikus pontja az ajtó, amelynek teljesen légmentesen kell zárni és jó hőszigetelőnek kell lenni
(Fotó: Dr. Szalay László)

Kezdetben csak a hűtés módszere volt a kezünkben, esetleg a tároló légterének páratartalmát tudtuk emelni a padló locsolásával. A korszerű tárolókban már messze vagyunk ettől, és bonyolult technika biztosítja a jó tárolási körülményeket. A technika fejlődése során nagy előrelépés volt a szabályozott légterű tárolók kialakítása. Ezekben a levegő oxigéntartalmát lecsökkentjük, a szén-dioxid-tartalmát pedig fölemeljük, ezáltal lelassul a gyümölcsök légzése, utóérési folyamata. Az ULO tárolókban nagyon alacsony oxigéntartalmat alkalmaznak, de ezt nem minden fajta viseli jól.

A tárolhatóság sok tényezőtől függ. Leghosszabb ideig a késői szüreti idejű és lassú utóérésű fajták tárolhatók, tehát a fajta öröklött tulajdonságai döntő fontosságúak. A termesztéstechnológia során biztosítani kell a gyümölcsök megfelelő növekedését, jó tápanyag-ellátottságát és kiváló egészségi állapotát. A tárolhatóság szempontjából nagyon fontos, hogy a gyümölcsökben sok kalcium legyen, mert ez a sejtfalak szilárdításának fő tápeleme, de a többi makro- és mikroelemből is harmonikus ellátottságot kell biztosítani. Fontos az optimális szüreti időpont, amit a gyümölcsök keményítőtartalmának, cukortartalmának, színének és húskeménységének vizsgálatával állapítunk meg. Gondos kézi szedésre és beszállításra van szükség, mert a sérült, nyomódott gyümölcsök nem tárolhatók. A tárolóba helyezés előtt különböző olyan vegyszeres vagy hőkezelésben részesíthetjük a gyümölcsöket, amit a minőségbiztosítás megenged, és amivel a tárolási betegségeket okozó fertőzési források kiküszöbölhetők.

Az alma és a körte hosszú időtartamú tárolástechnikája nagyban eltér egymástól. Az almafajták gyümölcsei a tárolóban szép lassan utóérnek, és akkor érik el fogyasztásra alkalmas állapotukat, amikor kivesszük és piacra visszük azokat. Az igazi téli fajták alkalmasak erre leginkább, mint például a Golden Delicious, az Idared, vagy a régi fajták közül a Húsvéti rozmaring. Szedésük 40-50 %-os keményítő lebomlásnál történik. A téli körték, mint például a Bosc kobak, vagy a Packham’s Triumph gyümölcseit is ilyen érettségben szüreteljük hosszú idejű tárolásra, de a hőmérsékletet a tárolóban alacsonyabban kell tartani, mint az almatárolás során, hogy az utóérést minimálisra csökkentsük. Ellenkező esetben gyorsan tönkremennek a körték. A téli körtéket tehát majdnem olyan állapotban vesszük ki a tárolóból, ahogy betettük, a fogyasztási érettségük eléréséhez néhány napos utóérlelésre van szükségük szobahőmérsékleten. Utóérlelve aztán gyorsan el kell őket fogyasztani, mert tovább már nem tárolhatók.

Smart Fresh technológia

Az itt leírtakon némiképp változtatott a Smart Fresh technológia, amelyet elsősorban almánál használnak. Ennek lényege, hogy a tárolóba helyezéskor egy vegyszeres kezelés leállítja a gyümölcsök etiléntermelését és blokkolja etilén-receptoraikat, ezáltal megállítja az utóérésük folyamatát. Mivel a hormonális folyamatokba avatkoztunk be, a tárolóból kivéve sem fognak utóérni az almák, hanem utóérés nélkül fognak fonnyadni, tönkremenni szobahőmérsékleten. A Smart Fresh technológia bevezetése óta nagy szakmai vitákat vált ki. Vannak támogatói és ellenzői is, mindezek mellett folyamatosan terjed világszerte, így Magyarországon is. A fő probléma, hogy az alma ugyanúgy kerül ki a tárolóból, ahogy berakták, és a tárolóból kivéve sem fog utóérni. Az igazi téli almafajták tárolása során, amelyek valóban hosszú ideig eltarthatók, eddig azt szoktuk meg, hogy a gyümölcsök a tárolóban szép lassan utóérnek, és kivéve onnan éppen fogyasztásra alkalmas állapotba kerülnek, ahogyan azt a fentiekben leírtam. Ehhez igazítva történt a szüreti időpont meghatározása is. Megoldás lehet, ha a gyümölcsöket később, előrehaladottabb érettségi állapotban szüreteljük. Fajtánként ki kell dolgozni ennek legjobb módszereit, hogy a vásárlók elégedettek legyenek, különben elfordulnak az almától és vesznek helyette mást.

Új fejlesztési irányok

Fontos kutatás-fejlesztési feladat újabb módszerek kidolgozása, amelyekkel hatékonyan és költségtakarékosan lehet meghosszabbítani a gyümölcsök tárolási idejét, úgy, hogy a fogyasztó kosarába kerülő gyümölcsök a lehető legkiválóbb minőségűek legyenek.

A Washingtoni Állami Egyetemen fejlesztették ki azt a módszert, amivel a körte hússzilárdsága javítható a tárolás során. Szüret előtt egy hónappal olyan anyaggal permetezik a fákat, ami lelassítja a klorofill és a pektinek lebomlását, ezáltal az érési folyamatot. Ez egy olyan aldehid típusú vegyület (glycine-betaine), amely egyes növényekben, például árpában szintetizálódik stressz hatására. Granny Smith és Golden Delicious almafajtáknál is sikeresen alkalmazzák.

Új módszer a dinamikusan ellenőrzött, szabályozott légterű tárolás alacsony oxigénkoncentráció alkalmazásával. Itt a gyümölcsökben zajló biokémiai folyamatok folyamatos figyelésére van szükség, hiszen oxigén hiányában bennük olyan káros anaerob folyamatok, például erjedés indulhat el, amit ki kell küszöbölnünk.

A tárolókban sok gyümölcs a gombás és baktériumos fertőzésektől megy tönkre. Ennek a veszélyforrásnak a csökkentésén, illetve kiküszöbölésén is nagy erőkkel dolgoznak a kutatók.

A tárolási körülmények szabályozásáról már sok mindent tudunk, a monitorozás területén azonban még sok fejleszteni való van. Roncsolásmentes vizsgálati módszerekre van szükség, amikkel a betárolt termés minőségét folyamatosan ellenőrizni tudjuk.

A Storage Control System csoport dolgozta ki az USA-ban a SafePod rendszert, amit 2010-ben kezdtek fejleszteni és 2014-re készen volt. A módszer lényege, hogy a tárolóban roncsolásmentes módszerekkel folyamatosan vizsgálják néhány reprezentatív gyümölcs fizikai paramétereinek változását és élettani folyamataik alakulását. A rendszer kifejlesztése során a legfontosabb kereskedelmi almafajták hosszú idejű tárolhatóságának optimális paraméterit dolgozták ki. Az USA-ban és Kanadában szabadalmaztatták, majd Angliában is bemutatták. 2014-ben Angliában innovációs díjat nyertek vele. A szakmai sikerek ösztönözték, az ezekkel járó anyagi elismerés pedig lehetővé tette az innovációs folyamat folytatását, és elkezdték kidolgozni a régi, történelmi almafajták optimális tárolási paramétereit is.

Élelmiszer-biztonsági és fenntarthatósági kérdések

Tárolási technológiánk minden elemének messzemenően meg kell felelnie az élelmiszer-biztonsági követelményeknek. Két tárolási ciklus között ki kell tisztítani és fertőtleníteni a tárolót. A tároló padozatának, falának, és szigetelő anyagának olyan anyagokból kell készülni, amelyek rendszeresen fertőtleníthetők.

A tárolás nagyon energiaigényes, ezért drága és nehezen illeszkedik a fenntartható fejlődés koncepciójához. A megoldást két oldalról is érdemes megközelíteni. Egyrészt a tárolók energiafelhasználását kell csökkenteni, másrészt a felhasznált energiát alternatív forrásokból kell biztosítani (napenergia, szélenergia stb.).

A hosszú időtartamú tárolás alternatívája lehet a gyümölcsök beszerzése az ellentétes féltekéről, ahol fél év eltolódással érnek. Van is erre példa, nálunk is megjelent már a boltokban az argentin körte és a dél-afrikai alma. A két félteke közötti területi és lakosságszámbeli különbség miatt azonban ez nem lehet sohasem teljes értékű megoldás, csak a választék bővíthető vele. A hosszú időtartamú gyümölcstárolás korszerű, fenntartható módszereinek kidolgozása, fejlesztése ezért továbbra is nagyon időszerű feladat.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Gyümölcsfajok tápanyag-tartalékolása télre

2024. november 15. 09:40

Tavasszal a csonthéjasok virágzási időszakában még hideg a talaj, a gyökerek még nem kezdtek el igazán dolgozni, nincs jelentős tápelemfölvétel a talajból.

Ehetjük-e nyersen a kökényt?

2024. november 8. 06:40

A kökény magja, hasonlóan a sárgabarack és a mandula magjához, amygdalint tartalmaz, amely a szervezetben ciánsavra bomlik, és súlyos mérgezési tüneteket okozhat.

Hogy éri meg diót termelni?

2024. október 23. 13:10

A dió termesztésének sikerességéről kérdeztük az Engelhardt Dióbirtok tulajdonosát: évről évre színesebb a tapasztalatok köre.

Így teleltethető a pomelo

2024. október 23. 10:10

Közép-európai éghajlaton a cserepes Citrus maxima nyáron a szabadban tartható, mégpedig ott, ahol elegendő fényt és meleget kap.

Hazánkban közel 36,3 ezer hektáron van gyümölcsös az Eurostat adatai szerint

2019. február 21. 12:33

A 2017-es adatokat összegző jelentés szerint a magyarországi gyümölcsösökben valamivel több, mint 25 ezer hektáron almafák találhatók, sárgabarack 5,4 ezer hektáron, őszibarack 3,5 hektáron, körte pedig 2,3 hektáron.

Gyümölcsfeldolgozó épül Szekszárdon csaknem 700 millió forintból

2019. április 20. 08:33

Az üzem kapacitása évente 200 tonna alma feldolgozását teszi lehetővé, ami naponta egy tonna gyümölcs aszalását jelenti. Az itt készülő almaszirmot elsősorban a Dél-Dunántúlon, kiskereskedelmi forgalomban tervezik értékesíteni.

Hogyan tároljuk az almát házi körülmények között?

2020. október 26. 09:20

A gyümölcsfajok közül tárolás szempontjából az almának és a körtének van a legnagyobb jelentősége hazánkban.

Kertészeti növényvédelmi előrejelzés: jelentős a levélvesztés és a gyümölcshullás

2022. augusztus 17. 09:38

A csontszáraz talajból már nincs víz, amit a növények felvehetnének.